Skocz do zawartości
IGNORED

Reanimacja cd Rotel rcd-855

shittzu

Rekomendowane odpowiedzi

kupilem uszkodzonego Rotela. Wg opisu sprzedajacego:

"Uszkodzony CD Rotela RCD-855, ze znakomitym przetwornikiem TDA1541A. Odtwarzacz miał od jakiegoś czasu problemy z czytaniem płyt, ale tylko tzw. TOC/LEAD-IN, tzn. początku płyty, jak już wczytał to później czytał wszystko bez problemu. Teraz już w ogóle nie czyta. Kupiłem CD Philipsa CD210 z takim samym laserem czyli CDM4 i zamieniłem lasery, dalej to samo, w Philipsie obydwa lasery czytają wszystko w ułamku sekundy - czyli lasery sprawne, później wymieniłem wszystkie kondensatory w zasilaniu i przy serwie na Nichicon, Elna itp. i dalej to samo, czyli nie czyta. Po wprowdzeniu w tryb serwisowy pokazuje ERROR 3. Na tym moja wiedza elektroniczna się kończy, może ktoś się zna i sobie naprawi. Cd przed tą awarią grał cudownie."

Rozebralem, zrobiono wszystkie możliwe hotfixy z internetu. W trybie serwisowym kiedy musi krecic plyta i usilowac odtwarzac nie krecil, nie mial sily, za to chetnie krecil w tyl. Sprawdzilem napiecia i wyszło smieszne na tranzystorze sterujacym (-) od silnika plyty. Uszkodził się rezystor ktorego wartosc wzrosla z 4,7 na 30ohm. Po wymianie Rotel zadzialal, ale wcielo mi wyswietlacz. Podczas mierzenia musialem zewrzec nogi 7812 i padla zenerka 15V od zasilacza ukladu sterujacego lampa i klawiaturą i bylo +15V zamiast 27V. Po wymianie zanerki działa. ustawilem laser prkiem 108 na minimalna moc przy ktorej dziala i Rotel czyta wszystko co tylko mu dać.

Dalem od razu lepszy kond na zasilanie saa7220 i mkt do nog tego scalaka - to zawsze pomaga on bardzo zakloca reszte.

Ponieważ jest zwykle Tda1541A nie wprowadzam Rotela w non - oversampling, ten tryb dziala doskonale z S2, nie zawsze dobrze z S1 a ze zwyklym diabli wiedzą co wyjdzie (jaka bedzie liniowosc).

Teraz muszę naprawic gwizdki w rogersach, wybrac lepsze magnesy - mam 2 pary, dac ferrofluid, zamienic alcapy na mkp z zwrotnicach - przyszly w miedzyczasie, i posluchac tego rotela a potem zrobic bypass wszystkiego co jest za I/V. Napiszę co to dało. Zrobiłbym od razu ale nie wiedzialbym jaka roznica :) Podmiana opa nie jest taka prosta musialbym dorwac oscyloskop zeby zobaczyc czy po wymianie sie nie wzbudza itd, a chyba po prostu zapytam jaki znajomy wstawil w revoxie bo robili pomiary i wyszlo dobrze, poki co nie ruszam.

Philips 210 tez zacny -cdm4 i tda 1543 :) byl w zestawie. Bedzie fajny player na odsluchy i do porownan.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51116-0-64347000-1412803305_thumb.jpg

post-51116-0-50870400-1412803307_thumb.jpg

post-51116-0-84163300-1412803308_thumb.jpg

post-51116-0-90161300-1412803309_thumb.jpg

post-51116-0-73150900-1412803310_thumb.jpg

post-51116-0-01843600-1412803312_thumb.jpg

post-51116-0-69340700-1412803313_thumb.jpg

post-51116-0-14898400-1412803315_thumb.jpg

post-51116-0-30844600-1412803316_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/115031-reanimacja-cd-rotel-rcd-855/

gralo dobrze ale krótko. Po nagrzaniu zaczeło wszystko mrugać i przerywać. przelutowalem zasilacz, 2 pęknięte scieżki...

Zrobilem odsluch i po odsłuchu zrobilem bypassa, po zrobieniu zagrał jak należy. Slychac oversampling ale tak zostawie bo to się do klasyki sprawdza a cd pójdzie na odsłuchy w miejsce gdzie się słucha. Dzwiekowo jest obecnie na poziomie Nad-a 514 którego mialem wcześniej. Z braku jeszcze kolumn słucham na ortodynamikach, coś konkretniej powiem jak mi glosniki zagrają.

Krążyło mi jakieś wcz na galeziach 15V. Rubycony o 4x większej pojemnosci od blackgate rozwiazaly problem. Pewnie dlatego, że nowe.

Jestem pod wrazeniem - gra to juz lepiej od Nad-a, rubycony oraz elny na wyjsciu popchneły dzwiek w stronę grania w trybie non-os. Jest fajnie. Bawię sie jeszcze mocą lasera, i mam klopot z ustawieniem minimalnej dobrej, Cdm4 z prockiem Rotela zdaje się przeswietlac plyty na wylot nie wazne w jakim są stanie. Transport jest genialny.

Gdyby komus sie chcialo zawsze moze przepiac wyjscie w oryginalne miejsce aby sie przekonac jak filtrami da się popsuć piekny dzwiek Tda..

he, i to jest to :)

Zamiast spac albo robic inny pudeł to siedze i słucham płyt i nie moge przestać. I mam zaciesz jak mało kiedy. Na dobranoc fotka :)

Takie czarne cd też to gra, jak i wszystkie inne możliwe.

he, i to jest to :)

Zamiast spac albo robic inny pudeł to siedze i słucham płyt i nie moge przestać. I mam zaciesz jak mało kiedy. Ten cd zostawie tak jak jest, dla odmiany bo nie chce kolejnego grajacego tak jak topowe które mi wyszły, jak S2 bez os, sonic frontiers sfd2 mk1-3, processor 3, albo 1gen cd z jedynymi prawdziwymi 16-bitowcami jakie powstaly w 1983-4r. Granie Tda z os jest specyficzne i dobrze zrobione jest przyjemne. A do 1-gena wrócę niedługo bo trzy już czekają na uruchomienie.

Na dobranoc fotka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

przestawilem tda1541a w zero oversampling. mod jest prosty, trzeba odpaczyc piny tda 1,2,3 od plytki i podlutowac je do pinow 1,2,3 saa7220. Saa musi byc podlaczony tak jak byl, odciecie go powoduje brak dzialania cd w ogole - wysyla sygnaly do serwa.

roznica - jakby zdjac przescieradlo i przestrzen taka ze normalnie 3d sie zrobilo dzwiek slychac z bokow a nawet z tyłu.

• 1 rok później...

Witam. zakupiłem cd z podobną usterką a mianowicie ze spalonym rezystorem 146. lecz u mnie 146 i 147 z oznaczen pakowych wynika że mają po 470 ohm. założyłem ale jeśli rozkrece palcem to płyta się kreci lecz i tak nie czyta płyt. pomierzyłem napięica i na -10 jest 6 v a na + 10 jest 11,6 gdzie można upatrywac przyczyny?

kond na zasilanie saa7220 i mkt do nog tego scalaka

czy moge dać 33nf na 100v?

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.