Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC (1400zł) ? martfon jako źródło? czy to ma sens?

Blanco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje dobrego DACa do ok 1300-1400zł max. Jest to jedna z pierwszych pozycji jakie mam zamiar kupić. Na razie będzie to grało z Solo 7C. Ze względu na ograniczenia finansowe nie jestem w stanie kupić wszystkiego na raz tzn. powiedzmy lepszych kolumn aktywnych, zestawu stereo lub słuchawek. Obecnie mam w PC Audiotraka Prodigy HD2. Oczekuje raczej ciepłego, detalicznego brzmienia z fajną szeroką sceną. Słucham różnych gatunków typu rap, chillout, rap instrumentalny oraz szeroko zdefiniowana muzyka elektroniczna,a nawet pop. Nie lubię krzykliwego męczącego brzmienia. Moje typy to:

1. IFI ican

2. IFi nano (super opcja to możliwość podłączenia mojego lg g2 ;D)

3. NuForce ICON (również wspiera androida ;) )

4. DacMagic 100

Generalnie sprzęt może być tańszy jeśli macie lepsze doświadczenia ale na pewno nie droższy. Cóż raczej wole kolumny niż słuchawki dlatego bardziej bym na to stawiał, ale może mnie przekonacie? :)

Z tego co wyczytałem to do niektórych przetworników DAC można podłączyć smartfon przez USB OTG mimo że domyślnie ich nie wspierają np. ktoś słucha muzyki ze smartfonu podłączonego do DacMagic100. Macie z tym jakieś doświadczenia?

Nie wiem jeszcze jak to się sprawuje, ale ja mam w planie do smartfona/tableta sprawić sobie coś w tym stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście tylko jako źródło SPDIF. Co do DAC'a chyba starczy poczytać na forum.

Ukryta Zawartość

Powiem tak, przeczytałem już bardzo wiele na przestrzeni trzech miesięcy. Najbardziej się napaliłem na produkty IFI: nano i idac ale ostatnio napotkałem na recenzje przeczącą wszystkim pozytywnym ocenom i jestem w kropce... Jestem z mniejszego miasta, nie bardzo mam możliwość odsłuchania wszystkich sprzętów. To nie jest tak oczywiste dla mnie wybrać Daca za te pieniądze bo nie są dla mnie małe.

• 2 tygodnie później...

Dostałem wlasnie info od matrix audio ze ich dac

New mini i oraz. New mini i pro sa kompatybilne z IOS 7.1.2 tj można przez odpowiednia aplikacje odtwarzać przez urządzenia oparte na tym systemi pliki rowniez hi-Rez

Trzeba bedzie zweryfikować ta informacje ale jeżeli tak to jest to najlepsze obecnie rozwiazanie cena / jakość Niestety nie wiem jak z androidem

Co do ifi to niestety odrzuciła mnie informacja co do żywotności baterii

Przy moim zapotrzebowaniu czasowym tj codzienne słuchanie muzyki na poziomie 6-8 godzin bateria wytrzyma tylko 2 lata tj tyle co gwarancja a co potem ??

Dac new mini i jest za Pk 1500 pln

Poczytaj o tym tutaj, :

Ukryta Zawartość

lub przy nieznacznie większym budżecie tym tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co wyczytałem to do niektórych przetworników DAC można podłączyć smartfon przez USB OTG mimo że domyślnie ich nie wspierają np. ktoś słucha muzyki ze smartfonu podłączonego do DacMagic100. Macie z tym jakieś doświadczenia?

A może kup sobie DAC'a, który przyjmie dźwięk zarówno bezprzewodowo (bluetooth) jak i cyfrowym kablem.

Takie cacko produkuje Musical Fidelity. Model V90-BLU.

Ja postawiłem na Arcama rBlink, bo gram wyłącznie bezprzewodowo (zarówno strumieniowanie dźwięku do tabletu sterującego całym ustrojstwem, jak i podanie dźwięku na wzmacniacz) ale bardzo jestem ciekawy tego MF.

edit: ważne aby nadajnik bluetooth pracował w technologii aptx, nie każdy nowy smartfon / tablet to obsługuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.