Skocz do zawartości
IGNORED

3-way na sb34 i iluminatorze

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
<br />Co do obudowy dla mnie jest sprawa jasna 2* zamknięta :)<br />

:) myślałem o tym , ale gdybym zdecydował sie na obudowę zamknięta to bym kupił sb34nrx i w 100l miałbym sprawę załatwiona

chciałem sb34swnrx bo wsymulacjach mogłem zejść do granicy pasma akustycznego, przekonalem sie o tym, jestem z osiągnietego celu zadowolony , a teraz poszukam innego sposobu aplikacji

zrobiłem tez projekt nowej tl-ki do średniotonowego wg wskazówek melov8

poza tym sprawdziłem jeszcze raz pomiary, by byc pewnym, zmierzyłem wysokotonowy bez filtracji i z filtrem

dla porównania przebieg charakterystyki z

http://www.audioheuristics.org/measurements/Testing/Seas%2027DXT%20horn/Seas_DXT.htm

i moj pomiar , czerwony bez filtra niebieski z filtrem tylko 2,76 uF

mozna zaobserwować jak wzrasata najwyższa oktawa pod dzialaniem konda i porównać co na ten temat mówił Misiomor w wątku "topowy glosnik wysokotonowy"

mozna podnieść jeszcze zakres 10-20khz , ci, którzy robili podział niżej ode mnie i stosowali kond 4,7-5,6 uF musieli obnizyc zakres około 6 khz przy pomocy pułapki lrc , jak sie dobrze dobierze pulapkę np 1,5uF plus 0,18mH plus 6 om można dostac jescze 2 -3 decybele w zakresie 15khz.

miałem pomiar jak to działa ale gdzieś sie schował, w każdym razie jest to ciekawy głośnik, i jakies tam argumenty ,ze ma za mały spl są moim zdaniem mocno przesadzone, tym bardziej ,że jest bardziej szczególowy , znów moim zdaniem, niz szpilkowy r3004, mimo,że ten ostatni ma wzrost w ostaniej oktawie

poza tym charakterysyki kierunkowe są bardzo dobre, jak alan tylor śpiewa u mnie w pokoju to spacerując po pokoju chodzę koło niego, jakby stał z mikrofonem w miejscu, ciekawe doświadzczenie, czego nie mialem z ss.

jeszcze uwaga, przebieg chrakterystyki jaki widać jest związany z obudową tweetera i zamierzony, np delikatna górka na 1300hz doskonale współgra z dołkiem jaki ma iluminator 18wu/4

mozna porównac z moim pomiarem lub z pomiarami gravesena illumina-66

post-28119-0-18303900-1412888833_thumb.jpg

żeby nie byc gołoslownym , zrobilem pmiar teraz by pokazac jak mozna kształtować charakterystykę dxt w ostatniej oktawie

post-28119-0-23631500-1412944797_thumb.jpg

czerwony bez filtra

niebieski kond w szeregu 4,7 uf

zielony z kondem 4,7 z układem rownoleglym rlc : 5 om 0,2mH , 2,2uf

post-28119-0-54048000-1412945041_thumb.jpg

czerwony bez filtra

niebieski kond w szeregu 4,7uf rlc 5om 0,2 mH , 1,5 uF

zielony kond w szeregu 4,7uf rlc 5om , 0,18 mH , 1,5 uf

mozna sobie porównać jeszcze ze zwrotką

http://www.audioheuristics.org/projects_gallery/ER18DXT/ER18DXT.htm

to są tylko przykłady, mozliwości jest wiele, po odluchach do mojej zwrotki wybralem tylko kond 2,76uf i dla mnie wcale nie trzeba więcej, nawet czasem moznaby bylo dolozyc 0,5 oma w szeregu, ale to juz zalezy od preferencji :)

<br />Ja na przykład lubię płasko środek i górę i podbić bas 4-6 dB.<br />

lekkie 1- 2 dB podniesienie zakresu 100-200 Hz

jeśli dolek na charce jest wąskopasmowy, to jest mniej słyszalny niz szerszy zakres podbity nawet o 0,5 dB

pomiar raw

post-28119-0-49423800-1413110878_thumb.jpg

a tu rożnica jaka daje w filtrze lowpass dodanie do konda 220 uF szeregowo rezystora 0,5 oma

post-28119-0-76505200-1413111005_thumb.jpg

czerwony filtr 4mH i 220uF

niebieski filtr 4mH 220uF plus szeregowo 0,5 oma

i jeszcze wykres obrazujący idealne zgranie fazowe M i T ponizej podziału

post-28119-0-05312900-1413111305_thumb.jpg

czerwony w+m

niebieski w+m+t

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.