Skocz do zawartości
IGNORED

Wygrzewanie kabli i Zmiana E-cu na OFC w KD

spinacz66

Rekomendowane odpowiedzi

tylko mnie jedno zastanawia że BHD z tej samej odleglości od razu rzucił się w oczy obraz że jest wyraźniejszy.Fakt że nie kóre wydania DVD są lepsze od BD i nie tylko ja na tym forum to potwierdzam.FHD czy UHD wszytko fajne tylko trza przestrzegać warunków a nie każdy ma do tego warunki w ogólnym lokum.

To kolega woli kino niż wydania na płytach? ja osobiście wolę w zaciszu w domu obejrzeć niż w kinie jak ktoś nad uchem siorpie cole albo mieli popcorn

Ja tam z DVD nie rezygnuję bo jak piszesz nie które wydania się niczym nie różnią sam kupiłem 2 nośniki z "Avatarem" (DVD i BD) i dla porównania(jakość obrazu i polski lektor) puściłem je na 3 swoich BD i muszę stwierdzić że nie za obserwowałem różnicy w obrazie

Różnica jest widoczna. Jak nie widzisz różnicy to sprzęt źle oglądasz (za duża odległość od zbyt małego ekranu).

i na 42c oglądam z około 4m

Hehe ... no i wszystko jasne. Zwiększ ekran do 80" to będzie różnica między DVD a BR jak na dłoni ... skoro nie możesz podjechać do ekranu na 2metry.

ale nie przy każdym wydaniu BD jest różnica kolosalnej w jakości.Wydania DVD są nie które porównywalne albo lepsze też zależy od skalowania odtwarzacza fajny artykuł zrobił AV z odtwarzaczem Oppo 105D z Darbee gdzie przy tym procku materiał słabej jakości SD był lepiej skalowany i lepszej jakości niż czysty obraz FHD teoria teorią a w praktyce nie zawsze jest lepiej więc coś w tym musi być.Moim zdanie zależy dużo od wydania dystrybutora i też od sprzętu.Ze wzrokiem nie mam bo na innym widzę różnicę a porównywałem na Panasonicu BDP 45,Philips BDP 7700/12 i Kenwood BDR-A7 i TV Panasie PDP każdy z referencyjnym prockiem

Spinacz słyszy proporcje molibdenu wgośnikowym oraz docenia złote opticale, ale ma kino combo i ogląda ścieżki pl z lektorem :P

Natomiast potencjału Blu Ray jeszcze nie docenił :)

Jest spora różnica między wydaniami. Ja na razie mam tylko Iron Man 2, Underworld Bunt Lykanów i Avengers. Jak dla mnie z tych 3 to chyba Avengers ma najlepszą jakość, chociaż Iron Man tez nie jest zły. Natomiast strasznie jestem rozczarowany Underworldem. Widać po prostu na nim ziarno. Na TVN HD w lepszej jakości leca filmy niż ten Underworld. Muszę jeszcze sprawdzic na takich produkcjach jak : Skyline, Niepamięć, Transformers, Avatar, bo podobno jakosć jest bdb.

To chyba zalezy od technologii w jakiej rejerstrują dany film. Również na takich filmach gdzie są głownie ciemne/nocne scenerie często jest ziarno wieksze.

Ale też pare razy złapałem sie na tym że ciężko było rozróżnić co za nośnik szedł na LCD40 na jakichś mniej efekciarskich tytułach.

Widziałem też ostatnio "Szeregowca Ryana" DVD puszczonego na OLED LG 55, to wyglądało to jak klasyka kina wojennego z lat 60 :P

fajny artykuł zrobił AV z odtwarzaczem Oppo 105D z Darbee gdzie przy tym procku materiał słabej jakości SD był lepiej skalowany i lepszej jakości niż czysty obraz FHD

Bzdura totalna. Używam skalerów Lanczos przy porównywaniu pojedynczych ramek (bardzo wysokiej jakości skaler) i cuda takie nie mają miejsca. Ale skoro takie cuda są (co jest niezłą bujdą) to proszę o zrzut tej samej klatki SD skalowanej w górę przez OPPO czy tam innego cudaka do 1920x1080 vs wersja z FHD to sobie porównamy :] ... obawiam się że oppo może wprowadzać poważne zniekształcenia obrazu (pewnie sztuczne zwiększanie kontrastu na krawędziach) skoro redaktorzyna odniosła takie wrażenie, że SD (720x576) z OPPO skalowane do FHD jest lepsze od oryginału FHD ( L O L ! ).

Spinacz słyszy proporcje molibdenu wgośnikowym oraz docenia złote opticale, ale ma kino combo i ogląda ścieżki pl z lektorem :P

Natomiast potencjału Blu Ray jeszcze nie docenił :)

Po co ta ironia w moją stronę?Combo używa wiele ludzi czy w tym jest coś złego?Możesz się śmiać ja go używam na okrągło i chodzi a jak czytam na innych forum gdzie ludzie kupują Onkyo,Denony,Yamahy i po poł roku im padają nie zależnie czy drogi czy tani to widać że u takich firm spadła jakość i mnie to zniechęciło.Jak to napisał user na forum HIFI jak odsłuchiwał amerykańskiego Sherwooda w stereo to wszytkie Japończyki się chowały(mowa o amplitunerach w stereo wię znany i markowy nie zawsze znaczy dobry) Przed kupnem swojego Kenwooda poczytałem opinie na forach zagranicznych i miał pozytywne opinie on nawet u nas Dystrybutora nie ma bo w Holandi go kupiłem.A gdzie ja napisałem że ogladam filmy z lektorem?napisałem że z lektorem je porównywałem pomyśl trochę porównywałem je w DD5.1 bo obie ścieżki są na obu nośnikach.BD doceniam bo kupiłem parę odtwarzaczy ale nie każde wydanie jest idealne

Natomiast strasznie jestem rozczarowany Underworldem. Widać po prostu na nim ziarno.

... bo jest ono na "kliszy" (ew. matrycy jeśli był kręcony kamerami cyfrowymi). Jak widać ziarno na BR a znika ono na DVD, to tylko dowód na to jak bardzo DVD rozmywa mikrodetale (które są w tym filmie w znacznej mierze z tego co piszesz ziarnem).

Kyle piszę to co czytałem w wydaniu Audio Video z Oppo105D i wyraźnie napisali że obraz skalowany SD był lepszej jakości niż ten sam w FHD sam tego nie sprawdzę bo nie mam oppo podobno ten Darbee lepei działa przy słabszym materiale niż przy dobrym.Nawet nie żyjący twórca to potwierdzał jak żył że takie miało być założenie tego procesora.Był obszerny test w gazecie tego procka jak wyszedł odświeżony oppp z nim

Kyle piszę to co czytałem w wydaniu Audio Video z Oppo105D i wyraźnie napisali że obraz skalowany SD był lepszej jakości niż ten sam w FHD sam tego nie sprawdzę bo nie mam oppo podobno ten Darbee lepei działa przy słabszym materiale niż przy dobrym.Nawet nie żyjący twórca to potwierdza takie miało być założenie tego procesora.

To niech mądrale dadzą sample do porównania, to z nimi porozmawiam. Żaden procesor nie zrobi detali których nie ma w źródle. Nie ma fizycznej możliwości, by SD wyglądało lepiej od FHD (no chyba, że to FHD zrobione zostało z kiepskiego SD, a następnie porównane do dobrego SD ... )

Jak czytam te farmazony to mi się niedobrze robi.

Jak ktoś nie widzi różnicy między 480p a 1080p i to na produkcji klasy Avatar to albo jest totalnym kretem (czytać ślepy) albo ma okno zamiast telewizora. Ja siedzę ponad 3 metry (czyli głowa jest ~3,50) od 42'' TV i widzę różnicę między 720p a 1080p !

DVD nie ruszam bo to mydło.

... bo jest ono na "kliszy" (ew. matrycy jeśli był kręcony kamerami cyfrowymi). Jak widać ziarno na BR a znika ono na DVD, to tylko dowód na to jak bardzo DVD rozmywa mikrodetale (które są w tym filmie w znacznej mierze z tego co piszesz ziarnem).

Jest tak jak napisałeś. Też tak pomyslalem, bo ten sam film nadawany np. W TVN HD już nie ma ziarna a obraz jest bardziej gładki. Czyli mowisz że przez sztuczne wygladzenie traci się detaliczność? Tylko na pierwszy rzut oka ( a nawet drugi:)) ten gładszy obraz się lepiej precentuje, bo nie przykuwa uwagi do tych niedoskonałości.

Po co ta ironia w moją stronę?Combo używa wiele ludzi czy w tym jest coś złego?Możesz się śmiać ja go używam na okrągło i chodzi a jak czytam na innych forum gdzie ludzie kupują Onkyo,Denony,Yamahy i po poł roku im padają nie zależnie czy drogi czy tani to widać że u takich firm spadła jakość i mnie to zniechęciło.Jak to napisał user na forum HIFI jak odsłuchiwał amerykańskiego Sherwooda w stereo to wszytkie Japończyki się chowały(mowa o amplitunerach w stereo wię znany i markowy nie zawsze znaczy dobry) Przed kupnem swojego Kenwooda poczytałem opinie na forach zagranicznych i miał pozytywne opinie on nawet u nas Dystrybutora nie ma bo w Holandi go kupiłem.A gdzie ja napisałem że ogladam filmy z lektorem?napisałem że z lektorem je porównywałem pomyśl trochę porównywałem je w DD5.1 bo obie ścieżki są na obu nośnikach.BD doceniam bo kupiłem parę odtwarzaczy ale nie każde wydanie jest idealne

Nie używa wielu ludzi bo takich sprzętów prawie sie nie nie produkuje. Nie śmieje się w tym sensie tylko zrozumiałem że się naciąłeś na taki zakup i żałujesz...

Wiesz granie i słuchanie to są sprawy obiektywne i zależne od wielu rzeczy wiec jakieś tam opinie pojedyncze na forach to nie są nic warte.

Podobnie opinie o tych padających odtwarzaczach, każdemu sie mógł zepsuć nawet po trzech dniach, to jest elektronika i może być zawsze wadliwy czy coś...

To sa wiadacy producenci popularnej klasy i te sprzety chodzą bez zarzutu, po co kupować pare odtwarzaczy zamiast jednego konkretnego nie bardzo rozumiem.

Podobnie przeskalowane SD to zawsze bedzie troche przygładzone SD, gorsze niż najprostsze HD

Więc nie czuj sie dotkniety ale z pewnych nieścisłości sobie pozwoliłem zażartować i tyle ;)

Dla mnie sprzęt jest jednak do używania a nie do testowania i porównywania i nie wiem jakiej satysfakcji uzyskiwania ;)

Nie używa wielu ludzi bo takich sprzętów prawie sie nie nie produkuje. Nie śmieje się w tym sensie tylko zrozumiałem że się naciąłeś na taki zakup i żałujesz...

Wiesz granie i słuchanie to są sprawy obiektywne i zależne od wielu rzeczy wiec jakieś tam opinie pojedyncze na forach to nie są nic warte.

Podobnie opinie o tych padających odtwarzaczach, każdemu sie mógł zepsuć nawet po trzech dniach, to jest elektronika i może być zawsze wadliwy czy coś...

To sa wiadacy producenci popularnej klasy i te sprzety chodzą bez zarzutu, po co kupować pare odtwarzaczy zamiast jednego konkretnego nie bardzo rozumiem.

Podobnie przeskalowane SD to zawsze bedzie troche przygładzone SD, gorsze niż najprostsze HD

Więc nie czuj sie dotkniety ale z pewnych nieścisłości sobie pozwoliłem zażartować i tyle ;)

Dla mnie sprzęt jest jednak do używania a nie do testowania i porównywania i nie wiem jakiej satysfakcji uzyskiwania ;)

nie żałuję po za tym potrzebowałem amplifa nisko profilowego do 11cm wysokość bo mi w półkę inny nie wszedł.Comba używa zwłaszcza HK bardzo dużo osób wejdź na inne fora i zobaczysz w ld szybko napędy padają i na każdym forum są zarzuty mi padł w lg po gwarancji pech.

A drugi kupiłem bo panasa dawno kupiłem i mi mkv nie czytał i potrzebowałem też analogu 5.1 więc przytuliłem Philipsa.A z tym SD napisałem to co napisali w gazecie z tym prockiem i tyle osobiście z nim nie miałem styczności więc się nie wypowiem co i jak

Edit: Nie wytrzymałem i odpaliłem (wyrywkowo przerzucałem rozdziałami) zwracam honor z 1 metra na BD widać różnicę wyraźne kontury postaci i detale są w tle (na dvd mniej wyraźne rozmyte,i mniej detali.) wrzuciłem też na ekran 28c FHD i z bliska też widoczna jest różnica jak się wpatrzy widać za duża odległość a za mały ekran.

Krzysiek Skyline mam na BD film nie powala a jakość obrazu i dźwięku ok na nim dużo w tyłach się dzieje czuć to jak na transformersach

To jakbyś kupił Marantza NR1504 + BD LG to byś miał wszystko 3 klasy lepsze i jeszcze 2000 :)

Plastiki H/K to pewnie latają przez okno, co drugi to jest w pudełku czesto uwalony, to jest na ozdobe jak ktoś nie używa :)

Combo sie nie produkuje raczej dlatgo że napęd pada po dwóch latach i do widzenia.

Lepsze rozeznanie musisz robic następny raz.bo się naciąłeś ;)

jak będę zmieniał dam znać i poproszę was o doradztwo.Jak przeglądam prasę o AV to muszę przyznać że te nowe modele jakościowo się popsuły niż te starsze bardziej wadliwe są jak czytam użytkowników Denon od serii X jak dla mnie zrobił się strasznie plastikowy z wyglądu te starsze lepiej się prezentowały widać oszczędności u wszystkich producentów.Orientuje się ktoś z was czy Seria Pioneera Elite będzie dostępna w PL?

Spinacz, ja mam Skyline na DVD. W sumie film jak dla mnie nie najgorszy, bo bardziej cienkie pozycje widywałem, ale końcówka pozostawila niedosyt. Myslałem że będzie kontynuacja. A zamówilem BD właśnie za ponoć świetną jakość obrazu i dźwięku. Kupuję go za 26zl z przesylką, więc żaden wydatek. Dobre piwo w weekend:)

ja kupiłem za 40zł BD dźwięk jest super jak na wydanie Vision duzo jest dodatow

komentarze,sceny-alternatywne,rozszerzone,prewizualizacje i usuniete,zwiastun,teaser,reklama tv sylwetki tworcow

To jakbyś kupił Marantza NR1504 + BD LG to byś miał wszystko 3 klasy lepsze i jeszcze 2000 :)

nie wiem czy jakikolwiek amplituner tej i zbliżonej klasy jest wart cokolwiek, słuchałem amplitunerów do ~3k pln i czułem się jakbym słuchał boombox'a zamiast zaawansowanego klocka. Dlatego kupiłem starszy ale z górnej półeczki.

zwracam honor z 1 metra na BD widać różnicę wyraźne kontury postaci i detale są w tle

z 1 metra to jest kicha nie obraz.

Też tak pomyslalem, bo ten sam film nadawany np. W TVN HD już nie ma ziarna a obraz jest bardziej gładki.

filmy z TVN można ocenić na pozziomie 720p ~3000kbps, chociaż jak testowałem to mkv wypadał lepiej ale tą zasługę przypisałem odtwarzaczowi.

Czyli mowisz że przez sztuczne wygladzenie traci się detaliczność?

nie wygładzie tylko odszumowanie, proste algorytmy po prostu wprowadzają rozmycie, bardziej zaawansowane działają już na maskach i kontrastach tu efekt utraty detalu jest niższy. Bardzo zaawansowane odtwarzacze jednocześnie ostrzą i odszumiają, to jest najlepszy sposób.

DVD może nie mieć szumów bo zostały wyeliminowane podczas pomniejszania.

ogólnie masz racje ale... SD o bardzo wysokim bitrate może dorównać materiałowi HD średniej klasy ale nigdy go nie przewyższy, inna sprawa że takie przeskalowanie wymaga potężnej mocy obliczeniowej a tego nie oferują żadne odtwarzacze. Co innego produkcje remasterowane, tu proces wygląda zupełnie inaczej a efekt jest zależy od "studia".

Wracając do tematu obrazu, to dobrze by było gdybyście wypowiadali się po testach na kilku urządzeniach i nie na materiale po resamplingu czy downsamplingu. Rodzice mają Sharpa 32'' większej różnicy między DVD a 1080p nie ma, ale to jest jeden z pierwszych LCD FHD na rynku ! u mnie nawet DVD wygląda lepiej niż u nich 1080p (mam na myśli detale).

moim zdaniem żaden nawet hi-endowy amplituner w kinie tego nie da co połączenie amplifa i koncówki mocy tu dopiero jest wykop u nas jest to niezbyt popularne z powodów kosztów ale zagranicą jak oglądam to wszyscy prawie tak łączą nawet potężne klocki Onkyo.Moim zdaniem zabawę z 4K można zaczynać dopiero od 80c

jak już to procesor dźwięku, mówią że to lepsze ale nigdy nie miałem okazji słuchać. Jeśli amplituner ma ponad 100w na wyjściu do tego 1kw zasilacz to można założyć że dynamika będzie na dobrym poziomie i poradzi sobie nawet z trudnymi kolumnami. Po za tym centrala i tył niech sobie napędza, fronty i tak często jadą na końcówce lub wzmacniaczu. Ja planowałem amplituner + wzmacniacz ale trudno (i drogo) dorwać fajną i mocną sztukę z możliwością pracy jako końcówka mocy, pewno będzie amplituner, pre-amp , 2kanałowa końcówka.

Jeśli coś w 2004 roku kosztowało w detalu 20 tyś, to nie może być złe :) Po za tym kasy brak a tu masz amplituner + całkiem rozsądny wzmacniacz + dobry przedwzmacniacz + dobry DAC 192k który ze względu na obsługę kina detalem i dynamiką nie gardzi. Jedyne co mnie wkurza to dotykowy pilot.

Nie którzy zamiast końcówki idą jeszcze dalej kupują monobloki na zagranicznych forach można poczytać że to lepiej sprawdza się od końcówek.

Masz Denona? jaki model bo jak dobrze pamiętam to kiedyś denon robił z niebieskim podświetleniem takie piloty

dużo ważniejsza jest akustyka, tu różnice mogą być kolosalne i dopiero po dopracowaniu tego etapu można sobie zawracać głowę różnicami w napędzie kolumn.

pionek VSA-AX10i-S czyli końcówka serii wydana na urodzinki ze złotym wypasem na plecach.

mi się z pionków podoba Susano

Akustyka ciekawy temat dyfuzory,pułapki basowe tylko ciężko by to było pogodzić w pokoju blokowym raczej w dedykowanym pomieszczeniu.Też kiedyś o tym myślałem bo mam pokojk 6*3m i chciałem go zaadoptować i zamurować w nim okno(bo jest na środku i duże i strasznie widno zawsze w nim jest)ale spółdzielnia nie wyraziła zgody bo chciałem puścić projektor ale nic z tego nie wyszło

no w salonie to nie bardzo dało by się to zrobić u mnie.Co do okna to ma to jakiś w pływ na brzmienie i akustykę w pomieszczeniu jak dopytywałem się we firmie która aranżuję pomieszczenia to powiedzieli że najlepiej jak by go nie było.Zwłaszcza bolączka by była dla projektora który nie lubi światła rolety nic mi nie dają bo mam i dzienne seanse by odpadały więc dałem sobie spokój tv jeszcze się da oglądać w nim ale już jak odpalę film na BD to nie bardzo bo światło bjie na wprost ekranu przestawienie tv też nic nie daje wszędzie światło najgorzej jest jak prosto w okno bije słońce wtedy to już całkiem do niczego

ludzi takich jak Ty jest tysiące i sobie z tym radzą. Pułapki da się ładnie wkomponować, jako rozpraszaczy możesz użyć dodatków dekoracyjnych, regałów, książek, koszy, kwiatów. Okno gruba najlepiej podwójna kotara. .

Daj kobiecie wolną rękę, kartę kredytową i wywieź do jakiejś galerii to Ci tak salon zagraci że będzie dobrze :P

kombinuj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.