Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Odpowiem dokładnie na pytanie- myślę, że smarowidło niweluje jakieś braki styku, może gasi mikro iskrzenie? Jednak jest to następne medium pośredniczące. Na kiepskie połączenia może działać pozytywnie, ale nie wiem czy nie degraduje sygnału gdy styki są dobre. Nie po to zadbałem o renomowane wtyki Furutecha od 240V aż po głośnikowe by teraz je obsmarowywać... Cholercia. Kto odważny niech spróbuje! Reasumując- wierzę, że to działa, ale jak... Nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć.

PS

A najlepiej gdy ktoś spróbuje i wyjawi nam jakie efekty przynosi. Tak jest bezpieczniej (dla mnie)

Edytowane przez wpszoniak

Mam podobne podejście do ciebie , porządne wtyki to podstawa dobrego połączenia. Choć z drugiej strony może coś w tym jest , bo gdyby ten smar był firmowany przez lebena i do tego jakaś odjazdowa recenzja o cudownym działaniu to pewnie smarowałbym i lampy i uszy.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Hi hi hi... Zwłaszcza uszy!

Wiesz... Wtyk taki czy siaki Furutecha (żeby już nie mieszać do rozważań innych znamienitych firm) to miedź powlekana złotem lub rodem. Gdy na dokładkę posmarujemy wtyki SilClear'em, który ma bodaj w sobie srebro (popraw mnie jeśli się mylę) to tych szlachetnych pierwiastków robi się za dużo.

Kiedyś do konserwacji wtyków złoconych zastosowałem środek o nazwie Caig DeOxit... Niektórzy uważają tenże za najlepszy. Nie usłyszałem żadnych zmian w dźwięku. Ze względu na wysokie temperatury pominąłem styki podstawek lamp (bałem się).

Jakoś bardziej do mnie przemawiałby środek czyszczący wtyki niż środek powlekający je srebrem.Tu musiałby się wypowiedzieć ktoś kto się na tym zna. Dodanie srebra w miejscu styku materiałów np rodowanych czy złoconych moim zdaniem może spowodować zmiany nieprzewidywalne w brzmieniu.. Ciekawe co producent Lebena by na to powiedział ? Lepiej nie pytać bo jeszcze ze strachu wycofa swoje produkty z Polski.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

A wiesz... Przesluchałem paru utworów Benjamina Clementaina dzięki youtube... Jestem zauroczony. Na Lebenie dopiero posłucham wtedy gdy paczka z eBay'a nadejdzie (płyta, zresztą debiutancka, ukazala się miesiąc temu, a wersja jaką zamówiłem wyszła wczoraj)

(jeśli chodzi o Henry'ego) jest oczywiście lepszy

... No to słuchajmy! (Poprzedni mi się bardziej podoba)

No bardzo interesujący ten Benjamin. Byle by nie okazało się, że piosenka promocyjna jest najlepsza... A Joe Henry... Na niego wpadłem przypadkiem. Bywają dobre jego próby. Do Lebena jednak polecam takie płyty jak ta:

Remaster chyba RVG i brzmi na Lebenie, oj brzmi!

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

No bardzo interesujący ten Benjamin. Byle by nie okazało się, że piosenka promocyjna jest najlepsza

Słuchałem z tej płyty czterech kompozycji, które prezentują bardzo wyrównany poziom. Nie zdecydowałbym się na tak szybki zakup CD gdyby inaczej było.

Remaster chyba RVG i brzmi na Lebenie, oj brzmi!

Zgadzam się z Tobą (to, że się zgadzam jest oczywiste), ale i inne produkowane przez RVG są równie dobrze brzmiące... I dlatego wystarczy w sklepie wydać dyspozycje-"proszę o 3 kilogramy płyt Rudy'ego van Gelder'a", a sukces jest zapewniony.

Zresztą, już od dość dawna- od kiedy mam Lebena, przestałem się obawiać złych realizacji płytowych, bo okazuje się, że jest ich dużo mniej niż sądziłem gdy używałem wzmacniaczy poprzednich.

Wczoraj do SHL5 podłaczyłem Lebena 300XS. Wow, niesamowita synergia. W zasadzie pojawiło się to wszystko czego "szukałem" słuchając LAR IA80 mk2. Precyzja, drive, energia, klimat. Kurcze, niesamowite. A już spisywałem SHL5 na straty. Natomiast wyjście słuchawkowe z LARa ciutkę lepsze - dźwięk bardziej osadzony, lepsza podstawa niskiej średnicy/basu. Słuchałem z Audeze LCD2.2F i AKG K812.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Muszę się z Tobą zgodzić, bo 300XS to zdolna bestia!

No, bardziej odpowiednim słowem będzie- bestijka.

Wczoraj do SHL5 podłaczyłem Lebena 300XS

Zauważyłem, że jesteś posiadaczem Spendora, czy ten wpis jest aktualny?

Zapytam- w jakie lampy wyposażyłeś 300XS?

Spendorów SP100 dawno już nie mam. Moża i szkoda. Rewelacyjne monitory....

Leben dotarł do mnie od Andrzeja, który tu niedawno pytał o ceny itd. W środku są lampy radzieckie el84 i sterujące GE. Zastanawiam się jakimi lampami moznaby "zagęścić" brzmienie bo szczególnie na słuchawkach jest zbyt słonecznie, czuję się jak na plaży w środku dnia, nawet na Audeze ;)))))

Edytowane przez adamgdansk
Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Używam tych samych, jeśli to 6p14p-EV (EB)... Ja Ci w tym układzie nie wskażę innych, bo akurat mi najbardziej odpowiadają wyżej wymienione i dokładnie z zestawem 5751 GE.

Natomiast gdy zachce mi się zmieniać coś w brzmieniu to robię to w inny sposób, ale to już inna bajka, która nie jest odpowiedzią na Twoje pytanie.

Racja te radzieckie ( wersja ER ) rozświetlają brzmienie, u mnie to nie przeszkadzało Delphinusy grają ciepłym dźwiękiem więc się to trochę równoważyło.

Nawet na oryginalnych Sovtekach było więcej mięska, jednak góra i bas były znacząco gorsze. Można więc pokombinować z lampami.

Myślę, że powinny się sprawdzić jakieś wypasione nosy tylko ta cena ...

Mam nadzieję, że pomimo braku Lebena mogę zostać w klubie ;)

Edytowane przez szpakowski
Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Dziś do NOSPR'u się wybieram (Georg Friedrich Händel, BOSTON BAROQUE- Mesjasz, piąty rząd, miejsca środkowe)... Ciekawym bardzo legendarnej już (wiem, wiem... Trochę wcześnie by legendą być) akustyki tej sali. Jeśli zechcecie to zdam relację....

A co myślicie o takim wynalazku ?

http://www.ebay.pl/i...=item5672ce6ceb

Niech Was Ręka Boska przed użyciem tego broni!

Mój znajomy, który ma system Ancient Audio zastosował to na rca acrolinka 6100.

Mówiąc krótko, stłamsiło wszystko...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

A choćby na tą:

post-25865-0-08415700-1427898292_thumb.jpg

a tam:

Francesco Cavalli, Georg Friedrich Handel, Claudio Monteverdi, Henry Purcell, Antonio Vivaldi. Sama rozkosz, Panie Wojciechu.

Wojciech

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Jak mawiał klasyk '' ot mądrego dobrze posłuchać " też uważam że to podejrzana maść . To temat załatwiony. A teraz mnie nie zamordujcie , a co myślicie o tym ?

http://www.ebay.pl/itm/171246473181?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.