Skocz do zawartości
IGNORED

Nietypowy (?) problem techniczny

Aquos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie jestem pewien czy piszę w właściwym dziale forum (jeśli nie, to przepraszam i proszę moderatorów o przeniesienie).

Mam problem z działaniem niedawno zakupionego zestawu, na który składają się:

- Denon PMA-720AE,

- Denon DPN-720AE,

- Denon DCD-520AE,

- Rega RP1,

- Monitor Audio BX6.

W tym miejscu należą się duże podziękowania wszystkim, którzy informacjami, radami i sugestiami pomogli mi przebrnąć przez niełatwy proces wyboru sprzętu – wielkie dzięki!

A teraz do rzeczy.

Obserwuję dziwne (jak dla mnie) zachowanie sprzętu. Gdy używam samej elektroniki (gramofon wyłączony) wszystko jest OK, jednak gdy przełączam wzmacniacz na phono zaczynają dziać się dziwne rzeczy. W pierwszej kolejności zauważyłem, że trakcie odtwarzania płyt analogowych głośniki pracują hiperaktywnie (poruszają się bardzo mocno już przy niskiej głośności). Nieco przestraszony szybko wyłączyłem odtwarzanie (uniosłem ramię) i wtedy zauważyłem, że z głośników wydobywa się bardzo wyraźne buczenie. W moim odczuciu jest naprawdę mocne – przy głośności ustawionej na mniej więcej 1/3 skali widać nawet wyraźne ruchy przetworników. Po przełączeniu wzmacniacza na odtwarzacz sieciowy lub CD problem znika.

Pomyślałem, że może źle podłączyłem kable gramofonu (skrzyżowałem kanały), bo oznaczenia kolorystyczne nie są takie same (kabel zintegrowany z gramofonem ma końcówki czerwoną i czarną, a wejścia phono we wzmacniaczu są czerwone i białe) – okazało się jednak, że nie popełniłem błędu i kanały są połączone prawidłowo.

Razem z bardziej doświadczonym kolegą zaczęliśmy eksperymentować z podłączeniem kabli zasilających. Ustawiając sprzęt wszystkie elementy podpiąłem do gniazd we wzmacniaczy, a jedynie sam wzmacniacz do sieci. Wypięcie ze wzmacniacza wtyczki od gramofonu usunęło buczenie i już miałem nadzieję, że po problemie. Niestety po podłączeniu gramofonu bezpośrednio do zasilania problem powrócił. Następnie wypięliśmy ze wzmacniacza kable zasilające pozostałych elementów elektronicznych – wypięcie każdego zmniejszało nieco „buczenie gramofonu” (pozostawał podpięty do prądu bezpośrednio), ale nie eliminowało go całkowicie, nawet przy obu klockach odłączonych. Spróbowaliśmy podłączyć każdy element zestawu bezpośrednio do sieci – nie dało to żadnego efektu (tzn. było tak samo, jak przy podłączeniu do gniazd we wzmacniaczu). Co prawda wszystko „ciągnęło” z tego samego gniazda (bez różnicy czy bezpośrednio z niego, czy przez przedłużacz), ale cały pokój mam na jednym zabezpieczeniu, więc chyba nie robiłoby różnicy, gdybym podłączył się sprzęt do kilku rożnych gniazdek.

W prosty sposób przetestowaliśmy ewentualny wpływ uziemienia (kabelek podłączony do sprzętu i przytknięty do kaloryfera nie czynił najmniejszej różnicy).

Sprawdziliśmy wszystkie podłączenia kabli, jednak nie znaleźliśmy żadnych obluzowanych wtyczek czy innych nieprawidłowości.

Upewniliśmy się też, że wkładka gramofonu (Rega Carbon) i wejścia phono we wzmacniaczy są kompatybilne (w obu przypadkach MM).

Raz jeszcze zaznaczę, że elektronika gra OK – brak buczenia, przetworniki pracują normalnie. Problem pojawia się jedynie przy przełączeniu na gramofon.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem, albo wie co może być przyczyną? I najważniejsze - jak sobie z tym poradzić?

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i porady. Weźcie tylko, proszę, pod uwagę, że ja "lajkonik" jestem, więc zapewne nie ogarniam tego, co dla Was jest oczywiste :)

Pozdrawiam!

Aquos

https://www.audiostereo.pl/topic/115102-nietypowy-problem-techniczny/

Twój gramofon nie ma uziemienia wkładki i to może być przyczyną.

Tu opisują ten problem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Twój gramofon nie ma uziemienia wkładki i to może być przyczyną.

Tak jest!

Na 95% to Twój problem, musisz rozejrzeć się przy wkładcę jak kabelki idą. Niestety nie wiem jak jest w Twoim gramofonie.

A 5% to uszkodzenie związane z wejściem phono w wzmacniaczu, ale to mało prawdopodobne.

...

Spróbuj wziąć kabelek dowolny i dołożyć do metalowej obudowy gramofonu i wzmacniacza.

Ale ma pewnie obok wejścia gramofonowego zacisk do zmasowania gramofonu? Warto go wykorzystać. Warto również sprawdzić, czy problem będzie nadal po odwróceniu w gnieździe zasilania wtyczki gramofonu.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Jutro postaram się sprawdzić przynajmniej niektóre z nich.

Co do uziemienia gramofonu, to ten model nie ma takiej możliwości. Przeróbki proponowane w sieci raczej nie wchodzą w grę, bo straciłbym gwarancję, co przy zupełnie nowym sprzęcie byłoby bez sensu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.