Skocz do zawartości
IGNORED

Alpha 10 tuning czy wymiana

p01i

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Czy warto bawić się w tuning przedwzmacniacza w integrze Arcama - Alpha 10 czy może lepiej wymienić ją na coś innego?

Wzmak odpowiada mi na tyle brzmieniem (zwłaszcza dołu pasma) że przepędził nawet Sugdena który pomimo że grał o klasę lepiej to nie mógł dorównać swobodą basów Alphie.

Jeśli zmieniać to co byście polecali? Czy jakaś chińska lampa mnie zadowoli? albo stare integry typu MF A3?

Muzycznie u mnie różnie ale większość czasu jednak to nastawiona na brzmienie minimalistyczna elektronika oparta w dużej mierze o basy, czasami dosyć głośno byle nie hałaśliwie:)

Kolumny: Dali 450 i Focal Cobalt 806

Obecnie przy pożądanych cechach mocy i basu brakuje mi rozdzielczości, sceny, i separacji...

https://www.audiostereo.pl/topic/115897-alpha-10-tuning-czy-wymiana/

Czy jeśli podłączymy słuchawki ten efekt "braku rozdzielczości, sceny i separacji" również występuje?

Jeśli tak, to trzeba coś z nim robić, a jak nie - problem leży gdzie indziej.

I jeszcze jedno: jak wypada porównanie wyjścia CD i Arcama na jakichś w miarę przyzwoitych słuchawkach ?

To porównanie pozwala rozwiać wątpliwości "prawie" ostatecznie, bo przyczyną może być też głuchy IC.

O ile może na Dali można wątpić, to na Focalach powinno być inaczej...R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Źródełka są ok (sprawdzałem w innych systemach), tragedii też nie ma, nie mniej problem da się zdefiniować - zwłaszcza w bezpośrednim porównaniu ze sprzętami wyższej klasy (czyli znacznie droższymi).

Chodzi mi o rozsądny krok w stronę wyższej półki nie tracąc mocnych stron Arcama...

Ta odpowiedź oznacza, że porównanie barwy na słuchawkach dyskwalifikuje wzmacniacz ?

Może nie jesteś z DIY'owców, ale wieki temu przy poszukiwaniu właśnie wzmacniacza zrobiłem

sobie luźne gniazdo słuchawkowe z dwoma wtykami i przełącznikiem,

które instalowałem w CD i wzmacniaczu. Przełącznik umożliwiał jednoczesną kontrolę barwy i dynamiki,

( oczywiście wzmacniacz na DIRECT) na tym samym materiale dźwiękowym, co do sekundy.

Mogę powiedzieć, że parę Technics'ów, Marantz'ów czy Sony ( takie czasy ) odpadły w przedbiegach.

A możliwości są jeszcze:

w kolumnach, IC i w końcu w kablach głośnikowych, które najczęściej decydują o otwarciu dźwięku.

Gdyby jeszcze była to seria Dali red z bi-wiringiem to można szybko poprawić wysokie tony; chyba, że już używasz np. Audioquesta czy Resona.

Obstawiam jak justas32 - to nie musi być wzmacniacz.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Panowie, po zamianie Arcama na Sugdena SF60 dźwięk nabrał wymiarów i rozdzielczości. Chcę tego ale bez straty na swobodzie operowania basem. Nigdzie nie napisałem że Arcam gra źle, po prostu można lepiej:)

Sztuką jest racjonalny krok w stronę bardziej hi-endowego brzmienia.

Czytałem w kilku miejscach na zagramanicznych forach że te Alphy trochę ogranicza właśnie sekcja PRE.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.