Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning / odnowienie amplitunera, help...

pietrus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczow!

Posiadam obecnie amplituner Sherwood rv-4050r. Jako ze sprzet pewnie ma jakies 8, 9 lat, przydalo by sie co nieco w nim zapewne podreperowac (kondensatory itp.). Poniewaz jestem kompletnym laikiem w sprawach technicznych prosilbym o pomoc przy probie odnowienia tegoz ampitunera. Zalaczam zdjecie wnetrza. Chcialbym dowiedziec sie ktore kondensatory lub inne elementy wymienic, jak sie do tego zabrac i ile to moze kosztowac. Z gory dzieki za wszystkie porady. Pozdrawiam!

[obrazekLUKASZ-180024_1.jpg] [obrazekLUKASZ-180024_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3297-100003088 1170259499_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11554-tuning-odnowienie-amplitunera-help/

też mam u siebie we wzmacniaczu kondensatory Samwha i czegoś w ich miejsce szukam. Najlepiej wziąść coś lepszego na te same napięcie, i tą samą lub większą pojemność (a jak masz dużo miejsca, a nie chcesz co kilka lat zmieniać kondensatorków to weź jakieś LL albo jakieś na wyższą temperaturę ).

u tego człowieka można tanio kupić całkiem przyzwoite kondensatory

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--> Lt_Bri

Mozna je kupic przez internet np.? Czy wystarczy przejsc sie do byle jakiego sklepu z tym podobnymi rzeczami?

> Najlepiej wziąść coś lepszego na te same napięcie

Czy moglbys podac ktore firmy robia lepsze kondensatory, ja niestety jak wczesniej wspomnialem jestem kompletnie zielony w sprawach elektroniki. Pozdrawiam.

-> Lt_Bri

Na kondensatorze napisane jest "CE-HS 85 stopni C (Q) 50WV 4700uf". Jezeli chodzi o wymiary to srednica jest 25mm i raczej wieksze nie wejda, ew. moga byc wyższe ( te maja 5cm ).

poszukaj na początek czegoś taniego w sklepie ( podstawowy philips lub elna ).

Jeżeli dobrze zrozumiałem to są to kondensatory 4700uF/50V 85st. C, wymiary 25x50 i tego trzeba szukać, jak coś to weź jakieś na 105st. C --> troszkę dłużej pewnie pożyją.

Ok, dzieki za pomoc. Jezeli moglbys mi powiedziec na co uwazac przy wymianie kond. i czy wystarczy po prostu wylutowac stare i przylutowac nowe? Oraz za co pozniej ewentualnie sie zabrac. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje :)

możena wywalic wtyczki na kablach zasilających stopień mocy i przylutować je bezpośrednio do płytki (duże wtyki z trzema kabelkami) a nawet wymienić te przewody na grubsze np 2,5mm/2

Mam podobny model, kiedys cos tam pisalem.... Kondensatory wymienilem na 1000 w sklepie z elektronika zaplacilem 40zl za pare i dopiero wtedy bas sie poprawil. Wymienilem tez gniazdo zasilania, a wlasciwie zamontowalem, dodalem kilka filtrow zaciskowych na przewody, oczywiscie po ich wymianie itd. Jednak najbardziej podoba mi sie wykonanie tego sprzetu. Kiedy bedziesz pilowal tylna blache grubosci chyba 2 mm to sam zobaczysz. Wywal tez plastikowa podstawki i postaw go na solidnych kolcach na przylepcach (jakis filc chyba0, fajnie wyglada. Do tego dodalem dodalem lakierowane drewniane boczki i jest serio fajny sprzet. Mam tylko ciagle problem z pilotem, mozesz masz namiary na jakas strone www albo cos innego zeby mi pomoc ? Nie moge zaprogramowac uniwersalnego a oryginalu nie mam.

Pozdrawiam

-->pietrus, tutaj jest trochę dobrych rad min. co do przebudowy zasilania

Ukryta Zawartość

w artykule: "Designing your own power supply...with some practical examples".

Jeżeli idzie o kondensatory w zasilaczu, to idź raczej w stronę jakości niż ilości ( mają być w miarę szybkie etc. )

Ukryta Zawartość

Mam kupic kondensatory lepszej jakosci, tylko nie wiem jakie firmy wchodza w gre :(. Jezeli zrozumialem dobrze tekst na www.zerodistortion.com to im wiekszy kondensator o tych samych parametrach, tym lepszy. Wiec jak sie zbiore to pojde do sklepu poszukac czegos wielkiego ;), a tymczasem czekam na philipsa cd720 z allegro. Pozdrawiam!

Pietrus- dobrze to wszystko zrozumiałeś. O szybkość walczymy w zasilaniu CD-ków na przykład. Oczywiście są różne sposoby żeby pogodzić szybkość z ilością. Kilka firm stosuje np. baterię małych kondensatorów, ale chyba nie w tym przypadku, tu mamy do czynienia z tanim jednak amplitunerem, więc bez przesady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.