Skocz do zawartości
IGNORED

CD najbliżej gramofonowi

kickdown

Rekomendowane odpowiedzi

Scheu Analog z SME-312S i Ortofon 309-D a wkładki to Lyra i Ortofon.

A my tu piszemy o kwotach

Kwota 2-2,5tyś (oczywiście za sprzęt używany

Obojętnie jaką ma kwotę to i tak żaden CD nie zbliży się do czarnej płyty i gramofonu.

Więc teraz schodząc na ziemie jaki gramofon , wkładka i preamp za 2500zł zagra lepiej od CD w tej cenie ?

Sam jestem ciekaw bo szukałem , kupiłem Duala i Technicsa . Może coś ominąłem ?

Kwota 2-2,5tyś (oczywiście za sprzęt używany) ,Reszta sprzętu to Harman HK680 i dali 450.

Za tyle NAIMa CDXa nie kupisz .

Dali to ciepłe kolumny , HK raczej jasny .

A kable ?

Dobrym CD dla Ciebie mógłby być Pioneer PD 75 . Jest szansa znaleźć go za około 2500-3000zł

Nie będzie to klasa NAIMa ale będzie bardziej " gramofonowy " od PD-9700 .

Tu nie chodzi o wiarę ale o fakty . Kup sobie Qeda Ruby - poczytaj o nim w klubie kabli Qed .

Tani i świetny kabelek . Zacznij od niego , może to być to czego szukasz .

PD 75 będzie dobrym dla Ciebie wyborem ale zacznij od tego Qeda . Później docieplić możesz sobie CD VDH The NAME . Też drogi nie jest .

Do tych kolumn i tego wzmaka więcej i tak nie ma co ładować w źródło i nie wiem czy ja bym nie szukał na początek innego wzmacniacza .

Skoro jesteśmy przy kablach.Chcę wymienić kabel sygnałowy w gramiaku,mam DIN. Jakie RCA byś polecił?

Nie wymieniałem . Ahaja pisał o jakimś kablu ale nazwy nie pamiętam .

Więc teraz schodząc na ziemie jaki gramofon , wkładka i preamp za 2500zł zagra lepiej od CD w tej cenie ?

Pomimo,że stoję na ziemi to nie znam się na gramofonach i CD-ekach z tego poziomu cenowego.
  • Redaktorzy

Muda, z uzywanych klockow moge zlozyc Ci taki set analogowy. Ale info tylko na PW. Z cyfrowymi konmi nie warto zaczynac na tym forum.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Pomimo,że stoję na ziemi to nie znam się na gramofonach i CD-ekach z tego poziomu cenowego.

Czyli nijak ma się do tego wpisu

Obojętnie jaką ma kwotę to i tak żaden CD nie zbliży się do czarnej płyty i gramofonu.

Muda, z uzywanych klockow moge zlozyc Ci taki set analogowy. Ale info tylko na PW. Z cyfrowymi konmi nie warto zaczynac na tym forum.

Dziękuję .

Kupiłem dwa gramofony . Jeden zostaje i mi wystarczy ;)

<br />Witam.Czy istnieje jakiś odtwarzacz cd który by choć trochę brzmiał jak gramofon<br />
- moim zdaniem nie istnieje, bo na płycie cd nie ma już zapisanych tych fajnych winylowych dźwięków -technologia produkcji płyty cd, jak już wielokrotnie pisałem, jest technologią stratną i tu akurat nastąpił krok w tył, jezeli chodzi o reprodukcję dźwięku, zatem żaden odtwarzacz tu nie pomoże.....a może....chyba żeby był na wysoki połysk, co ostatnio jest modne w gramofonach :)...pamiętam miałem kiedyś taki kredens.....świcił się jak nie przymierzając......ale solidny to mebel był...pzdr...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Moim zdaniem te dwa światy -analog i cyfra -są nie do pogodzenia . Jak ogień i woda. Ja ciesze się z jednego jak i drugiego.Materiał zarejestrowany w domenie analogowej powinien w niej pozostać, bo konwersja do cyfry tego materiału jest badziewna (nie wspomnę tu o masteringu). Tak samo jak wydawanie cyfrowego materiału na winylu jest chore ,jeśli jest możliwość zakupu tego materiału w gęstym formacie np 24bity /92kHz lub wyższym.Po co degradować to do koszmarnego formatu 16bit/44.1kHz?Ale to moje zdanie, więc nie musicie się z tym zgadzać

Dobrym tropem są CD z DACami TDA1541 .

Słyną ze swojej " analogowości "

Tu masz wykaz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głownie Marantz .

Ukryta Zawartość

Jeśli masz okazję to posłuchaj cedeków z pierwszymi przetwornikami 16bitowymi SONY typu CX890 albo CX20017. Wg mnie nie ustępuje TDA1541 a nawet przewyższa.....

Cedeki z tymi dacami znajdziesz na tej samej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do filtru wpisz nazwę przetwornika....

Mankamentem tych cedeków jest ich wiek i lasery, które są nie do kupienia.......

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Po co degradować to do koszmarnego formatu 16bit/44.1kHz?Ale to moje zdanie, więc nie musicie się z tym zgadzać

Ja się z Tobą zgadzam, bo uważam, że taka jest prawda. Jeśli o mnie chodzi to jedyna technologia która jest w stanie złoić dupsko gramofonom to PDM DSD 1 bit 2,8 lub 5,6 MHz. To sygnał najbliższy sygnałowi analogowemu, świetnie oddaje gwałtowne przyrosty dynamiki, jest w końcu naturalna góra i bas. Oraz to powietrze między muzykami. Utwór dobrze zrealizowany gra wyśmienicie. Szkoda, że nie jest to popularna technologia zapisu dźwięku w audio. Ubolewam. I to też jest moje zdanie, z którym nie każdy musi się zgadzać. Nieskromnie mówiąc uważam, że 90-95% ludzi z tego forum nie ma bladego pojęcia jak gra plik DSD 5,6MHz w prawidłowo zestrojonym systemie HiFi.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Przewaga Marantza jest nie do zajechania laser .

Hmm mam marantz'a 15sa1 od 2008 roku i mam do wymiany laser bo nie czyta mi wszystkich płyt ,a tak na prawdę szwankował od nowości. Kiedy chciałem kupic model sa11s2 pan w salonie Top HiFi uprzedził mnie ,że ten marantz ma problem z czytaniem sacd i nie czyta wszystkich płyt,a kosztował coś koło 15000zł. Chyba nic dodawać więcej nie muszę.

Hmm mam marantz'a 15sa1 od 2008 roku i mam do wymiany laser bo nie czyta mi wszystkich płyt ,a tak na prawdę szwankował od nowości. Kiedy chciałem kupic model sa11s2 pan w salonie Top HiFi uprzedził mnie ,że ten marantz ma problem z czytaniem sacd i nie czyta wszystkich płyt,a kosztował coś koło 15000zł. Chyba nic dodawać więcej nie muszę.

Piszemy o CDekach na TDA1541 więc trochę lat do tyłu gdzie Marantz wstawiał nie do zajechania napędy Philipsa.

Kwota 2-2,5tyś (oczywiście za sprzęt używany) ,Reszta sprzętu to Harman HK680 i dali 450.

wieki temu używałem PD9700,

zmieniłem go na Naim CD3 i to był moim zdaniem najbardziej zbliżony brzmieniowo do gramofonu odtwarzacz CD,

teraz kosztuje ok. 1500 PLN a jego dodatkową zaletą jest fakt, że w ogóle się nie psuje!!!

do tego wzmacniacz Nait 3 (koniecznie wersja bez pilota) i masz "system marzeń"....

naim cd5 również jest bardzo elegancki. Mam osobiście więc oczywiście polecam. TDA 1305. Niezła barwa, spójność, rytm. Raczej łagodny (jak na naim'a)

a tu o poprzedniku cd5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

Proponuję sobie posłuchać odtwarzacza Pioneer PD-75 - chyba właśnie o to autorowi wątku chodziło :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• 2 tygodnie później...

Proponuję sobie posłuchać odtwarzacza Pioneer PD-75 - chyba właśnie o to autorowi wątku chodziło :)

Proponuję posłuchać Pioneera PD 50 .

Gra podobnie do PD75 . Ciepło , płynnie , barwnie ale ma dużo większą rozdzielczość .

Muzykalność i tak zwana przyjemność ze słuchania muzyki jest niesamowita .

Funkcjonalnie i użytkowo te odtwarzacze też dzielą lata .

Można sobie nagrać płytę DSD . Na razie mam dwie i jedna z nich w stosunku do oryginału na CD jest o wiele lepiej zrealizowana . Nie jestem teraz w stanie stwierdzić czy to zaleta DSD czy masteringu ale gra dużo lepiej . Druga na zbliżonym poziomie .

W końcu coś czym można zastąpić vintage pojawiające się w coraz bardziej chorych cenach .

Odtwarzacz można dostać poniżej 2000zł a dla tych co nie mają gotówki kupią na raty bez odsetek bo jest dostępny w sieciach takie raty oferujących .

Ja bym proponował zakup za niewielkie pieniądze Marantza CD-40/50/60 po małej przeróbce na tryb NOS (nie wymaga żadnych części i wkładu finansowego) gra bardzo ładnie. Na "tablicy" niedawno CD-60 wyrwałem za 170 zł.

Ja bym proponował zakup za niewielkie pieniądze Marantza CD-40/50/60 po małej przeróbce na tryb NOS (nie wymaga żadnych części i wkładu finansowego) gra bardzo ładnie.

No właśnie , jedynie ładnie .

Zeby te Marantze zagrały dobrze trzeba w nie wpakować sporo kasy i czasu .

Miałem ich trochę to coś tam o nich wiem ;)

Są fajne , świetne napędy ale z takim PD 50 to je lata świetlne różnią , a skoro jest kasa ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.