Skocz do zawartości
IGNORED

3-way na sb34 i iluminatorze

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam.

Mało jest ostatnio opisanych na tym forum kolumn trojdrożnych.

Po róznych doświadczeniach z konstrukcjami mniejszymi chcę zrobić kolumny pełnopasmowe

z racji tego ,że nie mam zbyt wielkiej wiedzy teoretycznej i opieram sie głownie na pomiarach i swoim słuchu

postaram sie opisać moje zmagania i proszę kolegów o krytyczne konstruktywne opinie.

projekt obudowy (na dzień dzisiejszy) opiera się na modułowej konstrukcji Gravesena

http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-ATS.htm.

parę lat temu miałem kolumnę, w której zakres basu odtwarzał peerless xxls 30cm, polecony do mojego projektu przez A.Kisiela, dlatego teraz szukałem rownież czegoś subniskotonowego

Pierwszy pomysł na głośnik niskotonowy był taki by zastosować największego rewelatora

http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/32w-4878t00.pdf

niestety cena tego przetwornika okazała sie dla mnie zaporową.

postanowiełem zrobic coś na wzór http://www.zaphaudio.com/SB12.3/

ale troszkę po swojemu ze względu na to,że wygląd konstrukcji Zapha trochę mi nie pasował, głownie z powodu szerokości frontu.

Ostanio konstruowałem różne typy obudów dla głośnika niskotonowego, chciałem porównać brzmienie jednego przetwornika w róznych obudowach, konstruowałem bas refleks , TL , i obudowę tasukową

obecnie będę porównywał brzmienie pomiędzy bas reflex a kombinacją obudowy tasukowej z TL , zaprojektowane do konkretnego docelowego przetwornika, którym jest

SB34SWNRX-76-6

http://www.sbacoustics.com/index.php/products/woofers/12-sb34swnrx-s75-6/

W symulacjach porównywałem ten przetwornik do 32w-4878t00

i wyniki były podobne a cena diametralnie różna , poza tym w konstrukcji SB12.3 zaph pomierzył jego starszego brata SB34NRX75-6 i miał o nim dobrą opinię

mój głośnik w porównaniu do tego z konstrukcji SB12.3 ma więszą masę membrany i mniejsze Qts, bardziej nadaje się do br niz obudowy zamkniętej, chociaż w mniejszych pomieszczeniach przy objętości 40 litrów OZ też niejeden woofer by pewnie zawstydził.

Pomiary SB34swnrx w obudowie bas refleks 95l netto strojonej na 20 Hz

korekcja impedancji

100uF + 5 om rezystor

filtr 4mH cewka rdzeniowa o rezystancji 0,5 oma

post-28119-0-22688200-1411818198_thumb.jpg

post-28119-0-61917000-1411818263_thumb.jpg

post-28119-0-40758600-1411818295_thumb.jpg

pierwsze zdjęcie to pomiar z bliskiego pola glośnika niebieski

portu czerwony i sumy zielony

drugi pomiar to porównanie odpowiedzi głośnik+ br do odpowierdzi z zamkniętym za pomocą wytłumienia otworem br

trzeci pomiar to odpowiedź głośnika z zatkanym br z mikrofonem w odległości 11,5 cm od osi kopułki przeciwpyłowej.

głośnik średniotonowy to SS iluminator

18WU/4741T00

http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/18wu-4741t00.pdf

próbowałem zaaplikować ten głośnik w oz, tl i br , na dzień dzisiejszy przemawia do mnie najbardziej krótka mocno wytłumiona TL dł tunelu 50cm

w porównaniu do konstrukcji sb12.3 i jego dwóch 15 sb połączonych równolegle

- powierzchnia membrany 2xsb -164cm2, jeden 18wu-152cm2 oczywiście mniejsza skuteczność

ale mam ten głośnik i średnica z niego jest dla mnie rewelacyjna więc musi sie znależć w tej kolumnie

pytanie jak mozna połączyć bas ze środkiem by miało to sens pod względem technicznym i sonicznym :)

https://www.audiostereo.pl/topic/114804-3-way-na-sb34-i-iluminatorze/

Trochę OT, ale wspomniałeś o obudowie TL, a ostatnio trochę czytałem o dziwnych pomysłach, które mocno

zmieniają postrzeganie zestawu trójdrożnego choćby poprzez unikalną obudowę, a o takie trudno na rynku.

Zapewne można się w tym także doszukać nowatorskiego spojrzenia, które może przynieść pozytywne efekty.

Ale do rzeczy ... Projekt który przykuł moją uwagę, to 4.5 m linia transmisyjna ! :) Tak, tak - 4.5 metrowa !

Pomysłodawca rozwiązał to tak :głośnik niskotonowy zamyka walec, który jest wewnątrz drugiego, większego walca

zamkniętego z jednej strony, a jego drugi koniec jest wylotem TL. Mowa jest o konstrukcji pionowej na wysokość

~ 2.30 m i średnicy ~ 35 cm. Takie mocne dziwadło, ale jeśli pozwoliłoby na osiągnięcie spektakularnego efektu,

to może warto by się nad tym pochylić ... :) Te zwykłe bryły zestawów głośnikowych są takie bardzo nudne ! :)

próbowałem zaaplikować ten głośnik w oz, tl i br , na dzień dzisiejszy przemawia do mnie najbardziej krótka mocno wytłumiona TL dł tunelu 50cm

Probowales obudowy stratnej z varioventem? Krotka TL to rowniez dobry pomysl, ale nie wiem czy 50cm nie bedzie za krotko.

Gość

(Konto usunięte)

Probowales obudowy stratnej z varioventem

myslę nad obudową stratną dla sredniotonowca, ponieważ moze to zastąpic pułapke na rezonans w razie stosowania lagodnego filtrowania tegoż

dla woofera raczej nie ma to sensu ze względu na brak zysku na niskim basie, tu tylko br lub tl, jestem w trakcie robienia takiej hybrydy tasukowo tl-owskiej bo dżwięk z tasuka jest jakościowo dla mnie the best problem w tym ,że tasuk w poprzedniej wersji mial wylot do tyłu a aby mieć jak największy zysk na basie chce umieścić wylot tunelu pod głośnikiem od frontu, jedyny problem jaki tu widzę to dobre odfiltrowanie rezonansu półfalowego .... ale to po pierwszych pomiarach

BoDex

:) jeśli chodzi o tl to lepsza jest krótsza niz dluzsza bo ma lepszą odpowiedź impulsową poza tym im dłuzsza tym nizej schodzi ale zysku na basie daje coraz mniej w teorii dla sb34 powinna byc długość 344000/19/4 czyli właśnie ok 4,5-5 metrow , ja mialem go w tasuku o przekroju sdwej-sdwyj 3600cm2 o fizycznej dlugości 60cm tj głębokość kolumny i grało to ciekawie, ale objętościowo bylo wielkie

następny projekt obudowy zamieszczę jak dźwięk będzie co najmniej bardzo dobry, bo nie ma co powielać czegoś co nie gra

Na razie skupmy sie na obudowie bas reflex szukam sposobu na dobre połączenie

basu ze środkiem

post-28119-0-03528000-1411830012_thumb.jpgpomiar sb34swnrx w obudowie bs jak poprzednio z zatkanym br

zielony bez filtrowania

niebieski szeregowo cewka 6,7mH

rownolegle 145uF+ rez 1om

czerwony szeregowo cewka 6,7mH

równolegle 145uF + rez 1,8 om

melov8

sluchałem wcześniej 18wu/4 w dluzszej tl ok 1,5m na wzór jensena Gravesena, ale większych róznic sonicznych nie zauważyłem, ale filtracja nie była do końca dopracowana.

a Ty jaką tl bys widzial dla tego głośnika? połączyc go zamierzam z basem gdzieś miedzy 100 a 200 Hz

Jesli priorytetem jest mala obudowa, to raczej wybralbym obudowe stratna. Natomiast polaczenie basu z niskosrednim to juz wyzsza szkola jazdy. Jesli mialbym uzyc TL dla niskosredniaka, to napewno bylaby to klasyczna linia z duzym tlumieniem, wlasciwie na pograniczu obudowy stratnej z TL. To jakiej dlugosci bym uzyl zalezaloby od miejsca podzialu z basem. Duze tlumienie tunelu da niewielki pik rezonansowy, jednak jego miejsce tez nie powinno byc raczej zbyt nisko, bo ewentualna korekcja tego piku w zwrotnicy moze byc kosztowna. Tutaj miejsce podzialu bedzie mialo decydujace znaczenie. Tak mi sie wydaje.

Gość

(Konto usunięte)

melov8

jesli daloby sie zrobić tl tak wytłumioną by pik rezonansowy był jak najmniejszy to piszę sie na to obiema rekami

wysokość modułu średniotonowego jest w zalozeniach 20-21 cm szerokosć max 35- 34 cm głębokość może być do 60cm bo na pewno taka głębokość ma br i na taka będę robił tl do basu , ale na razie nie mam pomysłu jak taka niska obudowę zaprojektować dla tego średniaka

jeśli miałbym mozliwość to chcę ciąć midwoofer od dolu samym kondem

Gość

(Konto usunięte)

post-28119-0-10513600-1411845842_thumb.jpg

pulapka na rezonans średniotonowego

6,8 mH+ 600uF + 3,7oma

kond szeregowo z głośnikiem 150uF

post-28119-0-47720900-1411845891_thumb.jpg

średniotonowy w przeciwfazie

cięzko zmierzyć w pomieszczeniu przebieg charakterystyki dla tak niskich częstotliwości, albo ja tego jeszcze nie potrafię, suma w punkcie przecięcia powinna wynosić +6 dB u mnie jest mniej, poza tym okazuje sie ,że woofer jest trochę za cichy w stosunku do średniotonowego, lubię duzo basu, więc pewnie trzeba będzie dać szeregowo z kondem 160uF jakiś rezystor, a moze to kwestia pomiaru?

Gość

(Konto usunięte)

Obudowa tasukowa - cóż to takiego?

zasada działania jest wytłumaczona na innym forum przez kolegę ComendanteW.

są jego zdjęcia i to on pomagał mi w tworzeniu obudów tasukowych. odsyłam więc do niego po teorię, natomiast jak to będzie wyglądać w praktyce zamieszczę tutaj.

http://diyaudio.pl/search.php?searchid=1301468

link nie działa

To chyba znów jakaś wymyślona na własne potrzeby nazwa obudowy głośnikowej tak jak kiedyś zrobił to Misiomor ze zwrotnicą 3 i 3/4 way albo 2 i 3/4 :D:D:D

Gość

(Konto usunięte)

post-28119-0-47182300-1411853653_thumb.gifok. spróbujmy

cytat

Tasuk, jaki stosuję, nie ma z tym spiral hornem nic wspólnego prócz tego, że, biorąc pod uwagę chronologię, właśnie Takenaka wspomniał lata temu o modyfikacji trudnej w realizacji struktury ślimakowej mijającymi się deflektorami. I tak, w tamtej koncepcji można było w upatrywać mechanizmu spiralnego przebiegu. Przy okazji wspomniał o możliwosći skrzyżowania deflektorów. Za tą koncepcja poszedłem, a z chwilą modyfikacji struktury na skrzyżowane deflektory, mechanizm działa inaczej Takenaka zbudował pierwszą obudowę podług tej koncepcji dopiero dwa lata temu. Moje eksperymenty są znacznie starsze.

Czoło fali się w tasuku nie kręci.

Wpatruj się w poniższy schemat działania tasuka, skup się, a zrozumienie nadejdzie.

koniec cytatu

cytat

Tu masz na szybko pracę tasuka w tunelu. Poprzeczny przekrój tunelu, gdzie różowym tunel, zielonym tasuk.

Fala biegnie rejonem na różowo jednocześnie.

konie cytatu

post-28119-0-09593000-1411853839_thumb.jpg

cytat

Skoro przedstawiłem onegdaj rozumienie mechanizmu tasuka w wersji już nieaktualnej, wypada teraz przedstawić nową, poprawioną i poprawniejszą. Model bieżący wydaje mi się obecnie oczywisty, ale trzeba było działających modeli (droga od budowy przez pomiar do wniosków), by dojść, jak ten dziwak działa i jak go budować, by zagrał jak założono. Zrozumienie drogi fali akustycznej w tasuku jest trudne bez trójwymiarowego modelu. Korekta modelu polega na innej interpretacji długości tunelu.

Przebieg tasuków może przybierać różne formy w tunelu, a bieg fali akustycznej w obudowie może następować w pionie lub w poziomie z wylotem u góry obudowy, u jej dołu do przodu lub do tyłu. Przebieg horyzontalny z wylotem w tył, bez ściany tylnej obudowy, zapewnia działanie zbliżone bardziej do tuby zaś pierwsze dwie możliwości bardziej sprzyjają budowie czegoś zbliżonego do linii transmisyjnej o prostym przebiegu i o znacznie większym Sd niż stosuje się w lini tradycyjnej bez cech negatywnych wynikających z fizycznej długości tradycyjnego tunelu nie korzystającego z dobrodziejstwa tasuka. Wreszcie taką LT tasukową można niżej stroić.

Oto główne parametry obliczeniowe tasuka.

koniec cytatu

post-28119-0-61728400-1411853981_thumb.jpg

cytat

W kwestii rozstawienia i kąta tasuków, mocowanie ich w odległości równej 1-3 grubościom daje radę i pozwala w pełni wykorzystać fizyczne rozmiary tunelu.

Można użyć iloczynu szerokości i grubości tasuka dla przekroju tasuka jako rozsądnego przybliżenia, w rzeczywistości tasuk montowany jest pod kątem względem osi tunelu i w zależności od tego kąta i grubości dechy wartość ta jest nieco większa. Można tę poprawkę zaokrąglić do 1,5 grubości, pominąć lub obliczyć z dowolną dokładnością.

Przy każdej zmianie wymiaru warto skonfrontować efekt z prognozą hornrespa (niekiedy potrzebne są wielokrotne korekty). Obliczać najdogodniej arkuszem kalkulacyjnym z eksportem wartości do projektu hornrespa, który wystarczy zaimportować do programu. Na piechotkę też się da.

Hornrespowe wyliczenie impedancji różni się od rzeczywistej: dla podejrzenia właściwszej prognozy należy wprowadzić rzeczywistą fizyczną długość tunelu.

Wielkiego wytłumienia nie trzeba, sprawdza się nieco filcu przy skrzyżowaniach i warstwa gąbki na krótszych ściankach tunelu. Mozolnych zabiegów jak w LT nie potrzeba. Jest dobrze, gdy pomiar impedancji pokaże jeden szczyt, a osiąga się to łatwo przy znikomej ilości prób. Będzie on położony wyżej niż siodło dla TL czy BR i jest to normalne.

Większa powierzchnia czynna tunelu zmniejsza zafalowania odpowiedzi. Długość samego tunelu określa dolną granicę przetwarzania.

Dla Sławkowego tasuka na SB34swnrx-s75-6 po podstawieniu parametrów obudowy otrzymujemy taką prognozę w hornrespie (odpowiedź tunelu na 1W z wykorzystaniem opcji symulacji wytłumienia w tunelu).

koniec cytatu

post-28119-0-49113900-1411854073_thumb.jpg

cytat z mojego Pw

Pierwszy wariant jest bardziej obiecujący, szczególnie gdy zastosuje się chwyt, o którym poniżej.

Problem z tym wszystkim jest taki, że długość daje zejście, a powierzchnia przelotu zafalowania: im większa, tym zasadniczo równiejsza i głośniejsza odpowiedź.

Problemu z kątem tasuka nie stwierdziłem, owszem gdy jest za duży tunel traci nieco na oddziaływaniu, czyli dla tej samej długości wirtualnej musi być więcej tasuków, pociągając za sobą wzrost realnej długości tunelu. Z kolei kąt jakiś być musi, by utworzone zostały przeloty między krawędziami tasuków i pozostawały ukośnie do biegu fali.

W nTowerze odległość między tasukami wynosi 2 cm bez szkody dla falowodu.

W dotąd stosowanym rozwiązaniu następowało skrzyżowanie krawędzi dech tasuka i stąd utrata przelotu, który powinien być raczej jak największy.

Proponuję rozwiązanie, jakie szykowałem do testu w następnej konstrukcji (nie wiem, czy i kiedy), ale musi okazać się skuteczne, choć nikt nigdy go jeszcze nie testował.

Jeżeli sprawdzi się, a raczej tak, to jak dla mnie rewelacja.

Poglądowy rysunek poniżej:

post-28119-0-05357300-1411854661_thumb.jpg

koniec cytatu

cytat

Jeżeli dechy są w całości, należałoby spróbować wariantu układając dechy jak w jednej tylko połowie A lub B: wtedy utraty powierzchni nie będzie w ogóle.

post-28119-0-90292900-1411854944_thumb.jpg

projekt mojego drugiego tasuka zrobiony dla mnie przez ComendanteW

post-28119-0-16296400-1411855077.jpg

post-28119-0-66432800-1411855171_thumb.jpg

post-28119-0-19552600-1411855460_thumb.jpg

oraz odpowiedź sb34sw w tej obudowie

post-28119-0-11767300-1411855659_thumb.jpg

a tu polowka próbnej obudowy tasukowej

i ostatni projekt w realizacji polączenie tasuka z tl , projekt wstępny, symulacje mocno zgrubne i bez gwarancji , ponieważ jest to CHYBA pierwsza taka obudowa, a projektowana pod moje wymagania

post-28119-0-26657300-1411855964_thumb.jpg

post-28119-0-94884200-1411856102_thumb.jpg

Gość

(Konto usunięte)

post-28119-0-66506900-1411894142_thumb.jpg

post-28119-0-87444000-1411894178_thumb.jpg

impedancja średniotonowego w krótkiej 50 cm tl

bez pułapki na rezonans i drugi obrazek z pulapką

jeśli dobrze myślę, wydłużając tl dla średniotonowego obniżam częstotliwość na ktorej ten rezonans wystąpi? jednocześnie jeśli musiałbym go zniwelować za pomocą pulapki to muszę użyć cewki i kondensatora o wiekszej wartości...

Gość

(Konto usunięte)

Własnie raczej nie, ale nie skoro dla Was tasuk i Tl to to samo...:)

najprościej sie przekonać budując Tl i tasuka i porównać brzmienie

Aby nie było,ze potrzeba dwóch różnych obudów....

projekt obudowy tej o przekroju trapezu ma fizyczną dlugość komory tasukowej 35cm

jeśli nie umieści sie w niej tasuków zostaje zwykłą linia transmisyjną o przekroju ok 2000cm2 , potem fala jest kierowana w dół wzdluż tylnej ścianki do przekroju 510cm2 i tym przekrojem po podstawie wylatuje otworem 510cm2 pod głośnikiem z przodu kolumny.

mozna zrobić taką lub podobna tl a potem dla porownania umieścic w na dlugości tunelu 35cm o przekroju ok 2000cm2 kilka tasuków i porównać brzmienie, zejście , pomiary.

Wtedy podzielic sie wnioskami.

Natomiast arbitralne przyporządkowanie tasuków do tl jest moim zdaniem daleko posuniętym uogólnieniem

Slawek, za duzo kombinujesz, troche dales sie wkrecic w wyimaginowane super obudowy. Super obudowy nie istnieja, najlepsza super obudowa jest brak obudowy. Zamiast generowac koszty i tracic czas na Tasuki, lepiej zbudowac solidna obudowe kanapkowa, o grubych sciankach, z mozliwe mala dyfrakcja, w obudowie stratnej, lub tl mocno tlumionej i uwierz mi, zaden tasuk nie bedzie od tego lepszy, bo to fizycznie niemozliwe. Starasz sie znalesc jakosc nie tam gdzie ona jest.

Gość

(Konto usunięte)

A tej dziedzinie akustyki nie da sie juz niczego nowego wymyslec.

e tam, gadasz:), ciagle ktoś coś wymysla nawet patentuje

http://www.google.com/patents/US6078676?hl=pl&dq=spiral+horn

Starasz sie znalesc jakosc nie tam gdzie ona jest.

jestem pełen szacunku dla Twojej wiedzy i doswiadczenia, ale skoro chce wypróbowac wszystkie warianty, czemu nie spróbować.

jesli masz ochotę zasymuluj mi tl dla 18wu.dziekuję

Skupiacie Panowie na obudowie, ktora jeszcze nie powstała, a ja bym chcial sie dowiedzaieć bardziej prozaicznych rzeczy, czy waszym zdaniem polączebie sb34 z 18 wu na 150 Hz jest odpowiednie?

czy ktoś z Was uzywał 18wu/4 jako średniotonowy poza mną i A.Kisielem w ilr3?

Gość

(Konto usunięte)

jeden z kolegów z innego forum , specjalista najwyzszej próby w zakresie linii transmisyjnych PM napisał

cytuję

"To jest doskonaly przyklad na to, ze tradycyjna obudowa TL znacznie rozni sie w dzialaniu od motywow Tasukowych, ktorych nigdy osobiscie nie traktowalem jak linie transmisyjna."

jeden z wielu głosów w dyskusji czy tasuk to tl...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sławek, meloV8 dobrze Ci mówi.

Przecież ten Twój kochany tasuk to TL w której tunel ma różnicowaną długość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale czy zasada dzialania spiralnego horna rozni sie czyms od normalnego? Nie, jedynie jest to opcja zawiniecia. Poza tym to jest bardziej falowod niz typowy horn, bo rozwarcie na wyjsciu jest bardzo male.

A tak poza tym Slawku, PM i ja to ta sama osoba ;)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

od kilku postów wiedziałem o tym , i chciałem zobaczyć jak zareagujesz na własne słowa :) :) :)

wiec skoro już wszystko jasne i znam Twoje poglądy na temat tasuka wiec proszę

żyj i daj życ innym, zrobie tl i poslucham i potem dolożę tasuki i też posłucham, bo dźwięk z br mi szkodzi na nerwy mimo naprawdę wielkiej starannosci w zaaplikowaniu tej obudowy i roznego strojenia podbarwienia są i pierdzenie z portu od 28 Hz w dół też jest i robię z tego projekt kolumny bo moze ktoś zechce sobie też zbudowac a przy okazji mam porównanie z innymi aplikacjami tego samego glośnika.

wiec skoro już wszystko jasne i znam Twoje poglądy na temat tasuka wiec proszę

żyj i daj życ innym, zrobie tl i poslucham i potem dolożę tasuki i też posłucham, bo dźwięk z br mi szkodzi na nerwy mimo naprawdę wielkiej starannosci w zaaplikowaniu tej obudowy i roznego strojenia podbarwienia są i pierdzenie z portu od 28 Hz w dół też jest i robię z tego projekt kolumny bo moze ktoś zechce sobie też zbudowac a przy okazji mam porównanie z innymi aplikacjami tego samego glośnika.

Przeciez nie zamierzam generowac tutaj kolejnego sporu :) uwazam tylko, ze dobra, klasyczna TL, jest doskonalym rozwiazaniem dla srednich lub midbasu i trudno bedzie cos tutaj poprawic. Dzwiek z tylnej czesci membrany trzeba jak najbardziej wytlumic i oddalic od jej przedniej strony. Obudowe nalezy tak zaprojektowac, aby w poblizu tylnej czesci glosnka nie bylo scianki przeciwleglej. Patrz na konstrukcje Nautilus.

Gość

(Konto usunięte)

zapewne projekt modułow obudowy zmieni sie jeszcze ale wstępne kształty zamieszczę by było mniej wiecej wiadomo czego dotyczą pomiary, moduł wysokotonowy w formie mocno pierwotnej a to dlatego ,że nie wiem do końca jakie będą glośniki wysokotonowe

aplikowałem

R3004/6620-00/-01

XT25BG60-04

27TBCD/GB-DXT

ale myslę ,że docelowo będzie coś innego... jeszcze nie wiem

post-28119-0-02206100-1411937090_thumb.jpg

Gość

(Konto usunięte)

post-28119-0-24115600-1411939062_thumb.jpg

C4 2,76uF (2,2+0,56) ja zastosowalem superiory

mozna próbować z wiekszym kondem do 3,3uF

jeśli jest za duzo wysokich wstawić od strony wzmacniacza rezystor od 0,47- 2 om

obnizy sie zakres od 7kHz-20kHz

C10 138 uF ja zastosowałem 6x 23uF podział na 150Hz zwiekszając konda do 200uF punkt podziału obniża się do 120 Hz ale brzmi to już gorzej, oczywiście dla mnie

L11 cewka powietrzna 1,1mH drut 1,4mm jeśli ktoś lubi mniejszą kompensację bafale step można zejść do 0,8 ale przedział 1000-2000 Hz będzie wzmocniony, dla mnie za ostre brzmienie

C 13 10uF można dać konda wiekszego 12-15 uF obniża to zakres 2000- 5000 Hz o 2 dB

jesli na wysokotonowym zaaplikujemy kond 3,3 uF to do C13 należy w szereg dolozyć rezystor 1- 1,47oma dla lepszego zgrania fazowego

pułapka na rezonans głośnika średniotonowego

wartości są ściśle zwiazane z pikiem impedancji głośnika w obudowie jeśli będzie to obudowa zamknieta czy tl to należy zmierzyć impedancję i porównac z wykresem zamieszczonym przeze mnie

jeśli nie ma takiej mozliwości to w miejsce pułapki wstawić tylko cewke 6,8mH z rezystorem w szeregu tak by opornośc układu wynosiła 2,4 oma, sonicznie nie ma dużej różnicy ale dla purystów najlepsza będzie pulapka

L18 cewka rdzeniowa 6,8mH 0,5 om

R 19 3,2 oma

C17 500 uF

M21 18wu/4 iluminator

L22 cewka rdzeniowa 4mH zwiekszając cewkę np do 6mH odrobinę podnosimy zakres 35-45 Hz ale obniza się zakres 100-200 Hz różnice są ok 1 dB , dla najlepszego odtwarzania basu należy uzyć cewki o jak najgrubszym drucie by opornosć jej wynosiła 0,1-0,2 oma ja akurat mam 0,4 oma

r23 opornośc cewki 0,4oma

C 24 dwie wersje albo 100uF plus rezystor R25 5om albo 143uF plus R25 1,8oma

róznica jest taka ,że pierwszy wariant jest korektorem impedancji a głosnik niskotonowy udziela sie do 900 Hz oraz lekko jest podkreślony zakres niższego środka , co niektórzy lubią

ja zostalem przy drugim wariancie gdzie praca woofera jest widoczna do 600 Hz i chyba tak powinno być z racji masy membrany

R 25 albo 5 om albo 1,8 om

W26 SB34SWNRX

założenia moje były takie by filtrowanie było mozliwie łagodne dlatego taka topologia filtrów

nie wiem jaką osiagnąłem skuteczność ale przy wzmocnieniu 2x 130w/4 omy przekraczam granicę bólu

natomiast z F5 cacode jest znakomicie

polaczenie średniotonowego i wysokotonowego

post-28119-0-13697400-1411943570_thumb.jpg

post-28119-0-92480300-1411943592_thumb.jpg

post-28119-0-48355400-1411943621_thumb.jpg

najniższy obrazek to polaczenie dxt z kondem 3,3uF

i 18wu/4 z rezystorem 1 om w szeregu z 10 uF

post-28119-0-44365000-1411944312_thumb.jpgostatni pomiar porownanie charakterystyk z vifąxtBG( niebieski) i iluminatorem R3004/6620 (zielony)

oba głośniki wysokotonowe byłu filtrowane 12dB / oktawę

Gość

(Konto usunięte)

Ale czy zasada dzialania spiralnego horna rozni sie czyms od normalnego? Nie, jedynie jest to opcja zawiniecia. Poza tym to jest bardziej falowod niz typowy horn, bo rozwarcie na wyjsciu jest bardzo male

Sam wielokrotnie wskazywałeś, że w TL wymiary tunelu obciążają głośnik, bo "masa powietrza przykleja mu się do membrany" i stąd spadki efektywności w tunelu o niskim strojeniu. Owszem tasuk to falowód tak jak tuba czy tl, ale z podstawową różnicą, że jest to tunel fizycznie krótki i tym właśnie bije na łeb każdą TL o porównywalnych osiągach zejściem, impulsem i brzmieniem.

poza tym spójrz na projekt mojego drugiego tasuka wlot i wylot fali ma przekrój 38cm x120cm a fizyczna długość tunelu to 38cm

jak wytłumaczyć zejście sb34 do 35 Hz w takiej obudowie ? i to kilka dB wyżej niz normalne spl glośnika?

w projekcie jest długośc tunelu 47 ale ja robiąc obudowę zmniejszyłem jeszcze tę odleglość do 38 bo uzyłem cieńszych desek na tasuki

jeszcze jedno wyjasnienie dla melov8 drgania tamtej obudowy były i pewnie to sie zaznaczyło w impulsie ale nie było to wadą tasuka jako takiego tylko mojej głupoty bo uzyłem głównie desek 6mm na dlugości 120cm bez przewiązek i okazały sie za cienkie za malo sztywne. nie posłuchałem rady ComndanteW i zrobiłem jak chcialem z tego co chciałem co widac na zdjęciu połówki tasuka

Slawek, nie zamierzam wchodzic w kolejne dyskusje. Znasz moje zdanie. Ty nie przekonasz mnie, a ja nie przekonam Ciebie. Ja uwazam, ze te obudowy sa bez sensu szkoda czasu na ich budowanie. W ramach wlasnego hobby, to pewnie, czemu nie, ludzie miaja przeciez rozne hobby. Ja tylko staram Ci sie powiedziec, ze zdecydowana wiekszosc najbardziej znanych firm na rynku, stosuje typowe rozwiazania obudow i dzwiek z nich jest zarowno rewelacyjny jak i przecietny. Dlatego nie zawsze problem lezy w samej obudowie, ale w calosci zespolu, napedu, zgrania wszystkiego w calosc. Zrobiles dwie trzy obudowy na krzyz i na tej podstawie juz oceniles, ktora jest dla Ciebie super, a ktora nie. Zrobisz w swoim zyciu 100 projektow z BR, polowe tego z OZ i chociaz ze 25 TL, to wtedy bedziesz mial lepsze rozeznanie, co mozna z czego wyciagnac. To nie jest wszystko takie proste jakby sie wydawalo.

jak wytłumaczyć zejście sb34 do 35 Hz w takiej obudowie ? i to kilka dB wyżej niz normalne spl glośnika?

A zrobiles pomiar skalibrowanym mikrofonem, metoda ground plane aby okreslic faktyczne mozliwosci glosnika w tej obudowie? Uwaga, zgaduje. Nie!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.