Skocz do zawartości
IGNORED

Zgadnijcie jaki to gramofon...

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

-> Less

> Natomiast ta perwersja jak piszesz, wcale nie jest taka głupia - it works.

It doesn't, alas !

> Zniekształcenia mogą się kumulować i wtedy jest źle.

Uwazam, ze w rzeczonym przypadku tak wklasnie jest.

> Ale mogą się też na wzajem znosić lub maskować, i to jest dobre. Lampka zręcznie maskuje ułomności cyfrowe i w dużej mierze dlatego jej renesans.

To czy renesans lamp zawdzieczamy jej wlasciwosciom maskujacym jest baaardzo mocno dyskusyjne. Ja sadze, ze po prostu ludzie doszli do wniosku, ze urzadzenia lampowe zostaly kiedys nieslusznie zapomniane. Ze przemawiaja do nas innym, immanentnym jezykiem. Kazda technologia ma swoje minusy i zawsze beda istniec odstepstwa od idealu. Jedni akceptuja odstepstwa typu "A", inni - "B". O zadnym z nich nie mozna powiedziec, ze sa gorsze tj. dalsze od idealu.

• 4 tygodnie później...

W innym wątku zapytałem, jak ma się nazywać gramofon fadeovera i jjp. Oto odpowiedź:

>>>

Papamek > propozycje do nazwy naszego gramofonu to:

1. Triangle,

2. Sphere,

3. Pyramid,

4. Granite,

4. Solid Brass

Chyba raczej nie przełomu, tylko schyłku poprzedniego raju. Wtedy powstawały polonijne przedsiębiorstwa z "POL" w nazwie. Z naszej analogowej działki np.POLTON z szokującymi cenami albumów TSA i Republiki. Był jeszcze SAVITOR, ale już bez "pol" w nazwie. Całkiem fajnie wytłoczył "I Ching", wczoraj słuchałem.

• Redaktorzy

Noo.. Firma która nie miała Pol lub Ex w nazwie po prostu wypadała z obiegu. Ideałem było połączenie obu tych ozdób. Na przykład Polświnex.

• 5 tygodni później...

Vinyl > Jeśli chodzi Tobie o zaznaczenie w nazwie "dramatyzmu" powstawania naszego gramofonu ;-) ,

to pewnie lepiej będzie zostawić parametry z forum , jako mało znaczące. W procesie powstawania miał tu znaczenie inny , bardziej przyjemny licznik a mianowice ilość wypitych butelek wina przy dyskusjach.

O ile pamiętam to :

ramie SME 3012 kupiłem w grudniu

granitowe podstawy w marcu

talerz w maju

cały gramofon był gotowy w czerwcu

wiec ni cholery nie wychodzi mi 314

pozdrawiam

Życzę wielu sukcesów i szczęściz w Nowym Roku

Ramię SME 3012 kupiłem na allegro za ~200Euro - ca 1000pln z dostawą do domu (mogłem je sobie obejżeć i dopiero kupić)

podaję cen w eu ponieważ na ebayu bywają 309 i 3012 w tej cenie .

pozdrawiam

jjp

• 3 miesiące później...
  • Redaktorzy

Jakoś dawno nie poruszaliśmy temetu dzieła mistrzów jjp i fadeovera, a mi tak w międzyczasie przyszedł pomysł na nazwę. Nazwa to ważna rzecz. Proponuję więc: całość przedsięwzięcia gramofonowego nazwać Partyka & Iłowiecki Audio, co daje skrót w postaci sympatycznego włoskiego imienia żeńskiego PIA. I teraz, z takiego punktu wyjściowego, można dobrać nazwę samego urządzenia, np. gramofon PIA "Forte". Albo Piano, jeśli tak bardziej autorom pasuje. Można też sięgnąć do italskiego nazewnictwa geograficznego (Firenze itp.) lub jakiegoś innego, np. nazywać od postaci historycznych, powiedzmy Muzio Attendolo. Uciechy co niemiara, język ładny, i zawsze się coś odpowiednio brzmiącego dobierze. Np. PIA "Alberico de Barbian". Co wy na to?

ŻYJEMY

i czekamy na upragniony Magazyn HiFi lud raczej "Magazym HiHi" - to śmiech szalonego nadredaktora.

Chcieliśmy dopiero po ukazaniu się pisma coś więcej pokazać ale nie zasypujemy gruszek

w popiele i coś tam się rzeźbi . Ale o tym sza jak nastąpi pomyślne rozwiązanie

to opublikuję.

pozdrawiam

A ja bym proponował nazwać bardziej adekwatnie do pracy, jaką wykonuje to urządzenie. Bardziej swojsko i po polsku (w P. w końcu powstało). Uwzględniając skrót od nazwisk autorów mamy: P-IŁ-A ;)

("A" od słowa audio... ;)

Pozdr.

A cóż to za literówki u mnie.

Miało być:

Nazwa PIŁA, jakkolwiek by pasowała do nazwisk, to raczej źle się kojarzy w odniesieniu do gramofonu, czy w ogóle sprzętu audio.

Janusz z Torunia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.