Skocz do zawartości
IGNORED

linux audio embedded system: shadow

Rekomendowane odpowiedzi

jest 2017.03.27

jest jedna zmiana. instalator, jeśli jest przynajmniej 200MB RAM, cały ładuje się do pamięci.

to oznacza, że odtąd można shadow zainstalować na tym samym urządzeniu (dysku, pendrive)

z jakiego został uruchomiony instalator.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

to oznacza, że odtąd można shadow zainstalować na tym samym urządzeniu (dysku, pendrive)

z jakiego został uruchomiony instalator.

Pięknie! Mogę pożegnać się z Daphile.

a tutaj o problemie ze strumieniami flac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na razie nie ma rozwiązania

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

• 4 tygodnie później...

Mam dwa pytania:

- czym edytować pliki conf i inne w Shadowrun. Nano nie ma, nie wiem jaki jest edytor tekstowy

- Shadowrun widzi snd-hda-intel oraz audinst-mx. Jak wybrać audinst-mx jako domyślną kartę. To pytanie wynika po części z tego wyżej bo nie wiem czym na sztywno wymusić audinst-mx jako default

- mam zmienione IP, co boot widzi tylko 127.0.0.1 a nie .1.140 że stałego IP idącego z routera

Mam dwa pytania:

- czym edytować pliki conf i inne w Shadowrun. Nano nie ma, nie wiem jaki jest edytor tekstowy

- Shadowrun widzi snd-hda-intel oraz audinst-mx. Jak wybrać audinst-mx jako domyślną kartę. To pytanie wynika po części z tego wyżej bo nie wiem czym na sztywno wymusić audinst-mx jako default

- mam zmienione IP, co boot widzi tylko 127.0.0.1 a nie .1.140 że stałego IP idącego z routera

jest vi i mcedit

w mpd można ustawić jakie karty mają być używane i to jest część stanu i to jest zapamiętane.

numer ip składa się czterech pozycji. pytanie czy twój router nie przydziela za każdym razem innego numeru ip. shadow powinien mieć stałe ip.

Dzięki za informację.

Eh, nigdy nie było mi po drodze z vi, zobacze mcedit'a.

Wybór kart - możesz napisać dokładniej? Klawiszem 7, z tego co pamiętam, można było wyłączać we/wy, wyłączyłem Intela, zostawiłem audinsta, ale dźwięk po usb nie leciał.

IP jest przypisane na szytno, router nadaje po macu ten sam, a odpalając Shadow'a za każdym razem pyta o serwer, któy ma być kontrolowany i ten ma adres 127.0,0.1, a nie adres ip kompa.

Edytowane przez firekage

co do kart, to w mpd nie ma pojęcia "domyślnej karty". Standardowo gra do wszystkich kart jakie są w systemie.

Jeśli nie gra ci karta, a jest w spisie widocznym w ncmpcpp i w innych klientach mpd to spróbuj się posłużyć poleciem umute. może masz coś ściszone w alsa i dlatego ci karta nie gra?

co do ip to 127.0.0.1 to jest numer siebie samego. możesz nawciskać do kompa całą masę kart sieciowych ale system i tak sobie zawsze stworzy urządzenie lo0, i na nim ustawia się standardowo 127.0.0.1.

zatem aby połączyć się z serwerem na tej samej maszynie na jakiej działa klient nie trzeba szukać ustawień sieci tylko w ciemno łączyć się z ip 127.0.0.1. Swoją drogą to i tak nie jest do końca prawdą w tym przypadku bo ncmpcpp łączy się przez tzw. socket.

jeśli zatem zainstalujesz shadow na kilku różnych komputerach i każdemu przypiszesz inny ip to każdy w menu wyboru serwerów pokaże pozycję 127.0.0.1 ale w każdym przypadku będzie to to inna maszyna.

Dziękuję za informację.

Nie, u mnie problemem nie jest wyciszony kanał itd. Aplay -l wskazał, że audinst jest widziany przez system/kernel, ale nic na niego nie leciało - dźwięk był jedynie na karcie intela, a i co ciekawe - stawał non stop. Leciał ze 2 sekundy, po czym stop...Alsamixer również pokazywał, że Audinst jest i widoczny dla niego, kanały nie były ściszone.

Edytowane przez firekage

jeśli zatem zainstalujesz shadow na kilku różnych komputerach i każdemu przypiszesz inny ip to każdy w menu wyboru serwerów pokaże pozycję 127.0.0.1 ale w każdym przypadku będzie to to inna maszyna.

mam dobre wyjaśnienie: 127.0.0.1 to jest odpowiednik "ja" :D

Dziękuję za informację.

Nie, u mnie problemem nie jest wyciszony kanał itd. Aplay -l wskazał, że audinst jest widziany przez system/kernel, ale nic na niego nie leciało - dźwięk był jedynie na karcie intela, a i co ciekawe - stawał non stop. Leciał ze 2 sekundy, po czym stop...Alsamixer również pokazywał, że Audinst jest i widoczny dla niego, kanały nie były ściszone.

wrzuć mi na priv raport z pkt 8.7 manuala.

Jest 2017.05.01

tak w sam raz na święto pracy.

jest nowe jądro, ostanie jest z września 2016 więc nadszedł czas.

nowsze jądro to również nowsza alsa.

oprócz tego jest kilka pomniejszych uaktualnień. jeśli ktoś korzysta

z wbudowanego ncmpcpp to się ucieszy: w shadow jest w końcu

najnowsza wersja ncmpcpp. po burzliwej wymianie listów z deweloperem

nowy ncmpcpp daje się w końcu skompilować w generatorze shadow'a.

Edytowane przez ayran

Znalazłem kolejne 2 problemy.

-nie da się, zrobić tego, o czym mówi poradnik

cp mpd.conf mpd.conf.static

Za każdym razem, oczywiście w trybie remountrw i zalogowaniu się jako shadow/shadow, terminal, po wklepaniu tej komendy wywala

"cant stat mdp.conf. No such a file"

czy coś bliźniaczego. ls -la pokazuje, że jest ten plik, ale nie mogę go skopiować będąc w trybie remountrw.

Shadow widzi mi bliliotekę utworów, wchodzę np. na dany album we FLAC, próbuję go dodać ("insert'em" zaznaczam, następnie "a" dodaję) do listy i tutaj pyta mnie gdzie dodać (np. początek) wybieram początek i nic się nie dzieje - cały czas stoi na tym ekranie, a niżej, jakby "termial" cały czas podaje:

ncmpcpp Resource temporarily unavailable

oraz często

no MPD active connection

Nie wiem o co chodzi.

Edytowane przez firekage

Za każdym razem, oczywiście w trybie remountrw i zalogowaniu się jako shadow/shadow, terminal, po wklepaniu tej komendy wywala

może nie wyjaśniłem tego dość jasno w manualu, tam gdzie jest "#" komendę należy wykonać jak root (czyli trzeba zalogować się jako root)

Shadow widzi mi bliliotekę utworów, wchodzę np. na dany album we FLAC, próbuję go dodać ("insert'em" zaznaczam, następnie "a" dodaję) do listy i tutaj pyta mnie gdzie dodać (np. początek) wybieram początek i nic się nie dzieje - cały czas stoi na tym ekranie, a niżej, jakby "termial" cały czas podaje:

no MPD active connection

mpd nie działa i nie odpowiada, prawdopobnie umarł. po takim wydarzeniu zrób raport o jakim mowa w pkt 8.7 manuala, jest jakiś bardzo poważny problem powodujący, że mpd się wysypuje.

Zupełnie z innej bajki.

Okazuje się, że nowy shadow obsługuje natywne DSD w amanero. Łącznie z DSD256 i DSD512. Jak by to powiedzieć: OOTB. Czyli tak jakby automatycznie. No nie licząc tego warunku, że amanero musi mieć firmware 1099be lub nowsze.

Mam pytanie - jest możliwość pominięcia fsck w trakcie bootowania? Odpalam na swoim SFF, w którym mam 3 dyski, w tym 1 to 3TB - wykrył na nim błędy...i leci, leci, leci, leci...

Jeszcze jedno - jest możliwość zrobienia "czegoś" tak, aby shadow byl widziany w sieci domowej LAN - samba mi go nie widzi.

Skleroza - chciałbym mieć tak zrobionego shadow'a, abym smartfonem mógł sterować mpd'kiem, z komputera, który jest wpięty w sieć lan do switcha i routera. Mam w sieci wybrany ETH. Powinienem coś innego zrobić?

Faktycznie, skleroza - zamknięcie systemu tylko z polecenia HALT z terminala? Samo odpalenie HALTa nie wyłącza maszyny, jakby ją po prostu zawieszał i trzeba poweroffem posłużyć się.

Ok, sprawdziłem jeszcze jedno, na innym sprzecie - desktop SFF od HP.

Sprawa wygląda tak - shadow chodzi, mpd chodzi i dźwięk z flaców faktycznie idzie, ale tylko do integry intela. Aplay -l wykrył mi wszystkie karty (integra intela, nvidia hdmi, usb dac), ale w zakładce "outputs" shadow nie pokazuje mi usb dac'a, a tylko intela oraz nvidię hdmi - dlatego nie leci mi w ogóle dźwięk po usb do dac'a, czyli w sumie nie działa. Sprawdzałem alsamixer'em i każde źródło jest widoczne, każde źródło jest na 100%, żadne, a zwłaszcza usb dac nie ma stanu wyciszenia (muted), ale na niego dźwięk nie idzie. W momencie, gdy w zakładce "outputs" wyłaczę enterem intela, dźwięku nie ma w ogóle - nie idzie nawet via hdmi do monitora, a de facto, skoro nadaje na wszystkim, tęż powinien. Daphile, de facto, nie ma z tym problemów.

Edytowane przez firekage

Mam pytanie - jest możliwość pominięcia fsck w trakicie bootowania? Odpalam na swoim SFF, w którym mam 3 dyski, w tym 1 to 3TB - wykrył na nim błędy...i leci, leci, leci, leci...

fsck automatycznie jest uruchamiany ale jeśli system został poprawnie odmontowany to nie ma pełnego sprawdzenia całości. żaden system nie lubi jak ma błędy w systemie plików. poczekaj aż się zrobi fsck i tyle. systemy plików są montowane w trybie RO, w tryb RW przemontowujesz je jak chcesz coś na nie wrzucić. Nie wyłączaj z gniazdka komputera jak ma dysk podpięty w trybie RW.

ewentualnie jeśli bardzo chcesz wyłączyć fsck to wyedytuj /etc/init.d/S00fsck (linia 18, wstaw na początku znak "#") ale to tak jakbyś różnicówkę wyrzucił bo ci ciągle wyskakuje.

Jeszcze jedno - jest możliwość zrobienia "czegoś" tak, aby shadow byl widziany w sieci domowej LAN - samba mi go nie widzi.

Przez "widzenie" rozumiesz serwer SMB. shadow nie ma serwera SMB bo ten serwer ten po prostu kobylasty. W windowsie można sobie zmapować serwer ftp (ten jest w shadow) na wirtualne urządzenie z: czy coś. Widziałem to kiedyś w windows xp u kolegi.

tu jest przykładowy poradnik. nie wiem czy jest ok ale chodzi o coś mniej więcej takiego:

Ukryta Zawartość

Skleroza - chciałbym mieć tak zrobionego shadow'a, abym smartfonem mógł sterować mpd'kiem, z komputera, który jest wpięty w sieć lan do switcha i routera. Mam w sieci wybrany ETH. Powinienem coś innego zrobić?

jeśli skonfigurujesz sieć w shadow zgodnie z siecią ustawioną w routerze to shadow powinien być częścią twojej sieci LAN i będzie z nim pełen kontakt.

Faktycznie, skleroza - zamknięcie systemu tylko z polecenia HALT z terminala? Samo odpalenie HALTa nie wyłącza maszyny, jakby ją po prostu zawieszał i trzeba poweroffem posłużyć się.

tak właśnie działa halt. halt zatrzymuje system. komputer wyłącza "poweroff". a tak przy okazji jeśli chcesz z linii komend taki chamski reset to wykonaj "fastreboot". wtedy żadne skrypt nie są wykonywane.

Ok, sprawdziłem jeszcze jedno, na innym sprzecie - desktop SFF od HP.

Sprawa wygląda tak - shadow chodzi, mpd chodzi i dźwięk z flaców faktycznie idzie, ale tylko do integry intela. Aplay -l wykrył mi wszystkie karty (integra intela, nvidia hdmi, usb dac), ale w zakładce "outputs" shadow nie pokazuje mi usb dac'a, a tylko intela oraz nvidię hdmi - dlatego nie leci mi w ogóle dźwięk po usb do dac'a, czyli w sumie nie działa. Sprawdzałem alsamixer'em i każde źródło jest widoczne, każde źródło jest na 100%, żadne, a zwłaszcza usb dac nie ma stanu wyciszenia (muted), ale na niego dźwięk nie idzie. W momencie, gdy w zakładce "outputs" wyłaczę enterem intela, dźwięku nie ma w ogóle - nie idzie nawet via hdmi do monitora, a de facto, skoro nadaje na wszystkim, tęż powinien. Daphile, de facto, nie ma z tym problemów.

musisz mi wysłać raport o którym mowa w pkt 8.7 manuala. miałem ion z nvidią do którego podpinałem usb i działało spdif na płycie głównej jak i przez usb. kolega ma amanero i mu działa, mi teraz działa konwerter jarka c, inny kolega ma m2tech youngdsd i też ma ok. bez raportu nie potrafię ci pomóc. jeżeli wszystko działa w daphile to może shadow jest jakiś błąd? ale bez raportu nic nie wymyślę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ayran

Dzięki za informację.

BTW - system z terminala, Archa, zamykam shutdownem, ale w Shadow to polecenie nie działa. Fakt, pamiętałem tylko jeszcze halt :), a nie poweroff.

Pobawię się w wolnej chwili i spróbuję zrobić raport.

Dzięki raz jeszcze.

Edit - jeszcze jedno, odnośnie USB. Czy Wasze urządzenia, działające po USB, chodziły w trybie asynchronicznym?

Edytowane przez firekage
  • 4 tygodnie później...

Jest 2017.05.29

jest nowsze mpd i kilka pomniejszych updatów,

nie ma żadnej rewolucji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Jest 2017.06.21

jest nowe mpd i kilka pomniejszych updatów, z ciekawostek: tam gdzie się da system korzysta

ze skalowania częstotliwości procesora. shairport-sync jest w wersji rozwojowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest 2017.06.21

jest nowe mpd i kilka pomniejszych updatów, z ciekawostek: tam gdzie się da system korzysta

ze skalowania częstotliwości procesora. shairport-sync jest w wersji rozwojowej.

Ukryta Zawartość

Ściągnięte, dzięki.

Ukryta Zawartość

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

• 1 miesiąc później...

@ayran

System używam na dwóch laptopach IBM: X21 i X40.

Problemem jest świecąca matryca- może jakieś programowe jej wyłączanie?

A może inny, nie znany mi, sposób?

Klawisze funkcyjne nie dają takiej możliwości.

dziś wieczorek czegoś poszukam, nie testowałem shadow na żadnym laptopie i nie ma tam narzędzi do kontroli monitora bo ja go po prostu nie podłączałem. używam linuxa (debian) na laptopach więc coś wymyślę.

dziś wieczorek czegoś poszukam, nie testowałem shadow na żadnym laptopie i nie ma tam narzędzi do kontroli monitora bo ja go po prostu nie podłączałem. używam linuxa (debian) na laptopach więc coś wymyślę.

Przy okazji: IBM X21 posiada 256MB RAM, system na karcie SD w przejściówce do IDE; pliki audio na pendrive 32GB, przy tworzeniu bazy- działa.

Jeżeli dołączę jakikolwiek udział NAS (nawet bardzo mały)- system wykłada się na tworzeniu bazy, ale część katalogów zdąży zauważyć.

Ta sama karta SD z tą samą instalacją (i konfiguracją dostępu do NAS) przełożona do mocniejszego laptopa (czytnik USB, RAM 1,5GB) działa poprawnie.

Czyżby zbyt mały RAM?

Jest 2017.08.06

nie ma rewolucji, kilka updatów, w tym najnowszy shairport-sync.

co do wygaszania ekranu to można to włączyć na dwa sposoby:

1. 18 linia /boot/extlinux/extlinux.conf

tam jest parametr consoleblank, w sekundach podaje się czas po jakim następuje wygaszenie.

2. w /etc/init.d/S99local są dwie linie z setterm, trzeba usunąć znak "#" na początku, czas podaje się w minutach.

nie udało mi się monitora wyłączyć, jest tylko efekt wygaszenia "blank", to zależy od sprzętu. trzeba poeksperymentować z poleceniem setterm.

polecenie setterm jest w 2017.08.06

ps. problem z brakiem ramu rozwiązany, system jest kopiowany do ram jak jest przynajmniej 450mb, przy tej ilości powinno wystarczyć pamięci na bieżącą pracę systemu.

Wygaszanie: działają obydwie proponowane metody- podświetlany jest czarny ekran.

Wyłączenia ekranu nie udało się osiągnąć w opcjach setterm, niestety.

Brak RAMu- o ile to poprawna diagnoza- bez zmian; dołączenie udziału NAS powoduje zawieszenie systemu podczas aktualizacji bazy.

• 2 tygodnie później...

jest 2017.08.18

update upmpdcli. nie korzystam z tego ale instalowałem szwagrowi nas4free i testowałem minidlna i przy okazji zrobiłem test z upmpdcli i coś nie zadziało. ale jest nowa wersja upmpdcli i udało się coś takiego

nas4free z minidlna + smartfon android z UPnPlay =====> shadow

i gra.

Witam,

czy szanowni koledzy znaleźli jakiś fajny zastępnik MPoD na iPhona, w związku z jego prawdopodobną śmiercią

Wiem, że jest Android, ale czasami potrzebuję coś na szybko z telefonu puścić:)

miłego i jeszcze raz dzięki @ayran

W wyszukiwaniu w appstore wpisałem "mpd remote" i znalazłem 3 apki, wszystkie płatne. Ale nie powiem która jest lepsza bo ja w swoim iPhone ma iOS6 więc zabytek i nic nowego nie dziala.

Na codzień używam mpdcontrol na androidzie. Mam starego smartfona na androidzie i on robi za pilota.

• 1 miesiąc później...

Jest 2017.10.01

kilka updatów kilku pomniejszych bibliotek

bug dotyczący obsługi dwóch kart wifi

• 4 tygodnie później...

Jest 2017.10.23

nowszy mpd

nowszy lame

klika pomniejszych bugów

• 3 tygodnie później...

Jest 2017.11.12

to jest całkowicie nowa kompilacja a nie pomniejszy update.

jest najnowsze jądro

system został odchudzony o 1MB w przypadku komputerków z 64MB flash używalność wzrosła

w mpd usunięto bug związany z odtwarzaniem cd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ayran

Jest 2017.11.15

jedna poprawka (dosłownie jeden znak) w skrypcie wrzucającym płytę cd-audio na playlistę. w poprzedniej wersji na playlistę trafiało tylko max. 10 ścieżek.

mpd w wersji git bo twórca mpd poprawił wczoraj poważny błąd w mpd-git (który pojawił się na poczatku roku), powodujący zawieszanie się mpd. w shadow zawsze było mpd-git więc to jest powrót do normalności.

Jakby ktoś jednak wolał mpd w wersji 0.20.11 i chciał korzystać z bezpośredniego odtwarzania cd-audio to w /usr/local/bin/cd.sh w linii z cdparanoia zamiast "-sQ" powinno być "-Q".

Edytowane przez ayran

• Pokaż nowe odpowiedzi