Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo czy aktywne? Jakie macie zdanie?

Blanco

Rekomendowane odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że ma bas poza zasięgiem każdej kolumny podstawkowej (mowie o głębi, zejściu choć szybkość również jest znakomita ale średni zakres basu z super podstawki da się znaleźć lepszy)z głośnikami do co najmniej 16,5cm a natężenie basu wystarczy nagłośnić 20m2 w sposób nieosiągalny również dla takich monitorków a mając na uwadze, że mamy go koło siebie to wydaje się jakbyśmy słuchali kolumn z basowcami 25cm.

Zresztą po co ja się tam produkuje i tak nikt nie uwierzy bez słuchania bo to nie ma prawa grać a te wszystkie nagrody jakie dostał ten zestaw to są kupione :-)

Czytając wszystkie odpowiedzi i ogólnie to forum można sformułować pewne nurtujące wnioski i niejasności. Rozumiem że wszystko kosztuje ale żeby od razu za 2000zł nie można było nic kupić ciekawego i poprawnie grającego? Idąc tokiem rozumowania niektórych „audiofili” można naprawdę nabawić się kompleksów, a wręcz choroby psychicznej. Czy na pierwszy samochód dostajecie BMW M5 z salonu, a do starej Hondy nawet nie wejdziecie? Codziennie jecie kawior i leczycie się w ekskluzywnych klinikach? Nie sądze… Odnoszę wrażenie że co niektórzy jak chcą posłuchać muzyki to tylko na hi-endzie, a jeśli nie mają takiej możliwości to nie słuchają jej w ogóle. Przecież to sama muzyka ma dawać radość, czyż nie? Ja wolę zobaczyć uśmiech na twarzy bliskiej mi osoby niż nowe kable, pozłacane końcówki itp.

Trzeba zrozumieć że rynek działa jak klient zagra. Jeśli oczekujecie że dopiero za duże pieniądze można zakupić coś sensownego to z pewnością producent będzie sprzedawał po zawyżonej cenie. Sam pracuje w firmie produkcyjnej i wiem, że za droższe nie koniecznie dostajemy coś bardziej wartościowego i lepszego. Efekt placebo to magia ;) Sam pracuje w dziale marketingu i sprzedaży.

Kolejne przeczące aspekty to powrót do początku. Najpierw doradzacie że do bliskiego odsłuchu tylko monitory aktywne, bo pasywne nie spełnią w żadnym wypadku swojej roli. Przyjąłem to z kolegą jako fundament, a tu znowu posty sugerujące że nie koniecznie musi być to dobry pomysł. Chwila chwila, o co tu chodzi?

Jeśli będzie ciepły DAC to rozwiąże to w jakiś sposób problem? Znaczenie „Ciepły” dobrze ktoś ujął. Ma być nie męczący i nie irytujący.

Pracuje 12 godzin dziennie, a kolega też rzadko ma wolne chwile w ciągu dnia. Mieszkamy w mniejszym mieście i nie mamy tak łatwego dostępu do odsłuchania różnych modeli. PODAJĄC WSZELKIEGO RODZAJU PROPOZYCJE POMAGACIE CHOCIAZ ZAWĘŻYC GRONO POTENCJALNEGO ZAKUPU.

Zapytam inaczej… ZNAJDZIE SIĘ COŚ SENSOWNIE GRAJĄCEGO DO 2000zł dla BIEDAKA?

Epoz Aktimate Mini+ lub Qacoustics BT3. To moje typy. Maja wszystko co do szczescia potrzebne(np. bluetooth do słuchania mp3 idealnie się sprawda z telefonu, tabletu czy innego urządzenia), dziekowo na pewno nie rozczaruja, a raczej zaskocza im plus. Wystarczy troche poczytac w internecie. Amazon z wysyłką do Polski ma często, gęsto dobre oferty. Jak zostanie trochę gotówki to warto dokupić zew. kartę dźwiękową lub DAC do tego laptopa. Nawet najtańsze markowe np. ASUS będą o niebo lepsze niż to co siedzi w środku w laptopie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

W zestawie jest sub z głośnikiem 21cm. Bas nieosiągalny dla żadnego monitorka na biurko. -2dB przy 32Hz a -6dB przy 28Hz.

Co nie zmienia faktu, że ma bas poza zasięgiem każdej kolumny podstawkowej (mowie o głębi, zejściu choć szybkość również

Unity Audio The Rock MKII schodzą w podobne okolice, natomiast osobiście dla mnie sub odpada, bo bas z takiego suba, jak wyląduje pod biurkiem będzie jakościowo kiepski, z powodu "grania" biurka pod którym stoi. Wolę podstawkowce bez suba schodzące w okolice ~40Hz -3dB, bo to już wystarczy do zagrania z dobrym zejściem.

ps. jak kogoś stać, to moze sobie postawić Genelec 8260A ... schodza jakoś do 28 Hz -3dB ... bas nieosiągalny dla tego suba :] Dodatkowo monitorki te tworzą świetnąprzestrzeń nawet z 0,5m dystansu dzięki koncentrycznej budowie średnicy i gwizdka

Unity Audio The Rock MKII 2199 funtów. Czyli 5x ponad założony budżet, Genelec 16 000zł czyli 8x ponad budżet a nie widziałem żeby temat wątku brzmiał "Profesjonalne monitory studyjne z najwyższej półki szukam" :-). Sub do zestawu Paradigm jest tak płaski i niewielki, że na tym wielkim biurku o którym pisał gospodarz wątku pewnie znajdzie się dla niego miejsce zwłaszcza, że może leżeć na płasko jak i stać pionowo. Kyle podaj propozycję aktywnych monitorów z takim basem do 3000zł może być nawet z pilotem i wbudowanym przetwornikiem wtedy podyskutujemy i być może przyznam rację że to ciekawsza propozycja od mojej.

QACOUSTICS BT3 głośnik nisko-średniotonowy 10cm. Epoz Akimate Mini + 13cm trochę lepiej. Te pierwsze bym sobie odpuścił.

Bylbys zaskoczony jak graja te pierwsze na basie. Poza tym maja sub out na przyszlosc.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Unity Audio The Rock MKII 2199 funtów. Czyli 5x ponad założony budżet, Genelec 16 000zł czyli 8x ponad budżet a nie widziałem żeby temat wątku brzmiał "Profesjonalne monitory studyjne z najwyższej półki szukam" :-).

Pisałeś, że nie ma monitorów z tak niskim zejściem ... bez ograniczeń finansowych, Ja podałem przykłady modeli które jak najbardziej są. Poza tym Nubert Pro A300 za 1100 Euro schodzą poniżej 40Hz -3 dB - to juz jest zejście bez zarzutu.

Tak czy inaczej, jesli ten sub będzie na biurku, to faktycznie będzie w porządku z jakością basu.

Pisałeś, że nie ma monitorów z tak niskim zejściem ... bez ograniczeń finansowych, Ja podałem przykłady modeli które jak najbardziej są. Poza tym Nubert Pro A300 za 1100 Euro schodzą poniżej 40Hz -3 dB - to juz jest zejście bez zarzutu.

Pisałem też o 16,5cm na basie. Pierwsze mają 18cm i nie schodzą mimo to tak nisko jak ten sub Paradigma a drugie mają 25cm.

To jak już jesteśmy tacy szczegółowi. Nubert tez ma 18cm na basie a cena dalej to 4600zł. Za tyle już bym z takim uporem nie proponował Paradigma, ale jak gość ma 2000zł to nie widzę opcji.

Bas z 10cm głośniczków Qacoustic to tylko może być wyrypanie 10dB zakresu 100-200hz w górę aby zrobić wrażenie i nic więcej. Tak samo jak w Focalach XS book które miał kolega przed zestawem Paradigma. Paradigm poszedł inną drogą nic nie podbijał i dodał suba.

Teraz jeszcze jedna ważna uwaga postaw sobie na biurku Geneleca i słuchaj go z 50-60cm. Powodzenia w uzyskaniu spójności brzmienia. Paradigm ma najbliżej jak się da przetworniki i dlatego tak spójnie gra Stojąc po bokach monitora. Oczywiście jest X300A i jakieś takie jak APS COAX ale X300A pisałem są wyraźnie gorsze a APS trochę droższe bez pilota i przetwornika.

Dlatego polecam te monitory bo wsadzenie na biurko dużych kolumn to nie jest dobry pomysł. Będzie dobrze grac z ponad metra dopiero.

Teraz jeszcze jedna ważna uwaga postaw sobie na biurku Geneleca i słuchaj go z 50-60cm. Powodzenia w uzyskaniu spójności brzmienia.

Spójność brzmienia, będzie lepsza niż w dwudrożnych monitorkach, z 5-6" wooferem ... dzięki koncentrycznemu gwizdkowi, z średniotonowcem.

Dlatego polecam te monitory bo wsadzenie na biurko dużych kolumn to nie jest dobry pomysł. Będzie dobrze grac z ponad metra dopiero.

Duże kolumny koncentryczne, nie będą sprawiały problemu z ogniskowaniem z kilkudziesięciu cm (wystarczy średnicę i gwizdek umieścić w jednej osi, jak w Genelec 8260 czy KEF R300).

Sam jestem ciekaw jak one grają ... te Pradigm 2.1, z subem na biurku. Z tego co piszesz, to są lepsze, od monitorów za 2x tyle kasy spokojnie. Dobre w bliskim polu i grające całym pasmem - rewelacja. Chciałbym posłuchać kiedyś jak to gra (sub na biurku, pod LCD gdyby się dało).

8260 faktycznie mają koncentryczną górę i średnicę jako jedyne w ofercie Genelec chyba nie zobaczyłem tego. Paradigm grają zapewniam. Na dniach zamawiam droższy zestaw ONE bo kolega jest zachwycony wyższym modelem. Dużo lepszy sub jeszcze bo zamknięty i w aluminiowym odlewie i to największa poprawa. Monitorki też są lepsze ale tu różnica jest już mniejsza.

8260 faktycznie mają koncentryczną górę i średnicę jako jedyne w ofercie Genelec

Miesiąc temu zrobili jeszcze jeden interesujący model : Genelec 8351A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... też koncentryk i 2 głośniki nisko-tonowe wewnątrz.

Ukryta Zawartość

Tylko widzisz ja słuchałem jakiś drogi model Genelec kilka lat temu z cyfrową korekcją akustyki i cóż mogę powiedzieć. Nie chciałbym na tym słuchać w domu. Grało hmmm bez emocji niestety to nie jest sprzęt do domowych odsłuchów. Oczywiście do bólu poprawny ale absolutnie nie wciągający.

Mam też ochotę posłuchać APS Trinity i będę taki odsłuch organizował w przyszłym roku. Może tutaj będzie to bardziej zjadliwe granie.

Na dniach zamawiam droższy zestaw ONE bo kolega jest zachwycony wyższym modelem. Dużo lepszy sub jeszcze bo zamknięty i w aluminiowym odlewie i to największa poprawa. Monitorki też są lepsze ale tu różnica jest już mniejsza.

Z drugiej strony tańszy model (CT2) ma zamknięte satelity, zgodnie z tym źródłem:

Ukryta Zawartość

Zaraz, zaraz ... jeśli ktoś chciałby SUB postawić pod LCD (tak by monitor stał na subie) to pozostaje mu tylko model Millenia One . Bo CT2 widzę ma głośnik z boku (tego boku co będzie od strony podstawki monitora lub biurka) ... natomiast ONE od frontu. Dobrze kombinuję?

Ukryta Zawartość

Edifier Luna Eclipse Quick Test:

Ukryta Zawartość

Nagralem na szybko. Jak widac kolumny multimedialne ponizej 1000zl potrafia grac i z bliskiego pola, jak i z odleglosci 1 metra, a przetwornik podobnej wielkosci jak w BT3. To co polecilem gra jeszcze lepiej. Nie twierdze ze ten Paradigm gra zle, na pewno gra bardzo dobrze (Paradigm wie co robi), ale wiem ze sluchanie muzyki z subem trzeba lubic, mnie ono nie do konca pasuje.

Ukryta Zawartość

Podobno te Edifier Eclipse Luna mają podbite soprany:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy można w nich przyciszyć te podbite soprany?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie maja zadnej regulacji. Jednak bardzo dobrze sie zgrywaja z bardziej analogowo brzmiacymi Dac'ami. Co do sopranow, nie powiedzial bym ze graja ostro, sa lekko wysuniete w mixie, troche rozjasnione, ale w granicach dobrego rozsadku. To jednak propozycja ponizej 1000zl, choc zgadzam sie ze brzmia na wiecej niz kosztuja, szczegolnie jak je dobrze zaaplikujemy. My tu mowimy o jeszcze troche lepszym brzmieniu. Je dalem w kwestii ciekawostki, ze mozna przy niewielkim przetworniku glownym, dzieki wspomaganiu 2 membran pasywnych, elektronicznej zwrotnicy, bi ampingowi i dobrze zaprojektowanej skrzynce uzyskac tez poprawne w kategoriach audiofilskich, brzmienie. Ten tzw. kluczyk do HIFI.

Ps. Opinie PcMag sa chybione i ja im nigdy nie wierzylem, czesto wyssane z palca.

Co do sopranow, nie powiedzial bym ze graja ostro, sa lekko wysuniete w mixie, troche rozjasnione, ale w granicach dobrego rozsadku.

Osobiście nienawidzę podbitej góry, choć jakby delikatna ona nie była (a brak regulacji natężenia basu i sopranu, w głośnikach kosztujących więcej niż 200zł jest niedopuszczalny). Nawet w ADAM ją przyciszyłem. Dobrze wspominam APS IO - tam góra nie wybijała się przed szereg kiedy wszystko było ustawione na neutral.

Natomiast co do samych Eclipse, to jestem ciekaw pomiarów jak bardzo ta góra tam dominuje, ale chyba znacznie, skoro na to zwracają uwagę.

Sam jestem ciekaw. Czyli dla Ciebie stworzone sa kolumny marki ATC. Ja nie lubie jak mi gora za bardzo dzwoni, lub jest za ostra, czyli przekracza ta granice dobrego smaku.

Hmmm tak zastanawiam sie czy aby wszyscy zrozumieli czego moj kolega tak naprawde oczekuje. Kwota max. 2000zl. Nie wiem po co te propozycje za 4000 zl i inne? Wytlumaczy mi ktos? Ciagle ten bas i bas... Przeciez napisalem ze kolega byl mozna powiedziec ze zadowolony w tym aspekcie nawet z Microlab solo 7c (od 55hz) ... Jak nie bedzie gorzej, a tylko lepiej to w zupelnosci wystarczy. Czy to jakis wyczyn zeby kolumny za 2000zl zagraly lepiej od glosnikow komputerowych za 600 zl? Chodzi mi o ogolna jakosc, rozdzielczosc, scene, przestrzen, muzykalnosc itp. Wspomniane Indiana line 550 nota z zakresem od 38 hz inny znajomy zakupil za 1300 zl i bas jest w pelni satysfakcjonujacy. Fakt moze nie sluchalem subwooferow za kilka tys zlotych, ale ich charakter brzmienia jakos nie robi na mnie wrazenia. Brak mi tej spojnosci, ale jak ktos napisal trzeba byloby to sprawdzic. Zreszta ten zestaw Paradigma to koszt okolo 3000 zl... Kolega wolalby jednak mimo wszystko 2.0 zestaw. Ok dobrze ktos zauwazyl ze pewne propozycje sa krytykowane ale dzieki temu moge z kolega rozszerzyc krag poszukiwan :-) Pytal mnie rowniez o Indiana Line Tesi 260 + wzmacniacz, ale nie sluchalem wiec sie nie wypowiadam, poza tym to pasywka wiec tym bardziej nie wiem :-) Chcialbym rowniez przypomniec ze funkcje lacznosci takie jak stacja dokujaca na Ipoda lub Bluetooth aby polaczyc sie ze smartfonem to nie konieczy warunek. To tez musi kosztowac, wiec gdzies na jakosci dzwieku producent musial zaoszczedzic, czy sie myle?

W dzisiejszych czasach to powinien byc juz standard. I producenci to rozumieja, dodajac ta usluge poprzez przystawke, soft lub zastepuja poprzedni model, nowym ktory ten "ficzer" ma. To kosztuje grosze, porownujac do innych czesci kolumny. Propozycje juz tu padly. Teraz musi pasc jedna, z drugiej strony.

I jak zapadła jakaś decyzja ?

Zmieniłem już tańszy zestaw Paradigma na droższy ONE. Tańszy już sprzedany więc nie robię tu żadnej nagonki. Kolega też już sprzedał swój. Mogę tylko napisać, że droższy zestaw dodał pierwiastek do brzmienia który sprawia, że brzmienie określamy hi-endem :-) Dźwięk całkowicie oderwał się od satelitów i gra jakby z metr za nimi tylko, że 10cm za nimi jest ściana której nie ma znikła:-) Doszedł spokój i wyrafinowanie w wysokich tonach, większe nasycenie dolnej średnicy i bas z suba którego nie ma... Nigdy nie daje znać ze bas gra sub. W tańszym zestawie czasami dawał o sobie znać tu znikł całkiem. Rozmawiałem z dystrybutorem mówi, że o ile tańszy zestaw się jako tako sprzedaje to Millenia ONE CT prawie wcale. 4500zł za 2.1 do komputerka to na naszym rynku wydaje się absurdem tylko, że ja nie umiałbym złożyć za tą kwotę zestawu który tak zagra...

Ogladalem troche filmow na temat tych Paradigm. Rzeczywiscie sub wydaje sie byc calkiem fajnie zrobiony. Satelity to pewnie poziom sredniej polki kolumn podstawkowych Paradigm. Ja mimo wszystko nie moge sie przekonac do 2.1 w muzyce. Moze uda mi sie go gdzies odsluchac to zmienie zdanie. Szczegolnie ze jakis wyrafiniwanych subow tez nie sluchalem w warunkach domowych, glownie polka cenowa do 1000zl za suba.

To są takie Studio Paradigma w miniaturce. Jak się odejdzie na te 2,5-3 metry mamy normalne dobre granie ale przy biurku to jest jazda na maxa. Sub w tańszym zestawie czasami jakiś pomruk zagra nieczysto i trochę potrafi zaszaleć i go słychać ale to i tak jest niezły bas. Natomiast ten w ONE to jakby go nie było :-) Udało mi się go postawić dość blisko satelity i spójność jest super. Subik z ONE jest zamknięty i ma bardzo solidną obudowę z aluminiowego odlewu. Do tego ma korekcję DSP pasma przenoszenia czego nie miał tańszy zestaw.

Jeśli sub znika i nie można określić jego położenia, to znaczy, że ma niskie zniekształcenia/nie sieje harmonicznymi. ... dobry znak. Swoją drogą, cięcie jest jakoś przy 150Hz (?) ... nie słychać jakiejś monofonizacji w basie?

Szczegolnie ze jakis wyrafiniwanych subow tez nie sluchalem w warunkach domowych, glownie polka cenowa do 1000zl za suba.

Kiedy ja słuchałem subów, to były one pod biurkiem - z tego powodu też jestem generalnie przeciwnikiem. Jednak tutaj, dałoby się postawić suba na wprost, na biurku i na nim postawić monitor = brak "grania" komory złożonej z podłogi i biurka, ta sama odległość satelit i suba od uszu, więc brak ew. opóźnień ... może być na prawdę zupełnie inaczej niż zwykle ... tzn. bez tych wszystkich sonicznych nieprzyjemności, kiedy sub ląduje w miejscu "na podłodze, pod nogami".

Nie wiem jak nisko jest cięcie dokładnie ale myślę, że raczej koło 120hz niż 150. Nie czuje absolutnie monofonizacji basu. Mam komputer z boku biurka i suba postawiłem na nim. Jego górna ścianka jest na wysokości biurka i bardzo blisko lewej satelitki. Problem jest tylko taki, że niski bas naprawdę niski czyli to co poniżej 50hz słychać dobrze dopiero jak się odsuniemy 2m od głośników ale to fizyka za długa fala dźwiękowa. Tego niestety nie przeskoczymy. Stopa perkusji jest bardzo dobra wręcz znakomita więc to tak mocno nie przeszkadza i dotyczy tylko najniższych składowych. Czasami gramy coś i wydaje się, że jest mało basu odsuwamy się 2m i kurde wygar jak na wielkich kolumnach. Dzisiaj zmieniłem fabryczne kable na Synergistic-a kabelki tak, żeby nie przesadzić to za 300zł za 5mb :-) Jest minimalnie lepiej ale niewiele. Dzisiaj posłuchałem zestawu trochę z dalszej odległości. Jestem pewien ze 90% ludzi jakby miało zawiązane oczy powiedziałoby ze grają spore podłogówki i że to absolutnie normalny spójny dźwięk z dynamiką lepszą od wielu mniejszych kolumn podłogowych.

Problem jest tylko taki, że niski bas naprawdę niski czyli to co poniżej 50hz słychać dobrze dopiero jak się odsuniemy 2m od głośników ale to fizyka za długa fala dźwiękowa.

Długość fali nie ma nic do odległości odsłuchu. Fala dźwiękowa to zagęszczenie powietrza, więc usłyszysz zmianę ciśnienia z 5cm jak i 500cm (z tego powodu słychać bas w słuchawkach), nawet jeśli występuje z częstotliwością 30Hz (jeśli kolumny to grają i w muzyce jest). Jak masz więcej basu z 2m to już kwestia rezonansów pomieszczenia i akustyki.

ps. widziałeś pomiary monitorów studyjnych które schodzą np. do ~40 czy nawet 30Hz -3dB? (ja tak) ... one są robione z odległości jednego metra - to jest FIZYKA ... nie jakaś pseudofizyka, zakładająca, że bas poniżej 50Hz to dopiero z 2 m

Dzisiaj zmieniłem fabryczne kable na Synergistic-a kabelki tak, żeby nie przesadzić to za 300zł za 5mb :-) Jest minimalnie lepiej ale niewiele.

Chciałbym zobaczyć pomiar który to potwierdzi :-)

Nie wiem jak z tym basem temat jest bardzo skomplikowany. Wiem, że kiedyś kupiłem bardzo mocny sub schodzący do 12Hz (1700W mocy ciągłej)to mi sąsiad przychodził mieszkający uwaga w 3 domku szeregowym od mojego czyli dzieliły nas 2 domki i 12m. Bo u niego dochodziła fala taka, że mu tańczyły szklanki na stole a u mnie nic nie działo się takiego :D Wtedy tłumaczyli mi to sprzedawcy suba(dystrybutor marki), że ta fala ma kilkanaście metrów i najmocniej wybrzmiewa dopiero w tym 3 domku :-) Suba musiałem sprzedać bo nie lubię mieć konfliktów z sąsiadami.

Co do kabli nie napisałem, że stał się cud zmieniłem dla świętego spokoju bo tam były zwykłe druciki za 3zł/mb.

Nie wiem jak z tym basem temat jest bardzo skomplikowany. Wiem, że kiedyś kupiłem bardzo mocny sub schodzący do 12Hz (1700W mocy ciągłej)to mi sąsiad przychodził mieszkający uwaga w 3 domku szeregowym od mojego czyli dzieliły nas 2 domki i 12m.

... to teraz podaj proszę uprzejmie (jeśli możesz) jakie to utwory masz, które schodzą tak nisko. Ja przyznaję, miałem ogromny problem odszukać w mojej płytotece utwory, w których się coś odzywało poniżej 30 Hz . Wiele utworów kończy się powyżej 35Hz. Ogólnie to tak fizyka nie działa jak Ci się wydaje.

Wtedy tłumaczyli mi to sprzedawcy suba(dystrybutor marki), że ta fala ma kilkanaście metrów i najmocniej wybrzmiewa dopiero w tym 3 domku :-)

... czyli rozumiem założyli, że grasz utwory gdzie są przy takiej częstotliwości dźwięki ("geniusze") i dołożyli swoje pseudonaukowe teorie. Pamiętam kretyna z audioklanu w Katowicach, pieprzącego o efekcie naskórkowym w przewodach ... pewnie kretyn-sprzedawca, nawet nie zadał sobie trudu, by pooglądać pomiary przy jakich częstotliwościach i o ile dB jest tłumiony sygnał. .. tak że ... GŁUPOTA sprzedawców jest niepojęta. Dowód - wystarczy zgłębić temat, choćby efektu naskórkowego, czy właśnie częstotliwości dźwięków w utworach (do tego drugiego polecam analizator z Adobe Audition).

Tak myślę, że wiem skąd się ten brak niskiego basu bierze. Ten subik co prawda schodzi do tych tam 30hz ale spadek się zaczyna już powolny pewnie od 45-50hz gdzieś i go tak dobrze nie słychać a jak się odsunę to już pomieszczenie go podbija i wyrównuje braki. Słuchając blisko słyszę tylko obniżony poziom bez interakcji z pomieszczeniem. Co do muzyki to Mino Cinelu, Kitaro :-) Bębny na bank schodzą tam dość nisko. Jak pisałem wcześniej w rocku nie ma żadnego problemu.

Jeszcze wracając do sprzedawców. Czego po nich oczekujesz ? To biedna wbrew pozorom branża i sprzedawcy pracują za grosze to nie są inżynierowie :-) Sporo w temacie wiem :-) W tym co mówili też było sporo racji. Sub miał korekcje DSP i mikrofon pomiarowy. Puszczałeś pomiar i miałeś w pokoju czyściutki bas a za ścianą w pokoju obok zatykało uszy, ale tam gdzie słuchałeś nic takiego nie występowało DSP wycięło wszystkie rezonanse.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.