Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do ambientu - Creek Destiny?

moonlit

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym powoli zmienić swój zestaw i myślę zacząć od wzmacniacza...

Słucham dużo, bardzo różnorodnej muzyki (właściwie to wszystkiego co dobre, m.in. rock klasyczny, alternatywny i jazz wokalny) ale chyba najczęściej elektronicznych brzmień, ambientu, dark ambientu itp...

Czy Creek Destiny, w dalszej kolejności jakieś Eposy do tego, zgrałoby się do wielogodzinnych niemęczących odsłuchów przy pracy w 30 m2 pracowni plastycznej?

Proszę pomóżcie bo gubię się już w tych wielu opisach, a sprzęt chciałbym kupić używany, także nie mam za wielkich możliwości odsłuchu.

Do teraz słucham na dość przypadkowo zbieranym zestawie, chciałbym wymieniać stopniowo, cd może sobie zostawić:

Tannoy M2, Audiolab 8000a i Arcam CD73.

https://www.audiostereo.pl/topic/115706-wzmacniacz-do-ambientu-creek-destiny/

Najpierw kup ciepło grające kolumny - do nich dobieraj sobie wzmacniacz. Może być tak że przy ciepło grających kolumnach ten Audiolab będzie OK. CD rzeczywiście sobie zostaw.

Dlatego chciałbym zacząć od wzmacniacza że Audiolab może nie napędzić podłogówek których w dalszej kolejności chcę poszukać. A jakie kolumny byś polecał? (używane 2500-5000zł)

justas

Dlaczego koniecznie ciepłe. To zależy od reszty.

Do ambientu z pewnością przyda się dobra przestrzeń i seperacja ale nadal z zachowaniem muzykalności.

Zainteresowałbym się Primare, to czysty, ale nienachalny dźwięk. To może się dobrze sprawdzić.

Pewnie, zgodnie z modą rzuci ktoś Hegla H100. Fakt jest aksamit, przestrzeń i w ogóle dobrze, ale dla mnie traci to wszystko na przeciętnie nagranych płytach i uszy zaczynają boleć.

CD73 wnosi sporo ocieplenia, ale podaje średnicę skoncentrowaną, na pierwszym planie przed kolumnami. Akurat do ambientu to tak sobie. To dobre CD jak ktoś lubi wokal i jakieś smoothjazzy.

O rety - kotlety.... Zapewne Tannoy M2 w swojej klasie są ok... ale to zdecydowanie one są tu do natychmiastowej wymiany. Do preferencji i reszty toru, której bym nie zmieniał, widziałbym Dynaudio z drugiej ręki. Do długich, nie męczących pasaży dźwiękowych, z gęsto snującą się aurą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli Creek raczej nie? Już się wcześniej interesowałem Primare i Roksan Candy i wrócę do tematu. Używki Hegla H100 trochę poza zasięgiem cenowym. Wiem że Tannoy z tego zestawu są najsłabsze, (słabo się znam) obawiałem się że wzmacniacz nie da rady większym kolumnom. Ale może to jest myśl żeby najpierw je wymienić. Dzięki wielkie za pomoc. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje co do wzmacniacza (ewentualnie kolumn) to będę bardzo wdzięczny.

Czy Creek Destiny, w dalszej kolejności jakieś Eposy do tego, zgrałoby się do wielogodzinnych niemęczących odsłuchów przy pracy w 30 m2 pracowni plastycznej?

Creek Destiny to bardzo porzadny wzmacniacz i wlasnie gra w sposob niemeczacy. Gdybym dzis kupowal tranzystor do 10 tysiecy, bylby to wlasnie ow Creek. Jakkolwiek musisz posluchac sam, tutaj co komentarz to inna opinia i setki gustow. Swietny sprzet za rozsadne pieniadze i do tego rzetelnie zbudowany. Na pewno bys sie nie zawiodl, reszte mozna modelowac kolumnami w zaleznosci od upodoban, powierzchni, no i stanu konta.

Ja słucham na Creeku Destiny od jakiś 5 lat i jest dobrze. Ten wzmacniacz jest bardzo muzykalny i ma wyrównany charakter brzmienia. Moim zdaniem jest zdecydowanie lepszy od Roksana Kandy do którego też się przymierzałem (Kandy grał zbyt jasno i lekko). Jak wiesz Destiny ma tryb pasywny i w tym trybie gra bardzo fajnie, przestrzennie z dużą głębią. W trybie aktywnym gra dynamiczniej i ma mniej tych fajnych cech. To co mi brakuje w Destiny to lepszego mięsa ale wszystko można skorygować. Słucham podobnej muzyki. CD poleciłbym o nieco ciemniejszym brzmieniu (ja mam Audiolaba 8200CD). A głośniki to już trzeba posłuchać.

Ale też bym zaczął od głośników lub kompletu głośniki + wzmacniacz.

Kandy to półka niżej od Destiny tego się nie porównuje...wgląd w nagranie w Creek wyraźnie lepsze, obok Destiny można postawić Caspiana choć to inne brzmienie, zamiast Kandy wolę już Baltlaba Epoca2, albo jeszcze lepiej kupić od razu używanego Caspiana lub Destiny i tym samym wskoczyć w mocną klasę średnią. Do muzyki której słuchasz lepszy będzie chyba Creek charakter brzmienia "bardziej otwarty" od Roksana i ma dobrą przestrzeń, Caspian ma więcej ciepła.

Opis dotyczył jedynie porównania wyżej wymienionych wzmacniaczy. Niestety przy obecnych kolumnach jakie posiada autor tematu zmiana na jakikolwiek "lepszy wzmacniacz" rzeczywiście nie ma większego sensu. Lepiej będzie jak zmieni kolumny, a przy kwocie 5tyś wspierając się rynkiem wtórnym przyrost jakości w stosunku do Tannoy będzie ogromny :)

I na M2 dokonać wyboru wzmaka?

Nie, nie będę dokonywał wyboru, znając siebie kupię raz i raczej na lata. Nigdy też Creeka nie słyszałem, ale to co się o nim pisze wydaje mi się pasować do moich oczekiwań. Jakoś też wydaje mi się że łatwiej jest dopasować do Creeka kolumny, nie słuchając ich wcześniej (np Eposy- jest ich sporo na rynku wtórnym) do Primare np trudniej coś dobrać bo opinie są bardzo różne. Jakoś nie mam sumienia chodzić po salonach, a potem polować na allegro, dlatego pytam tu czy uważacie że to dobry wybór do muzyki elektronicznej? Czy może jednak jest coś lepszego z podobnej półki cenowej?

Dziękuję za dalsze opinie, są dla mnie bardzo cenne.

Ukryta Zawartość

3871026148_g.jpg

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

do Primare np trudniej coś dobrać bo opinie są bardzo różne.

Proac studio 130 z elektroniką Primare to bardzo udane połączenie, jesli ktos szuka systemu na długie odsłuchy o niemeczącym charakterze i pięknej barwie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.