Skocz do zawartości
IGNORED

PayPal w Unii - jak to do końca jest?

p0is0n

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

może ktoś zorientowany w temacie będzie w stanie szybko pomóc:

upatrzyłem sobie pewien sprzęt w Niemczech, facet zgodził się na płatność PayPal, pod warunkiem, że ja pokryję prowizję.Dla mnie OK, tylko...jak tę prowizję wyliczyć? (rozumiem, że w jego regulaminie będzie taka sama tabelka, ale wolę sprawdzić czy mnie nie naciąga)

PayPal podaje taką tabelę opłat i prowizji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tu pojawiają się moje wątpliwości:

kierunek Polska (Europa II ) -> Niemcy : 3,0% (z konta PayPal) lub 4,9% + opłata stała (z KART)

ale z drugiej strony:

"Uwaga: w kontekście obowiązujących Opłat płatności zagraniczne w euro lub szwedzkiej koronie dokonywane między Kontami zarejestrowanymi w Unii Europejskiej lub Europejskim Obszarze Gospodarczym będą traktowane jako Płatności krajowe"

Czyli, być może :

Bezpłatnie (z konta PayPal o ile nie następuje przeliczenie waluty) albo 2,9% + opłata stała (KARTA: zob. poniższą tabelę)

No to jak to w końcu jest - transakcja będzie potrakowana jako KRAJOWA czy MIĘDZYNARODOWA?

Abstrahując od powyższego, rozumiem, że:

- najbardziej się opłaca płacić z konta PayPal, a nie z kart (bo tu są dodatkowe prowizje PayPal)

- zostanie pobrana opłata za przewalutowanie PLN-> EUR - jak zakładam, jeśli płacę z konta PayPal to przewalutowanie jest robione wg stawek PayPal, a jak z kart, to wg stawek mojego wystawcy karty czyli mojego banku? czyli trzeba je porównać dobrze kombinuję?

Z góry dzięki za rozjaśnienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Jeżeli to aukcja na ebay to sprzedający płaci prowizję od sprzedaży.

Jeżeli zwykłe przesłanie pieniędzy,to w obrębie kraju zamieszkania czyli wewnętrzy transfer jest za free.

Tabele do zagranicznych opłat za wysyłanie kasy masz na stronie paypal i on przelicza waluty po swoim kursie.

Łokmen Saba

Jeżeli zwykłe przesłanie pieniędzy,to w obrębie kraju zamieszkania czyli wewnętrzy transfer jest za free.

No tak, ale kolega pois0n chyba nie mieszka w Niemczech, wiec to nie jest wewnętrzny transfer.

pois0n: czy ta płatność paypalem będzie się odbywać przez ebay? jeśli tak, to jesteś bezpieczny, jeśli natomiast zrobisz paypal "family", to nie masz żadnego zabezpieczenia.

Czasami robię transfery "family" paypalem (kiedyś to się nazywało gift), jeśli taki przelew jest robiony zagranicę i Ty pokrywasz koszta, to przy obciążeniu Twojej karty podpiętej do paypala pobierane są dość wysokie prowizje no i do tego złodziejski kurs za przewalutowanie. Dlatego lepiej najpierw zasilić rachunek paypal złotówkami (i tak Ci przewalutują dość niekorzystnie), a potem zrobić ten transfer.

Najlepiej zaś, jeśli sprzedawca jest sprawdzony, zrobić przelew międzynarodowy. Są darmowe rachunki, z których takie przelewy są bezpłatne (np. kantor Alior). Ja specjalnie sobie założyłem konto w takim kantorze, by nie płacić cholernego spreadu w mbanku.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

No tak, ale kolega pois0n chyba nie mieszka w Niemczech, wiec to nie jest wewnętrzny transfer.

pois0n: czy ta płatność paypalem będzie się odbywać przez ebay? jeśli tak, to jesteś bezpieczny, jeśli natomiast zrobisz paypal "family", to nie masz żadnego zabezpieczenia.

Czasami robię transfery "family" paypalem (kiedyś to się nazywało gift), jeśli taki przelew jest robiony zagranicę i Ty pokrywasz koszta, to przy obciążeniu Twojej karty podpiętej do paypala pobierane są dość wysokie prowizje no i do tego złodziejski kurs za przewalutowanie. Dlatego lepiej najpierw zasilić rachunek paypal złotówkami (i tak Ci przewalutują dość niekorzystnie), a potem zrobić ten transfer.

Najlepiej zaś, jeśli sprzedawca jest sprawdzony, zrobić przelew międzynarodowy. Są darmowe rachunki, z których takie przelewy są bezpłatne (np. kantor Alior). Ja specjalnie sobie założyłem konto w takim kantorze, by nie płacić cholernego spreadu w mbanku.

Mieszkam w Polsce. Sprzęt NIE JEST na ebayu ani w żadnym innym sklepie internetowym.

Czy to znaczy, że jeśli mailowo dogadam się z gościem na pewną kwotę i zrobię mu przelew PayPalem, to nie jestem bezpieczny? Niestety, sprzedawca nie jest pewny.

Co do kantoru Alior- jeśli przelew za granicę jest bezpłatny, to rozumiem że zarabiają tylko na swoim (relatywnie niskim na rynku) spreadzie?

Jeżeli to aukcja na ebay to sprzedający płaci prowizję od sprzedaży.

Tabele do zagranicznych opłat za wysyłanie kasy masz na stronie paypal i on przelicza waluty po swoim kursie.

Tak, przeliczanie walut widziałem. Natomiast nigdy nie wnikałem w prowizje, bo zawsze kupowałem u miśków, którzy to brali na siebie (czyli mieli opcję PayPal w standardzie płatności).

Zastanawia mnie jednak ten wpis o transakcjach wewnątrz UE.

--

Mieszkam w Polsce. Sprzęt NIE JEST na ebayu ani w żadnym innym sklepie internetowym.

Czy to znaczy, że jeśli mailowo dogadam się z gościem na pewną kwotę i zrobię mu przelew PayPalem, to nie jestem bezpieczny? Niestety, sprzedawca nie jest pewny.

To daj sobie spokój. Przelew paypal "family" nie daje Ci ŻADNEJ ochrony i zabezpieczenia. Ja wprawdzie korzystam z tego przy zakupach na zagranicznych forach, ale tylko wtedy, gdy forumowicz ma długi staż, jest sprawdzony i ma komentarze za sprzedaż na takim forum.

Co do kantoru Alior- jeśli przelew za granicę jest bezpłatny, to rozumiem że zarabiają tylko na swoim (relatywnie niskim na rynku) spreadzie?

Na to wygląda.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

To daj sobie spokój. Przelew paypal "family" nie daje Ci ŻADNEJ ochrony i zabezpieczenia.

Zaraz, zaraz, nie mówię o przelew paypal "rodzina/znajomi" tylko opcja "płacę za towary i usługi".

Po prostu doliczam te 3% paypal fee do pierwotnej ceny. To tez nie jest bezpieczny sposób i dogadanie się przez maila nie wystarczy?

W zasadzie czym technicznie ( w sensie dostarczenia jakichś dodatkowych danych pomocnych przy rozwiązywaniu sporu) różni się fakt kliknięcia tego przedmiotu w sklepie internetowym od dogadania przez maila?

--

Jest tez tak opcja że gostek tworzy rachunek do zapłaty dla Ciebie przez paypal i pojawia on ci się w Twoich transakcjach,w tym wypadku pewnie pobierana jest ta opłata i o nią pewnie chodziło temu sprzedającemu.

Zapytaj to ten sposób.

pozdrawiam

Łokmen Saba

Jest tez tak opcja że gostek tworzy rachunek do zapłaty dla Ciebie przez paypal i pojawia on ci się w Twoich transakcjach,w tym wypadku pewnie pobierana jest ta opłata i o nią pewnie chodziło temu sprzedającemu.

Zapytaj to ten sposób.

pozdrawiam

Niestety, nie rozumiem co masz na myśli.

Ja nie pytam o celowość opłaty, tylko jak to zrobic najtaniej i jednoczesnie bezpiecznie oraz czy da sie to zrobic bezpiecznie bez Ebay a jesli tak, to jak.

--

Ja nie pytam o celowość opłaty, tylko jak to zrobic najtaniej i jednoczesnie bezpiecznie oraz czy da sie to zrobic bezpiecznie bez Ebay a jesli tak, to jak.

jeżeli płatność Paypal określisz jako ``zapłata za towar`` jest chroniona jak każda ,prowizję płaci sprzedający-powinien doliczyć do wartości towaru.Reszta zależy od tego jakie masz konto-trzeba pamiętać o limicie przelanych pieniędzy,ustawieniu walut w koncie etc.

W tym wypadku jak piszesz rzadna opcja nie bedzie bezpieczna ii rzadne zabezpieczenia nie zadzialaja.wysylasz kase w ciemno I wiele osob juz tak sie sparzylo.wiele osob poluje na ..losi.. ktorzy sie napala na okazje- placa I sprzedajacy znika...

W tym wypadku jak piszesz rzadna opcja nie bedzie bezpieczna ii rzadne zabezpieczenia nie zadzialaja.wysylasz kase w ciemno I wiele osob juz tak sie sparzylo.wiele osob poluje na ..losi.. ktorzy sie napala na okazje- placa I sprzedajacy znika...

......kupującego to nie obchodzi-jego płatność gwarantuje Paypal.Spór lub roszczenie trwa dość długo-natomiast jest efektywne.wystarczy trzymać się reguł i terminów.resztę wyjaśnia regulamin,z którym warto się zapoznać.

Jeżeli posiadacz konta Paypal ma wątpliwości,obawy lub inne problemy regulaminowe-warto skorzystać z kontaktu z konsultantem.Stosowne instrumenty są w obrębie konta.Odpowiedzą na pewno.

Jeśli wybierzesz opcję "zapłata za towary lub usługi", to Paypal oferuje taką samą ochronę jak w przypadku transakcji na Ebayu. Musisz natomiast mieć wszystko udokumentowane, jeśli z takiej ochrony przyjdzie Ci skorzystać: jeśli kupujesz coś z jakiejś giełdy na forum/ innego ogłoszenia, musisz mieć printscreeny ogłoszenia + oczywiście korespondencję.

Co do wysokości prowizji, to w pierwszej kolejności jest ona uzależniona od tego, jakie konto ma odbiorca płatności - biznesowe, czy zwykłe.

Jeśli wybierzesz opcję "zapłata za towary lub usługi", to Paypal oferuje taką samą ochronę jak w przypadku transakcji na Ebayu. Musisz natomiast mieć wszystko udokumentowane, jeśli z takiej ochrony przyjdzie Ci skorzystać: jeśli kupujesz coś z jakiejś giełdy na forum/ innego ogłoszenia, musisz mieć printscreeny ogłoszenia + oczywiście korespondencję.

Co do wysokości prowizji, to w pierwszej kolejności jest ona uzależniona od tego, jakie konto ma odbiorca płatności - biznesowe, czy zwykłe.

czyli tak jak przypuszczałem, dzięki.

nie wiem czy tylko mi się tak wydaje, ale te regulaminy PayPala pisane są w taki sposób, który zostawia pełno niedopowiedzeń i proste rzeczy są objaśniane, a ciekawsze przypadki już nie.

Podejrzewam, że celowo.

A jak jest w końcu z tymi przelewami wewnątrzunijnymi? Jakiego przypadku dotyczy zacytowany przeze mnie fragment o braku opłat?

--

Masz prawo nie rozumieć.

wytłumacze to na przykładzie:

szukałem playera CD na ebay,znalałem i utargowałem cenę aby to kupic taniej,bez wystawiania ponownie przedmiotu,sprzedawca wygenerował Invoice-polecenie zapłaty po naszemu-chyba.

wpisuje się tam sume do zapłaty no i oczywiście nazwe towaru-więc jest to bezpieczne aniżeli przelew rodzinny

chyba troszkę to rozjaśniłem?

wybór i tak należy do Ciebie

Taki sposób jest już raczej chroniony dlatego że jest to transakcja wiążąca,w przypadku platności rodzinnej już tego nie ma jak nazwa wskazuje,jest to coś w rodzaju podarunku,kiedys się to nazywało Gift jak ktoś wspomniał

Łokmen Saba

Kolega dobrze to ujal jak spreparowany jest regulamin I to juz powinno dac do myslenia...

Jezeli cos jest dobre I w dobrej cenie to dlaczego tego w niemczech nikt juz nie kupil...?

Ivoice- polecenie zaplaty po angielsku I orginalnie nazywa sie to - money request .moze to komus pomoze jak kupuje z zagranicy...

Panowie, invoice to faktura. Ale nie o to chodzi. Generalnie koleś sprzedaje ten towar i na jedną okazyjną aukcję się nie załapałem, natomiast powiedział żebym się nie martwił, bo niedługo będzie miał swieżą dostawę. Po 2 dniach od tamtego właśnie dał mi znać, że ma nową partię. Gość ma niby status 100% i kilkaset pozytywów na ebayu, ale...już mnie jeden taki "sprawdzony" kiedyś próbował przekręcić, więc też nie jest to do końca wyznacznik.

Zasadniczo trzeba mieć nos do ludzi i zwracać uwagę nawet drobne sygnały. Tylko, że w tym wypadku sam nie wiem ;-) Poprosiłem go o wystawienie na ebayu, nawet jeśli będzie mnie to kosztować kolejne x % prowizji, to już mi się nie chce ryzykować.

--

Panowie, invoice to faktura. Ale nie o to chodzi. Generalnie koleś sprzedaje ten towar i na jedną okazyjną aukcję się nie załapałem, natomiast powiedział żebym się nie martwił, bo niedługo będzie miał swieżą dostawę. Po 2 dniach od tamtego właśnie dał mi znać, że ma nową partię. Gość ma niby status 100% i kilkaset pozytywów na ebayu, ale...już mnie jeden taki "sprawdzony" kiedyś próbował przekręcić, więc też nie jest to do końca wyznacznik.

Zasadniczo trzeba mieć nos do ludzi i zwracać uwagę nawet drobne sygnały. Tylko, że w tym wypadku sam nie wiem ;-) Poprosiłem go o wystawienie na ebayu, nawet jeśli będzie mnie to kosztować kolejne x % prowizji, to już mi się nie chce ryzykować.

Trzeba miec nosa do ludzi - hmm... tego nigdy nie przewidzisz...

Jak ten ktos jest uczciwy to wystawi to na aukcje jezeli tam juz sprzedaje . I moze wezmie nawet wiecej...a ze nie chce wystawic...

Money request - to nie invoice I jako potwierdzenie zaplaty to nie dziala....to tylko zapytanie o uiszczenie oplaty. potwierdzeniem tego bedzie invoice wygenerowany przez paypal mowiacy o przelaniu danej kwoty od wysylajacego do orzymujacego...

sprzedajacy na ebayu placi z reguly 10 % wartosci sprzedarzy dla paypala do sumy 75 funtow lub 85-90 euro powyzej tej wartosci juz sa inne stawki-jakie to juz nie wiem...czyli piszac prosciej sprzedasz za 100 placisz dla paypala 10 itd,itp..

Trzeba miec nosa do ludzi - hmm... tego nigdy nie przewidzisz...

Jak ten ktos jest uczciwy to wystawi to na aukcje jezeli tam juz sprzedaje . I moze wezmie nawet wiecej...a ze nie chce wystawic...

Money request - to nie invoice I jako potwierdzenie zaplaty to nie dziala....to tylko zapytanie o uiszczenie oplaty. potwierdzeniem tego bedzie invoice wygenerowany przez paypal mowiacy o przelaniu danej kwoty od wysylajacego do orzymujacego...

sprzedajacy na ebayu placi z reguly 10 % wartosci sprzedarzy dla paypala do sumy 75 funtow lub 85-90 euro powyzej tej wartosci juz sa inne stawki-jakie to juz nie wiem...czyli piszac prosciej sprzedasz za 100 placisz dla paypala 10 itd,itp..

Nie wiem skad masz takie stawki akurat w Ebay, ale nie sadze by roznily sie od normalnych prowizji za sprzedaz

--

a nie prościej , aby wystawił na ebay z opcja kup teraz ( podaje Ci mailowo dokładną godzinę wystawienia , otwierasz klikasz i już , wtedy masz pełną ochronę transakcji przez ebay)

Niepotrzebne te wszystkie dywagacje na temat ebay'a. Kolega bolth już wszystko wyjaśnił prawidłowo (post 8). Kilka zakupów z Holandii i Niemiec już tak zrobiłem. Sprzedający niech sobie policzy prowizję i stworzy rachunek do zapłaty dla Ciebie w PayPal.

Nie wiem skad masz takie stawki akurat w Ebay, ale nie sadze by roznily sie od normalnych prowizji za sprzedaz

Ty nie sadzisz- takie posty mnie rozbrajaja.jak nie wiesz to nie pisz - a ja to wiem bo sam czasem sprzedawalem.nazywa sie to - final fee...

Niepotrzebne te wszystkie dywagacje na temat ebay'a. Kolega bolth już wszystko wyjaśnił prawidłowo (post 8). Kilka zakupów z Holandii i Niemiec już tak zrobiłem. Sprzedający niech sobie policzy prowizję i stworzy rachunek do zapłaty dla Ciebie w PayPal.

Czyli "Zażądaj zapłaty" ze strony sprzedawcy da ten sam efekt, co moje "Zaplac za towary i uslugi"

--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.