Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w doborze: Kino Domowe + TV

ZakręconyŻbik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jestem tu nowy i całkowicie zielony a dostałem zadanie bojowe tj:

Mam dobrać TV i kino domowe dla moich rodziców.

Jest tylko jeden warunek wszystko ma być obsługiwane jednym pilotem w miarę prostym.

Pokój ok 7x6, TV 55-60, Kino Domowe 5.0, 5.1 lub lepsze?

Budżet najlepiej ok 10 000, może się uda do 15 000 naciągnąć

Pozdrawiam

ZakręconyŻbik

ps. używam gg jeśli ktoś ma ochotę bezpośrednio napisać

Witaj,

z mojej strony będę w stanie pomóc w doborze sprzętu audio, kwestię wyboru telewizora pozostawiam osobom zajmującym się tym tematem.

Aby jednak zaproponować konkretne rozwiązania, potrzeba trochę więcej informacji. Wiemy już, że będzie dosyć duże pomieszczenie, napisz proszę trochę więcej o układzie, możliwości postawienia kolumn, odległościach. Druga sprawa to wykorzystanie systemu audio - czy będą to tylko filmy, kino domowe czy także koncerty a także muzyka. Jeśli muzyka, to jakie zazwyczaj gatunki muzyczne będą odsłuchiwane, jakie preferencje brzmieniowe.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak jak Q21, do dobrania sprzętu potrzeba trochę więcej wiadomości niż powierzchnia pokoju/salonu a jest to naprawdę duże pomieszczenie. Choć tym to można się nie przejmować , bo dobrze ustawione kolumny (kalibracja i same ich ustawienie fizyczne) nagłośnią tylko miejsce odsłuchowe (kanapa,sofa,fotele) w którym będzie się siedziało więc nie muszą to być kolumny kolosalnych mocy. Dopóki nie dowiemy się jakie są proporcje kino/muza nie można za bardzo zaproponować czegokolwiek a już na pewno elektroniki.

Zapewne padnie tu propozycja kina dzielonego opartego na procesorach i końcówkach mocy ale jest to dość droga inwestycja gdzie sama elektronika może kosztować tyle ile chcesz wydać. Brzmienie jednak jest najlepsze ze wszystkich możliwych zestawień ale jak wspomniałem jest drogo.

Nie wiemy też jak bardzo Twoi rodzice przywiązują wagę do jakości sprzętu i brzmienia bo to też ważna sprawa, a o co chodzi , chodzi o to żeby nie okazało się , że nawet te 15 tys może okazać się za mało. Powiedzmy też , że ok 5 tys trzeba zostawić na Tv więc na kino/stereo zostanie tylko 10 tys , piszę tylko bo te 10 tys to wcale nie jest za dużo bo na taki metraż za samego suba do kina d. trzeba by wydać ok 4 tys. i to wcale nie jest dużo a będzie grał już przyzwoicie.

Przewija się tu scenariusz procesor plus końcówki mocy. Uważaj. Procesor jest to jedno z ulubionych urządzeń do drenowania portfeli czyli polowania na jelenie. Wiele firm ma go w swojej ofercie. Znawcy tematu stwierdzili, że jest to po prostu amplituner tejże firmy, model z najwyższej półki, tyle że pozbawiony końcówek mocy. Ale ponieważ nazywa się "procesor", więc został zaliczony do urządzeń stricte audiofilskich, więc też i ma absurdalnie wysoką cenę. A tak naprawdę to powinien kosztować znacznie mniej niż wspomniany amplituner, na bazie którego powstał.

Warunek "wszystko jednym pilotem" spełniają chyba tylko kina domowe typu hipermarketowe badziewie "all in one box". A i tak nie wiem, czy telewizor się w tym warunku mieści. Owszem, są piloty "uczące się", które można zaprogramować na obsługę dowolnego sprzętu. Są jednak tak skomplikowane w obsłudze, że wątpię aby to była właściwa propozycja dla starszych państwa.

Hmm... widzę, że to bardziej skomplikowane niż mi się wydawało.

Dom się buduje więc super dokładnie co gdzie będzie stało nie jestem wstanie powiedzieć. Rys pomieszczenia zamieszczę jak zeskanuje z rys technicznego.

Generalnie rodzice będą używali 70 % TV + filmy , 30 % muzyka - pop, rock lata 60,70,80 większości polski + muzyka klasyczna

Co do pilota to chodzi o to aby TV + podstawowe funkcje Kina domowego (np: głośność) można było z jednego pilota obsłużyć.

pozdrawiam

Mimo, że podałeś proporcje tv/kino/muza nadal nie wiadomo jak dużą wagę Twoi rodzice przywiązują do jakości sprzętu i jego brzmienia (konkretnie kolumn) . Jak wcześniej pisałem sub do tak dużego pomieszczenia , dobry sub będzie kosztował ok 4 tys, chyba , że trafi się na okazję , np Velodyne i wcześniejszy model Impact i 12-tka ( Velodyne Impact 12), który kosztuje ok 2,2 tys , to już niezła maszyna więc na zestaw kolumn zostałoby więcej , podałeś gatunki muzyki typu rock i klasyczna i tu może być mały problem gdyż kolumny, które dobrze zagrają rocka nie koniecznie zagrają klasyczną i odwrotnie , poza tym taki zakup musi być odsłuchany przez zainteresowanych(Twoi rodzice), bo nie sztuka wywalić 10 czy 15 tys i mamrotać podczas słuchania muzy, że coś z tym dźwiękiem jest nie tak.

Zestawów kolumn jest cała kupa , :) np: Magnat Zestaw Quantum (5.0): 677, 673, Center 67, Taga Harmony Platinum 5.0 F-120+C-100+S40, Indiana Line i np zestaw Tesi 565 , KEF C7+C1+ C6LCR , Tannoy Mercury, Dali Zensor7,1,C, Elac FS68.2+BS63.2+CC61.2, Cabasse MT3 zestaw 5.0 , Focal Chorus 716V+CC700V+705V, Klipsch RF-52 II + RB-51 II + RC-42 lub RF-62 II + RC-52 II + RS-52 II do przesłuchania i wyboru z różnych przedziałów cenowych.

Z amplitunerów np Yamaha RX-A820 , Marantz SR6008, DENON AVR2313,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu jest Denon X-3000 w ładnej przecenie.

Z odtwarzaczy blu-ray np. Panasonic DMP-BDT500 , Philips BDT9700.

Amplituner , odtwarzacz blu-ray i tv można spokojnie obsługiwać jednym pilotem bo po kablu hdmi jest obsługa urządzeń podpiętych pod ampla (oprócz dekoderów) poza tym amplitunery, te ze średnich i wyższych półek mają taką funkcję, że mogą być wyłączone a przepuszczają sygnał video i audio na tv , można wtedy korzystać z dekodera lub odtwarzacza bez włączania amplitunera (oszczędność energii np).

tv 55" to następne 4 tys.

To tak na początek. Powodzonka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz pokombinować i zmontować sobie jakiś kozacji zestaw, ja bym tak zrobił, ale z drugiej strony może rodzicom lepiej tak nie utrudniać sprawy. Myślę, że wypasiony sound może być mniej ważny niż redukcja kabli i objętości sprzętu i prostoty jego użytkowania. Wiem coś o tym po mojej babci. Warto jednak wziąć dla rodziców smart TV, jest dostęp do seriali itp. Moja mama ma dongla i już nie siedzi przed kompem tylko przed TV wygodnie w fotelu. Na TV zdecydowałbym się albo na LG albo Samsunga, LG ze względu na dobre podświetlanie i lepszą patrycę IPS np. LG 55LB650V albo LG 55UB850, natomiast Samsunga ze względu na procesory jakie instalują teraz, wielordzeniowe, tu modele Samsung UE55HU6900 albo Samsung UE55H7000. A do tego zestaw kina Samsung HT-F6550W albo LG BH9540TW, odpowiednio jak weźmiesz TV LG to i kino LG.

jeśli będziesz brać telewizor LG to bierz też kino domowe LG. Będzie to na pewno lepiej współgrać i ze sterowaniem rodzice chyba nie powinni mieć większych problemów. To ma jednak znaczenie.

Jak można komuś doradzać bez wiedzy jakie ma potrzeby i preferencje?

Równie dobrze mogę prosić o poradę w kwestii roweru -" słuchajcie mam 10 tys. jaki rower byśta mi doradzili?"

Najlepszym doradcą jest własny rozum - dopiero jak będziesz miał konkretne dylematy wróć z pytaniem.

Na ten moment mogę powiedzieć że te plastikowe grają gorzej ale są wszystko wjednym małym pudełku.

Chyba Samsung robi fajne zestawy z imitacją lampowego brzmienia za kilka tysięcy.

Co do telewizora to do samej telewizji wystarczy najtańsza plazma HD ready - a lepszą fullHD warto kupić dla oglądania filmów blu raya i zdjęć z aparatów cyfrowych.

Telewizior wybierałbym z minimum bajerów typu internet itp bo jak się sp..li to to wszystko idzie się paść a żywotność dzisiejszych tv jest przewidziana na 5-8 lat to niezbyt długo...

Dla mnie lcd jest nieakceptowalne i musowo wybierałem plazmę ale sa ludzie, którzy nie widzą wad w tych ekranach trzeba to zrozumieć.

Jak można komuś doradzać bez wiedzy jakie ma potrzeby i preferencje?

Też się z tym zgadzam dlatego we wcześniejszym poście podałem kilka różnych "klocków" do odsłuchania,

odsłuch musi być, nie będziecie przecież Kolego ZakręconyŻbik wydawać 2 tysięcy,

Nie brałbym żadnego "kombajnu" gdyż jest on ograniczony w kwestii podłączenia czegokolwiek do niego a amplituner to takie centrum kina domowego do którego podepniesz wszystko i jest możliwość (o czym wspomniałem we wcześniejszym poście) wyłączenia go (np na oglądanie wiadomości) a mimo to w dalszym ciągu jest możliwość oglądania i słuchania z tego co jest do niego podpięte na tv , tego nie dadzą "kombajny" ,

TV niech rodzice wybiorą sami, jest w czym wybierać , w każdym tv jest teraz mnóstwo bajerów z których i tak przypuszczam nie będą korzystać a to czy LED czy Plazma zależeć będzie od nich samych,ceny są podobne i oscylują w granicach 4-5 tys za 55" choć może znaleźć się i niższa bo są promocje wyprzedażowe wcześniejszych modeli,

50" można wyrwać już za 3-3,5 tys , 55" to już ponad 4 tys,

z Sony zobacz serię W800 (procesor X-Relity PRO, ładny obraz osobiście mam tv z tym procesorem) , z LG 55LB870V (panel IPS), w obu cienka ramka, Samsunga z serii H8000 to ten z zakrzywionym ekranem ale to już ok 6 tys , jest tego od groma a co wybiorą Twoi rodzice zależy czego oczekują i być może starczy im tv za 3 tys LG lub Samsunga. Ostatnio u szwagra oglądałem filmik nagrany aparatem w formacie avchd full hd na TV Panasonica (chyba led) i szczęka mi poleciała tak , że wszystko zależy jak Twoi rodzice podejdą do tej sprawy .

Dziękuje ślicznie za pomoc... Teraz mam czas na przetrawienie Waszych propozycji. Do wprowadzenia rodziców mam ok pół roku. Za jakiś czas napiszę co wymyśliłem.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Przy takim budżecie masz duże pole manewru. W zasadzie telewizor wziąłbym trochę większy, np. 55 cali, + kino. Jeżeli chcesz mieć fajny efekt to TV może być nawet większy. Techniczne parametry to już kwestia tego,czy rodzice będą bardziej wymagający, czy nie. Jeśli nie to uderzaj w coś większego, natomiast jeśli liczy się przysłowiowy "obraz żyletka" to max 60 cali i fajne parametry. Dodatkiem może być np. zestaw 9.1, chyba LG ma coś takiego, jak BH9540TW w ofercie z niezłymi parametrami.

Co do sterowania; jeśli wszystko jednym, prosto i bezproblemowo, to najlepiej ten sam producent. Jak już ktoś wyżej wspominał kupujesz TV np. LG i do tego kino tez LG, przykładowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.