Skocz do zawartości
IGNORED

Napęd paskowy – sposoby realizacji

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Skan z niemieckiego magazynu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poszukuję producenta pasków jak w temacie.Obwód 1 metr,szerokość 3-5 mm, grubość 1-2 mm.Może macie jakieś pomysły,doświadczenia jak i gdzie pozyskać??

Wiem, że TW oferuje takie paski o długościach: 860 mm, 925 mm, 1050 mm i 1360 mm.

Ponoć są bardzo dobre, choć dość drogie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Poszukuję producenta pasków jak w temacie.Obwód 1 metr,szerokość 3-5 mm, grubość 1-2 mm.Może macie jakieś pomysły,doświadczenia jak i gdzie pozyskać??

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to:

Sanockie Zakłady Przemysłu Gumowego

STOMIL SANOK

38-500 Sanok, ul. Reymonta 19

kontakt: Franciszek Cap [[email protected]]

tel. +48 / 13/4654 372

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Ja testuję kolejne rozwiązania opisane w pierwszym wątku.

Będę jeszcze powtarzał te testy w innych warunkach i na innym gramofonie.

A czy masz możliwość zrobienia nagrania w dobrej jakości?

Gdybyś odsłuchując nagrania miał podobne odczucia co na żywo to fajnie byłoby je opublikować dla gawiedzi.

Pozdrawiam

vasa

Nie, niestety. Max moich możliwości nagraniowych to iPhone, a to nie ma sensu.Oddałem zresztą już jeden motor potrójny więc nawet nie mam jak powtórzyć.

A propos pasków, bo też ten temat został poruszony. "Ci co słyszeli" twierdzą, że przejście z paska gumowego na pasek mylarowy lub zrobiony z rozbiegówki taśmy nagraniowej podnosi istotnie jakość brzmienia. W odróżnieniu od gumy zupełnie się nie rozciąga, przez to bardziej dynamicznie przenosi napęd na talerz. Macie jakieś opinie?

Niestety to rozwiązanie wymaga zmiany materiału koła pasowego na silniku z metalowego, po którym mylar się ślizga, na coś bardziej szorstkiego, np. Phenolic resin, tak jak w motorach Teresa.

• 2 miesiące później...

Milimetr>

też zastanawiam się co by było gdyby zamiast zasilacza 230V do mikrokontrolera obrotów podłączył baterie :)

ale tutaj układ trzeba zbudować i kolejne koszty :(

co do wymiany płyt w locie, jakiś czas temu dałem sobie spokój, płyty się niszczą, czego na oko na czarnym winylu nie widać, ale zrobiłem próbę z matą akrylową, prawie idealnie przezroczysta chodziła na napędzie przez 2 mc, po tym okresie zerknąłem na tą podkładkę - dobrze nie było , później przez rok trzymałem na talerzu kolejny materiał, i tu było niby cacy aż zachciało mi się przetrzeć talerz, zdjąłem mate spojrzałem pod światło i

dziękuje za uwagę, od tego czasu zatrzymuje napęd.

stwierdziłem, że poprawnie ustawioną wkładką narobię mniej szkód niż tym szorowaniem winyla na kręcącym się talerzu.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.