Skocz do zawartości
IGNORED

luxman l400 wymiana kondensatorów

emef

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę o wymianie wszystkich kondensatorów w luxmanie l400, wzmacniacz jest w świetnym stanie ale po przeczytaniu wszystkich znalezionych jak dotąd materiałów na jego temat, ze szczególnym uwzględnieniem intrygujących postów na temat wymiany kondensatorów, zabieram się do tej operacji i wciąż nie wiem jakich kondów użyć - opinie są różne, rzadko skojarzone z konkretnymi wzmacniaczami a też nie mam na tyle doświadczenia ani funduszy na długoterminowe eksperymenty. Myślałem o elna silmic II - tu opinie o "zmuleniu", względnie o nichiconach muse kz, tu z kolei spotkałem się z opinią że jednak w oryginale grało to lepiej.

Generalnie wzmacniacz już teraz w 90% procentach spełnia moje oczekiwania, ale chciałbym wyciągnąć z niego maksimum możliwości, jako że planuje go zatrzymać bezterminowo :) W tej chwili pracuje z kolumnami Infinity Kappa 6.1i, słucham głównie jazzu, acid jazzu, rocka progresywnego. Również sekcja phono jest dla mnie bardzo istotna. Nie przepadam za jaskrawą górą, chciałbym zachować charakter luxmana, polepszyć precyzję w niskich rejestrach przede wszystkim.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie.

Witam.

Kolego zdania sa tak podzielone ze nikt Ci jednoznacznie nie powie czy wymieniac i na co. Sam kiedys pytalem o wymiane w 510 tak profilaktycznie bo wszystko jest ok. I doszedlem do wniosku po paru sensownych namowach kolegow ze jednak nie zawsze warto i zostawilem.

Oczywiscie to moja subiektywna opinia.

Profilaktycznie to tylko przenosnia.

Tak jak kolega pisze kondy zmienia sie jak juz cos sie z nimi dzieje.

Wiadomo ktos inny powie ze po 30 latach to ich nie ma a ktos znowu ze tamte kondy mialy w sobie elektrolitu na 50 lat.

Może inaczej; luxman teoretycznie jest chwalony za preamp gramofonowy, tutaj niestety nastąpiło ogromne rozczarowanie na początku, bo zabrzmiał wielokrotnie gorzej niż preamp wbudowany w jeden z najniższych modeli Denona, który miałem gdzieś przy okazji. Po lekturze pewnego tematu na niemieckim forum hifi okazało się że niektóre wersje miały zastosowane nieprawidłowe wartości kondensatorów w sekcji phono. Pokusiłem się o taką modyfikację i różnica jest kolosalna, więcej materiałów na ten temat na życzenie, niestety po niemiecku, mogę podrzucić. W każdym razie wiązało się to z wymianą kondensatorów na nowe o innych wartościach i idąc tym tropem myślę o wymianie wszystkich, powiedzmy, "przy okazji". Wymieniłem też rezystory na płytce potencjometru volume, zgodnie z postami Piotrka608 w jednym z tematów, i wszystko jak dotąd daje pozytywne rezultaty. Wzmacniacz ma w tej chwili 30 lat, nawet jeśli żaden kondensator nie wylał to przyda mu się odświeżenie skoro ma u mnie zostać nie-wiadomo-jak-długo.

Na tym forum pojawiały się opisy kondensatorów, nawet w odniesieniu do luxmana, ale nigdy tego modelu.

Te elektrolity były dobierane tam z myślą.

Jedyne na co warto wymienić to Elna Silmic I, która ładnie zachowa analogowe brzmienie, Silmic II jest już trochę inna...

Ale pierw spróbuj znaleźć te elektrolity z pewnego źródła i policz ile to wyjdzie:)) Mam nadzieję że temperament Ci przejdzie na wymianę.

Jak wymieniłem w jednym z moich grundigów a-9000, to jedyne co rzuciło się na słuch było oczyszczenie dźwięku wysokich z takiej jakby wcześniej istniejącej mgły, która przysłaniała niektóre szczegóły i smaczki. Ale, niestety bas jest problemem do ogarnięcia przy zmianie elektrolitów. Staje się dziwny, często mało go, brak mu mocy.

Lepszy efekt i bezpieczeństwo zyskałem robiąc bocznikowanie filtrujących, niektóre elektrolity zastąpione tantalowymi, gdzieniegdzie foliowe itd. Wiadomo że to już indywidualne podejście do sprzętu sprawi że coś poprawimy.

Nie muszę chyba wspominać o różnicach w cenie:)

Nie wiem natomiast czy Luxman wymaga takich poprawek:) w kocu do LUXMAN serii L :)

P.S

Przykładem preamp'a gramofonowego piszesz o wadach produkcyjnych sprzętu, które jak najbardziej należy poprawiać, tak jak ja pisałem na przykładzie A-9000. Ale końcówka mocy konstrukcyjnie wątpię żeby posiadała jakieś błędy w Luxmanie.

Nie ma co cudować, bo można pogorszyć.

Stara szkoła mówi, ze jak coś działa to nie ruszać:) Ja ją akurat stosuję do mojego Diesla, ale do sprzętu audio coraz częściej, bo po prostu mnie się nie chce.

Dzięki za rzeczową odpowiedź!

No właśnie, to fakt, akurat w phono mamy do czynienia z niezgodnościami między serwisówką, a stanem faktycznym i naprawdę druzgoczącą różnicą po delikatnej modyfikacji..Tam były do wymiany póki co styrofleksy, zostało jeszcze kilka elektrolitów w samej sekcji phono, które akurat na pewno będę wymianiał zgodnie z zaleceniami z tych samych źródeł, i tu chciałem zastosować na pewno Silmic II, pierwsza wersja jest praktycznie niedostępna tradycyjną drogą więc czy to będzie wystarczająco dobry wybór?

Wymianę pozostałych cały czas rozważam, stąd zapytanie na forum.

Po wymianie kondow w pre phono moze po prostu parametry bardziej sie zgraly z twoja wkladka ale nie koniecznie mowmy o bledach konstruktorow.

Dlatego tak bardzo sie tym nie kieruj przy swojej decyzjii.

Nawet nie tyle konstruktorów, chodziło o niektóre egzemplarze, które posiadały dodatkowe elementy tłumiące sygnał na wejściu, w niektórych te miejsca były puste/zworki. Długi temat, ja też niemieckiego nie ogarniam na tyle żeby wchodzić w szczegóły, w każdym razie różnica jest bardzo obiektywna, coś jak przysłowiowe zdjęcie zasłony z głośników, dźwięk był dotąd niczym przepuszczony przez słuchawkę telefoniczną. Dosłownie.

Bardzo interesuje mnie jak to jest z tym "muleniem" Elny Silmic II. W najgorszym wypadku zawsze można wrócić do stanu pierwotnego, ale wolałbym, w miarę możliwości ograniczyć eksperymenty do minimum. Mowa o tej sekcji phono w tej chwili, wymianę pozostałych wciąż rozważam.

Załączam schemat. L400 na 11. stronie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przenieść już chyba teraz nie mogę..? Ale fakt, trzeba było w DIY, mój błąd.

Ukryta Zawartość

Dość sporo

Myślę że z 1uF można spróbować i tu trzeba coś wybrać

Ukryta Zawartość

coś jak Wima MKP-10?

Cienizna . Jak wymieniamy to dobre na lepsze a nie dobre na nowe ;)

Ukryta Zawartość

Myślę że z 1uF można spróbować i tu trzeba coś wybrać

Ukryta Zawartość

Może jakaś sugestia? Coś co szczególnie nie rozjaśni luxa?

Dzięki za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Przygotowałem coś takiego już wcześniej, dla siebie;

Ukryta Zawartość

od razu też sekcja phono przy okazji; post-54492-0-07376400-1410119420_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno nie rozjaśni Mundorf M Cap na 400V ale można by się pokusić na coś lepszego .

Czerwony Jantzen jest dużo lepszy ale jest rozdzielczy , mniej barwny . Jednak żeby wiedzieć jak to zagra w tym układzie i u Ciebie byś musiał wstawić tego M-Capa , pograć z 2-3 tygodnie i opisac swoje wrażenia . I to by był punkt wyjścia do szukania tego właściwego konda .

Myślałem o czymś nieco tańszym na początek

M Cap jest właśnie tym tańszym na początek .

Albo wymieniamy elektrolity na coś lepszego albo zostawiamy jak jest .

Elektrolity podmieniać?

Na razie NIE .

Najpierw wymień te polipropyleny , posłuchaj intensywnie z 2-3 tygodnie i dopiero wtedy decyduj się na ewentualny kolejny krok .

Jak wymienisz hurtem to się pogubisz i może wyjść drogo a wzmacniacz może zagra gorzej .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.