Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon z wbudowanym preampem

gelo29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów,

chcę kupić gramofon (ma to być prezent świąteczny) z wbudowanym przedwzmacniaczem gramofonowym.

Osoba, która będzie z niego korzystać, z różnych względów (głównie finansowych) nie będzie mieć możliwości zakupu zewnętrznego preampa.

Czy ktoś z Was zna jakiś sensowny gramofon wyposażony w przyzwoitej klasy preamp?

Z mojego wczesnego rozeznania wynika, że faworytem może być Pro-Ject Debut Carbon Phono USB (DC).

Czy to będzie rzeczywiście dobry wybór?

A może jednak coś innego?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/116311-gramofon-z-wbudowanym-preampem/

Nie,

właśnie sęk w tym, że wzmacniacz nie ma wejścia phono...

Pytałem o tego Denona - mam opinie, że jednak w gramofonie Pro-Ject preamp jest wyższej klasy, a i ponoć sam gramofon również lepszy.

Ten cudny Pro-Ject, który chcesz kupić ma wmontowany preamp ale tylko na wkładki typu MM. Jak przyjdzie Ci założyć coś lepszego typu MC to i tak będziesz musiał kupić preamp zewnętrzny. Warto dwa razy wydawać pieniądze na to samo?

Lepiej kup bez preampu a preamp zewnętrzny np. ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I szczerze mówiąc jeśli chcesz go kupić to się raczej sprężaj bo długo nie postoi w takiej cenie. W sklepie wisi za 499 zł.

Ukryta Zawartość

Niestety,

jak już pisałem wcześniej - z różnych względów, nad którymi chyba nie ma sensu się tutaj rozwodzić - musi to być gramiak typu plug&play z wbudowanym preampem.

Ewentualnie mogę dokupić inną niż fabrycznie montowaną wkładkę.

z różnych względów, nad którymi chyba nie ma sensu się tutaj rozwodzić - musi to być gramiak typu plug&play z wbudowanym preampem

No, ale co to za problem. Wpinasz - Ty, lub jakiś inny ktoś, czy też ktosia - tę kostkę za gramofonem i działa. Możesz o niej zapomnieć. NIe masz wdety problemu z wyborem gramofonu bo stanie się to pod tym względem obojętne.

Mam wrażenie, że nie istnieją gramofony z jakimś wybitnym preampem. Mają wbudowane ot, takie żeby grało. I są to gramofony z tzw. średniej półki.

Na Twoim miejscu zainteresowałbym się Audio Technicą 120 coś tam. Ma w zasadzie wszystkie niezbędne regulacje i jest to istotnie plug&play.

Podłączenie? A tak ze dwie minuty:)

Jak gra? Ano tak, jak ze średniej póły. Po (obowiązkowej) wymianie dołączonej wkładki - nie ma dramatu. Wiem, bo miałem:-)

Bezlitosna ... oj Ty niewierny Ty ... ;-)

Ukryta Zawartość

Oczywista cenę pomijamy.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

-:) Przecież napisałem, że "mam wrażenie".

Zresztą od dawna już nie śledzę nowości. Staroci też:)

Mam tak, że co sobie odłożę na lepszy gramofon - nakupię płyt i - kicha.

Toteż pozostaję przy słuchaniu muzyki a nie przy planach o zmianach!:)

A może jednak coś innego?

- jest jeszcze opcja kupna wzmacniacza starego z wejściem phono - są one tanie, a niektóre posiadają preampy na wysokim poziomie....

excelvinyl winylmania blog szukaj

Dzięki za wszystkie sugestie.

Spróbuję zatem gdzieś porównać Audiotechnikę LP120 i tego Pro-Jecta.

Coś się wybierze.

A, i znalazłem jeszcze wyższy model Audiotechniki: LP240.

Czy w porównaniu do LP120 ma wbudowany wyższej klasy preamp?

Ktoś coś może wie na ten temat?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.