Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Nakamichi Amplifier 1 - coś nie tak z balansem

skyrocket

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Kupiłem wzmacniacz Nakamichi A1, okazało się że od samego początku po podłączeniu są z nim problemy. Opiszę krótko jak wygląda sytuacja:

1. Zwejścia CD Direct gra lewy kanał pełną mocą, drugi po 5 min zaczyna dopiero go doganiać. Po starcie gra bardzo cicho i z małą ilością basu, wygląda to tak jakby się rozgrzewał. CD Direct nie daje żadnych możliwości zmiany balansu, tonów itp, tylko volume jest aktywne.

2. Druga sprawa gdy podłącze źródło pod AUX lub CD czy tez Tuner gra tylko prawy kanał, lewy wydaje jakieś szmery. Po ustawieniu Balansu w odpowiedniej pozycji, pomiędzy godziną 11 a 12 zaczynają grać oba kanały choć lewy jakby delikatnie ciszej i nieraz w tle pojawi się jakiś delikatny trzask związany z pokrętłem balansu. Balans daje trzaski do głośnika lewego tylko w pozycjach od 6 - 12. Od godziny 12 do 18 gdzie bardziej dotyczy to prawego kanału trzasków nie ma ale kanał lewy wtedy nie gra w ogóle.

Moje pytanie do tego jest takie? Czy są to zimne luty czy też pokrętło balansu jest zniszczone albo jedno i drugie?

Jedno i drugie, a może nawet jeszcze coś trzeciego jest uszkodzone, taki urok starego sprzętu. W trybie CD-direct zawsze działa tylko regulacja głośności i nic więcej.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Problemy z "wygrzewaniem" dźwięku do optymalnego poziomu to najczęściej wina elektrolitów, które straciły parametry. Nierówne granie na pozostałych wejściach to też mogą być elektrolity, ale również i uszkodzony jakiś tranzystor, czy tylko pr. nastawny(miałem taką sytuację kiedyś).

Wszystkie potencjometry/przełączniki powinieneś przesmarować pierw.

Sprawdź napięcia zasilania, prąd spoczynkowy itd.

Przyjrzałbym się też przekaźnikowi, u mnie do dziś jeden sprawia że kolumna ciszej gra(tam trzeba przeczyścić, ewentualnie dogiąć blaszki)...

Później jak będą problemy te same, serwisówkę w łapę i szukać podejrzanych lutów, choć raczej elektrolitów. Zacznij w okolicach przedwzmacniacza, chyba że zauważysz gołym okiem że jakiś jest w tragicznym stanie... No i wymiana...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.