Skocz do zawartości
IGNORED

Zgadnijcie jaki to gramofon...

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem do rzeczonego gramofonu wloszczyzna nie pasuje. To jezyk lekkosci i finezji. A przeciez gramofon o ile w dziedzinie dzwieku, w co wierze, finezji nie pozbawiony, to zbudowany jest solidnie, pancernie.

Co tu duzo mowic - jest brutalny jak armata. Bardziej pasowalyby tu terminy teutonskie: Kaiser (Ja, ja, Kaiser Plattenspieler, Ja !) czy Kro:nprinz.

• Redaktorzy

jjp, kiedy pokaz?

A co do nazwy, to jeśli tak, to może nazwy niemieckich zespołów? Tylko mógłby wyjść kłopot, bo to powiedzmy firma Fryderyk Wielki czy inny Barbarossa, model Rammstein, okay, ale potem model Goombay Dance Band albo Boney M., to już nie brzmi. A może, niech ja skonam, nazwiska mistrzów Zakonu Rycerzy Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego! Oni się wszyscy fajnie nazywali, nie tylko Ulrich von Jungingen.

• 1 miesiąc później...

Witam,

postanowiłem odświeżyc wątek publikując zdjęcia półki pod gramofon.

PROSZĘ kolegów z KAIM o opisy wrażeń z obcowania z naszym gramofonem

przypominam, że gramofon jest w KAIM od około miesiąca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-176-100005915 1170270800_thumb.jpg

post-176-100005916 1170270799_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze kilka fotek

Ukryta Zawartość

post-176-100005912 1170270804_thumb.jpg

post-176-100005913 1170270803_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od paru tygodni bohater tego wątku przebywa w KAIM, niewątpliwie umilając spędzane tam godziny.

Napęd jest niesamowity - 60kg przypadających w połowie na tależ i resztę sprawia że niekorzystnymi drganiami nie trzeba się przejmować. Rozmawiając z jednym z konstruktorów nie sposób pomyśleć że coś w tym gramofonie jest dziełem przypadku, poczynając od łożyska przez stabilizację obrotów (regulowaną za pomocą stroboskopu) na możliwości kożystania z ramion SME i Regi o różnych długościach kończąc. Niesamowite wrażenia zapewnia string poliamidowy, który w pierwszym momencie trudno zauważyć a napędza ten wielki tależ.

Pozostaje dobre ramie, wkładka, pre i mamy high endowe żródło co między innymi pokazało zestawienie SME/Shelter901. No oczywiście trza trochę czasy poświęcić na ustawienie tego wszystkiego ale rewanżuje się to z nawiązką.

Wizualnie - jak można zauważyć na zdjęciach super, jak dla mnie zatępująż ten złotawy kolor srebnym byłoby mega super.

UWAGA! GRAMOFON NIE NADAJE SIĘ DO SKRECZOWANIA;-)

• 2 miesiące później...

Odświeżam wątek, bo bardzo interesują mnie losy tego unikalnego projektu.

Z tego co słychać i widać w wątkach z KAIM, to gramofon zagościł tam na dłużej.

Czy jest szansa na kolejne egzemplarze? Chyba w planach był również MkII?

jjp i fadeover odezwijcie się :)

Witam, sprawa trochę przyschła z wielu powodów: brak konkretnego zainteresowania , urlopy itp.

Obecnie koncentruję się na dokończeniu kilku rozgrzebanych projektów:

ramię-unipivot, pre-RIAA, pre- liniowy.

Mam nadzieje, że je dokończę i będzie ich można posłuchać np. w KAiM.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

WOW!!!! :)

Takiego talerza jeszcze nie widziałem nigdzie.... początkowo jak zobaczyłem to cudo to myslałem, że to maszyna parowa :). Który jest to rocznik... Pewnie kosztowało tyle ile samo waży :)

Już nawet nie będę pytać o jakość dźwieku. Sam wygląd mówi wszystko czego chcę wiedzieć... prócz rocznika i ceny oczywiście :)

Szczęściarzem jest ten kto jest właścicielem tego cuda.

Walery

> Napęd jest niesamowity - 60kg przypadających w połowie na tależ i resztę sprawia że niekorzystnymi drganiami nie trzeba się przejmować.

Gorzej gdy ktoś mieszka w starym budownictwie :) Trzeba uważać by te cudenko u siasiada z pod spodu nie wyladowalo:)

• 4 miesiące później...

No i znowu odświeżamy wątek :-)) Dlaczego?, ponieważ w trakcie spotkania w SA z okazji odsłuchu Guardianów miałem okazję porozmawiać troszkę z jjp na tematy ogólne ale też i zagadnąłem o dalsze losy gramofonu made in fadeover and jjp.

Okazało się, że cena za patefon :-) z możliwością zamontowania dowolnego ramienia (popraw mnie jjp jeśli źle Cię zrozumiałem) robi się wcale atrakcyjna jak na tak solidny wyrób przy zamówieniu minimum 10 sztuk. Specjalnie jej nie podaję, ponieważ wynikło to w trakcie luźnej rozmowy, kiedy poprosiłem aby jjp rzucił jakąś niezobowiązującą cenę.

W związku z tym, czy znalazło by się 10 osób zdecydowanych na zakup? Przepraszam już 9 :-)) Jeśli dobrze pamiętam to było zainteresowanych kilka osób (Leszek ?:-)

W kwestii ceny zapewne wypowiedzą się producenci.

Pozdrawiam

Gramofon jest niewątpliwie niepowtarzalny. Też o nim poważnie myślałem. Tym bardziej, że słyszałem go w akcji. Ale to propozycja dla fanatyków winylu - ze względu na ciężar i wymagane do jego ustawienia miejsce. Dopóki nie przeskoczę tego problemu to odpadam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.