Skocz do zawartości
IGNORED

HDCP.HDMI wprojektorze Panasoni PT-AE700

Zygmunt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przegladajac recenzję nowego projectora Panasonic PT-AE700 zauważyłem brak wejscia video DVI, a na jego miejsce nowy typ

złącza HDCP (HDMI). Może ktoś wie coś wiecej na temat tego typu wejścia. Pojawia się ono w wielu nowych urządzeniach.

A dlaczego się tym interesuję? Mam zamiar kupić w przyszłości ten projektor i podłaczyć go do komputera, żeby czasem pyknąc w Dooma 3 lub obejrzeć Xvida. Karta graficzna komputera ma trzy wyjscia video: DSub15, s-video, DVI. Panasonic PT-AE500 ma je wszystkie, ale w nowym projektorze 700 zabrakło tego ostatniego. I tu moje pytania:

1. Czy ktoś mógłby uszeregować wg jakości obrazu połączenie przez te trzy rodzaje wejść (przy 1m i oddzielnie przy dłuższych kablach np. 6-7m. Komputer będzie stał w innym pokoju. Ten dodatkowy hałas)

2. Czy jest jakaś przejsciówka z DVI na HDCP (HDMI). Jakiś specjalny kabel? Gdzie go kupić?

3.Może ktoś wie coś więcej o HDCP (HDMI). Jakieś linki. Co to za "ochroniona praw autorskch" Divx przejdzie?

4. Jak postępować przy zakupach sprzętu w Niemczech, aby odzyskać VAT 16% i nie być obciążony VATem polskim 22% oczywiście przy imporcie 1 sztuki do własnych celów. Są jakieś druki, sklep ma coś postęplować, czy szukać sklepu z napisem TAX Free? Znam jedynie procedurę polską kiedy to Rosjanie, Białorusini itp odzyskują polski VAT wywożąc towar z Polski.

Ja znalazłem tylko tyle. Skromnie:

HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) to metoda ochrony chronionego prawami autorskimi cyfrowego nośnika obrazu video, korzystającego z interfejsu DVI, polegająca na szyfrowaniu transmisji pomiędzy źródłem video (np. odtwarzacz DVD, komputer) a jego odbiorcą (np. projektor, monitor).

HDMI (High Definition Multimedia Interface) to nieskompresowany, cyfrowy interfejs audio/video, zapewniający połączenie pomiędzy dowolnymi źródłami audio/video, np. odtwarzaczami DVD, odbiornikami A/V itp., a urządzeniami stanowiącymi odbiorniki sygnałów audio/video, np. cyfrowymi projektorami czy odbiornikami telewizji cyfrowej (DTV). Standard HDMI jest kompatybilny wstecz ze standardem DVI 1.0 i wspiera szyfrowanie HDCP.

Pozdrawiam i dzięki za fajne posty o projektorach. Czytałem...

[obrazekLUKASZ-179589_1.jpg] [obrazekLUKASZ-179589_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4183-100003115 1170259467_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trigger

n, rodz. m

1 spustowy

2 zapadka [techn.]

3 spust broni

4 cyngiel

zlacze pozwalajace na wlaczenie urzadzenia za pomoca sygnalu z innego (np uruchomienie koncowki pomocy po podaniu sygnalu trigger z przedwzmacniacza)

ja powiem tak, skoro kolega rzucił to na stereo

HDMI to śpiewka przyszłości. jak kupujesz teraz Panasa to nie zawracaj sobie tym głowy.

no chyba, że nagle okaże się, że odtwarzace DVD z tym wyjściem stanieją przynajmniej o połowę

komputer możesz podłączyć poprzez analogowe wejście VGA (tzw. monitorowe RGB lub inaczej D-Sub 15 pinowe)

wg mnie różnica pomiędzy cyfrowym DVI a D-Sub jest w zasadzie niezauważalna.

w jakiś pierdółkowatych testach z siateczką, jak się będziesz przyglądał z lupą to może dostrzeżesz różnicę.

no, ale zawsze możesz pochwalić się, że przesyłasz sygnał cyfrowo :-D

• 1 miesiąc później...

Zygmunt odpowidzi na Twoje pytania:

0. Hdmi jest w 100% kompatybilne z DVI - jest to ten sam sygnał tylko inna wtyczka (dodatkowo w HDMI idzie jeszcze dźwięk). Bez problemu kupisz kable HDMI-DVI oraz przejściówki. HDMI powoli wypiera zr rynku DVI stąd zamiast DVI jest w pt-ae700 HDMI.

1. Oto uszeregowane wyjścia według jakości od najlepszego do najgorszego:

a) DVI, HDMI (ten sam sygnał)

b) Component (z Progressive Scan)

c) Component

d) S-Video

Kebel D-sub jest pomiędzy DVI a S-Video (w tym wypadku nie ma możliwości component).

BTW. W S-Video się wogóle nie baw - jakość fatalna.

2. Są przejściówki z DVI na HDMI i kable (tak jak napisałem to na początku). Kupić je można w niektórych sklepach z kinem domowym, ale bardziej opłacalne się wydaje sprowadzić z niemczech (zobacz na www.ebay.de), bo u nas to jest jeszcze jak prototyp :)

3. HDCP jest to standard, który w praktyce wymaga od odbiornika (w naszym przypadku projektora) kompatybilności. Pt-ae700 oraz pt-ae500 są zgodne z HDCP i w zasadzie nie masz się co przejmować. Z komputera nie ma to znaczenia, gdyż to źródło sygnału wymaga HDCP (to DVD koduje sygnał). więc DivX bez problemu przejdzie.

4. Nie sądzę, żeby opłacało Ci się kupować w niemczech - taniej wyjdzie Ci u importerów (np. poprzez allegro) - tylko wcześniej dobrze wybadaj ceny i KONIECZNIE wymagaj przy zakupie, abyś dostał gwarancję pisemną (czasem zwodzą z tą gwarancją - ale jak się uprzesz to dostaniesz) i najlepiej umówić się, żeby Ci to gość przywiózł do domu (z reguły z tym nie ma problemu i nawet przywożą gratis). Panasonica pt-ae700 dostaniesz teraz za 6900zł - targując się za 6800 (i widziałem że ktoś miał po 6500zł).

5. Trigger w projektorze jest to wyjście 12V służące do rozwijania ekranu (jak włączasz projektor to ekran się rozwija i przy wyłączeniu się zwija) - nie używałem tego, ale jest to chyba wyjście na przekaźnik...

>>MELOMAN

HDMI to wcale nie śpiewka przyszłości - już teraz prawie wszsytkie nowe DVD mają DVI lub HDMI (i powoli wyprą wynalazki typu komponent itd.). Wystarczy dobry kabel i cieszysz się nie zmąconą przez przetworniki D/A A/D jakością sygnału (swoją drogą trochę długo im zajęło wymyślenie, żeby omijać te przetworniki)...

D-SUB czyli (15 pin VGA) to jest wejście komputerowe a więc bez przeplotu (czyli progressive).

Jakość tego wejścia jest zbliżona do component chociażby dlatego że umożliwia przesyłanie sygnału 720 p.

Dodatkowa zaleta to taka że akceptuje sygnały niedostepne dla Component czy HDMI(DVI) np. WIDE 768-2 oraz akceptuje częstotliwośc odchylania pionowego do 75 Hz. Minusem D-SUB jest z reguły gorsza jakośc przewodów i nie trzymanie impedancji przez kabel. W tej chwili na horyzoncie mamy HDTV 720 p i podstawowym żródłem takiego sygnału moga stac się strumienie MPEG-4, a więc wyswietlane przez PC. D-SUB może być zródłem sygnału o jakości wyższej i łatwiej dostepnej jak Composite.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.