Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do PM14 ???

Philip

Rekomendowane odpowiedzi

Marantz PM14mkIIKI, 25 kg wagi, 100 Wat przy 8 ohmach, a 200 przy 4.

Nabyty okazyjnie z magazynów Philipsa. Leżał sobie tam 2 lata i czekał na mnie. Oczywiście nie zapłaciłem za niego ceny katalogowej.

I teraz problem. I jakie kolumny nim napędzić? Preferowałbym raczej monitory, bo pokój nieduży (jakieś 20m2), a na dodatek proporcje nie bardzo, bo długość sporo większa od szerokości. I raczej nie z tylnym bas-refleksem.

Nie mieszkam w mieście w którym jest duży wybór sklepów, więc szanse na długie wybieranie pośród wielu kolumn żadne. A znowu wozić go ze sobą ciężko, bo to było nie było 25 nieporęcznych kilogramów.

Czy ktoś mi udzieli fachowej porady? Podłączony ten Marantz do CD17 Marantza. Wyglądają razem uroczo (złote, i ten świecący w ciemnościach termometr), ale przecież ma to GRAĆ. Nie chciałbym wydać przesadnie dużo, bo i sprzęt kupiłem okazyjnie więc nie stać mnie na katalogowe poziomy cen. Moze 3, może 4 tys. z kawałkiem na kolumny to bym się szarpnął.

Wdzięczny będę za rozumną radę.

https://www.audiostereo.pl/topic/11502-jakie-kolumny-do-pm14/

wiem że Marantz PM14mkIIKI to żadna rewelacja

ale może jednak jakieś głośniki da radę napędzić w 20m2

ma przecież te swoje 100W przy 8 Ohmach i 200W przy 4

czy ktoś kiedyś słyszał jakiś dobrze grający z nim zestaw?

Please...

Witam, poczytaj ''o mnie'' i napisz na priva, będę miał propozycję do obgadania. Marnuje się u mnie trochę gratów, i chciałbym żeby trafiły w dobre ręce. Mógłbyś opisać swoje preferencje muzyczne i brzmieniowe?

cisza, cisza...

Panowie (bo Pań tu przecież nie ma), naprawdę nikt więcej nie może mi doradzić.

Czy tylko konstrukcje MG się nadają do PM14? Chętnie posłucham jak wybiorę się na Śląsk (Zagłębie), co też on zmajstrował. Ale liczyłem na ocean rad...

Popatrz po ogłoszeniach z używanymi kolumnami.

Na stronie www.hifi.pl były ogłoszenia kolumienek Sonus Faber: Minima Amator i Minuetto zdaje się. Jeśli Marantz jest mocny ale mocno tranzystorowy to może byłaby z tego dobrana para? O Sonusach był kiedyś dość długi wątek - wyszukiwarka pomoże.

Wydaje mi się (to oczywiście pewien stereotyp), że SF kupują ludzie, którzy czyszczą je irchową szmatką i nie próbują bynajmniej grzebać w środku aby je poprawiać. Dlatego zakup z drugiej ręki od właściciela nie powinien być obciążony wielkim ryzykiem.

Jeden z forumowiczów sprzedaje też monitory Acoustic Energy - moim zdaniem dość drogo (sorry, przepraszam kolegę), ale podobno to punkt odniesienia jeśli chodzi o "znikanie" w pomieszczeniu.

Ja tam swoje normalnie odkurzaczem (wierzchy i maskownice). Concerto pewnie zagrałyby z tymi Marantzami, tylko że używane będzie trudno kupić, bo ich właściciele z jakichś nieznanych powodów dość rzadko się ich pozbywają ;-)

Minima Audio Prestige XS - hmm, jest spora szansa, że wykończą PM14 podobnie jak Audioneta na odsłuchu u pala55. Może RLS Nereida?

mam rasowanego PM14mkIIKI

w środku śliczny, z zewnątrz śliczny, solidność czołgu, tyle że jakoś nie mógł się dogadać z moimi kolumnami

seryjny nie mógł mi porządnie zagrać basem na ESA Ostinato^2, choć przecież dla 4 ohmów to on ma 200 W na kanał

fakt, że pomieszczenie mam odsłuchowo nie bardzo

ale mimo to winiłem kolumny

ale teraz mam takie małe ustrojstwo podpięte pod zasilanie

i różnica jest OLBRZYMIA

teraz bas jest zwarty, słychać detale nawet gdy gra cicho (poprzednio żeby mieć uciechę trzeba było podkręcić potencjometr)

kląłem wcześniej na Ishiwatę (choć może kolumny były niedobrane, gdzieś pisali że PM14 cudnie zagra z AP Virgo3)

choć ten mój czołg kupiłem naprawde okazyjnie (bo gdybym dał za niego katalogowe 11 tys. i słyszał coś takiego jak na początku to byłbym załamany)

może taki Marantz na sterydach sprostałby Prestige? tyle że nie mam ostatnio czasu ani wielkiej motywacji targać te 25 kg z dodatkami do Bydgoszczy...

Wdzięczny będę za wszelkie sugestie.

Może ktoś już słyszał PM14 grające z czymś wdzięcznie?

na jednym z audio show

marantz 14 gral z ALR/ Jordan NOTE 5 + kable MIT

i to byl jeden z lepiej grajacych systemow na wystawie

powinien zagrac z Tannoy np. Mercury (tez gralo na audio show) lub Dynaudio

hmmm... słuchałem PM14 (bez interwencji Kena) ze swoimi ostinato^2 i jednego czego nie brakowalo to bas !! Co prawda nie schodzi tak nisko jak w moim MFA3 ale byl dobrze kontrolowany i silny. Poza tym PM14 to porażka - sluchalem go bezpośrednio po Audiolabie 8000A i jak dla mnie Audiolab gral lepiej - bardziej otwartym dzwiekiem i bardziej detalicznym no i szybszym dzwiekiem - zalezy co lubisz ... MF A3 gra również mniej detalicznie od Audiolaba ale basior jest powalający - schodzi tak nisko ze nie slyszalem takiego czegos z moimi kolumienkami wczesniej, o wokalu nie wspomnę- rewelacja. Pomieszczenie ma ok 28m2 i kolumienki daleko od scian- ok 1.2m od bocznych i ponad 1m od tylnych. Poeksperymentuj z ustawieniem i wyjmij tunele BR. Powinienes uslysdzec znaczne różnice ... milej zabawy ;-)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.