Skocz do zawartości
IGNORED

tasuki, falowody Takenaki . kolumny VILKOR 3 -WAY

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Mozesz to podeprzeć jakims pomiarem porownawczym br i tl?

Kochany meloV8 niestety nie mierzyłem kolumn tego producenta ale miałem przykrość ich słuchania; tyle z mojej strony.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kochany meloV8 niestety nie mierzyłem kolumn tego producenta ale miałem przykrość ich słuchania; tyle z mojej strony.

Jasne, to juz czytalismy.

A moglbys napisac cos na temat dwoch pomiarow impulse response, ktore tutaj widac ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po co?

To nie moje pomiary, nie wiem jak zostały zrobione czy wszystko zostało prawidłowo skonfigurowane czy sygnał zadany został dobrze wygenerowany, wysterował przetwornik i.t.d, i.t.p.

Kiedyś podniecałem się wykresami słuchawek po weryfikacji nausznej wyluzowałem z tego tak "obiektywnego" sposobu oceny przetworników.

Z mojej strony polecam posłuchać kolumn manufaktury z Krakowa Sound Line dzięki niej uwierzyłem że jednak TL da radę dobrze zaaplikować i to dobrze gra!

To nie moje pomiary, nie wiem jak zostały zrobione czy wszystko zostało prawidłowo skonfigurowane czy sygnał zadany został dobrze wygenerowany, wysterował przetwornik i.t.d, i.t.p.

Wszystko zrobione zgodnie ze sztuka. Pomiary bliskie portu BR oraz TL. To samo strojenie. te same glosniki, ten sam poziom wysterowania, porzadny mikrofon pomiarowy, jak i caly system. Napisz prosze, ktory pomiar Twoim zdaniem przedstawia lepszy impulse response i dlaczego.

Kiedyś podniecałem się wykresami słuchawek po weryfikacji nausznej wyluzowałem z tego tak "obiektywnego" sposobu oceny przetworników.

Rozumiem, ale to nie jest temat o sluchawkach.

Z mojej strony polecam posłuchać kolumn manufaktury z Krakowa Sound Line dzięki niej uwierzyłem że jednak TL da radę dobrze zaaplikować i to dobrze gra!

Nie slyszalem, wiec nie moge sie wypowiedziec.

<br /> Pomiary bliskie portu BR oraz TL.<br />

No własnie, moim zdaniem niby wygodnie ale mało miarodajnie bo słuchacz nie siedzi w bliskiej odległości od przetworników a w dalszej odległości zachodzą interakcje zależne od częstotliwości i sam pomiar odpowiedzi impulsowej to za mało żeby powiedzieć o ta kolumna śmiga idealnie. Na takim np. wykresie wodospadowym już coś więcej można powiedzieć o pracy kolumny, chociaż jak widzimy są dalej kłopoty z pomieszczeniem w którym jet dokonywany pomiar.

Ale nie piszemy tutaj o pomieszczeniu i jego wplywie, tylko dokladnie na temat ukladu rezonansowego w BR i TL. Pomiar wskazuje wyrazne roznice miedzy soba, lecz mimo to nie jestes w stanie napisac, ktory jest lepszy. Celowo pokazalem ten pomiar, poniewaz napisales, ze

Nie podoba mi się to co im wychodzi z TL, impuls długo narasta żeby powoli zrobić dup.

dlatego przedstawilem pomiar obu systemow dostrojonych do tej samej czestotliwosci rezonansowej i tej samej dobroci ukladu. Jednak nie jestes w stanie napisac, ktory jest gorszy, ktory lepszy i dlaczego. Jesli masz na tym polu wiedze, to prosze podziel sie. Byc moze ja tutaj mam braki i chcialbym je uzupelnic.

mógłbys wyjaśnić skąd takie wnioski?

Pisałem: Na takim np. wykresie wodospadowym już coś więcej można powiedzieć o pracy kolumny, chociaż jak widzimy są dalej kłopoty z pomieszczeniem w którym jet dokonywany pomiar. I do tych wodospadowych wykresów dotyczył mój wpis.

Zobacz na różne wykresy wodospadowe i zwróć uwagę jak są pokazane "po łebkach" najniższe częstotliwości.Pokazuje to brak możliwości technicznych (duże pomieszczenie) oraz to że w związku z tym mierzone zaczynają być fale odbite.

dlatego przedstawilem pomiar obu systemow dostrojonych do tej samej czestotliwosci rezonansowej i tej samej dobroci ukladu.

Wstaw na osobnych wykresach pomiary obu systemów zachowując te same parametry elektryczne! Jak mam porównać coś co pracuje w innych warunkach zasilania? Nie mam informacji czy przetworniki to ten sam model.

Na prawdę nie jestem wróżem i nie wiem co mierzący mierzył i jak.

Pisałem: Na takim np. wykresie wodospadowym już coś więcej można powiedzieć o pracy kolumny, chociaż jak widzimy są dalej kłopoty z pomieszczeniem w którym jet dokonywany pomiar. I do tych wodospadowych wykresów dotyczył mój wpis.

Zobacz na różne wykresy wodospadowe i zwróć uwagę jak są pokazane "po łebkach" najniższe częstotliwości.Pokazuje to brak możliwości technicznych (duże pomieszczenie) oraz to że w związku z tym mierzone zaczynają być fale odbite.

Ale co maja fale odbite do pomiarow bliskich? Czy jesli zmierze subwoofer w obudowie zamknietej z odleglosci pol centymentra od membrany, to mierze glosnik czy pomieszczenie? Poza tym nie da sie zmierzyc wodospadu basu w pomiarze farfield, chyba ze, ktos ma dostep do najwiekszej komory bezechowej na swiecie. Druga mozliwosc to pomiar ground plane.

Wstaw na osobnych wykresach pomiary obu systemów zachowując te same parametry elektryczne! Jak mam porównać coś co pracuje w innych warunkach zasilania? Nie mam informacji czy przetworniki to ten sam model.

Na prawdę nie jestem wróżem i nie wiem co mierzący mierzył i jak.

Wlasnie to uczynilem. Pomiar impulse response pokazuje dwa systemy, zmierzone tym samym napieciem, dla lepszego zobrazowania znajduja sie one w tym samym oknie. Napisalem rowniez, ze mierzone byly te same glosniki (ten sam glosnik w obu obudowach), jedyna roznica jest rodzaj obudowy, czyli BR i TL. Pomiar dokonany bezposrednio przy wyjsciu obu portow, zatem jest to pomiar nearfield, ktory nie jest obciazony rezonansami pomieszczenia.

Ale co maja fale odbite do pomiarow bliskich? Czy jesli zmierze subwoofer w obudowie zamknietej z odleglosci pol centymentra od membrany, to mierze glosnik czy pomieszczenie?

Kolego same pomiary bliskie nie zapewniają że zrobimy dobre kolumny, sam mózg bez reszty ciała może nic! Tak to sobie mozna mierzyć słuchawki a i tak póżniej jest z nimi różnie.

Druga mozliwosc to pomiar ground plane.

No widzisz; wychodzisz na dach 11 piętrowego wieżowca stawiasz super lekki nie zakłócający fali cienki długi maszt z np. węglowej wędki na którym wieszasz mikrofon i masz obraz tego co zrobiłeś i że nie jest tak prosto :)

Pomiar impulse response pokazuje dwa systemy, zmierzone tym samym napieciem, dla lepszego zobrazowania znajduja sie one w tym samym oknie.

No własnie zaciemniłeś tym że na osi rzędnej wstawiłeś wartości, ja nie muszę wiedzieć co autor miał w głowie. Jasno by było jak byś przy tych samych wartościach elektrycznych nałożył wykresy na siebie jeśli by były to dwa zróżnicowane kolory wykres byłby bardzo czytelny.

Pomiar dokonany bezposrednio przy wyjsciu obu portow,

Jaki w końcu to pomiar czy bezpośrednio przy membranie czy przy portach? Co z falą odbitą od mikrofonu i wracająca od membrany do niego, nie chodzi o odpowiedź w czasie ale kompresję ciśnienia na mikrofonie i jego ugięciu na brzegach mikrofonu, czy jest to mikrofon wielko membranowy czy mały picuś kierunkowy Behringera?

Zrozummy się; nie chcę ci dowalać tylko pokazuję jak francowata jest metrologia, wali nas co chwilę za każdy nasz błąd i zamiast dobrych obiektywnych wyników budzimy jakieś chochliki.

Kolego same pomiary bliskie nie zapewniają że zrobimy dobre kolumny, sam mózg bez reszty ciała może nic! Tak to sobie mozna mierzyć słuchawki a i tak póżniej jest z nimi różnie.

Nie napisalem, ze pomiary bliskie sa wystarczajace.

No widzisz; wychodzisz na dach 11 piętrowego wieżowca stawiasz super lekki nie zakłócający fali cienki długi maszt z np. węglowej wędki na którym wieszasz mikrofon i masz obraz tego co zrobiłeś i że nie jest tak prosto :)

Moze zejdzmy na ziemie. Zaden producent kolumn glosnikowych nie wykonuje takich pomiarow, bo nie ma takiej potrzeby. Sztuka dla sztuki.

No własnie zaciemniłeś tym że na osi rzędnej wstawiłeś wartości, ja nie muszę wiedzieć co autor miał w głowie. Jasno by było jak byś przy tych samych wartościach elektrycznych nałożył wykresy na siebie jeśli by były to dwa zróżnicowane kolory wykres byłby bardzo czytelny.

Miales w ogole stycznosc z programem Arta? Tutaj sie niczego nie wstawia. Oba pomiary sa jedynie rozsuniete, po to aby byly bardziej czytelne i nic poza tym.

Jaki w końcu to pomiar czy bezpośrednio przy membranie czy przy portach? Co z falą odbitą od mikrofonu i wracająca od membrany do niego, nie chodzi o odpowiedź w czasie ale kompresję ciśnienia na mikrofonie i jego ugięciu na brzegach mikrofonu, czy jest to mikrofon wielko membranowy czy mały picuś kierunkowy Behringera?

Pisalem na samym poczatku, jest to pomiar bliski odpowiedzi portow. Mikrofon pojemnosciowy z polcalowa membrana, nie uzywam elektretowych mikrofonow pomiarowych.

Niestety caly czas wymigujesz sie od odpowiedzi, nie chcesz napisac to co widoczne jest na pomiarze. Jak wygladaja oscylacje, ich wygaszenie i ktory impuls jest blizszy "idealnemu". No wiec jak?

Zrozummy się; nie chcę ci dowalać tylko pokazuję jak francowata jest metrologia, wali nas co chwilę za każdy nasz błąd i zamiast dobrych obiektywnych wyników budzimy jakieś chochliki.

Rozumiem, rozumiem, ale postaraj sie zrozumiec rowniez mnie. Skoro pomiar jest tak samo wykonany dla obu portow, to oba musza zawierac ewentualnie te same bledy, poniewaz pomiar byl wykonany dokladnie tak samo. Jednak roznica w pomiarze jest duza, co doskonale widac.

Ukryta Zawartość

Dodaje drugi zalacznik. Te same pomiary, bez rozsuniecia na osi mV.

Ukryta Zawartość

Dodaje drugi zalacznik. Te same pomiary, bez rozsuniecia na osi mV.

Wrzuć jeszcze na wykres jaki dokładnie był sygnał zadany.

Gość

(Konto usunięte)

robię doswiadczenia z dodatkowymi magnesami na głosniku sb34swnrx

najlepszy wynik jaki dotąd uzyskalem z głosnikiem wyjętym z obudowy, pomiary robiłem z głośnikiem leżącym magnesem na dywanie

pomiar bez filtrowania

bez magnesu dodatkowego niebiski

z dodatkowym magnesem czerwony

dodatkowo 3 harmoniczna

post-28119-0-44077500-1414805975_thumb.jpg

pomiar bez obudowy z cewka 4 mH i kondem 147uF

zielony bez dodatkowego magnesu

czerwony z dodatkowym magnesem

post-28119-0-35183200-1414805860_thumb.jpg

Gość

(Konto usunięte)

Pomiar dwukanalowy szumem rozowym.

jeden z kolegów napisał mi ,że pomiar impuls respons nic ciekawego nie mówi, wazniejsza jest odpowiedź układu na skok napięcia, podobno mozna to nagrać, czym to sie rózni i jak mozna to zmierzyc amatorskim sposobem?

No tak, pomiary przeciez o niczym nie mowia. Licza sie tylko potwarzane frazesy, ze cos tam sie wlecze, ze cos tam slabo sie wygasza, ze bas szybki, ze bas wolny, ze taki, ze sraki i tak dalej.

Odpowiedz na skok napiecia, to step response, to tez jest przeciez zapisane w impuls response, trzeba tylko wybrac analize step response.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.