Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do 1600, DAC do 3000, słuchawki do 2000

qqq88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem zestawu audio i tym samym przesiadką ze zintegrowanej karty muzycznej i głośników Creative na coś lepszego. Muzyki słucham przeważnie korzystając z komputera także chciałbym te głośniki postawić na biurku, pokój 12m2, nawet gdybym chciał odpowiednio ustawić głośniki to nie mam jak. Słucham jazzu, rocka, metalu od heavy po thrash i death.

Zestaw obejmowałby

głośniki - do 1600

Koda-Harmony 2000B - jako głośniki na biurko jak sądzę się nie nadają, ale podam kilka modeli głośników które mnie zainteresowały.

Boston Acoustics A25/A26

Roth Audio Oli Roth 10/20

Microlab solo 6c

Behringer MS40

DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym - do 3000

DAC Beresford TC-7520 Caiman GFmod v6 z USB - to jest atrakcyjna opcja, 1430 za DAC ze wzmacniaczem,

dobre opinie na temat tego DAC-a słyszałem jednak wolałbym

Matrix Quattro DAC z tym, że cena 2x większa, w dodatku z tego co widzę to ciężko dostępny sprzęt,

oceny bardzo dobre, bdb jakośc dźwięku i bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy. W dodatku może posłużyc jako przedwzmacniacz

słuchawki - do 2000

Sennheiser HD 650

Beyerdynamic T 90

Sennheiser HD 700

Jestem zielony w temacie, nie mam doświadczenia z kolumnami, przetwornikami cyfrowo-analogowymi i całym tym sprzętem, zawsze słuchałem muzyki z karty zintegrowanej czy jakiegoś Soundblastera na głośnikach komputerowych. Czas to zmienić. :D

Czy do kolumn pasywnych konieczne jest kupienie wzmacniacza? A gdybym podłączył takie kolumny bezpośrednio do Matrix Quattro DAC lub innego DACa to jakby zagrały?

Źródłem będzie PC i pliki FLAC. Czy karta dźwiękowa ma w tym przypadku jakieś znaczenie? Czy warto dokupić jakiegoś Xonara? Oprócz muzyki ten sprzęt będzie służył także do filmów i gier.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Beyerdynamic T 90 + Hegel HD 12 + dobry kabel USB ..grają WYŚMIENICIE

HD12 można za 4k wyłuskać, T90 za 1400, kabel ok 350

Słuchałem i ten zestaw potrafi dać frajdę. Zamieniłem słuchawki na Beyer T5p i to jest coś pięknego.

Moim zdaniem 3000zł to lepiej wydać na głośniki. Może miałem zawsze dostęp do jakichś licznych słuchawek ale każde w porównaniu z kolumnami praktycznie nie miały sceny, tylko lewy i prawy kanał. Słuch am ze słuchawek jak nie moje z kolumn, bo chcę coś posłuchać głośno, ale zawsze kończy się nismakiem. Tonalnie słuchawki są lepsze ale zero sceny.

Moim zdaniem 3000zł to lepiej wydać na głośniki. Może miałem zawsze dostęp do jakichś licznych słuchawek ale każde w porównaniu z kolumnami praktycznie nie miały sceny, tylko lewy i prawy kanał. Słuch am ze słuchawek jak nie moje z kolumn, bo chcę coś posłuchać głośno, ale zawsze kończy się nismakiem. Tonalnie słuchawki są lepsze ale zero sceny.

a w jakie słuchawki słuchałeś?... może po prostu za słaby zestaw?

Żeby uzyskać taką jakość jak z zestawu HD12 + T90 przy głośnikach musiałbyś wydać coś ok 20.000zł.

Takie moje zdanie.

Beyerdynamic T 90 + Hegel HD 12 + dobry kabel USB ..grają WYŚMIENICIE

HD12 można za 4k wyłuskać, T90 za 1400, kabel ok 350

gdzie stoi Hegel za czwórkę?

Słuchałem na słuchawkach v-jays ll i na wzmacniaczu onkyo a-9050 od kolumn cabase Jersey mają dużo lepszy dół ale przestrzeń to jest ale na kolumnach. Muszę się może wybrać do jakiegoś salonu i posłuchać jakichś lepszych sluchawek, ale nie spodziewam się aby mnie to rzuciło na kolana.

Słuchałem na słuchawkach v-jays ll i na wzmacniaczu onkyo a-9050 od kolumn cabase Jersey mają dużo lepszy dół ale przestrzeń to jest ale na kolumnach. Muszę się może wybrać do jakiegoś salonu i posłuchać jakichś lepszych sluchawek, ale nie spodziewam się aby mnie to rzuciło na kolana.

Nie dziwie się, że na tych słuchawkach kicha.. Posłuchaj jakichś z nieco wyższej półki ok. 1500-2000 pln.

Hegel HD 12 to ciekawa propozycja, ale bardzo droga, o 2000 więcej niż zakładałem. Czy jest aż tak warty swojej ceny? A jak wypadają słuchawki HD 700 w porównaniu do Bayerdynamic T90?

Hegel HD 12 to ciekawa propozycja, ale bardzo droga, o 2000 więcej niż zakładałem. Czy jest aż tak warty swojej ceny? A jak wypadają słuchawki HD 700 w porównaniu do Bayerdynamic T90?

Do HEGLA HD12 dołożysz tylko 1000 do tego co zakładałeś....A kupując go przez serwis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wpasujesz się idealnie w swój pułap cenowy.

A słuchawki seria Beyerdynamics w technologii TESLA, czyli T70, T90, T1 i T5p w swojej klasie cenowej moim zdaniem biją wszystkie inne firmy na głowę. WYMIATAJĄ.

(Nawiasem mówiąc Beyer T-70 NOWE możesz kupić za cenę 1.250,pln

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do HEGLA HD12 dołożysz tylko 1000 do tego co zakładałeś....A kupując go przez serwis

Ukryta Zawartość

wpasujesz się idealnie w swój pułap cenowy.

zwłaszcza jak oclą i ovatują... chyba, że masz inne doświadczenia z zakupami wysyłkowymi z Norwegii ?

Ukryta Zawartość

zwłaszcza jak oclą i ovatują... chyba, że masz inne doświadczenia z zakupami wysyłkowymi z Norwegii ?

z tego co wiem, to vat do zwrotu jest, a norwegowie, żeby wysłali z opisem "odesłano po naprawie".

jak napiszą, to może się uda z cłem. a jak dowalą cło to i vat...

VAT norweski można odzyskać (stawka w nor 25%)- trzeba kupić w sklepie tax free, pobrać dokument i wywieźć w ciągu miesiąca z Nor. Z tego co wiem, z granicy trzeba wrócić po odbiór vatu do sklepu...

Jeżeli już chcesz wydać więcej na coś, to lepiej na głośniki raczej. Powiedz jakie granie lubisz, koledzy chwalą Beyerdynamiki, a ja ich nie cierpię :P HD600 Senncheisera wygrały, kiedy kupowałem słuchawki, budżet 2500. Poległy Hi-Fi Many 500, 400i i 400, Grado 325, AT 900, Ultrasone PRO2900 i jeszcze kilka. Bardzo ważne, żebyś odsłuchał przed zakupem, na swoich ulubionych nagraniach. Co do DAC... No tutaj ciężko mi coś powiedzieć, mam pożyczony Audiolab Q-DAC i dupy nie urywa.

Być może taki jest ten podział pieniężny, pewnie masz na myśli głośniki. Jest taki problem, że nie mam możliwość ani ustawienia kolumn podstawkowych odpowiednio ani też nie mam możliwości słuchania głośno muzyki z uwagi na domowników. Jeśli będę chciał głośniej muzyki posłuchać to zostają mi słuchawki i dlatego dobrałem taki przedział z naciskiem na słuchawki i DAC. Głośniki są mi potrzebne na biurko do odsłuchu z bliska oczywiście - muzyki słucham przeważnie korzystając z komputera jak pisałem wczesniej. Oprócz muzyki głośniki będą także wykorzystywane do gier i filmów. Zaproponuj lepszy podział pieniężny albo najlepiej jakiś dobry sprzęt :)

Odnośnie sluchawek to polecam HD600 dla mnie są REWELACYJNE, zrobiłem przesiadkę z HD650 z których byłem niezadowolony, gdyż te grały dla mnie zbyt kiepsko na górze, zbyt bardzo górę miały przypaloną/stłumioną.

HD600 to poezja, super równe naturalne granie z niesamowitą detalicznością, góra jest tu rewelacyjna w porównaniu do HD650, jedynie bass jest troszkę słabszy delikatniejszy ale ma to swoje zalety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.