Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo/film max 5tys. zł.

darekgu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałem prosić o pomoc w doborze zestawu stereo. Na początku napisze że moje preferencje to 60-70% dla muzyki a reszta dla filmu, pokój 20m2; muzyka jakiej słucham to w większości rock + pop z lat 60’-80’ troche muzyki klasycznej, muzyka filmowa (np. Ennio Morricone) a czasem (ale rzadko) r’n’b (siostra gdy sprząta :) . Chciałem złożyć zestaw nie przekraczający 4-5tys.zł. Brzmienie jakiego oczekuje to w miarę czysta i szczegółowa góra oraz miękki i soczysty bas (nie chce „łubu-dubu”) chociaż w filmach bas musi być mocny np. przy eksplozjach podobnie jak w miarę przestrzenny dźwięk. Myślałem przede wszystkim o sprzęcie używanym bo w tej cenie można mieć coś na prawdę dobrego; sprzętu nie kupie w całości tylko stopniowo-odtwarzacz Cd-kolumny-wzmacniacz/amplituner. Całość mam zamiar podpiąć do TV więc z tego co wiem wzmacniacz odpada ale gdzieś coś czytałem że się kombinuje jakimiś kablami czy urządzeniami aby dźwięk szedł z kolumn od TV przez wzmacniacz (JAK TO ZROBIĆ? to dla mnie czarna magia). W późniejszym terminie chce dokupić dysk sieciowy (lub serwer NAS jak kto woli) oraz tuner radiowy, dlatego myślę że ampli jest dobrym wyborem chociaż jestem świadom pewnego spadku jakości podczas odtwarzania muzyki ale da się z nim połączyć przez wi-fi czy choćby HDMI. I w końcu najważniejsze: jakie kolumny, odtwarzacz Cd oraz ampli(ew.wzmacniacz jeśli go podepne jakoś do TV) zaproponujecie mi. Myślałem o odtwarzaczu Denon DCD-620/925. Czy to dobry wybór? a może inna mara? marantz?. Spodobały mi się kolumny Avance K5 ale nie mam 7000 tylko na nie :(. Inne o jakich myślałem to elac FS68.2, Jamo Concert c97, Canton Chrono 509.2 DC. Co do stacji bazowej to jestem zielony.

Troche się rozpisałem ale myślę że będzie pozytywny odzew. Proszę o propozycje i podpowiedzi

Pozdrawiam wszystkich

https://www.audiostereo.pl/topic/116259-zestaw-stereofilm-max-5tys-z%C5%82/

Witaj,

z Twojego opisu wynika, że jednak większą część czasu będziesz słuchał muzyki i to na jakości brzmienia przede wszystkim Ci zależy. Moim zdaniem najlepszym dla Ciebie wyborem byłby stereofoniczny amplituner sieciowy, który umożliwia wprowadzenia praktycznie każdego rodzaju sygnału cyfrowego audio (coaxial i optyk), tak więc spokojnie możesz połączyć Twój telewizor czy inne źródło do amplitunera. Dodatkowo taki amplituner ma pełną funkcjonalność sieciową, masz dostęp do setek internetowych stacji radiowych, dostęp do zewnętrznego dysku NAS oraz serwisów streamingowych typu Spotify. Co jednak najważniejsze, jakość dźwięku z takiego urządzenia będzie znacznie lepsza, niż z amplitunera wielokanałowego. Do wyboru masz trzy amplitunery - Onkyo TX-8050, Yamaha R-N500 (ewentualnie tańsza wersja R-N301) oraz Harman Kardon HK3770.

Kwestia kolumn - do twoich preferencji moim zdaniem idealnie nadawałaby się bardzo elegancka, polska konstrukcja Audio Academy Phoebe III. Jako alternatywa zwróciłbym uwagę na kolumny Indiana Line Tesi 560.

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

podczas ostatniego Audio Show duże wrażenie na wielu ludzi zrobiły głośniki wolnostojące Sapphire 25.

Cena za parę niecałe 3000 zł więc warto się zainteresować. Producentem jest Pylon Audio - polska firma!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co myślicie w temacie odtwarzaczy cd? Jest jakaś różnica między poszczególnymi markami? Ten używany model o którym pisałem jest wystarczający czy szukać czegoś całkiem nowego?

mam jeszcze oferte na głośniki własnodomowej produkcji na podobieństwo RSL Oberon II które kosztują 11.000zł! oto stronka

Ukryta Zawartość

propozycja jest za pół ceny ale nie wiem czy warto a nie jakieś np. 3-drożne kupić w sklepie no i czy któryś z tych wymienionych ampli to uciągnie?

Ukryta Zawartość

Myślałem przede wszystkim o sprzęcie używanym bo w tej cenie można mieć coś na prawdę dobrego; sprzętu nie kupie w całości tylko stopniowo-odtwarzacz Cd-kolumny-wzmacniacz/amplituner. Całość mam zamiar podpiąć do TV więc z tego co wiem wzmacniacz odpada ale gdzieś coś czytałem że się kombinuje jakimiś kablami czy urządzeniami aby dźwięk szedł z kolumn od TV przez wzmacniacz (JAK TO ZROBIĆ? to dla mnie czarna magia). W późniejszym terminie chce dokupić dysk sieciowy (lub serwer NAS jak kto woli) oraz tuner radiowy, dlatego myślę że ampli jest dobrym wyborem chociaż jestem świadom pewnego spadku jakości podczas odtwarzania muzyki ale da się z nim połączyć przez wi-fi czy choćby HDMI.

Musisz uporządkować co chcesz zrobić i jaką strukturę sprzętu chcesz mieć w przyszłości (może ja nie do końca rozumiem). Sprzęt używany to dobry trop przy ograniczonym budżecie. Ponieważ więcej słuchasz muzyki polecam Ci klasyczny wzmak stereo jako główny sprzęt. TV możesz do niego podpiąć albo po RCA (zależy jaki masz TV) albo po optyku, ale wtedy będziesz potrzebować zewnętrznego DACa (przetwornik cyfrowo-analogowy). Z DACów polecam używkę, jest tego wiele (tanie a dobre MF V-DAC, Arcam rDAC i masę innych). Kupuj DACa przyjmującego usb - w przyszłości podepiniesz do niego NASa.

Ampli nie kupuj - uważam. Sam mam ampli KD i wzmak stereo podpięte do wspólnych kolumn i 80% czasu mam włączony wzmak stereo, bo daje b. dobry dźwięk także przy oglądaniu TV czy filmów. Do tego wzmaka stereo mam podpięte kilka peryferiów: NASa, TV, konsolę, etc. i wszystko gra i śmiga.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.