Skocz do zawartości
IGNORED

recabling słuchawek howland west audio CIS-500

amati74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam takie pytanie czy ktoś z was wie jaki w miere dobry kabel mógłbym kupic i zamontować jako zamiennik do dłuchawek Howland West Audio CIS-500.

Z informacji z neta wiem że słuchawki te to dwu drożne monitory z lat 70tych.

Problem polega na tym że zapewne z racji wieku kabel jest juz zuzyty i uszkodzony przy jacku, objawia sie to lekkimi trzaskammi i ustratą sygnału podczas poruszania kablem przy jacku.

Drugi problem polaga na tym że kabel jest spiralny i dość krutki co uniemożliwia wygodne słuchanie, a jak wiadomo najlepiej sie słucha leżąc na wygodnej kanapie

z góry dziękuje za porady

Artur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Według tego co tu widzę w środku to oryginalny kabel jest poprowadzony do pierwszej muszli w której jest jakoś przylutowany różne kombinacje kabelków idących do potencjometru a dodatkowo dolurowana jest jakby oddzielna częśc oryginalnego kabla i poprowadzona dodrugiej muszli i do potencjometra , dla mnie to trochę czarna magia bo nie jestem zdolny w tym temacie czego bardzo żałuje .

Mam jednak wrażenie że jest to wykonane bardzo niestarannie i nie jestem pewny czy ktoś przy tym nie grzebał , bo wątpie czy japońscy technicy odwalili by taką niestaranną robotę .

Jeśli uda ci sie rozwiklac cokolwiek ze zdjąć które dołączam to będe wdzięczny

pozdrawiam Artur

Ukryta Zawartość

post-39248-0-69284100-1413666570_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie prościej by było wypuścić sobie krótki kabelek z gniazdem ->

Ukryta Zawartość

I potem już łatwo wpinać co tam Ci wygodnie ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz ten kabel spokojnie wymienić jeśli choć raz w życiu trzymałeś lutownicę w rękach.

Jeśli nie to kogoś poszukaj, zrobi to w 10 minut.

Nie wiem jak stoisz z kasą, ale zaczynając od najtańszego (śmieszne ceny) rozwiązania mamy:

1. Wydatek 1,90 zł za 5 mb przewodu

Ukryta Zawartość

Obciąć gniazdo, odizolować przewód, polutować w słuchawce i tyle. Masz słuchawki z 5-cio metrowym kablem zakończonym mini jackiem.

Możesz kupić taki sam kabel zakończony dużym jackiem, nie wiem jaki Ci jest potrzebny, dopasuj sobie.

Lub najtańszą przejściówkę mały-duży za 3 zł.

Lepszej jakości, ładniejsze przewody i wtyki są odpowiednio droższe, za kilkadziesiąt złotych masz spory wybór.

2. Możesz zrobić jak kolega wyżej napisał - podobny, ale krótszy przewód wyprowadzić ze słuchawek, ale zakończyć gniazdem jack zamiast wtykiem. Zaopatrzyć się w przedłużacze o odpowiedniej dla Ciebie długości i wpinać zależnie od potrzeb.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Możesz ten kabel spokojnie wymienić jeśli choć raz w życiu trzymałeś lutownicę w rękach.

Jeśli nie to kogoś poszukaj, zrobi to w 10 minut.

Nie wiem jak stoisz z kasą, ale zaczynając od najtańszego (śmieszne ceny) rozwiązania mamy:

1. Wydatek 1,90 zł za 5 mb przewodu

Ukryta Zawartość

Obciąć gniazdo, odizolować przewód, polutować w słuchawce i tyle. Masz słuchawki z 5-cio metrowym kablem zakończonym mini jackiem.

Możesz kupić taki sam kabel zakończony dużym jackiem, nie wiem jaki Ci jest potrzebny, dopasuj sobie.

Lub najtańszą przejściówkę mały-duży za 3 zł.

Lepszej jakości, ładniejsze przewody i wtyki są odpowiednio droższe, za kilkadziesiąt złotych masz spory wybór.

2. Możesz zrobić jak kolega wyżej napisał - podobny, ale krótszy przewód wyprowadzić ze słuchawek, ale zakończyć gniazdem jack zamiast wtykiem. Zaopatrzyć się w przedłużacze o odpowiedniej dla Ciebie długości i wpinać zależnie od potrzeb.

Dziękuję za dobrą radę, metoda ta jest prosta i tania , ale nie chodzi mi o to by było jakos bardzo tanio.Zależy mi żeby to dobrze wyglądało i poprawnie grało.

Proszę o podpowiedź jaki kabel do 150 pln za 3m plus dodatkowa kwota na jack 6,3mm bedzie sensownym zakupem , wiem że zbyt drogi kabel i tak nie wskrzesi zbyt mocno tych wiekowych słuchawek, no chyba że sie mylę .

Proszę o poradę w tak prostej sprawie jak wybór kabla gdyż jestem na bakier z elektroniką i parametrami okablowania. Nie jestem audiophilem tylko audio fanem .

Wiem że większość osób na tym forum ma rzetelną wiedzę nabywaną latami bądź to jako fascynaci tego tematu bądż mają w tym kierunku odpowiednie wykształcenie.

Mam dodatkowe pytanie związane z wytłumieniem tych słuchawek ,ale jesli to problem to prosze o odpowiedź tylko na pierwszy temat.

Pytanie brzmi czy jest sens próbowac zmiany obecnych 2cm grubośc gąbek, na samoprzylepną gęstą pianka sztywniejsza i mniejszych porach. posiadam piankę o grubości 6 i 10 mm .

Moze mógłbym spróbowac wyklejenia jako dodatkowe tłumienie plus gąbka ,moze to poprawi muzykalnośc tych słuchawek

pozdrawiam Artur

post-39248-0-62440100-1415025020_thumb.jpg

post-39248-0-92569800-1415025029_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.