Skocz do zawartości
IGNORED

Najtańszy sposób na przedsionek hi-endu :)

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy posluchac zestawow aktywnych Linn czy Meridian z ich DSP i juz sie wie, ze te studyjne monitory to nie to samo, tak samo pasywki w podobnej kwocie. Zreszta te marki maja takze do zaoferowania specjalne oprogramowanie, które tworzy akustyczny model pomieszczenia i eliminuje niekorzystne znieksztalcenia. Cena troche zawyzona, ale sprzet robiony w Europie.

Kolejna firma ktora robi wrazenie dzwiekiem, scena, dynamika, rytmem to Eclipse, ktora izoluje przetwornik od obudowy.

To sa juz najtansze produkty Hiend. Cokolwiek to dla kazdego z Nas znaczy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

hehe, tak jakoś mi sie napisało,

chodzi o to ,że jest jakby inaczej(czyściej) po xlr ,z pasywki.

ale to jak mowie tylko spostrzeżenia, nic pewnego, bede może jutro miał trochę czasu to się pobawię.

lampy są OK

pozdro

• 2 tygodnie później...

Moim zdaniem(i tylko moim) opale są dopracowane pod każdym względem, i nie są absolutnie gorsze od moich tannoy, a takze wielu dynaudio które miałem u siebie w domu.

jak dotrze do mnie sub to napiszę parę zdań.

Doszedł już sub bo jestem ciekawy jak zgrał się z opalami?

Kolejne przejezyczenie,

znaczy muszę sam po niego jechać, ale temat znany od wieków-brak czasu( a mam raptem godzinę drogi).

On się już dawno zgrał z opalami, bo to od tego samego człowieka, który mi je sprzedał.

generalnie to on mi go od razu polecał, ale ja się naczytałem ,że one nie potrzebuja suba.

Może to i prawda, ale warto spróbować.

no i jeszcze jedna mała przeszkoda- muszę przekupić moją panią, bo kolejny grat w pokoju(grat w sensie na plus dla mnie i na minus dla niej)

rs

Jakby to powiedzieć: dzielone manleye + stello U3+ audio gd dac 19 i + tannoye LGM - przeciwko opalom z przeciętnym kompem ? Mój system kosztowal ponad 8k $ a opale 2,5 nowe( a uzywki 1500$). I co? i mogę powiedziec ,że to bardzo podobna liga. wrecz jestem przekonany, ze tylko zmiana kolumn na duzo lepsze np kensingtony ,jest w stanie "odleciec" opalom .

Opale też mają wady, a największa to musi być bardzo dobrze zaadoptowany pokój! tu nie ma zmiłój, bez tego one nie zagrają. ale jak to jest spełnione, to z niczym poniżej 4-5k$ nie warto zaczynać(chodzi o cenę nowych kolumn).

Dla porównania powiem,że u mojej córki stoją tannoye aktywne 501A(w swojej cenie bardzo poprawne) ,ktore nie mają nic wspólnego z opalami, a podejrzewam ,że rownież z innymi dobrymi aktywnymi monitorami z górnej półki.

I na koniec, nie ma czegoś takiego jak najlepszy system ,zawsze każdy będzie miał plusy i minusy.

u kolesia ,który mi sprzedawał kiedyś pre i amp rogue audio -wymienił na lebena 300 i grało to ładnie,grzecznie, miło, ale z jakby bez jaj.

Ciekawa się robi dyskusja.

pozdro

rs

Polecam sprobowac tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Polecam sprobowac tego:

Ukryta Zawartość

W jakim celu???

Ukryta Zawartość

W jakim celu???

ano w takim zeby sie przekonac ze cudow nie ma :-)

ludzie nagminnie mysla ze uda mi sie zbudowac hajenda za 5 zloty

nie wiem skad takie przekonanie wyrasta ale to staly tred.

Mozna sie zdziwic, nawiazuje do tematu. Najkrocej to kupno dobrych kolumn aktywnych, niekoniecznie studyjnych, jednak tu daje propozycje inna:

Jesli kogos stac na hiend, to kupno takiego zestawu za 1000-1500zl lacznie z skrzynka nie bedzie stanowilo problemu do sprawdzenia. Ot forma ciekawostki i przemyslen w kwestii audio do niewielkiego pokoju czy sluchania z bliskiego pola.

Nie oceniaj po wygladzie. Bledne myslenie.

Jak malo wiesz o Audio..ale szpecem jestes od Audiovoodoo.

Posluchaj np. Fostexow w podobnych gabartowo obudowach. Zdziwisz sie. Nie twierdze ze przetworzy cale pasmo, ale..no wlasnie ale.

Przemysław to nadworny teoretyk naszego forum !

Niestety przez to, że sprzęty audio zna tylko z obrazków to trudno z nim dyskutować.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przemysław to nadworny teoretyk naszego forum !

Niestety przez to, że sprzęty audio zna tylko z obrazków to trudno z nim dyskutować.

Ty też twierdzisz że głośnik oparty na jednym przetworniku na oko 4 cale lub mniej jest warty uwagi???

Tu trzeba sporej praktyki by wymyślić taką bzdurę.

Ludzie litości najpierw ktoś kpi z monitorów studyjnych bez jakiejkolwiek praktyki w temacie a teraz głośniczki z jednym przetwornikiem jako alternatywa chyba tylko komputerowych creativ nie obrażając firmy bo studyjny sprzęt robi niezły z nieduża kasę.

Ja nic nie twierdzę.

Zalecam jednak wstrzymanie się z krytyką i udawaniem guru do momentu przetestowania urządzenia o którym się wypowiada.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ty też twierdzisz że głośnik oparty na jednym przetworniku na oko 4 cale lub mniej jest warty uwagi???

Tu trzeba sporej praktyki by wymyślić taką bzdurę.

Ludzie litości najpierw ktoś kpi z monitorów studyjnych bez jakiejkolwiek praktyki w temacie a teraz głośniczki z jednym przetwornikiem jako alternatywa chyba tylko komputerowych creativ nie obrażając firmy bo studyjny sprzęt robi niezły z nieduża kasę.

Teraz to mowiac potocznie: smiechlem. Pograzyles sie po calosci tym postem. Nie widze sensu dalszej dyskusji. Prosze o forumowiczow o zbiorke na wystawe AS dla tym podobnych osob. Nauczajmy niz glupota zarazi cale forum.

Piopio madrze podsumowal.

Teraz to mowiac potocznie: smiechlem. Pograzyles sie po calosci tym postem. Nie widze sensu dalszej dyskusji. Prosze o forumowiczow o zbiorke na wystawe AS dla tym podobnych osob. Nauczajmy niz glupota zarazi cale forum.

Piopio madrze podsumowal.

Z czym kolega się nie zgadza, jakieś kontr argumenty, pasmo przenoszenia głośniczków proszę, podać z jakim spadkiem. Do tego zniekształcenia przy odtwarzaniu niższej składowej pasma.

Żeby nauczać trzeba o cokolwiek wiedzieć np. kiedy mówimy o zespołach głośnikowych aktywnych prawda. Bo to z tego co pamiętam odkrycie ostatnich paru miesięcy.

Ja nic nie twierdzę.

Zalecam jednak wstrzymanie się z krytyką i udawaniem guru do momentu przetestowania urządzenia o którym się wypowiada.

A co z twierdzeniem że fizyki nie da się oszukać teraz jest nieaktualne?

Wszystko masz w linku. Widac jak sie zapoznajesz z materialami, naocznie. Jednak najwazniejsze, to trzeba sluchac, a tego ci brakuje najbardziej. Osluchania.

Ano fizyki nie da się oszukać ...

Ukryta Zawartość

Ale zawsze można ją ochrzcić voodoo ;-)

Ukryta Zawartość

Piopio to temat pc audio tu tylko mogę ci powiedzieć jedno że nawet jeśli zjawiska istnieją a pewnie tak jest to jeszcze jest coś takiego jak możliwość percepcji tych problemów za pomocą ludzkich zmysłów. I tu jest pies pogrzebany bo nikt nie udowodnił w obiektywny sposób że problemy te słyszy a dopóty tak jest to dla mnie to sfera marketingowej magii.

W tym wątku o tym tyle. Zacznij wątek na pc audio to podyskutujemy na argumenty ;)

Wszystko masz w linku. Widac jak sie zapoznajesz z materialami, naocznie. Jednak najwazniejsze, to trzeba sluchac, a tego ci brakuje najbardziej. Osluchania.

Tak teraz widzę odnośnik do charakterystyki i dalej rewelacji się nie spodziewam po takim zestawie.
Piopio to temat pc audio tu tylko mogę ci powiedzieć jedno że nawet jeśli zjawiska istnieją a pewnie tak jest to jeszcze jest coś takiego jak możliwość percepcji tych problemów za pomocą ludzkich zmysłów. I tu jest pies pogrzebany bo nikt nie udowodnił w obiektywny sposób że problemy te słyszy a dopóty tak jest to dla mnie to sfera marketingowej magii.

Jeśli myślisz o testach ABX to nikt nigdy tego nie udowodni. Na tym polega test ABX ;-)

Jeśli myślisz o testach ABX to nikt nigdy tego nie udowodni. Na tym polega test ABX ;-)

Jeśli masz inny pomysł na obiektywny test który pozwoli na wykazanie czy różnicę są słyszalne dla badanego to podaj bo jeśli nie ma takiego to wracamy do punktu wyjścia ty twierdzisz że słyszysz a ja twierdzę że może ci się tylko wydawać bo nikt nie udowodnił że jest to możliwe.

Tyle ode mnie w tym temacie.

Jesli opierasz ten sceptycyzm tak samo jak udowodniles to tutaj, czyli na wierze ze cos nie moze zagrac, i juz. To prosze chociaz nie zarazaj tym innych. Wiecej wiary i praktyki - osluchow, szczegolnie rzeczy do ktorych jestes na anty.

Jesli opierasz ten sceptycyzm tak samo jak udowodniles to tutaj, czyli na wierze ze cos nie moze zagrac, i juz

Może zagrać wycinkiem pasma nie spełniając nawet norm dla hi fi. Jeśli komuś to odpowiada jego sprawa.

O tym czy coś ma SZANSE zagrać tak jak tego oczekujemy można wywnioskować już z parametrów urządzenia dlatego testowanie wszystkiego na sobie nie uważam za cnotę wartą naśladowania.

Dlaczego? Bo nie jestem królikiem doświadczalnym tylko konsumentem gotowego produktu.

Wlasnie zadbaj o te cnoty, bo je zgubiles. Doswiadczenie zdobywa sie praktykujac, a nie teoryzujac na podstawie obrazkow. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.