Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo czy aktywne? Jakie macie zdanie?

Blanco

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze o efekcie naskórkowym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... kolega wyliczył "trzydzieści cztery tysięczne decybela" spadek przy 20 kHz wzgl. reszty pasma - dla tego tak pojechałem po tym sprzedawcy.

Tak myślę, że wiem skąd się ten brak niskiego basu bierze. Ten subik co prawda schodzi do tych tam 30hz ale spadek się zaczyna już powolny pewnie od 45-50hz

3dB spadku to nie jest dużo ... jeśli więc on ma -3dB przy 30Hz, to nic nie szkodzi , że zaczyna opadać przy 50Hz ... skoro przy 30 Hz nadal nie przekracza tych 3 dB. Z tego powodu sądzę, że winna jest tutaj w 100% akustyka.

ps. można ściągnąć generator sinusoidalny i na ucho dokładniej problem przebadać ... tylko ostrożnie z głośnością by nie uszkodzić sprzętu .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sub miał korekcje DSP i mikrofon pomiarowy. Puszczałeś pomiar i miałeś w pokoju czyściutki bas

Zdajesz sobie oczywiscie sprawę, że efekt jaki ma pokój na dźwiek, to magazynowanie energii, a nie zwykła korekcja? :D

Niedawno firma ADAM ogłosiła bankructwo, więc może będą jakieś wyprzedaże ich wspaniałych aktywnych kolumn.

Myślę że takie A5X + jakiś audist mini będzie wartą rozpatrzenia propozycją, niewiele przekraczającą budżet 2000 pln

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Długo się nie odzywałem, ale jestem ;) Przede wszystkim nie było czasu, a i hmm kolega trochę się zniechęcił. To z natury osoba jakby to wyrazić perfekcjonista. Skoro zasugerowaliście, że nic fajnego do 2000zł nie ma to wziął to do siebie.... Stara się mieć co najlepsze w danej cenie ;) Jednak próbuję dalej mu pomóc mimo wszystko. Niby pytał mnie o jakieś monitory aktywne typu JBL LSR305, LSR308; ESI Aktiv08; Monkey Banana, Presonus Eris E8 i wiele innych, ale ja w tej kwestii mu nie pomogę choćbym chciał. Dodatkowo jakiś jego kolega powiedział mu żeby nie bawił się w aktywne bo wtedy nici z odsłuchu z kanapy, że pasywne są bardziej uniwersalne. Aha zaznaczył mi że nie ma mowy o subie także ten Paradigm Millenia odpada... Przypominam mu żeby się wyrwał i byśmy pojechali na jakieś odsłuchy, ale to ciężki temat. Najlepiej to by mu coś polecić pewnego do tych 2000zł, niech kupi i będziemy mieć święty spokój ;D

Dodatkowo jakiś jego kolega powiedział mu żeby nie bawił się w aktywne bo wtedy nici z odsłuchu z kanapy, że pasywne są bardziej uniwersalne.

Aha, czyli jak kolega jedzie samochodem na długich światłach to przed autem nic nie widzi bo od tego są tylko krótkie?

Z nastawieniem "dajcie mi gotowca" nie ma szans. Nie ma czegoś takiego jak najlepszy sprzęt w danej klasie bo nawet na 100 ludzi znajdzie się jeden który da inną opinie i wtedy kolega będzie miał pretensje do kogo?

Wymienilem kilka zestawów, o ktore zreszta on pytal. Dla mnie osobiscie takie rozwiazanie najlepsze. Nie naleze do ludzi cierpliwych :-) Pytal rowniez a o tym zapomnialem o to czy czesto wystepuje denerujacy szum, syk w monitorach aktywnych?

Jedna uwaga, monitory akytwne - studyjne beda grac inaczej niz kolumny aktywne - multimedialne. Te pierwsze sa przede wszystkim glownie do odsluchu z bliskiego pola. Propozycji bylo duzo i kazda z nich jest minimum dobra i zostawia Microlaby w tyle.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Niedawno firma ADAM ogłosiła bankructwo, więc może będą jakieś wyprzedaże ich wspaniałych aktywnych kolumn.

Myślę że takie A5X + jakiś audist mini będzie wartą rozpatrzenia propozycją, niewiele przekraczającą budżet 2000 pln

ADAM został przejęty przez jakąś spółkę. Dotychczasowy szef i założyciel, nie wiem czy nie odejdzie (jeśli tego już nie zrobił) z ADAM'a. Tak czy inaczej obniżek nie ma i nie będzie. Samych A5X za 2 tys chyba nie kupi.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.