Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy wzmacniacz zamiast amplitunera KD

Thrudpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponieważ mam naturę eksperymentatora a na większości forum pada stwierdzenie że nawet słabszy wzmacniacz stereo zagra lepiej od średniej klasy amplitunera do kina domowego, postanowiłem sprawdzić to doświadczalnie.

Co u mnie gra: Amplituner Onkyo 604e, kolumny Tannoy M1 (planuje nowe w przyszłym roku) , gramofon Pioneer Pl115 + badziewny przedwzmacniacz, z komputera karta Xonar U7

Budżet: niewielki max 400zł i mniej tym lepiej. Budżet niewielki bo mam jednak obawy czy zagra to lepiej a w przypadku niepowodzenia eksperymentu przy sprzedaży strata będzie niewielka.

Czego oczekuję: dobrego wejścia Phono (zastapi kiepski przedwzmacniacz, Muzykalności (najlepiej gdyby był detaliczny), Podział na przedwzmacniacz i końcówke mocy (mam lampowy wzmacniacz słuchawkowy Feliks Audio, który może służyć za przedwzmacniacz), wygląd ( ważne dla Małżonki) najlepiej niski.

Moje propozycje:

1. Luxman 190 lub 210: Plusy:, tani, podobno dobry przedwzmacniacz Phono, wygląd (super); Minusy: brak podziału na przedwzmaniacz i końcówkę mocy, wiekowy

2. Luxman A 331: Plusy: podział na przedwzmacniacz i końcówke mocy, Minusy: brzydki

3. Pioneer A-337 lub 550r Plusy: Podział na przedwzmacniacz i końcówke mocy, w miarę ładny wygląd, Minusy: duży klocek

4. Yamaha AX-400: Plusy: podobno ładnie gra, Minusy: bardzo brzydka

5: Marantz PM66 SE: Plusy: W miarę ładny, Podobno bardzo dobre Phono; Minusy: brak regulacji tonów, brak podziału na końcówkę i przedwzmacniacz

Niestety mój lider NAD 304 został już kupiony i na razie nie widać go na żadnym portalu

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi

Masz najtańsze budżetowe kolumny. Oczekiwanie od nich audiofilskiego dźwięku jest naiwnością. Żaden wzmacniacz nic ci tu nie pomoże !!!

Jeżeli już się uparłeś kupować - to tylko wzmacniacz JASNO grający. Np. Arcam Alpha 7.

A Ty szukasz samych ciepło grających - które tylko zmulą Ci dźwięk w tych kolumienkach ...

Rotel

tu dobra cena, jeśli egzemplarz w porządku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawy ten Rotel, juz odezwałem się do właściciela. Nie ma co prawda podziału na pre i końcówkę mocy, ale czy właściwie opłaca się bawić w dodawanie lampowego przedwzmaniacza do takich wzmacniaczy?

Na ta chwilę rozpatruję dwie opcje:

1.Yamaha A-520 na plus - tańsza, podział na pre i końcówkę mocy

2. Rotel RA840bx3 na plus - z tego co czytałem to lepsze phono, niestety właściciel nie chce go wystawić przez Allegro

Ktoś coś może się wypowiedzieć na temat poszczególnych modeli?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.