Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmieszczenie głośników w nietypowym pokoju

Krzysztof_56699

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako laik w dziedzinie audio chciałbym prosić o radę w kwestii rozmieszczenia głośników w pokoju. Obecnie jestem w trakcie remontu i chciałem wykorzystać tą okazję żeby położyć w ścianach kable pod głośniki. Jednak wiekszym problemem jest samo ich rozmieszczenie. Kanapa + Tv są rozmieszczone względem siebie pod kątem, nie ma zbytnio miejsca żeby położyć cokolwiek na podłodze. Stąd pomyślałem żeby rozwiesić głośniki pod sufitem, blisko ściany. Szkic pokoju + moje obecne pomysly gdzie powiesić głośniki w załączniku (niebieski subwoofer).

Proszę o radę czy w przypadku takiego pokoju 5+1 ma w ogóle sens, czy może lepiej sobie podarować i pozostać z 2 stereo przy i nie babrać się ciągnięciem kabli. Dodam że przeznaczenie to głównie kino domowe + troche muzyki (nie jestem audiofilem, wiec wymagania raczej standardowe).

Jeśli tak, to proszę o propozycję jakichś zgrabnych głośniczków/zestawów, które można by podwiesić przy suficie (schować ich raczej sie nie da), które nie bedą się rzucać na tle bialej ściany i dadzą przyzwoity dzwięk. Moze być niżssza/średnia półka.

Pozdrawiam

KW

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z takim ustawieniem niewiele zdziałasz. Mówiąc wprost nawet do kina ( o muzyce nie wspomnę ) jest bardzo słabo. Wąsko rozstawione fronty przy TV i szerokie tyły + dziwne ustawienie = wielka niewiadoma.

ef5dde06.png

Ja bym pomyślał nad czymśtakim.

Telewizor można zamontować na długim regulowanym ramieniu ->

Ukryta Zawartość

Wtedy głośniki typu ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jakoś sprytnie zamontować po bokach TV

Lub jeżeli to możliwe postawić na opcjonalnych standach -> Canton LS90.2

Tak jak na załączonym rysunku.

Na pomarańczowo zaznaczyłem suba ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi.

Po konsultacji z paroma innymi osobami stwierdzam to samo co Different. Niestety TV w łazience odpada;)

Jest już na regulowanym ramieniu ale przybliżenie 40 cali do kanapy jeszcze bardziej niż teraz nie wchodzi w gre (bedzie za blisko). Dlatego ostatecznie rezygnuje z 5 głośników na rzecz jakiegoś małego zestawu 2+1. Dwa małe głośniki rozwiesze nad TV, albo postawie na szafce. Czy macie coś godnego polecenia w tej materii ?

Pytanie poboczne - czy sub musi stać przy głównym źródle dźwięku, czy moge go postawic z boku (tak jak zaznaczyłem niebieskim bądź z drugiej strony narożnika) ?

Pozdrawiam

KW

Alternatywnie wpadłem w sklepie na coś takiego. Chyba wyglądałoby najbardziej elegancko.

Ukryta Zawartość

Co o tym myślicie ?

Ukryta Zawartość

Kuchnię z salonem to raczej ciężko zamienić (instalacje wod.-kan.)... Ja bym raczej szedł w ten deseń:

Ukryta Zawartość

Przy takim rozmieszczeniu mebli da się już sensownie rozstawić system KD, czy Stereo. W soundbary jakoś zbytnio nie wierzę, choć też za wiele nie słyszałem. Być może w takim pomieszczeniu to niegłupie, ale tylko i wyłącznie do KD.

Ukryta Zawartość

Kuchnię z salonem to raczej ciężko zamienić (instalacje wod.-kan.)... Ja bym raczej szedł w ten deseń:

Ukryta Zawartość

Przy takim rozmieszczeniu mebli da się już sensownie rozstawić system KD, czy Stereo. W soundbary jakoś zbytnio nie wierzę, choć też za wiele nie słyszałem. Być może w takim pomieszczeniu to niegłupie, ale tylko i wyłącznie do KD.

ma to sens.

zamiast fotela mozna postawic jakas komode zeby mialo sie od czego odbijac.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.