Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz stereo kupić?

grzegorz39

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Może mi ktoś doradzi jaki wzmacniacz kupić do kolumn ZgC 60-8-670 . Kolumny grały na amplitunerze UNITRA ZRK AT 9115 i było w miarę wszystko ok. Jednak zachciało mi się czegoś ''ładniejszego'' i z polotem. Kupiłem od kumpla jakiś sony i... czar prysł!! Dźwięk płytki bez jakiegokolwiek basu i sopranu.Nie znam się zbytnio na parametrach i odpowiednim doborze sprzętu,ale kolumny grały naprawdę ok. i nie chciał bym ich zmieniać. Wzmacniacz mógłby być ''używka'' tak nawet do ok.900zł. Może z wyjściem na 4 kolumny,coś bym kiedyś dokupił. Fajnie by było jakby miał pilota. Przepatrzyłem już niezliczoną ilość forum i podpowiedzi i tylko ''młyn'' w głowie. Z góry dzięki za podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/116297-jaki-wzmacniacz-stereo-kupi%C4%87/

Kolego... Aż przykro się czyta, że jeszcze się katujesz tak beznadziejnymi kolumnami...

Co nie kupisz, będzie nadal płytko i bez jaj grało... Te kolumny nie mają basu, to że mają takie i tyle głośników to niestety nie znaczy ze grają tak jak wyglądają...

Naprawdę, jeżeli chcesz lepszej jakości dźwięku, to sprzedaj te kolumny i kup inne.

No i podaj też model tego sony co masz, może to też jakiś nieudany model...

Uprzedzając Twe pytanie, czemu na unitrze grało dobrze?

Grało dobrze, bo te sprzęty były sztucznie podbite na skrajach pasma, po to żeby właśnie uzupełniać braki takich płytkich kolumn i robić wrażenie potęgi...

Jeżeli nie chcesz zmian, to najlepiej kup sobie wzmacniacz Unitra WS-303 lub 503 i będziesz dalej słuchał, o ile nie przeszkadza Ci jeszcze taki dźwięk.

Te 900 zł rozbij na 500 zł za kolumny i 400 zł wzmacniacz. Choć bezpieczniej byłoby 700 na kolumny i 500 na wzmacniacz.

Wydawanie więcej niż 300 zł na wzmacniacz do tych kolumn to wyrzucanie pieniędzy w błoto. A za 300 zł i tak nic ciekawego się nie kupi.

Lepiej Ty podaj ile chcesz/możesz przeznaczyć na to...

1. Podaj budżet.

2. Podaj metraż pomieszczenia.

3. Podaj w końcu model tego Sony, i odrazu budżet na ewentualnie inny.

4. Co chciałbyś/lubisz w brzmieniu, jaki ma być charakter?

Przeznaczyć bym mógł ok. 1500-2000 zł. jeśli sprzedam te kolumny. Pokój jest 9,5 m na 5m. Sonego oddałem do rodziców dlatego o nim zapomnijmy. Wzmacniacz muszę kupić. Słucham polskiego rocka,ogólnie rocka,a i metallica czasem się wkradnie.... kurcze żona słucha popu i czasem disco polo.Kumpel polecał mi wzmacniacz NAD3020A ,oraz kolumny KEF Q35.Czy to ok?

Mam jeszcze jedno pytanie... dlaczego te moje kolumny się nie nadają. Wyglądają bardzo solidnie,dwa głośniki basowe,średni i gwizdek. Mam je pewnie już ze 20 lat. Ciężko dobrać wzmacniacz do nich?

Naprawde tak jak wyżej koledzy Ci radzą daruj Sobie te kolumny i jak najszybciej zacznij nową przygodę z dobrymi używanymi kolumnami jakiejś znanej i zacnej firmy. JBL, Dali. Nie trac czasu

Super dzięki za podpowiedzi. Kolumny już wystawione na necie do sprzedania - przekonaliście mnie....Mogę prosić jakieś linki z waszą propozycją głośników i wzmacniacza,żeby to razem ciekawie współgrało?

Powiedziano mi też ,że sygnał wychodzący z mojego komputera jakby to powiedzieć-''nie ma jadu'' i należy dokupić kartę dźwiękową. Zakupiłem więc kartę CREATIVE Sound Blaster x-fi HD.jak mi polecono. Czy to dobry zakup? Czy dźwięk będzie lepszy?

witam, ja slucham na Denon PMA 700AE i mam do tego wpiete JBL E80 z seri Northridge.

Glownie to rock i troche elektroniki z lat 80-90. Generalnie jestem bardzo zadowolony z tej kombinacji, E80 maja fajne brzmienie , moze czasem wyskie troche za bardzo ale to latwo skorygowac i jest malinka :)

Jeden minus to wzmak daje troszke za malo basu jak sie slucha po cichu ..ale u mnie to akurat rzadkosc ;)

Kup kolumny dość uniwersalne, bezproblemowe, np. Tannoy M5 albo M4, Dali 450, Mission M35.

Wzmacniacz również bezproblemowe polecam: Sony TA-F570ES lub 670ES. Ewentualnie bardziej jasno grające: Sony TA-F590ES i 690ES.

Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi. Na pewno coś teraz wybiorę,teraz wiem w którym kierunku szukać.

Spodobał mi się ten Sony TA-F570ES- tak wizualnie...

tylko różnią się ceną!!..taki sam model,a kosztuje 4 000 zł. i 350 zł. który?

Kolumny Magnat Vintage 350, Dali 606, Acoustic Energy Evo 3, ALR Nummer 4, Celestion F30 ze wzmacniaczem Marantz 6010 OSE, Arcam Alpha 6+, Arcam Alpha 8,

Lub kolumny Tannoy R2 ze wzmacniaczem Rotel RA-870BX, Sony TA-FB 920/930/940 QS, Arcam Alpha 7R

Tak myślałem-lekki jak piórko...pewnie sama obudowa....A ta karta do komputera ok? Właściwie z czego najlepiej odtwarzać muzykę?

I tak patrzę jeszcze na te kolumny Tannoy R2.One mają tak wizualnie strasznie małe głośniki. U mnie są naprawdę duże..... jak będzie z głośnością?

Kurcze.... tyle pytań a tak mało odpowiedzi....Ja wiem,że na tym sprzęcie się nie znam,a moje pytania wywołują uśmiech na waszych twarzach,a może irytację,ale to nic trudnego napisać parę słów. Ja będę trochę mądrzejszy,nie będą mnie wkręcać w sklepie, a może i ja się kiedyś odwdzięczę jakąś radą,może na inny temat...pozdr.

Nie o to chodzi, moim zdaniem do działu Dla początkujących zagląda po prostu niewielu wyjadaczy - nie ma się co dziwić, każdego by szybko znudziło ciągłe doradzanie na temat "jakie to czy tamto kupić". ;) Koledzy 54139 i justas32 coś tam Ci doradzili, może więc spróbuj rozglądnąć się w przywołanym przez nich sprzęcie. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.