Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz - typowe/nietypowe wymagania

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie poszukuję wzmacniacza dość taniego - max 600 zł - z wymaganiami jak poniżej.

1) audiofilska jakość nie jest wymagana - cokolwiek to znaczy :)

2) wzmacniacz nie może się grzać jak kaloryfer czy inna grzałka. Obudowa MUSI być letnia a nawet mniej niż letnia nawet po 12 godzinach normalnego grania (czasem ciszej czasem głośniej)

3) MUSI być pilot

4) wzmacniacz musi posiadać stosowną moc - żadne 40 czy 50W. Standardowe 80W czy 90W wystarczy.

5) bezproblemowa obsługa kolumn poniżej 6 Ohm

6) najważniejsze - regulacja głośności. Wzmacniacz nie może osiągać maximum wzmocnienia na godzinie 9-tej czy 10-tej. Zakres regulacji volume musi więc być dość szeroki.

Jak ktoś ma jakieś propozycje to chętnie przeczytam.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

https://www.audiostereo.pl/topic/115580-wzmacniacz-typowenietypowe-wymagania/

Nie bede oryginalny i polece Ci cos co dobrze osobsicie znam a bedzie to oczywiscie Sony TA-F590ES

1) Gra bardzo dobrze, na poziomie obecnie produkowanych wzmacniaczy w kwocie ok 3000-4000zl

2) Przy srednio glosnym sluchaniu na kolumnach 4 ohm radiator ma 40 stopni

3) Jest pilot

4) 85W dla 8ohm i 110W dla 4 ohm przy znieksztalceniach 0,006% oraz dla pelnego zakresu czestotliwosci czyli po prostu moc RMS

Zapas mocy jest ogromny, bardzo mocne trafo toroidalne, spora pojemnosc filtracji w zasilaczu, mocne tranzystory

5)Ciagnie nawet kolumny schodzace z impedancja do 3 ohm

6) mozna krecic do konca skali bez zadnej kompresji dzwieku pod warunkiem ze kolumny Ci to wytrzymaja, bo moc przy koncu skali bedzie wieksza niz ta podana jako RMS

Tak jak mowie, w tych pieniadzach wzmacniacz ten gra bardzo dobrze, do tego jest swietnie zbudowany i dysponuje bardzo duza moca.

Przy zakupie popros o dokladne zdjecia wnetrza, wyslij je do mnie to Ci powiem czy byl naprawiany i czy jest oryginalny.

NAD C350 nie jest taki leciwy jak te Sony i zagra lepiej...do tego jest wydajny w pomiarach ponad 100W przy 8ohm. Moim zdaniem to najbardziej "opłacalny" zakup z całej serii szarych NADów. Poniżej ktoś sprzedaje na alledrogo, nie ja...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NAD C350 nie jest taki leciwy jak te Sony i zagra lepiej...

Nie chodzi o to by zagrał lepiej, chodzi by spełniał podane przeze mnie wymagania.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Co z tego ze nie jest taki leciwy jak w wielu egzamplarzach wybrzusza kondensatory zasilacza, to ze cos jest mlodsze nie znaczy ze pozyje dluzej, podobnie z potencjometrami glosnosci, podobnie jak w innych modelach, raz ze pracuja nierowno a pzoa tym po kilku latach juz trzeszcza.

Sony niezawodne.

Bierz 590 lub 690 - świetny i chłodny sprzęt! Ja w końcu jestem zadowolony po zakupie 670ES, że nie mam pieca pokojowego.

X90ES to inne tranzystory, możliwe że trochę bardziej się będą grzały... No ale podpowiem Ci że mój 670ES nagrzewa się średnio do 35 stopni. Przeczytaj moją opinie i nim.

Czy ludzie nie czytają ,dla mnie to inna zakładka ;moderator od razu powinien przenieść wątek ,

W dodatku temat założyła osoba z takim stażem na forum...

Wątek założyłem celowo w tym dziale. Problem nie tyczy co gra lepiej/gorzej lecz co kupić by spełnić wymagania eksploatacyjne.

Jak widać nikt nic nie wie - 250 wyświetleń i jeden wpis merytoryczny o nieśmiertelnym Sony ES.

Jeśli boli Was przedział cenowy wspomniany powyżej to chętnie usłyszę propozycję za 1500 zł.

Witam

Na allegro była 590ES z Pilotem za 549 zł. Długo tam nie została bo ktoś kupił i się nie dziwię.

Ja też bym brał Sony choć akurat ciężko coś znaleźć z pilotem

Harman/Kardon 980

Absolutnie się nie grzeje

Świetny pilot obsługujący cały system HK

Wysoka moc 2x90/2x150 i dobra rezerwa prądowa

Pracuje bez problemu na kolumnach spadających do 3,9Ohm

Cyfrowa regulacja głośności, od -80dB do +10dB

Nada C356BEE to nie ma co porównywać, raz że nie gra lepiej, dwa że się grzeje, trzy że nie pracuje dobrze z kolumnami 4Ohm, a regulacja głośności to jakaś kpina, przy niskich poziomach nie gra jeden kanał, ciężko się ustawia z pilota, a na godzinie 11 jest maksimum.

...a dziesięć, że kosztuje przynajmniej 2x tyle co HK980

Nie sądzę, żeby niższy i starszy model C350 był w czymś lepszy.

NAD C350 to nie jest niższy model od C356BEE ten drugi to tylko odświeżona wersja...żeby było ciekawiej ten stary gra jak dla mnie lepiej od tego nowszego, równym ocieplonym brzmieniem i nie ma takiej buły na basie jak te nowe NADy...Co do problemów z 4Ohm pierwsze słyszę, miałem kiedyś C320BEE z takimi kolumnami i grałem na godz.12-13 wzmacniacz nigdy się nie wyłączył, żadnych problemów. Regulacja głośności to rzeczywiście słaby punkt w NADach, niestety czarny alps.

• 3 lata później...

Witam! Stary temat, ale jest tak dobry że nie da się przejść obok niego bez odzewu, za to odpowiedzi po niżej krytyki, a to dla tego, że 90% odpowiedzi to nie uczciwi sprzedawcy pociskający swój złodziejski zawyżony biznes, a przecież odpowiedzi na twoje pytania są proste jak drut.

Wzmacniacz nie może się grzać jak kaloryfer czy inna grzałka. Obudowa MUSI być letnia a nawet mniej niż letnia nawet po 12 godzinach normalnego grania (czasem ciszej czasem głośniej)

Prawidłowo ustawiony prąd spoczynkowy powoduje że przy braku sygnału nawet mocno rozgrzany radiator sam się wystudzi, dla tego jedynym poprawnym ustawieniem prądu spoczynkowego jest oscyloskop i generator. Nie ma reguły że przykładowo wzmacniacz 100W ma być ustawiony na 50 lub 100mA, bowiem o prądzie spoczynkowym decydują bety tranzystorów i jego konstrukcja, czym prostsza tym więcej żre tego prądu.

Wzmacniacz musi posiadać stosowną moc - żadne 40 czy 50W. Standardowe 80W czy 90W wystarczy.

Bezproblemowa obsługa kolumn poniżej 6 Ohm

Najlepszym zabezpieczeniem końcówki mocy jest nadmiar mocy stopnia końcowego, mój siedemdziesięciu watowy wzmacniacz ma 900W tranzystorów mocy, teoretycznie powinien być nie do zajechania, brak zabezpieczenia przeciw zwarciowego daje możliwość podejścia kolumn nawet jednego oma. Popatrz na wzmacniacze QSC 2x600W a tranzystorów 4,8 kW na kanał, znajdź w internecie choć jeden post, że komuś się to popsuło.

Najważniejsze - regulacja głośności. Wzmacniacz nie może osiągać maximum wzmocnienia na godzinie 9-tej czy 10-tej. Zakres regulacji volume musi więc być dość szeroki.

Jak ktoś ma jakieś propozycje to chętnie przeczytam.

Proste: podpinasz pod wzmacniacz oscyloskop i sztuczne obciążenie a na wejście generator, ustawiasz 1kHz, wszystkie barwy tonu na środek, volume na max, na generatorze ustawiasz odpowiedni sygnał w miliwoltach do odpowiedniego źródła sygnału i peerką w końcówce mocy zamykającego sprzężenie zwrotne ustawiasz maksymalną amplitudę do obcięcia wierzchołka sinusoidy i masz zawsze na dziesiątce na ful i minimum szumów. Problem w tym że tego nie kupisz, musisz sobie to zrobić sam, dzisiaj założenia producentów są takie, minimum kosztów, maksymom zysku i po gwarancji ma się popsuć, czyli okraść klienta i to im dzisiaj najlepiej wychodzi i kto tu jest złodziejem?​​

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.