Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest naprawdę z tymi SUB-ami

Kazuki

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się, czy jeżeli w zestawie kina domowego wykorzystuje wzmacniacz jako końcówkę mocy dla lewego i prawego kanału, to czy ma sens podłączenie sub. Do wzmacniacza po pre out? Wtedy mógłbym go wykorzystać do słuchania w stereo jak i podczas oglądania filmów? Próbował ktoś takiej konfiguracji?

W tym układzie potrzeba zastosowania subwoofera również zależy od kolumn. Zastosowanie końcówki mocy nie poprawi ich zejścia na basie, więc jak zaczynają pracę od f<45-50Hz sub się przyda. mozna go "zasilic" z wyjscia pre-out.

Niektóre zwlaszcza tansze suby przy połączeniu pre-out mogą mocno zwiększyć przesluch międzykanalowy i wtedy trzebaby wykorzystać połączenie wysokopoziomowe.

Subwoofer zawsze poprawi brzmienie, nawet w przypadku dodatkowej końcówki mocy, ważne jest aby ustawić wzmocnienie na granicy poziomu słyszalności. Sub niskie tony załatwią potem za nas wszystko i uczynią muzykę dużo bardziej ciekawszą :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Najlepszy subwoofer to brak subwoofera i zawsze bede to powtarzal, lepiej zainwestowac w kolumny ktore poprawnie odtworza bas.

za wyjątkiem sprzętów audio gdzie producent, nie wnikam czy zasadnie czy nie, zrobił sprzęt który zasilić trzeba odpowiednią biegunowością

Z elektrycznego punktu widzenia dla urzadzenia nie ma znaczenia gdzie podamy faze, to jest kolejny wymysl audiofili ze niby po odwroceniu wtyczki sprzet gra lepiej

Odwracajać wtyk jednego urzadzenia względem wtyku innego mozna doprowadzic do sytuacji, w ktorej oba urządzenia będą zasilane "w jednakowej fazie".

To nie ma znaczenia, wiesz w ogole skad sie bierze faza w gniazdku i dlaczego jest ona tylko na jednej zyle?

Kolejnosc Faz ma jedynie znaczenie w przypadku silnikow 3 fazowych gdzie owa kolejnosc odpowiada za kierunek obrotów, oraz w przypadku prostowników tyrystorowych sterowanych 3 fazowych gdyz chodzi o przesuniecie wzgledem siebie faz o 120 stopni, i prawidlowa kolejnosc podlaczenia faz na uzwojenia wyglada tak L1 na R, L2 na S, L3 na T.

Najlepszy subwoofer to brak subwoofera i zawsze bede to powtarzal, lepiej zainwestowac w kolumny ktore poprawnie odtworza bas.

Tak, szczególnie w pomieszczeniach do 15- 20 m2 gdzie często nie ma gdzie wstawić podłogówek, a na kolumny przeznaczamy maksymalnie 2000 złotych. W takich przypadkach bas jest, to fakt, ale nie gra, a jedynie buczy. I wówczas nie mając porównania podniecamy się, że to idealne rozwiązanie i istny super Hi-End.

Bez przesady, nie musi być to graciarnia- 15 m2 to nie tak dużo. Wciskanie dużych kolumn we wnęki w ścianach lub dostawianie do samych brzegów mija się z celem. A potem tacy narzekają, że kupili świetne kolumny a dźwięk jakiś taki płaski i brumiasty. No chyba, że ktoś ma osobny pokój, gdzie mebelków jest mało i można sobie wtedy pokombinować.

Nie ma reguly, ja mam pelne umeblowanie, łóżko, biurko i kolumny ustawione sa tak ze sa od scian odsuniete o 60cm z kazdej strony

A kolumny sa spore 30x30x110 wiec jak widac da sie

>Bumpalump

Piszesz, że kolejność fazy nie ma znaczenia- nie do końca się z tym zgodzę bo spotkałem już sprzęty w których miało to spore znaczenie. Nie wnikam, czy na skutek wpadki konstrukcyjnej, czy ideologii ale widziałem np wzmacniacz Luxmana z zamontowaną obok gniazda przewodu zasilania neonowką z polem stykowym, po dotknieciu którego wskazywała swieceniem prawidłową fazę. U znnajomego w bloku np trzeba było kombinować z odwracaniem wtyczek by przydzwiek zniknął. Ja mam na szczęście instalację 3przewodową i nie mam z tym problemów, pewnie dlatego, że i tak cały sprzęt grający "siedzi" na jednej listwie ale niektórzy nie mają tak łatwo.

Nie ma reguly, ja mam pelne umeblowanie, łóżko, biurko i kolumny ustawione sa tak ze sa od scian odsuniete o 60cm z kazdej strony

Qrcze, to ty chyba slalomem i w podskokach ( uwaga na kable) w pokoju się poruszasz :-)

Ja mam na szczęście instalację 3przewodową i nie mam z tym problemów

Gratuluję i zazdroszczę.

Qrcze, to ty chyba slalomem i w podskokach ( uwaga na kable) w pokoju się poruszasz :-)

Jak widac niekoniecznie, zdjecie dosc stare, ale ustawienie takie same, i zamiast 2 par podstawkowców stoja podlogowe

r1bio9.jpg

Mnie z kolei zaciekawiła ta wysokotonówka zaraz nad podłogą w układzie D'Appolito - dziwne rozwiązanie niezależnie gdzie się siedzi.

A kwiatek na talerzyku jest dla równowagi domowej - mąż audiofil a żona florofil.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.