Skocz do zawartości
IGNORED

Najciekawsze wznowienia jazzowe na winylu.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Coś dla wyznawców czarnego krążka.Dla mnie najważniejsze są oczywiście te wydania "z epoki" ale przecież cały czas ukazują się wpółczesne wznowienia dawnych nagrań,często znakomitych.Może ten watek będzie miał wartość informacyjną dla zainteresowanych tematem.

Dla przykładu wytwórnia Blue Note w związku z 75leciem regularnie wznawia swoje dawne nagrania.I tak z ostatniej chwili:C.Fuller "The Opener".

W składzie oprócz lidera H.Mobley,B.Timmons.P.Chambers i A.Taylor.

O.Coleman "New York is now" z 68r.D.Redman,J.Garrison i E.Jones.

Joe Lovano "Quartets Live at the Village Vanguard vol 1" z 96r.

To tak na początek.

Wszystko praktycznie wychodzi obecnie na winylu - jest to tak jakby równoległy do CD i ssania nośnik. Nawciskali ludziom głupot do głowy, że winyl brzmi zajebiście i wystarczy kupić gramofon za dwie stówki, żeby mieć nirwanę i ludziska łykają tę teorię jak pelikan rybkę... a producenci płyt na nowo się cieszą i śmieją z masowego trendu.

Jadę kupić CD najnowszego/starego Jarretta, bo mi narobiłeś smaków.

Parker's Mood

winyl brzmi zajebiście

bo brzmi

z epoki sporo

teraźniejsze wybrane

ale nie na gramofonie za 200 zł bo do samej igły trzeba jeszcze ciut doskładać, żeby faktycznie zabrzmiał miażdżąc CD

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Zapowiedzi wybranych wznowień jazzowej

skąd czerpiesz te informacje?

ja czekam i czekam na Temtation Holly Cole

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Z różnych żródeł - najbardziej jednak miarodajnym żródłem w kwestii: co, gdzie, kiedy i za ile - jest chyba amazon. Jako największy sklep internetowy na świecie, to on właśnie składa największe zamówienia od producentów i wysyła płyty w świat. Przy okazji zaczął też regulować rynek cen i praktycznie każdy fizyczny sklep oscyluje właśnie cenami z amazonu, chociaż nie zawsze to jest regułą. Ten cyfrowy winyl Holly Cole jest drogi - od $150 w górę - pewnie nie ma wznowień to i z cenami szaleją.

Parker's Mood

Dla przykładu wytwórnia Blue Note w związku z 75leciem regularnie wznawia swoje dawne nagrania.

Właśnie te wydania kupuję w całości:) Bardzo fajne wznowienie. Mam nadzieję, że uda mi się skompletować całą setkę:)

Według mnie lepiej sięgnąć po wznowienia z końca lat 80tych - ojc.

Taki np. Kenny Drew Trio - Original Jazz Classics ‎/Riverside Records ‎– RLP-224- od kupienia w Mincie już od 50 zł. a gra cudownie.

Znajdziesz masę wydań najważniejszych wytwórni z tej serii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.