Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuję KD 5.1 +przyzwoite stereo za ok.10-15 tyś.

coci

Rekomendowane odpowiedzi

<a href=a562ea07ce275553med.png' alt='a562ea07ce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Witam

Poszukuję zestawu KD (amplituner KD wraz z kolumnami 5.1- i może coś jeszcze co byłoby ewentualnie potrzebne),chciałbym by w stereo też było przyzwoicie.Źródło video to na razie BD z PS3,ale nie wykluczam nowego BDplayer-a.Salon ma ok.36m2 choć cała otwarta przestrzeń jest sporo większa.Słucham naprawdę różnej muzyki-rock,metal,pop,chill out,a nawet jazz się czasami trafi.Jestem typowym laikiem,więc wybaczcie jeśli palnę coś nie tak,ale tak sobie pomyślałem by dwa fronty(najlepiej podłogówki )i ewentualnie głośnik centralny były z "wyższej pólki",natomiast tylne surroundy byłyby mniejsze i przykręcone do ściany-coś tak jak na załączonym obrazku.Chyba najlepszy byłby zestaw(kolumn) z jednej serii,tego samego producenta?Wiem,trzeba posłuchać i wtedy coś ewentualnie wybrać.Tylko idąc na odsłuch trzeba od czegoś zacząć.Po kilku godzinach mieliby mnie już dosyć;)Ewentualnie wcisneliby mi coś na czym może mają największą marżę.Jeśli chodzi o amplitunerKD to bajery typu strumieniowanie muzyki przez ipada,dlna,wifi,odtwarzanie plików flac,mp3- również mnie interesują.Jeśli stereo ma być na przyzwoitym poziomie to jestem gotowy na dodatkowy wzmacniacz stereo,choć z drugiej strony wolałbym ograniczyć konstrukcję.

Z góry bardzo dziękuję za ewentualne podpowiedzi,na co zwrócić uwagę przy doborze elementów zestawu i być może konkretne sugestie co do konkretnych urządzeń.

Jeszcze raz pięknie dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość numik

(Konto usunięte)

<a href=a562ea07ce275553med.png' alt='a562ea07cepost-56276-0-75862600-1413404183_thumb.pngWitam

Poszukuję zestawu KD (amplituner KD wraz z kolumnami 5.1- i może coś jeszcze co byłoby ewentualnie potrzebne),chciałbym by w stereo też było przyzwoicie.Źródło video to na razie BD z PS3,ale nie wykluczam nowego BDplayer-a.Salon ma ok.36m2 choć cała otwarta przestrzeń jest sporo większa.Słucham naprawdę różnej muzyki-rock,metal,pop,chill out,a nawet jazz się czasami trafi.Jestem typowym laikiem,więc wybaczcie jeśli palnę coś nie tak,ale tak sobie pomyślałem by dwa fronty(najlepiej podłogówki )i ewentualnie głośnik centralny były z "wyższej pólki",natomiast tylne surroundy byłyby mniejsze i przykręcone do ściany-coś tak jak na załączonym obrazku.Chyba najlepszy byłby zestaw(kolumn) z jednej serii,tego samego producenta?Wiem,trzeba posłuchać i wtedy coś ewentualnie wybrać.Tylko idąc na odsłuch trzeba od czegoś zacząć.Po kilku godzinach mieliby mnie już dosyć;)Ewentualnie wcisneliby mi coś na czym może mają największą marżę.Jeśli chodzi o amplitunerKD to bajery typu strumieniowanie muzyki przez ipada,dlna,wifi,odtwarzanie plików flac,mp3- również mnie interesują.Jeśli stereo ma być na przyzwoitym poziomie to jestem gotowy na dodatkowy wzmacniacz stereo,choć z drugiej strony wolałbym ograniczyć konstrukcję.

Z góry bardzo dziękuję za ewentualne podpowiedzi,na co zwrócić uwagę przy doborze elementów zestawu i być może konkretne sugestie co do konkretnych urządzeń.

Jeszcze raz pięknie dziękuję.

primo - jak masz ps nie kupuj nowego bd tylko jakieś niezłe używane cd - przepaść. Z nowych pioneer pd-50 (2 tysiące) / Marantz

primo - amplitunery: onkyo / marantz / denon, polecam z tego wybierać, jeśli myślisz o stereo kup ampl z front pre out i np. audiolaba 8000 z wygodnym trybem końcówka mocy, wtedy stereo masz ze wzmaka, a kino fronty ze wzmaka a surroundy i central z ampl (kino 3 tys., audiolab 1.400)

primo - kino nie gra;p;p, kolumny grają;p;p, jakie masz wymagania? audiofil / aby grało, rock / disco polo?, za 3.500-5.000 kupisz świetny zestaw, Paradigm - megamoc do rocka i rozrywki, grają skrajami, czasem brakuje środka i detaliczności, ale super

Dali - większa kultura i lepszy środek, lepsza równowaga, ale mniej kopa, lepsze wokale, scena

Monitor Audio - duża uniwersalność, brak wyraźnych słabych stron, takie "kulturalniejsze" Paradigmy

Klipsche, B&W, Focale i inne które słuchałem - dla mnie masakra, świst jakiś męczący, ale każdy ma inaczej

primo - w porządnym salonie nie będą Ciebie mieli dość, jedziesz i słuchasz, nawet 2 godziny i wyjeżdżasz z dobrym dla Ciebie zestawem

primo - zestaw ze wzmakiem zagra wyraźnie lepiej w stereo niż kd za 3-4 tys., wybó należy do Ciebie, Twych uszów;p;p

Ja używam do filmów tylko i wyłącznie stereo. Wszystko jest podpięte do DAC'a, w końcu tuner SAT, DVD czy inne tego typu urządzenia mają cyfrowe (a tez i analogowe) wyjście ściezki audio, a obraz idzie po HDMI do telewizora. W takiej konfiguracji można się obejść bez amplitunera.

Lepsze dobre stereo niż tanie kino domowe. Moja rada jest taka: idż do salonu i każ sobie podłączyć najpierw jakiś system stereo w założonym budżecie, a potem wymień wzmacniacz na amplituner. Jak zobaczyśz jaka jest różnica, to przynajmniej będziesz mógł świadomie zdecydować w jakim pójść kierunku.

Można też połączyc stereo z kinem tak jak Ci pisze numik.

Masz dobre warunki lokalowe i możliwość sensownego ustawienia sprzętu, więc warto walczyć o jakość dźwięku. Twoim wrogiem będzie jednak akustyka i tu jest największe pole do popisu: patrz odpowiednia zakładka na tym forum.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Witaj,

jeśli zależy Ci na uniwersalnym zestawie wielokanałowym z dobrym stereo, zwróć proszę uwagę na amplituner Arcam AVR380 lub Anthem MRX-310. To urządzenia bardzo poważnie zbudowane, gwarantujące potężną moc i przyzwoite brzmienie w stereo. Do powyższych amplitunerów zastosowałbym zestaw kolumn Dali Ikon 6 MK2 / ikon 1 MK2 / Vokal 2 MK2.

Drugą opcją, bardziej skierowaną na uzyskanie możliwie najlepszej jakości dźwięku stereo jest zastosowanie amplitunera np. Marantz SR5009 oraz końcówki mocy np. Marantz MM7025, Audiolab 8200P czy nawet NAD C245BEE. Na przód zastosowałbym kolumny Audio Academy Hyperion IV, pozostałe kolumny także od polskiego producenta. Drugą opcją jest zbudowanie systemu kolumn na bazie KEF serii Q.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Tylko tak będziesz w stanie wybrać najlepszą dla Ciebie konfigurację.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

Ja używam do filmów tylko i wyłącznie stereo. Wszystko jest podpięte do DAC'a, w końcu tuner SAT, DVD czy inne tego typu urządzenia mają cyfrowe (a tez i analogowe) wyjście ściezki audio, a obraz idzie po HDMI do telewizora. W takiej konfiguracji można się obejść bez amplitunera.

Lepsze dobre stereo niż tanie kino domowe. Moja rada jest taka: idż do salonu i każ sobie podłączyć najpierw jakiś system stereo w założonym budżecie, a potem wymień wzmacniacz na amplituner. Jak zobaczyśz jaka jest różnica, to przynajmniej będziesz mógł świadomie zdecydować w jakim pójść kierunku.

Można też połączyc stereo z kinem tak jak Ci pisze numik.

Masz dobre warunki lokalowe i możliwość sensownego ustawienia sprzętu, więc warto walczyć o jakość dźwięku. Twoim wrogiem będzie jednak akustyka i tu jest największe pole do popisu: patrz odpowiednia zakładka na tym forum.

a nie masz czasem problemu z filmami, które nie mają opcji 2.0? Mi na takich w stereo ten dźwięk się jednak rozlewa, czy skleja jakoś, dziwne uczucie

a nie masz czasem problemu z filmami, które nie mają opcji 2.0? Mi na takich w stereo ten dźwięk się jednak rozlewa, czy skleja jakoś, dziwne uczucie

Używam downmixingu do 2.0, mam taką opcję w tunerze SAT lub jRivera (video odtwarzam z kompa, również płyty). Nie zauważyłem takiego problemu. Nie każdy tuner SAT ma downmixing (tak na marginesie). Ale na przykład mój TV ma i tak też można podłączyć (TV ma toslink out z downmixingiem).

Gość numik

(Konto usunięte)

Używam downmixingu do 2.0, mam taką opcję w tunerze SAT lub jRivera (video odtwarzam z kompa, również płyty). Nie zauważyłem takiego problemu. Nie każdy tuner SAT ma downmixing (tak na marginesie). Ale na przykład mój TV ma i tak też można podłączyć (TV ma toslink out z downmixingiem).

dzięki, no właśnie, muszę to sprawdzić w moim dekoderze upc;p;p

TAK TAK - końcówka mocy to super pomysł, Q21 dobrze gada

Końcówka mocy podłączona do amplitunera niczego nie załatwia,bo amplitunery mają fatalne pre.

Gość numik

(Konto usunięte)

Końcówka mocy podłączona do amplitunera niczego nie załatwia,bo amplitunery mają fatalne pre.

no tak, ale to zagra lepiej niż samo kino, audiolab w opcji końcówki to będzie the same. szukamy wyjścia, przy audiolabie muza grałaby ze wzmaka, przy końcówce problem, cd musiałoby mieć regulowane wyjście. Takie doradzanie zawsze tak się kończy, najlepiej włąsnym uchem wybrać, który kompromis boli namniej

Witam

Wielkie dzięki panowie-jesteście Wielcy!

Będzie już"czego" posłuchać.Dzięki za podpowiedzi odn.konkretnych modeli,jak również za cenne wskazówki.

Gorąco pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.