Skocz do zawartości
IGNORED

Zakupiłem NAD'a 556 ... i co dalej

Adam_56335

Rekomendowane odpowiedzi

Mój dobry przyjaciel ma dokłądnie te kolumny podpięte do Matantza PM-8000. Brzmi to niego na prawdę super, ale za te pieniądze raczej kiepskie szanse. Jest ich niewiele na rynku używek a ceny się trzymają.

10 min temu na niego patrzyłem razem z CD kiem i był osiągalny zaraz znajde

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

już posłałem zapytanie czy wyśle

Ukryta Zawartość

Gościu pisze, że "Die beiden HIFI-Geräte müssen im Raum Wuppertal abgeholt werden, da ein Versand auf Grund des Gewichtes nicht in Frage kommt."

musisz je odebrać osobiście z okolic Wuppertalu bo według niego są za ciężkie na wysyłkę.

Ale może się skusi.

Adam - no i?

Skusił się?

Nie, nie odpisuje jak wielu innych dlatego zdecydowałem się na nowy wzmacniacz od Yamahy A-S500 ,a także dlatego że ma phono i dobre recenzje bo nie umiałem znaleźć fajnego NAD'a z PHONO w normalnej cenie i w dodatku żeby sprzedawca odpisywał na mejle :P wzmacniacz będę miał w piątek.

Adam tutaj masz na początek zapoznaj się i ustaw poprawnie wkładkę, bo to w analogu zazwyczaj bywa że od pierwszego kopa nie jest tak super.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Adam_56335 podłączyłeś już wszystko? Gra?

Hehe Podłączyłem, gra. Za ten czas to nawet zdążyłem wkładkę zdewastować i kupić jeszcze raz tą samą.

Gra to tak - góra jest tak wyraźna, że jak jest klaskanie (albo perkusja itp) to się zastanawiam czy ktoś za mną nie stoi i mi nie klaska do ucha.

Z drugiej strony na dole jest bardzo ,że tak powiem sucho i zwarcie, dopiero jak się porządnie odkręci gałkę wzmacniacza to jest lepiej.

Dlatego że nie lubię jak zbyt długo jest za głośno postanowiłem dokupić Velodyne Impact'a 12(powinnien być na dniach).

I tutaj znowu narodziło się kilka pytań

Zestaw praktycznie używany jest tylko do muzyki i zastanawiam się jakie podłączenie będzie lepsze we wzmacniaczu mam wyjście na subwoofer czyli mogę go podłączyć kablem "Y" pod wejście niskopoziomowe ale poczytałem parę postów i zastanawiam się czy podłączenie pod wysokopoziomowe wejście przez normalne kable głośnikowe nie było by lepsze do słuchania muzyki?

W cenie tej yamahy kupił byś nada 326bee ,dołożył ze dwie stówki na pre gramofonowe i nie było by jak niżej...

Gra to tak - góra jest tak wyraźna, że jak jest klaskanie (albo perkusja itp) to się zastanawiam czy ktoś za mną nie stoi i mi nie klaska do ucha.

Z drugiej strony na dole jest bardzo ,że tak powiem sucho i zwarcie, dopiero jak się porządnie odkręci gałkę wzmacniacza to jest lepiej.

W cenie tej yamahy kupił byś nada 326bee ,dołożył ze dwie stówki na pre gramofonowe i nie było by jak niżej...

Tak wiem tylko wtedy nie było takiej możliwości , a ja nie należę do cierpliwych ludzi
  • 4 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Hehe Podłączyłem, gra. Za ten czas to nawet zdążyłem wkładkę zdewastować i kupić jeszcze raz tą samą.

Czy ten sam efekt jest gdy puścisz coś z cyfry? Czy taka sama sygnatura dźwięku? Yamaha A-S500 to bardzo dobry wzmacniacz. Nie jest to zamulacz systemowy. Daje przejrzystą czystą górę, bas nienachalny, "niedudniący" (to zależy też od kolumn), zwarty, kontrolowany, z pewnością nie przeciągajacy się i nie opóźniony w stosunku do innych dźwięków. Średnica nie jest wyeksponowana, ale też nie jest mocno wycofana. Uważam, że to wzmacniacz grający równo, który radzi sobie z wieloma kolumnami.

Jeśli nie masz tego efektu na cyfrze, to jeśli chodzi o analog, to kluczową sprawą jest regulacja VTA/SRA. Chcąc osiągnąć prawidłową równowagę tonalną, za każdym razem trzeba skalibrować nową wkłądkę. I trzeba zrobić to prawidłowo, nie byle jak, na odpie...ol. Jeśli ramię nie ma regulacji VTA, to masz problem. Można sobie z tym radzić, ale wymaga to inwencji i kombinowania. W Twoim przypadku wg mnie należałoby obniżyć VTA do takiego poziomu, aż górne pasmo uspokoi się, a dół uzyska masy. Najprawdopodobniej Twoja wkładka jest przekoszona w dół i wkładka gra z przewagą górnego pasma i odchudzonym basem. Przyjrzyj się temu.

Wiadomo, że gra cały system. Być może trzeba szukać dalej przyczyny. Ja nie znam Twojego toru i nigdy go u Ciebie nie słyszałem. To, że system ma bardzo przejrzystą górę, to akurat zaleta. Wieloktornie w życiu słyszałem systemy z ograniczoną, a czasami wręcz nieistniejącą górą. A skoro Ty tę górę masz, to znaczy że nie jest źle i trzeba popracować nad równowagą tonalną.

Co do pre phono. Ono jest bardzo ważne w analogu. To wbudowane w A-S500 jest bardzo przeciętne. Powiedziałbym, że to wejście tylko "działa". Producent może pochwalić się, że ten klocek ma pre phono, a klienci lubią mieć coś, niż tego nie mieć. Cudów nie oczekuj od niego. Dźwięk jest zamknięty, nie chce sie francol otworzyć. Równowaga tonalna od tego pre jest OK, tylko bądź świadom, że żeby puścić tacie Dark Side of the Moon i żeby spadł z krzesła, a Ty nie nadążysz z przynoszeniem pampersów, to będzie się trzeba trochę potrudzić. Ile masz jeszcze czasu na tę prezentację? :)

Kluczowe jest tutaj porównanie równowagi tonalnej gramofonu z CD (ewetualnie plikami). Jeśli na tym i na tym, góra jest natarczywa, a basu prawie brak, to szukać trzeba przyczyny za źródłem. Pożycz klocki od jakiegoś kolegi, albo z komisu (ewentualnie nowe jeśli stać Cię na nowe) i wepnij w swój system. Najczęściej wąskim gardłem systemu są kolumny. Czasami warto przełamać się i sprzedać je w diabły. Jśli lubisz słuchać cicho, to posiadając relatywnie tani wzmacniacz tranzystorowy dobrze mieć kolumny wysokoefektywne, oraz takie żeby impedancja nie spadała nisko. Wtedy trzeba elektrowni i koszty rosną. Dobrze żeby takie kolumny miały bardzo duży woofer 10-12 cali, a nawet i 15 cali, plus obudowa zamknięta. I masz pozamiatane. Na niskich poziomach głośności będziesz miał nasyconą stopę perkusji. Będzie bas wysokiej jakości bez żadnego kręcenia pokrętłami Loudness/Contour. Oczywiście warto też przyjrzeć się wzmacniaczowi stereo, bo te również mają duży wpływ na brzmienie, ale tę Yamaszkę nie podejrzewałbym o brak basu. Górę ma i jeśli postarasz się ze źródłem i kolumnami, to tę górę możesz mieć perlistą, klarowną, aksamitną, przejrzystą. Znam dobrze ten wzmacniacz.

Moze być też tak, że jesteś zwolennikiem "ciemnego" uspokojonego, nieżywiołowego grania. Wtedy odpuść Yamahę i idź radą przedmówców.

Napisz coś. Będę obserwował ten temat.

Tak wiem tylko wtedy nie było takiej możliwości , a ja nie należę do cierpliwych ludzi

Analog na poziomie jest niestety TYLKO dla cierpliwych ludzi. No chyba, że śpisz na kasie to jedź to Katowic. Tam chłopaki złożą Ci wybitny analog i pomogą w ustawieniu ;) BTW. Pozdrawiam RCM i czekam z niecierpliwością na kolejną prezentację.

Szukam czegoś ciepłego czystego wyrazistego szczegółowego , nie lubię zbyt wysokich tonów(może to dlatego że nigdy nie słyszałem ich na dobrych głośnikach) oraz zflaczałego basu , musi być raczej dokładny i zwarty.

Jeśli będziesz kiedyś miał okazję, to posłuchaj ulubionej muzyki (może być Dark Side of t Moon, utwór "Time", płyty A. Vollenweidra, Diabolous in Musica Salvatore Accardo lub wiele innych dobrze zrealizowanych) w systemie z kolumnami, która mają tweetery z berylu lub diamentu. Dobrze by było gdyby gość miał porządną wkładkę gramofonową (nie za 150-300zł tylko za kilka patyków). Może być tak, że już nic nie będzie takie jak wcześniej ;)

Pozdrawiam.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

O matkoświnto...Już drugi raz dzisiaj mam drżączki w nerkach:-))))

Łukasz się nawrócił...

Gdzieżeś to bywał, czarny bananie?:-)

Przyznaj się oficjalnie!

Fajnie.

Jeszcze z tego chworuma zrobimy coś dobrego:-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.