Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 800-1000zł do muzyki metalowej

Itheron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów, jest to mój pierwszy temat więc pozdrawiam wszystkich :)

Posiadam wzmacniacz Harman Kardon HK6500 i chciałbym dokupić do niego kolumny w cenie ok. 800-1000zł (najpewniej używane). Słucham głównie muzyki metalowej, od heavy po death metal. Mam teraz monitory Arcus TS100 ale brakuje im nieco 'mięcha' u dołu. Pomieszczenie, w którym będą grały ma ok 18 m2. Co byście mogli polecić?

I jeszcze pytanie dodatkowe - z uwagi na umeblowanie pokoju będę musiał podłączyć kolumny dość długimi kablami, ok 15-20 metrów (muszę puścić kable po obwodzie wzdłuż ścian i muszą one stać na drugim końcu pokoju niż sprzęt). Czy będzie to miało jakiś negatywny wpływ na dźwięk? Planuję użyć kabli 1,5mm grubości

hm.. zaproponuję Ci sprawdzone u mnie Monitor Audio Silver 5i, ewentualnie bardziej uniwersalne muzycznie Dali 450.

Kable na takiej długości nie mogą być tak cieniutkie!!! Bo możesz znowu odczuwać brak dołu...

Optimum to 2,5mm^2, a na takiej długości to i 4mm^2 powinno się położyć. Proponuję kupić kable firmy Procab, o ile nie popadasz jeszcze w drogie kable.

Do tej muzyki możesz zobaczyć na dostępne obecnie w popularnym serwisie aukcyjnym, sprzedawane przeze mnie Infinity RS 5001 po moddingu. Gwarantuję, że w tej cenie to bardzo dobry wybór, w dodatku z pewnej ręki. :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Kable na takiej długości nie mogą być tak cieniutkie!!! Bo możesz znowu odczuwać brak dołu...

Hej, te kable 1,5mm to do Arcusów. Zakupu większych kolumn planuję dokonać w okolicach końca grudnia/stycznia, a teraz robię research. Arcusy są teraz na krótkich kablach 2x2,5mm prolinka, które mimo bardzo porządnego skręcenia z trudem do nich weszły :)

hm.. zaproponuję Ci sprawdzone u mnie Monitor Audio Silver 5i, ewentualnie bardziej uniwersalne muzycznie Dali 450.

Te Monitor Audio wygladają ciekawie, można ich gdzieś posłuchać? Dali chodzą jak widzę po 1500-2000zł, więc przekraczają budżet. Docelowo będę szukać jakichs kolumienek za 5-6k za parę, teraz potrzebuję czegoś na pół roku-rok, żeby grało :)

Może coś Quadrala, jego głośniki charakteryzują się silnym basem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitor Audio Silver 5i

te dobre

kabel bedzie grac zwlaszcza tak dlugi.

tu zaczalbym od kupna 2*2.3mm^2 zwykly energetyczny drut podtynkowy. jest plaski, ulozony lezy jak mu kazano i jest tani, oraz gra równo. wersja 1.5 bedzie faworyzowac srodek i gore. mozna kupic po 3 metry tego i tego i porownac sobie granie, budzet nie ucierpi. Jestem zwolennikiem drutow litych, jakos tak czysciej graja.

....... Intrygują mnie te Twoje druty energetyczne:) ......

Kiedyś jak na szybko nie miałem skąd wziąć kabla głośnikowego, to tak było podłączone, ale to na próbę i na sprzęcie klasy 0.

Spróbuje niedługo przetestować ten sposób.

To ja trochę z innej flanki:-)

Może zamiast kolumn, zamienić wzmacniacz, na przykład na Rotela?

Miałem tego Harmana, to nie jest obiektywnie dobry wzmacniacz, a już do metalu to chyba w ogóle.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

To ja trochę z innej flanki:-)

Może zamiast kolumn, zamienić wzmacniacz, na przykład na Rotela?

Miałem tego Harmana, to nie jest obiektywnie dobry wzmacniacz, a już do metalu to chyba w ogóle.

Możesz powiedzieć coś więcej? Kupiłem go, bo kolega siedzący w tych samych klimatach co ja bardzo go polecał.

Zastanawiałem się też na przyszłość nad parą Denon PMA 520 + DCD 520

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.