Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do 2500-3000zł

KamilBTM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję kina domowego 5.1 do max 3000zł. Jestem kompletnie zielony w tym temacie więc będę potrzebował pełnej pomocy ;)

Szukam głośników + amplitunera. Kina będę używał w 70% do filmów, 20% muzyka i 10% gier. Filmy będę odtwarzał z komputera dlatego nie potrzebuję odtwarzacza.

Wkleiłem plan pokoju w którym ma znajdować się kino, TV jaki będę miał jest 47-calowy. Pokój jest dopiero po remoncie więc mogę manewrować głośnikami i TV jak chcę (tutaj też liczę na pomoc - co jak ustawić itp.).

W prawym dolnym rogu planuję ustawić sofę, wyżej biurko z komputerem i z tego komputera pociągnąć kabel to amplitunera. Jako że mam jedno wyjście HDMI chce przez nie podłączyć komputer z amplitunerem a następnie kablem HDMI z amplitunera połączyć TV (jest taka możliwość?). Telewizor mogę powiesić na ścianie jak i postawić na szafce (co będzie lepsze?). Planuję również zakupić fotel który byłby przy komputerze, ale podczas oglądania filmów dałbym go na wprost telewizora (tak jak na obrazku) I na koniec jak ewentualnie ustawić głośniki? Tak aby najlepiej słyszeć dźwięk biorąc pod uwagę oglądanie z fotela jak i czasem z sofy.

Mam nadzieję że nie namotałem za bardzo:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116331-kino-domowe-do-2500-3000z%C5%82/

Mimo zerowego zainteresowania chciałbym zadać inne pytanie:)

Wybrałem amplituner Pioneer VSX-529-K i głośniki Wharfedale OBSIDIAN 600 HCP. Czy taki zestaw będzie ok na mój pokój? Jak ustawić głośniki żeby czerpać jak największą przyjemność z oglądania filmów?

Kolego w kinie podstawa to subwofer, muszę Cię zmartwić, w tej cenie nie będziesz miał dobrego satysfakcjonującego Cię sprzętu. Proponuję kupować po kolei, sukcesywnie a będziesz się cieszył naprawdę dobrym sprzętem. Zapomnij o Pionerze, popatrz na Onkyo lub Yamahę i wcale nie muszą być najnowsze modele. Wcześniejsze niczym im nie ustępują a można wyrwać nowe(nie używki) wyższe egzemplarze. Popatrz za amplitunerem w granicach 1,7-2,0 tys z ubiegłego roku z wymienionych przeze mnie firm. Głośniki kup na razie same fronty ( o tym jakie później) jednak tu, zeby cieszyć się jakością dźwięku dozbieraj, dołóż następną dwójkę. Niestety , żeby to grało musi nieco kosztowć. Można kupić zestaw kolumn za 1 tys zł ale po pewnym czasie usłyszysz ich niedoskonałości, braki, niedociągnięcia itp. Na razie tyle. Przemyśl.

Na innym forum mi napisali że do mojego pokoju spokojnie wystarczy 5.0.

Powiedzmy, że budżet skoczy o te 500zł, co byś polecił? Te głośniki Obsidian są dobre? Czytałem że lepsze od 606.

To idź na to inne forum i tam zasięgaj porady.

Kolego, jak myślisz , po co jest ta jedynka po kropce (5.1 , 7.1) w opisie w danych technicznych? To jest oddzielny kanał dedykowany niskim częstotliwościom obsługiwanym przez subwofer. Żadna kolumna w tym przedziale nie przeniesie na tyle niskich częstotliwości by ją było słychać. Po prostu w pewnym momencie zamilknie i będzie kicha. Ja osobiście nie widziałem kina 5.0 a już na pewno nie w tym przedziale cenowym .

Kolego nie patrz na to co piszą w opisach technicznych podając np 5x110W, 110Wat jest przy wysterowanym ( przy podłączonej 1-ej kolumnie ) jednym kanale, podłączając po kolei następne kolumny moc spada by przy wysterowanych wszystkich pięciu kanałach zatrzymać się w okolicach 40-50W na kanał. Te kolumny, które podane są ( Jamo, Wharfedale) tutaj mają niezłe głośniki basowe i żeby zagrały odpowiednio dynamicznie muszą mieć dobry wzmacniacz/amplituner, z odpowiednim zapasem mocy, z odpowiednim impulsem, ten Pioneer Ci tego nie da tym kolumnom , poza tym kolumny takie potrzebują miejsca do ich ustawienia, są dwa sposoby, z basowcami do środka lub na zewnątrz, grają wtedy inaczej, zależy to też od akustyki pomieszczenia, Twoje jest moim zdaniem za małe na te kolumny. Zaproponowałem Ci przedział cenowy w którym powinieneś rozglądnąć się za amplem .

Kolega KANSAS chyba nie oglądał filmu z dobrym subem( wcale nie musi kosztować grube tysiące).

Te głośniki Obsidian są dobre?

co wg Ciebie oznacza dobre, Kolego , każdy z nas ma inne preferencje brzmieniowe i to, że mi się spodoba (powiedzmy) ich dźwięk nie znaczy, że Tobie podejdą, posłuchaj ich ale nie w sklepach typu MM czy jemu podobnych. Mi np. podeszły kolumny Taga Harmony TAV 606 v.3 zalezy czego szukasz, jakiej muzy słuchasz. Wiele czynników wpływa na wybór kolumn. A sub musi być w kinie i nie słuchaj nikogo kto mówi, że tak nie jest.

OK w środę podjadę gdzieś i poszukam gdzie mógłbym przesłuchać tych Obsidianów, może znajdę jakieś inne przy okazji.

Któryś z tych amplitunerów będzie dobry?

Marantz NR 1504

Harman Kardon AVR 161

Denon X1000

Który będzie najlepszy?

I jeszcze jakbyś mógł polecić jakiegoś suba to będę wdzięczny, po nowym roku mógłbym kupić.

A co sądzisz o tych zestawach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Który będzie najlepszy?

Nie ma takiego. Każdy jest inny.

W tej cenie znajdziesz gotowe kino Denon X1000 z Obsidianami i ze względu na cene to dobre kino. Ewentualnie jesli uda Ci się wymienić na Yamahe 477 to będzie ciekawiej.

Od biedy mogę po nowym roku przeznaczyć na kino 5000zł, ale wolałbym je wydać na inne przyjemności ;)

Byłem poszukać dzisiaj w sklepach jakichś ciekawych amlitunerów i głośników, ale niestety nic nie udało mi się znaleźć.

A powiedz mi czy do mojego pokoju (12-13m2) warto kupić suba czy będzie tylko przeszkadzał. Jeśli tak to jaki polecasz?

Subwoofer w kinie domowym na pewno daje dużo frajdy. Jak ja kiedyś składałem swój pierwszy zestaw to kupiłem na początek 5.0 bo miałem mały budżet, a chciałem kupić lepsze kolumny. Zależało mi żeby w stereo też grały dobrze. Kupiłem wtedy Roth Oli40 5.0 i bez suba i było dużo basu. Ale wiadomo w miarę jedzenia apetyt rośnie :) Na Twoim metrażu powinny się sprawdzić kolumny Melodika BL310. Jeśli na początek zdecydujesz się kupić bez suba to możesz sobie pozwolić na lepszy amplituner np. Marantz SR5008. Jeśli z subem to wtedy niższy model amplitunera. Na suba musisz liczyć około 1000zł. Coś w stylu Jamo J 10, Paradigm PDR 80 v.5.

To jakie wybrać kolumny musisz sam zadecydować bo zależy jakie brzmienie Tobie podejdzie. Wprawdzie w małym stopniu będziesz ich używał do słuchania muzy nie mniej jednak ich brzmienie musi się nam podobać. W tym sensie , że Tobie.

Amplitunery tu podane są z najniższej półki więc szału nie będzie. Jeśli uda Ci się przesłuchać proponowanych Obsidianów lub Jamo 626 i spodobają Ci się to popatrz na taki zestaw

Ukryta Zawartość

masz tu ampla z wyższej półki,

Ukryta Zawartość

lub ten z Taga Harmony

Ukryta Zawartość

z amplem z najwyższej półki serii RX-V -75, może uda Ci się też znaleźć te Tagi i posłuchać jak grają .

Pamiętaj podczas odsłuchu, że u Ciebie kolumny będą grały inaczej (inna akustyka pokoju) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bez odtwarzacza zestaw będzie tańszy

Nie patrz na podawane moce w danych technicznych np. 5x110W , te 110 W jest przy wysterowanym jednym kanale ( przy podłączonej tylko jednej kolumnie). Przy podłączaniu każdej następnej moc spada by zatrzymać się w granicach 40-50-kilka W na każdy kanał. W modelach z najniższej półki będzie jeszcze mniejsza wiec moim zdaniem za mała żeby dać wystarczająco mocny impuls kolumnom typu Obsidian czy Jamo . Masz małe pomieszczenie więc nie musisz mieć nie wiadomo jakiej mocy kolumn. A dodatkowo te Obsidiany czy Jamo moim zdaniem będą miały u Ciebie za mało miejsca, żeby je dobrze ustawić i możesz się zawieść co do ich brzmienia u Ciebie w domu. Można je ustawić na dwa sposoby, z basowcami do środka lub na zewnątrz. W każdym przypadku potrzebują nieco więcej przestrzeni wokół siebie.

Zerknij też na takie kolumny

Ukryta Zawartość

wprawdzie zestaw 5.0 jest za 2400 ale możesz zacząc od kupna samych frontów, nie napalaj się , kupowanie po kolei ma swoje zalety- sprzęt będzie lepszej klasy i brzmieniowej i jakościowej.

Jeśli natomiast spodoba Ci się brzmienie tych Indiana Line to bierz model z większymi głosnikami basowymi tzn z końcówką 60 w nazwie modelu np 560 .

Popatrz też na Taga Harmony Platinum 5.0 set z F60 na frontach, jak by były za słabe to F80 lub F100 z w/w amplami ( Yamaha 675 lub 775 ),

może jakieś krajowe , np.Pylon Audio Pearl 25 tylko te są z tylnym bass refleksem u Ciebie raczej lepszy by był przedni ( z przodu otwór basowy) to już raczej Topaz 20 , posłuchaj też jak będziesz mógł KEF C-5 lub większe C-7 .

kolumny odsłuchuj z tymi amplami jakie masz zamiar kupić żeby już mieć rozeznanie w brzmieniu , nie ze wzmacniaczami bo z nimi kolumny brzmią inaczej.

Telewizor postawiłbym na wprost sofy tzn w lewym górnym rogu żeby okno nie odbijało się w tv a po bokach jego kolumny frontowe natomiast surroundy za sofą. Suba można by było "schować" za sofą w rogu.

Jako że mam jedno wyjście HDMI chce przez nie podłączyć komputer z amplitunerem a następnie kablem HDMI z amplitunera połączyć TV (jest taka możliwość?)

właśnie tak powinno wyglądać połączenie , będziesz musiał tylko trochę pokombinować z odtwarzaczami na kompie bo nie z każdego da się wypuścić sygnał audio taki jaki jest w filmie, np DD+ czy DTS HD MA, trzeba kombinować z ustawieniami w nich.

Kwestia suba, hm, podam Ci propozycje , z niższego pułapu cenowego to Taga Platinum v.2 SW10 ok 1 tys zł lub TSW 200 ok 1,3 tys zł,konkretne ciężkie suby, Yamaha NS SW700 ok 1,6 tys zł , Velodyne Impact 10 on jest w tej chwili chyba za ok 1,7 tys zł,i nieco droższy REL T-5 ok 2 tys, będziesz odsłuchiwał kolumny to posłuchaj tych subków ale na jakimś fimie(najlepiej weź ze sobą jakiś akcji lub wojenny i na wybranych scenach odsłuchaj suba nie na muzie bo to co innego) uwierz mi to nie są drogie suby, jeśli chcesz żeby to grało a nie buczało to warto dać nawet ponad dwa tysie.

Jeśli chodzi o ample to dorzuciłbym jeszcze jakiegoś Onkyo z wcześniejszej linii i np TX-NR 616 jak Ci się uda dostać a jak nie to na allegro widziałem 717-tkę ale ponad 2 tys chyba 2,3 tys zł ale to już dobra maszyna i nie straszne mu kolumny o impedancji 4 ohm ( 616-tka też takie obsługuje i Yamaha 773 nie wiem czy ta 775 też) a impedancja jest ważna bo współpraca z amplami nie obsługującymi niskich impedancji może doprowadzać do przegrzewania się i wyłączania (zabezpieczenie termiczne) lub uszkodzenia w przypadku "trzodzenia" na np imprach domowych . Dlatego najlepszą jest impedancja 8-io ohmowa.

Pozdrowionka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego , nie ważne , że masz takie małe pomieszczenie , żadna kolumna w tym przedziale cenowym nie przeniesie na tyle niskich częstotliwości, żeby w pewnym momencie nie zamilknąć i zubożyć efekty dźwiękowe w kinie o te najniższe rejestry . Od tego są suby. Nie patrz też na to , że niektóre z proponowanych mają te 200 lub podchodzą pod 200Wat , nie chodzi tu o to, żeby zwijać dywan (no powiedzmy) w pokoju a o to , żeby mieć zapas mocy i odpowiedni impuls żeby poczuć pierdo...nięcie w kinie jak potrzeba a nie pierdnięcie hehe. Subwofer działa od pewnej częstotliwości przez nas nastawionej i włącza się tylko wtedy kiedy trzeba uzupełniając kolumny o ten tzw dół pasma z którym kolumny sobie nie radzą albo mają na tyle słabą skuteczność w tych niskich rejestrach, że po prostu ich nie słychać. Żeby skutecznie wspomagać kolumny subwofer musi być zbudowany w oparciu o odpowiednią technologię oraz o głośnik o dobrej skuteczności a co za tym idzie musi trochę kosztować. Warto na niego trochę wydać. Nie myśl sobie zaraz , że mam sprzęt za nie wiadomo ile. Nic z tych rzeczy. Ja wydałem na ampla,kolumny i sub ok 6 tys zł i gra to na 25 metrach. Sub ma 350 W i głosnik 250mm-owy z takiej samej wielkości membraną bierną i muszę Ci powiedzieć , że gdyby miał nawet 600W nie byłoby za dużo ( głosnosć w subie zaczyna się około godziny 7.00 a ja mam nastawioną gdzieś przed godziną 9.00) .

Przeszkadzać może jedynie kiepski sub który zamiast wydawać dźwięki o odpowiedniej częstotliwości w odpowiednim momencie nie przeciągając ich będzie ciągle "buczał" . Szkoda wtedy kasy na takiego. Zero przyjemności z oglądania. Tanie suby "pracują na dole " od częstotliwości powiedzmy 35 Hz do której niektóre kolumny potrafią "zejść" ale gdy pojawią się dźwięki o niższej częstotliwości (poniżej 30 Hz, już nie mówię o tych poniżej 25Hz) nawet sub, ten tani sub może zamilknąć gdyż nie przeniesie tych częstotliwości . Pytanie , po co taki sub. Nie lepiej trochę dołożyć i kupić coś lepszego, żeby nie mieć niedosytu w czasie oglądania filmu bo kurde jak ostatnio oglądałem ten film u znajomych to jakiś inny był dźwięk bo gdy walił się ten wieżowiec to mało nie pospadały u nich szkalnki z półek a u nas nie było tego, albo jak wchodziła godzilla do miasta to miało się wrażenie, że idzie za ścianą a u nas tego nie było, albo gdy wybuchła bomba atomowa w Indiana Jones ( chyba Królestwo Kryształowej Czaszki) zaraz na początku filmu to u nich aż kopnęło w klatkę piersiową a u nas , jakby ktoś kopnął ale w karton. Niestety tak można porównać kina domowe z i bez suba.

Dzięki za te pe wyczerpujące posty. Jeśli piszesz że te kolumny są do mojego pokoju za duże chodzi Ci o to że są po prostu duże? ;)

Czyli podsumowując:

1. Najpierw dobry amplituner ( Minimum 1,5tys?)

2. Potem 2 kolumny

3. Teraz reszta głośników

4. I na koniec suba.

Tak to wygląda?

Głośniki muszę kupić z tego samego modelu? Czy np. kolumny mogą być inne a reszta inne?

Weekend zamierzam poświęcić na podróże po sklepach i przesłuchanie kilku zestawów ;)

Jeśli piszesz że te kolumny są do mojego pokoju za duże chodzi Ci o to że są po prostu duże? ;)

Raz , że są duże a dwa to to , że jak wspomniałem potrzebuje (jak i Jamo) dość dużo miejsca do dobrego ustawienia.

Głośniki muszę kupić z tego samego modelu? Czy np. kolumny mogą być inne a reszta inne?

Fronty i centralny dobrze, żeby były z tej samej serii ( chodzi o zgranie brzmieniowe głośników) natomiast surroundy mogą być inne.

1. Najpierw dobry amplituner ( Minimum 1,5tys?)

Powiedziałbym , że bardziej w granicach 2 tys.

• 2 miesiące później...

Witam ponownie,

Dokonałem zakupu i potrzebuję trochę pomocy;)

Kupiłem Yamahe 677 i głośniki Indiana Line Nota 5551. Podłączyłem komputer do ampli przez wejście hdmi1 i wszystko było pięknie, głośniki grały elegancko. Potem podłączyłem TV przez HDMI DVI do HDMIout w amplitunerze i echo. Głośniki nie grają, dźwięku nie ma. Na pulpicie wyskakuje mi tylko informacja "Wykryto połączenie HDMI-DVI. Aby móc odsłuchiwać dźwięk w odbiorniku TV lub monitorze ze złączem HDMI, należy zastosować oddzielne połączenie audio między wyjściami dźwiękowymi komputera a sprzętem TV lub audio".

Wie ktoś jak to ogarnąć?

Potem podłączyłem TV przez HDMI DVI do HDMIout w amplitunerze

czyli co w TV masz wejścia hdmi czy nie bo nie rozumiem po co tutaj to DVI . DVI przenosi tylko obraz dlatego wyskakuje komunikat o dodatkowym połączeniu dla dźwięku. Po co tam jakieś dvi skoro są hdmi i one wszystko załatwiają.

Jeszce jedno pytanie, nie masz żadnego dekodera typu NC+ czy Polsat tak bo nie piszesz nic o nim. Programy oglądasz na TV z wykorzystaniem jego tunera tak? Czy TV obsługuje 3D. Jeśli na wszystkie pytania jest "tak" to musisz połączyć amplituner z TV kablem hdmi, tj wyjście w amplitunerze a wejście w TV z napisem ARC przy gnieździe hdmi . ARC to Audio Return Chanel- kanał zwrotny audio i jeśli masz podłączony kabel hdmi do innego gniazda niż to z ARC to dlatego nie ma dźwięku na amplitunerze. Dodatkowo musisz w TV w ustawieniach ( co to za TV) znaleźć ustawienia hdmi jeśli takie jest . W Sony w menu dźwięku jest coś takiego, że wybierasz sobie albo głośniki TV albo zestawu audio, w innym miejscu w ustawieniach -> Wejscie zewnętrzne są Ustawienia hdmi a tam Sterowanie przez hdmi, Włączenie lub wyłączenie Automatycznego wyłączania sprzętu połączonego z TV, Lista urządzeń podłączonych do TV(jeśli TV obsługuje ARC czyli gdy TV jest 3D).

W amplitunerze Setup -> Ustawienia hdmi-> Hdmi control-> dać na ON wejdzie automatycznie w podmenu gdzie włączysz ARC (ON) i powinno hulać.

Jak już ogarniesz napisz w kilku zdaniach jak gra Ci ten zestaw i jakiej muzy słuchasz. Będzie dla Innych.

Adek 45 dzięki za wyczerpujące opisy i wypowiedzi, zaczepiłem się do waszego tematu czytając bo sam zamierzam trochę zmodernizować swoje pierwsze kino - ampl. pioneer vsx423ks, kolumny pioneer S-ES3TB posłuchałem rok i dostrzegłem braki, nie wiedziałem na co zwracać uwagę itd. po przeczytaniu sporo mnie nakierowałeś.

Tak przy okazji to zapytam jaka powinna być odpowiednia odległość tyłów frontów od ściany? słyszałem że zbyt blisko podnosi bass oraz dźwięk jest stłumiony, ja mam tak na 4,5cm od ściany, pokój 5,10m x 3,30m.

Wszystko zależy, skoro tak masz i odpowiada Ci to może tak zostać, po co zmieniać coś co jest dobre. A przypuszczam, że i tak już próbowałeś różnych ustawień. Poza tym, nie każdy ma w pokoju na tyle miejsca, żeby manewrować kolumnami. Ale tak, powinny stać w pewnej odległości od ściany,

Ukryta Zawartość

miłej lektury.

Adek 45 dzięki za wyczerpujące opisy i wypowiedzi

po przeczytaniu sporo mnie nakierowałeś.

bardzo mi miło, cieszę się, że pomogłem co nieco nie tylko założycielowi tematu.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź Adek, ale chyba się nie zrozumieliśmy trochę ;)

Podłączyłem komputer kablem HDMI do amplitunera, do amplitunera mam podłączone głośniki i następnie podłączyłem kablem HDMI TV do amplitunera (na ampli HDMI out). Mam dwa wejścia HDMI w TV opisane tak: HDMI(DVI) oraz HDMI(STB). Zależy mi na tym aby ampli przesyłał do TV tylko obraz z komputera, a dźwięk z komputera prosto do głośników 5.1.

Nie mam żadnego tunera, nie oglądam telewizji już dobrych kilka lat:)

Opiszę jak tylko wszystko dobrze podłącze, ale raczej nie będzie to profesjonalna recenzja:)

Witam Kolego KamilBTM, ok, zakumalem, a "powiedz" czy hdmi z kompa wychodzi z grafy z hdmi czy z plyty glownej z hdmi, napewno instalujac sterowniki instalowales i sterowniki do dzwieku bo skoro po podlaczeniu do ampla gralo dopuki nie podlaczyles tv. Moze to byc sprawa tego typu(mialem to samo), ze po podlaczeniu tv do ampla komp a raczej odtwarzacz w kompie na ktorym sluchasz muzy czy ogladasz filmy/koncerty sam nie ustawi sie na dane urzadzenie (amplituner+tv) i trzeba pokazac mu to urzadzenie bo po podlaczeniu tv wskoczylo mu wyjscie audio pewnie "domyslne urzadzenie". Ja u siebie mam zainstalowane dwa sterowniki- z karty graficznej i plyty glownej zintegrowanej karty dzw. I w momencie gdy chce sluchac/ogladac na kompie bo np kobieta oglada "trudne sprawy) :) to zakladam sluchawki i pokazuje w odtwarzaczu urzadzenie na wyjsciu Realtec cos tam cos tam a gdy chce poogladac/posluchac z kolumn podlaczonych do ampla to pokazuje urzadzenie wyjsciowe Yamaha RX-V 773 i wtedy dzwiek leci iż ampla a obraz oczywiscie z tv. Zobacz jak masz. Na jakim odtwarzaczu sluchasz/ogladasz.

Z mojego tel.Sony Z

Ewentualnie po podlaczeniu tv komp/odtwarzacz wykryl je jako inne urzadzenie i trzaba go na nie nakierowac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.