Skocz do zawartości
IGNORED

nowe zasilanie do pokoju audio

dariob135

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Zakupiłem ostatnio nowy dom i postanowiłem zrobić nowe niezależne dedykowane zasilanie do pokoju audio

Poczytałem trochę na forum na ten temat i dalej do końca niewiem jak to zrobić

Znalazłem na necie taki schemat

Co o nim sądzicie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chcę również zrobić konkretne uziemienie do tego zasilania

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/114966-nowe-zasilanie-do-pokoju-audio/

Nie wiem co kombinujesz za bardzo:D

Jak masz możliwość to po prostu daj na ten pokój niezależny obwód bięgnący bez żadnego łączenia bezpośrednio do rozdzielni na jakiś porządny bezpiecznik z zapasem Amperków. I przekrój kabla od rozdzielni do gniazdek daj 4mm (oczywiście miedzi).

Witam wszystkich

Zakupiłem ostatnio nowy dom i postanowiłem zrobić nowe niezależne dedykowane zasilanie do pokoju audio

Poczytałem trochę na forum na ten temat i dalej do końca niewiem jak to zrobić

Znalazłem na necie taki schemat

Co o nim sądzicie

Ukryta Zawartość

Chcę również zrobić konkretne uziemienie do tego zasilania

Tak jak pisze Madafaka: specjalnie kombinować to chyba nie ma co. Osobna linia, 2,5mm2 spokojnie wystarczy. Ja takiego kabla (2,5mm2) nie doprowadzałem do gniazdka tylko bezpośrednio zakończyłem listwą do której wpięty mam sprzęt. Niektórzy Koledzy na forum dają osobny kabel do wzmaków, osobny do CD. Idealnie/ewentualnie do audio podłączasz osobną fazę, do której nie są podłączone żadne inne urządzenia.

Już w samej tablicy mozesz dać zabezpieczenia antyprzepięciowe w odpowiedniej klasie ochronności (jeśli masz drogi sprzęt, to moga one być przydatne, jeśli zdarzają się prądy udarowe od burz, a burze często u Ciebie w okolicy występują - możesz to sprawdzić na specjalnych mapach meteo). I to chyba wszystko.

Bezpiecznik "S" 10A lub 16A, klasa A lub B. Więcej grzechów nie pamiętam.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Ok rozumie, A co zrobić z telewizorem soundbarem i tv nożem podciągnąć jeszcze jeden osobny obwód,

Mam na stanie kondycjoner teraz w moim starym mieszkaniu Ale jak już zrobię ta linię to już chyba nie będę potrzebował go podlaczac sprzedam i będzie kasa na osprzet

Che zrobić tak jak jest na tym schemacie (załączony link)za licznikiem hub z huba do fuseboxa zasilającego cały dom, i z huba do fuseboxa zasilającego tylko pokój audio no i z tego fuseboxa do pokoju

Che zrobić tak jak jest na tym schemacie (załączony link)za licznikiem hub z huba do fuseboxa zasilającego cały dom, i z huba do fuseboxa zasilającego tylko pokój audio no i z tego fuseboxa do pokoju

Dowiedz się lepiej, czy ktoś Ci to podpisze. Nie znam aktualnego stanu prawnych wymagań co do instalacji, ale spekuluję, że nie możesz mieć osobnej tablicy do audio bez wyłącznika różnicowoprądowego. Poza tym nie widze elektrycznego sensu robienia samej tablicy dla jednego pokoju, bo uzasadnienia to chyba nie ma, a podnosi koszty (chyba, że masz jakąś specyficzną sytuację lokalową). Owszem, jeśli masz b. rozbudowaną instalację, to mozesz sobie tablice zrobić na każde piętro na przykład, i każda osobno podłączona do 'licznika', ale wtedy każda musi mieć osobną różnicówkę. Ja bym to podłączył w jednej tablicy, wydzielił linię albo dwie do audio i tyle.

Poza tym nie b. rozumiem schemat i opis:

1) co to jest "live and neutral block"?

2) każą włączyć się równolegle za pomocą jakiejś 'jednostki' (unit), który przypuszczam musisz nabyć od nich. Po pierwsze, to jednostka ta będzie pod bryt. instalację (Russ Andrews to UK firma chyba), po drugie (albo dlatego też), może ona być niezgodna/niekompatybilna z polskim prawem. Niestety nic nie jest napisane jakiej firmy RCD (różnicówkę) on poleca; poza zamieszczeniem obudowy hagera nie wiemy co jest w środku. Mi to śmierdzi ściemą audiofilską, bo niby jak on testował (procedura, jakie firmy) różnicówki innych producentów?! Poza tym, nie wiem, czy w liczniku/przyłączu obecnie w PL instaluje się różnicówkę zintegrowaną, ale tu gdzie mieszkam, dostajesz jedną różnicówkę od elektrowni, a drugą musisz mieć swoją na całą instalację. Więc ogólnei to pachnie mi to jakąś szarlatanerią elektryczno-audiofilską.

Ja mieszkam w uk

Ten live neutral block to jest domyslam sie rodzaje zlacza w ktorym podlaczasz kable z licznika "in" I z niej wychodzisz jena para do fuse boxa który obsługuje cały dom a druga para do fuseboxa który obsługuje pokój audio

No I to podłączenie muszą mi zrobić chłopaki z elektrowni ze tak powiem

W ten sposób omijasz fuse box który zasila cały dom

W ten sposób omijasz fuse box który zasila cały dom

I co to daje?

No I to podłączenie muszą mi zrobić chłopaki z elektrowni ze tak powiem

O ile się orientuję, to chłopaków z elektrowni nie interesuje co masz za licznikiem/przyłączem. Ich interesuje czy masz certyfikat zgodności instalacji, a co za licznikiem to Twoja broszka. Więc nie sądze, by Ci oni coś takiego zrobili. Bardziej ktoś, kto Ci będzie robił i odbierał elektrykę i wystawiał certyfikat zgodności.

• Redaktorzy

Dwa dodatkowe bezpieczniki na tablicy i dwa przewody od tych bezpieczników do dwóch gniazdek w ścianie. Powinno wystarczyć na dowolny system.

Dwa dodatkowe bezpieczniki na tablicy i dwa przewody od tych bezpieczników do dwóch gniazdek w ścianie. Powinno wystarczyć na dowolny system.

Trzy przewody.

• Redaktorzy

Trzy przewody.

Miałem na myśli kable. Tyle, ile gniazd przewidujesz. Chyba ze chcesz rozgałęzić. Ja rozgałęziłem jeden kabel na dwa gniazda, ale niepotrzebnie, mogłem od razu poprowadzić dwa. Chociaż wtedy elektryk chyba by umarł, bo i tak cierpiał niewymownie. "Panie, to się nie da". A jak się okazało, ze się da, to na koniec: "panie, ale po co to...?"

Miałem na myśli kable. Tyle, ile gniazd przewidujesz. Chyba ze chcesz rozgałęzić. Ja rozgałęziłem jeden kabel na dwa gniazda, ale niepotrzebnie, mogłem od razu poprowadzić dwa. Chociaż wtedy elektryk chyba by umarł, bo i tak cierpiał niewymownie. "Panie, to się nie da". A jak się okazało, ze się da, to na koniec: "panie, ale po co to...?"

Dlatego lepiej robić samemu :) nikt nie brzęczy nad uchem, nie trzeba tłumaczyć się z abberacji i takich tam ;) Robisz bezkompromisowo i wiesz że robisz dla siebie.

Miałem na myśli kable.

No to trza się precyzyjnie wypowiadać ;P

• Redaktorzy

Osobna linia jest bardzo przydatna, bo w znacznym stopniu oddziela delikatny bądź co bądź system od takich rzeczy jak lodówka, toster czy czajnik elektryczny. Jeśli to jest możliwe, to warto ją mieć i nie jest to bezcelowa fanaberia.

Ok jus wszystko wiem gadalem dziś z elektrykiem, zrobi mi jak chce bez żadnych problemów, wystawi certyfikat i po sprawie.

Mam pytanko co do kabli szukać czegoś specjalnego jakiegoś ekranowanego kabla

Np coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobna linia jest bardzo przydatna, bo w znacznym stopniu oddziela delikatny bądź co bądź system od takich rzeczy jak lodówka, toster czy czajnik elektryczny. Jeśli to jest możliwe, to warto ją mieć i nie jest to bezcelowa fanaberia.

jaki kabel sensowny kupić do takiej osobnej linii 2,5 mm czy 4mm jakiego producenta bo u niektórych z jakością też może być różnie?

<br />dodatkowe bezpieczniki na tablicy i dwa przewody od tych bezpieczników <br />
<br />dodatkowe bezpieczniki na tablicy i dwa przewody od tych bezpieczników <br />

można prosić o link do takiego dobrego bezpiecznika

Polecam:

Ukryta Zawartość

Sam używam. W domu, na poddasze mam pociągniętą osobną linie od głównej rozdzielni z osobnym licznikiem tylko pod sprzęt audio.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Trochę drogi. Można zainwestować, ale sądzę że porządny solid core po 2,5 mm na żyłę będzie wystarczający. Nawiasem mówiąc zetknąłem się z instalacjami, gdzie dawano kabel pięciożyłowy: po dwa na plus i minus i jeden na ziemię. Jeśli wziąć pod uwagę, ze np. niektore sieciówki też są robione z pięciożyłowego kabla, to może całkiem niegłupie. Co do bezpiecznika to pewnie zwykły wystarczy. Ja mam wsadzony prądofilski z bezpiecznikiem topikowym, ale głownie dlatego, że dostałem go w prezencie.

Jeszcze jedno pytanie solid Core czy skretka

Ten gigawat przykładowo to solid Ale znalazłem też kilka kabli w postaci skretki jaką jest różnica między nimi i który jest odpowiedni

Jeszcze jedno pytanie solid Core czy skretka

Spytaj elektryka, czy skrętka do tych zastosowań jest dopuszczalna w UK. Tego typu sprawy są zazwyczaj jasno uregulowane i raczej nikt Ci nie podpisze certyfikatu, jeśli będziesz miał coś niezgodnie z wymaganymi warunkami. W siebie w BE mam na przykład określone jakie kable są dopuszczone i typ kabla musi być naniesiony na plan sytuacyjny i schemat elektryczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.