Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

tranzystorek czy Yoshi reprezentujący Lebena ? :)

A do kogo chciałbyś napisać dla zweryfikowania cytowanej przeze mnie informacji? Zresztą ja nie wiem czy Tranzystorek jest firmą, natomiast pewność mam, że Leben jest... I to całkiem znaną w światku audiofilskim.

Edytowane przez wpszoniak
Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Nie Intenserze, źle mnie wyczuwasz (oceniasz)... Humor mi nadal dopisuje. A to, że sarkazm nie szkodzi to już wcześniej ustaliliśmy i jego się nie pozbawiajmy. Przy okazji napiszę, że cieszę się z Twoich wpisów po długim czasie "nieobecności", bo chyba... Ale może źle zrozumiałem...

Edytowane przez wpszoniak

Tak... Można napisać, tylko po co? Ty jesteś kontent z połączenia F'ki z 30.1, Szub z połączenia XS z V. 1i, Donegal z połączenia F z HL5, a ja z XS połączonego z Delphinusami. Kto ma wątpliwości jakoweś niech pisze!

witam kolegów

czytając to forum i wasze spostrzeżenia kupiłem w ciemno Lebena 300F i Harbeth M30.1 -sprzęt kupiony jako nowy, mam go już jakiś czas ,chciałem wcześniej Lebena 300Xs ,ale nie był już nigdzie do kupienia.

Jednak niedawno udało mi się go posłuchać z moimi M30.1 i powiem BINGO to jest to !

Dźwięk mnie bardzo zauroczył -był czystrzy i bardziej przejrzysty niż z moim 300F ,pewnie jak pojawi się 300XS na odsprzedaży za rozsądną cenę z oryginalnymi lampami to EFKA pójdzie do ludzi.

Po dłuższym czasie słuchania z Harbeth M30.1 mam wrażenie że jest z Lebenem 300F trochę za słodko.

Zastanawiam się też ,że właściwie 300F nie ma żadnej recenzji w zagranicznej prasie ,tylko w polskiej i jej angielskojęzycznyh odłamach.

300xs jest obecny na wielu zagranicznych recenzjach.

W niemieckim Stereoplay 300F dostał 57 punktów i to najtańszy wzmacniacz z taką oceną zarówno wśród lamp jak i tranzystorów. Został zakwalifikowany do najwyższego przedziału pod względem brzmienia. Inne wzmacniacze z tą oceną kosztują pomiędzy 4 a 8 tysięcy EUR.

Z tranzystorów które dostały 57 mamy np Burmester 082, Accuphase E-450 czy Luxman L-509u. Wzmacniacze te kosztują w okolicy 8k EUR każdy. Najtańszy tranzystor z oceną 57 kosztuje 5470EUR.

Wiem, że takie tabelki są niemiarodajne, ale mimo wszystko to pokazuje jak wysoko jest lokowany 300F według recenzentów. Niestety nie ma w tabelce 300XS.

Edytowane przez Iceman007

W niemieckim Stereoplay 300F dostał 57 punktów i to najtańszy wzmacniacz z taką oceną zarówno wśród lamp jak i tranzystorów. Został zakwalifikowany do najwyższego przedziału pod względem brzmienia. Inne wzmacniacze z tą oceną kosztują pomiędzy 4 a 8 tysięcy EUR.

Z tranzystorów które dostały 57 mamy np Burmester 082, Accuphase E-450 czy Luxman L-509u. Wzmacniacze te kosztują w okolicy 8k EUR każdy. Najtańszy tranzystor z oceną 57 kosztuje 5470EUR.

Wiem, że takie tabelki są niemiarodajne, ale mimo wszystko to pokazuje jak wysoko jest lokowany 300F według recenzentów. Niestety nie ma w tabelce 300XS.

o

to nie zauważyłem -ale nadal 300xs kusi.

Edytowane przez feluś

Najważniejsze nie są tabelki tylko żeby Tobie grało. Podoba się bardziej XS nie ma co się zastanawiać. Masz gęste nasycone kolumny. Możesz jeszcze spróbować szybkich szczuplejszych kabli albo zmienić wzmacniacz. Ja mam 300F z kolumnami które są bardzo szybkie, rozdzielcze i nie słodzą, nie pogrubiają dźwięku i dla mnie połączenie z 300F jest znakomite. Nie mam absolutnie żadnego przesłodzenia, pogrubienia.

Iceman dobrze radzi, a ja bym dodał- Felusiu, czy próbowałeś bezpieczniki Synergistic Research lub HiFi-Tuning?

sympatyczny kolego wpszoniak

mam bezpiecznik SR ,co prawda ten tanszy chyba quantum ,ale on nie zmieni F w Xs ,napewno jest lepiej z nim ,kable to Vovox wiec raczej szybkie i przejrzyste.

ICEMAN chyba dobrze radzi ,

Harbeth są gęste i nasycone i mam wrażenie że srednica Lebena 300F też lekko przysłodza i i z tąd ten efekt.

Jest Xs z drugiej ręki ,ale gość chce 9500 zł ,to gruba przesada.

sympatyczny kolego wpszoniak

mam bezpiecznik SR ,co prawda ten tanszy chyba quantum ,ale on nie zmieni F w Xs ,napewno jest lepiej z nim ,kable to Vovox wiec raczej szybkie i przejrzyste.

ICEMAN chyba dobrze radzi ,

Harbeth są gęste i nasycone i mam wrażenie że srednica Lebena 300F też lekko przysłodza i i z tąd ten efekt.

Jest Xs z drugiej ręki ,ale gość chce 9500 zł ,to gruba przesada.

Jaka jest różnica cenowa między nowym 300f a xs ?

:)

Ta za 7200 była grzebana a nie każdy taką chce. Co do kabli Vovox znam dwie serie Textura i tańszą Initio. Średniej Vocalis nie znam. To są średnio dynamiczne kable. Można więcej jeszcze wycisnąć w zakresie mikrodynamiki i rozdzielczości.

Ta za 7200 była grzebana a nie każdy taką chce. Co do kabli Vovox znam dwie serie Textura i tańszą Initio. Średniej Vocalis nie znam. To są średnio dynamiczne kable. Można więcej jeszcze wycisnąć w zakresie mikrodynamiki i rozdzielczości.

Oj tam zaraz grzebana. Ludzie sobie pomyślą nie wiadomo co. Wymieniony potencjometr na wyższej klasy i solidniejsze gniazda wejściowe CD. Z tego względu odróżnia się od innych XS-ów, dalej będąc rasowym XS-em :-)

Mam pytanie z innej beczki. Czy eksperymentował ktoś z lampami 6n2p?

A czy ktoś modyfikował żarzenie w układzie wzmacniacza? Raczej nie lubimy poprawiać dobrego, więc pewnie nikt nie badał tych lampek.

Można użyć przejściówki. Pytam, bo cena tych lampek nieduża i nie wiem czy gra warta świeczki czy dać sobie spokój.

25zł za sztukę to tanio ? :-) Mam 28 lamp mocy do 300F i 25 sterujących niedługo dojedzie za wszystkie wydałem 600zł :-) 11zł za lampkę. 25zł to drożyzna :D Cieszę się, że mam 300F bo przy 300XS kusiłoby kupowanie różnych lamp a tam mam kilka kompletów JAN-ów i 2 komplety RCA i wystarczy. Wszystko kupione za grosze.

25zł za sztukę to tanio ? :-) Mam 28 lamp mocy do 300F i 25 sterujących niedługo dojedzie za wszystkie wydałem 600zł :-) 11zł za lampkę. 25zł to drożyzna :D Cieszę się, że mam 300F bo przy 300XS kusiłoby kupowanie różnych lamp a tam mam kilka kompletów JAN-ów i 2 komplety RCA i wystarczy. Wszystko kupione za grosze.

Napisz kilka słów jaka jest różnica między lebanem a calyxem albo luxmanem , wiem że oba miałeś ,ciekawi mnie jak się ma szcegilowosc na tle calyxa .

Oczywiście wiem że lampa do tranzystora nie ma co porównywać a pisałeś ze ma przestrzeń lepszą niż nie jeden tranzystor

Edytowane przez szwagier83

To jeszcze Twoje dzieci i wnuki na tym będą grać :-). Za 600zł na ebay-u to może parkę sterującym bym ustrzelił do mojego XS-a :-). Ceny lamp do e-F-ki faktycznie są rewelacyjne.

Poproszę o link do artykułu.

Do artykułu to nie mam tylko tabelkę mogę podać:

http://www.audio.de/kaufberatung/1/0/4/8/1/0/6/stereoplay_Rang_und_Namen_6_14.pdf

Szwagier83 Leben ma chyba minimalnie lepszą rozdzielczość niż Calyx ale ciężko to stwierdzić na 100% bo zmieniły się kolumny a z Monkami to on nie grał tylko się męczył. Natomiast Denona 2020 rozkłada z łatwością. Calyx CTI GFmod był trochę lepszy od Denona ale chyba nie tyle co Leben. Tylko Leben wątpie aby miał taki bas jak Luxman ma też gorszy od Denona a to dla Ciebie z tego co pamiętam istotna sprawa. Z Sounddeco F3 radzi sobie znakomicie i bas jest nadzwyczaj dobry, zwarty i szybki. Popuszcza lekko na samym dole (którego i tak większość kolumn wcale nie ma a tu mamy kawał kolumny która potrafi zejść), tylko, że tak niskie zejścia są w niewielu utworach. 300F nie jest jakiś niesamowity pod względem kreowania przestrzeni. Jest bardzo dobra ale wątpię aby była lepsza od mojego byłego Calyxa. Dość zbliżony poziom. Słyszałem bardziej przestrzennie grające lampy. Jak już wiesz Luxman 505u u mnie nie zagrał i wole i Calyxa i Lebena od niego.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Jak może zabrzmieć muzyka rock'owa z Lebena 300XS (a Chario Delphinus mu w tym nie przeszkadza) mam okazję się przekonać z płyt jakie dziś dostałem od cdjapan.co.jp i z eBay'a.. Dwie z nich to remastery z 17 grudnia 2014 The Beatles Abbey Road i Let It Be, wydane jako mini Lp w SHM-CD z odrębnymi książeczkami w j.angielskim i japońskim oraz dwoma plakatami. Trzecia to również mini Lp Having a Rave Up with The Yardbirds (oryginał z roku 1965). Obiegowa opinia jest taka, że tylko jazz i klasyka była dobrze nagrywana... To nieprawda! Rock również.

Te trzy płyty świadczą o tym, że jeśli wytwórnie się postarają to muzyka niezależnie od gatunku brzmi wspaniale- naturalnie, rozdzielczo, selektywnie, potężnie (bo tak powinien brzmieć rock), z dużym volumenem instrumentów i ciepło... Właśnie- i ciepło! Niczym analog.

Czy te płyty były drogie? Nie, nie były drogie, bo pieniądze przestają mieć znaczenie gdy jakość wynagradza koszty.

feluś, słuchałem głośnikowych Vovoxów (chyba drugi od góry), przekonfekcjonowane przez jakiegoś mistrza. Opinia była taka, że grają o klasę lepiej od oryginałów. Ale u mnie wprowadziły, duże spowolnienie i zmniejszenie szczegółowości dźwięku.

Warto sprawdzić inne kable.

Edytowane przez flly

Pojawił się na ebayu leben cs 300 ,nawet niedaleko mnie za 1250 funtów Ale pewnie zejdzie jeszcze z ceny , jaka jest różnica między xs cs a f ? Jakieś inne lampki wykorzystali ,

Bardzo mnie ciekawi ten klocek ze względu ze każdy pisze ze dobrze zgrywa się harbethami a ja posiadam shl5 do tego super wygląda ,

Boję się żeby nie było za słodko i ponoć do 3 albo 30.1 się bardzej nadaje niż do dużych 5

Jeszcze brak pilota no też duży minus

Edytowane przez szwagier83

A może, szwagrze83, poczytałbyś ten wątek? Wszystkie odpowiedzi już dawno padły.

Przeczytałem cały wątek :) ale swierdzilem że narazie poczekam z zakupem ,ten model to jest słabszy ma tylko 12w na kanał a ponoć w nowych te dodatkowe 3w robi znaczna różnicęa a mam piątki herbatniki

Pacula w opisie luxmana 505f porównywal do lebena ds300 że niby podobnie gra , a jeden to tranzystor a druga to lampa

Nie wiem jak się ma do tego te dwa klocki bo tylko jeden słyszałem

• 2 tygodnie później...

Witam forumowiczów,

Ostatnimi czasy moje 300xs zaczal lekko brumiec. Troche mnie to martwi, bo nie mialem zadnych tego typu problemow w przeszlosci. Brum jest cichy, ale slyszalny przy wylaczonej muzyce. Glosniki skutecznosc 92db, wiec nic hiper-efektywnego. Lampy i kwestie uziemienia juz sprawdzilem, to nie to. Ktos mial podobne problemy?

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.