Skocz do zawartości
IGNORED

Zawieszenie górne głośnika

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam.

Filcowa nakładka na front głośnika wysoko tonowego, pozwala w dużej mierze wyeliminować zafalowania na charakterystyce głośnika. Chodzi tutaj o problem związany z dyfrakcją itp.

Dodatkowo najbardziej nielinowym elementem promieniującym dźwięk z głośnika, to zawieszenie górne które gra. Przy głośniku wysoko tonowym wystarczyło by zmniejszyć średnicę otworu w filcowej nakładce. Tak by minimalnie zakrywała zawieszenie górne bez jego dotykania. Mogło by to ograniczyć promieniowanie dźwięku z zawieszenia.

Pytanie czy mój tok rozumowania jest dobry?

Bo teoretycznie THD powinno spaść. Czy ktoś już uskuteczniał takie praktyki?

Zabawa wydaje się tania i prosta. Pytanie czy istnieje zasadność takowej zabawy?

Widziałem gdzieś kolumny fabryczne z takimi nakładkami, a w DIY propozycje z pomiarami charakterystyk po zastosowaniu nakładek filcowych w formie pierścienia okrągłego na zewnątrz, a w środku była wycięta chyba ośmioramienna gwiazdka.

Średnica samej membrany była +- równa części wewnętrznej tej gwiazdki. Jednak gdzie to było i kiedy...?

Użyj pierścieniówki, a kłopoty same wyparują - w końcu tam gra pożytecznie również zawieszenie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolumny WA maja na fronicie lub Isis tak na szybko.

Ja akurat kolumny mam zrobione i tak myślę czy mozna mierzalnie coś poprawić. Kiedys Misiomor o zawieszeniu gornym sie rozpisal. Choc jak nie zrobie to sie nie dowiem. :)

"Gwiazdkę" z filcu wokół kopułki stosował Magnat (nie pamiętam modeli), natomiast pierścień Eltax w serii Liberty (pierwsza, z czarnymi głośnikami).

Nazwali to "pierścieniem dyfrakcyjnym" i miało stabilizować kąt rozpraszania wysokich tonów.

Elac stosował pierścień gąbkowy, dużo grubszy od eltaksowego i profilowany na okrągło (w przekroju poprzecznym).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.