Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z nagrywaniem płyt

Kędzior86

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim:

- jaka to dokładnie nagrywarka i czy ma możliwość sprawdzenia błędów C1 i C2

- jakie stosujesz płyty? Chodzi mi o nazwę producenta oraz o rodzaj zastosowanego podkładu (możesz sprawdzić tym programem) http://www.cdrinfo.pl/download/1191034429

a co to oznacza masz tutaj http://forum.cdrinfo.pl/f45/kto-zrobil-moja-plyte-id-nosnika-co-jest-i-jak-sprawdzic-55259/

- czy nagrywasz w trybie DAO (Disc At Once) czy TAO (Track At Once) - jeśli tym drugim to płytę możesz wyrzucić do kosza

- weź płytę i nagraj z większą prędkością np. x32 i sprawdź efekty. Dzisiaj wolniej nie oznacza lepiej i większość płyt znacznie lepiej wypala się w większymi prędkościami.

- weź płytę i nagraj z większą prędkością np. x32 i sprawdź efekty. Dzisiaj wolniej nie oznacza lepiej i większość płyt znacznie lepiej wypala się w większymi prędkościami.

Co jednak absolutnie nie oznacza, że należy palić z szybkością maksymalną! Co do samych płyt, to nie wiem, ale nie wykluczam, że im wolniej, tym lepiej. Natomiast nagrywarki mają swoje mechaniczne optimum i spowalnianie ich, można by rzec, wybija je z naturalnej płynności działania, ale jednak „przetaktowanie” jest znacznie bardziej szkodliwe i nie należy o tym zapominać!

Proszę bardzo, pierwszy z brzegu test KomputerŚwiata:

http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/nosniki-optyczne/2010/05/test-plyt-dvd-i-blu-ray/wersja-do-druku.aspx

„Płyta 1” — optymalna ilość błędów przy prędkości 8×. Przy zmniejszonej prędkości, 4× wzrost liczby błędów: 6-krotny! Niby tak, ale już przy prędkości 16× wzrost liczby błędów jest 21-krotny!!!

Czyli dla tej nagrywarki optimum leży w okolicach 8×-10×.

. Ha, mała korekta do powyższego. :) Zapomniałem, że tu jest mowa o CD, a ja lata temu skończyłem z CD i dla mnie „wypalanie”, „płyta”, to już zawsze co najmniej DVD. :)

W ramach posypania głowy popiołem poszukałem tego mylącego przelicznika: 150 kB dla CD i 1350 kB dla DVD, co daje dziewięciokrotny mnożnik: 8×9 = 72, co chyba oznacza, że w praktyce trzeba dawać tyle, ile zniesie dana płyta CD? Pytanie tylko, czy maksymalna (oficjalna) prędkość płyty CD nie jest właśnie „przetaktowana” ponad miarę — odpowiednie testy na pewno były robione, więc to tylko kwestia poguglania.

Dawno, dawno temu w erze płyt CD-R faktycznie na wolniejszych prędkościach uzyskiwało się najlepsze rezultaty.

Ale było to jakieś 10 lat temu...

Obecnie zarówno nagrywarki jaki i płyty przystosowane są do większych prędkości.

Nie jest to regułą, ale przy wolniejszym zapisie np x8 płyta jest niejako "przepalana" a nie wypalana.

Z kolei na maksymalnych prędkościach też może być dużo błędów.

Miałem pakiet płyt, których optymalna prędkość nagrywania czyli najmniej błędów C1 było nie na x8, x16, x 32, a dokładnie 24x.

Z kolei inne płyty najlepiej paliły się na x16.

Ale...

Te same płyty, na innej nagrywarce paliły się najlepiej już z innymi prędkościami - nie x24 a x16.

Trzeba po prostu sprawdzać.

Ale...

Te same płyty, na innej nagrywarce paliły się najlepiej już z innymi prędkościami - nie x24 a x16.

Trzeba po prostu sprawdzać.

No tak, to jest zawsze komplet. Sam nie nagrywam CD, tym bardziej audio, wszystkie DVD palę z prędkością 8×, oczywiście z weryfikacją, zachowuję ścisły reżim czystości nagrywarki oraz wkładanych płyt (zawsze) i w rezultacie nie mam żadnych problemów z wypalaniem, ani z nagranym materiałem po latach.

Do tego, jako rezerwa bezpieczeństwa, tylko markowe nośniki i wypalanie w dwóch kopiach dwóch różnych producentów. A jak widzę, jaki syf ludzie potrafią wkładać do napędów, to myślę, że sami się proszą o kłopoty… :))

Przede wszystkim:

- jaka to dokładnie nagrywarka i czy ma możliwość sprawdzenia błędów C1 i C2

- jakie stosujesz płyty? Chodzi mi o nazwę producenta oraz o rodzaj zastosowanego podkładu (możesz sprawdzić tym programem) http://www.cdrinfo.pl/download/1191034429

a co to oznacza masz tutaj http://forum.cdrinfo.pl/f45/kto-zrobil-moja-plyte-id-nosnika-co-jest-i-jak-sprawdzic-55259/

- czy nagrywasz w trybie DAO (Disc At Once) czy TAO (Track At Once) - jeśli tym drugim to płytę możesz wyrzucić do kosza

niedziala mi ten program ktory podałes plyty ktore stosuje to verbatim i sprawdzajach na neroinfotools producent to cmc magnetics

nagrywam DAO. Jeśli ktoś by chciał i (najlepiej bylby z okolic) to chetnie bym podeslal plytki do sprawdzenia czy u was tez jest z nimi problem.

Poprzednia nagrywarka to LG:GSA-H10N a obecna to Lite-On IHAS 124 E

troszke mnei niebylo, natlok pracy;/

a wiec tak, odinstalowalem nero wyczyscilem wpisy rejestru i zainstalowalem nero12 i poki co pierwsza plyte wypalilo dobrze odtwarzacz czyta ja bezproblemu.

zobaczymy jak bedzie z nastepnymi.

nero cd speed pozniej zakladka disc quality, o taki test chodzilo czy inny ? podspodem wynik jaki wyszedl

płytka sony

http://zapodaj.net/24da75dddacb2.jpg.html

plytka omega

http://zapodaj.net/76c3e5d76eed0.jpg.html

Tak więc widać jak na dłoni - płytka Sony wypaliła sie poprawnie - błedów C1 1882.

Natomiast Omega to dramat. Błędów C1 7802.

Można by na to spokojnie przymknąć oko, bo C1 są błędami korygowalnymi i tak naprawdę może być ich i sto tysięcy a płyta da się odtworzyć. Sam mam trochę takich płyt i działają do dzisiaj.

Natomiast błąd C2 to "dziura na wylot" w płycie. Tych miejsc żaden czytnik nie przeczyta i nie odtworzy. Laser je pomija i stąd trzaski.

Jeden taki błąd oznacza jedno "nieodczytywalne" miejsce na płycie. Ty ich masz 7543... Płyta do kosza.

Ja zauwazylem ze moj player czasem ma problem z wczytaniem plyt nagrywanych na nagrywarce nec/sony. Za to stare jak swiat wypalane w lapku czy nagrywarce LG chujala az milo. Zakupilem wiec nagrywarke LG.

?👈

zle przeczytales.

plytka omegi wypalila sie lepiej niz z sony,

ale i tak obie te plyty sa przycinane ten nowo nagranej tak niesprawdzalem.

No tak - teraz widzę. Otworzyłem screeny jeden po drugim i pewnie dlatego napisałem na odwrót.

Tej Sony to bym nawet nie wkładał do odtwarzacza.

Natomiast dobrze wypalona Omega dlaczego przycina - nie wiem. Płyta na pewno nie jest wadliwa pod względem wypalenia - to już wiesz. Pozostają jeszcze inne historie jak np:

- laser odtwarzacza nie współpracuje poprawnie akuratnie z tym rodzajem podkładu odbijającego światło, którego użytego do produkcji płyty. Dlatego wcześniej pisałem, że nie producent jest ważny tylko właśnie typ podkładu.

- płyta ma defekt produkcyjny jak np. niecentralne tłoczenie, a to może być przeszkodą nie do przejścia dla niektórych stacjonarnych odtwarzaczy

- brud na soczewce lasera

- laser się zwyczajnie kończy

Konfiguracji komputera też nie można wykluczyć.

Niepoprawna praca systemu, zwiechy w przesyle danych, których nie zauważysz - też ma znaczenie. Co prawda nagrywarka ma bufor, który eliminuje takie przypadki, ale jednak coś musiało być.

Konfiguracji komputera też nie można wykluczyć.

Niepoprawna praca systemu, zwiechy w przesyle danych, których nie zauważysz - też ma znaczenie. Co prawda nagrywarka ma bufor, który eliminuje takie przypadki, ale jednak coś musiało być.

wazne ze teraz jest dobrze:)
  • 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.