Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwofer do zestawu- gdzie ustawić

KANSAS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem już na dobrej drodze w wyborze playera i BD do Kina ale będzie jeszcze brakowało suba. Stąd moje pytanie jaki wybrać do zestawu.

ONKYO TX NR 525, HCS Jamo 626 s.

Budżet maksymalnie 2000zł. Ale w tym ma być Player lub BD (mede8er med800x3d, Panasonic DMBbdt500 lub phillips 9700)

Myslałem, że najpierw kupię playera i suba a BD sobie troszkę poczeka (i tak oglądam z dysku zewnętrznego)

Oczywiście jeśli kupię MEDa za 750zł a sub poniżej 1000zł to też bedę zadowolony- szybciej będzie BD:)

Wstawiam też rysunek pokoju bo nie mam pojęcia gdzie ewentualnie mogę tego suba wstawić. Pokój 22 m

Z góry dziękuję za pomoc.

Fronty są ustawione Głośnikami niskotonowymi na zewnątrz.

W pokoju prócz mebli nie ma nic. Puste ściany( wisi tylko tv) brak zasłon firan i dywanu.

Może też dlatego Audyssey ustawił Fronty na -9 a satelity na-8.

Odcięcie 80Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie ustawiaj go w rogu przy lewej kolumnie. Spowoduje to znacznie wzmocnienie niskich tonów, ale tez ich mniejsza kontrole.

Możesz go ustawić przy prawym głośniku ale przy ścianie aby nie zasłaniał głosnika basowego lub w rogu przy komodzie.

Przy prawym przednim głośniku jest za mało miejsca bo tylko jakieś 25 cm do futryny.

Znowu przy komodzie jak postawię to drzwiczek nie otworzę no i pójdzie jakieś 15 metrów kabla to - jakieś 400zł :(

( nie mam listy progowej w drzwiach i nie będę mógł tędy poprowadzić kabla)

Najmniejszy rozmiarami sub to Jamo 210 ale czy on wystarczy i jest w miarę dobry?

Może polecicie jakiś nieduży rozmiarem i odpowiadający do zestawu i pomieszczenia sub. Już bez względu na miejsce w którym miałby stać? Czy Jamo 210 to zły wybór. Czym będzie się różnił sub z głośnikiem do dołu od tego z głośnikiem z boku? Jestem zielony.

Moim zdaniem te 30 cm odległości głośnika (głośnika nie kolumny, bo on "daje" prosto w ścianę) od ściany to zdecydowanie za mało, pół metra to minimum, ja dałbym więcej, nawet metr, proponuję dołożyć i zakupić ale bez jaj tylko suba , można kupić za 500 zł ale po co nowy mebel w pokoju w którym i tak nie ma za bardzo miejsca.

Ukryta Zawartość

to koszt 2160 zł , nie wiem czy będzie coś lepszego w tej cenie. Za drogi? Taga TSW 200 ok 1, 4 tys zł ale to nie ta liga.

Gdzie? A pod oknem przy kanapie, okno jest często nawiedzane. A pod ławą, wtedy kabel w kierunku kanapy i przy ścianie podłogą w stronę sprzętu. No ale wtedy musi być dobry sub, np j/w (Velodyne) żeby nie było słychać dochodzącego dźwięku spod ławy (bo to by mogło być przy kiepskim subie, nie "zniknie" w pokoju).

Poza tym masz kolumny z dużym glośnikiem basowym i kupując kiepskiego małego suba a co za tym idzie z małym przetwornikiem ( głośnikiem) powielisz ten głośnik z kolumny nie schodząc subem niżej niż kolumna no może nieznacznie i może być tak, że suba może wogóle nie będzie słychać. Nie żałuj na suba bo w przeciwnym wypadku będziesz następnym , który napisze, że sub w kinie nie jest potrzebny.

Popatrz też na Jamo 660. Niestety nie jest mały. Postawiłbym go jak i innego pod oknem przy kanapie jako szafka nocna. No co. Nie ma innej możliwości.

Ukryta Zawartość

Niestety nie mogę odsunąć frontów od ściany bo stoi szafka RTV. Zamieniając je stronami głośnik będzie prosto w szafkę.(Chyba tak wcale lepiej nie będzie)

Co do frontów to chyba innego rozwiązania nie będzie?

Tak jak napisałeś o miejscu kanapa/okno- myslałem o tym ale( nie widać tego narysunku) są drzwi balkonowe- lipa.

Mogę odsunąć nieznacznie kanapę i zrobić miejsce między kanapą a ścianą pod oknem tylko że to będzie jakieś 25x30 więc nic rozsądnego sie tam nie zmieści.

Pod ławą jest półka. Może zmienię w przyszłości ale nie wiem kiedy- znowu lipa.

Na suba za 2000 musze trochę poczekać, ale wolę jak najwiecej informacji zebrać od was teraz i tymi sugestiami sie później kierować.

Ponad rok temu jak kupowałem zestaw KD ( mój pierwszy). Byłem totalnie zielony- teraz tez jestem :) ale może troszkę mniej:)

Póki co, zanim dojdę do wniosku że czas na zmiany, chcę wyciągnąć wszystko co się da z tego sprzętu co mam.

Mam swiadomość, że kupując lepszego subaczy BD nie bedę musiał go zmieniać póżniej.

Witam ponownie,

Troszkę pogrzebałem i znalazłem coś takiego:

Taga Harmony Platinum SW-10

Czy to nie byłby dobry, tańszy odpowiednik do Velodyne IMP 12?

Z opisu wynika, że schodzi do 20Hz- Fronty Jamo do 40.

Z kolei Taga Harmony TSW 200 do 25Hz.

I jeszcze jedno pytanie. czy velodyne impact 10 nie poradzi sobie w moim pokoju?

Jest 400 stówki tańszy od "12" ale schdzi tylko o 8 Hz niz fronty? 32Hz

W pokoju zaznaczyłem dwa miejsca gdzie mógłbym go ustawić. Obstawałbym przy 1 ( przestawiłem komodę:))

Ale czy może stać z tyłu przed SR?

Pomocy.

Zapomniałem wstawić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego, to nie są subwofery, które przy zejściu do 20 Hz będą słyszalne, to kwestia kilku ładnych tysięcy,

Taga Harmony Platinum SW-10

Czy to nie byłby dobry, tańszy odpowiednik do Velodyne IMP 12?

NIE. Impact 12 ma pasmo 29-120 Hz i to jest to skuteczne pasmo a nie całkowite , które podane jest przy Taga SW10. Już bardziej do przyjęcia jest podane zejście TSW200 choć i przy tym suba może być ledwo słychać/czuć .

Ukryta Zawartość

Zobacz na pasmo przenoszenia modeli z serii EQ-MAX i tak 10-tka ma 28-120 a 15-tka 23-120 Hz a cena odpowiednio 3 tys i 5,5 tys, w sumie cena zależy od zaawansowania technologicznego danego suba i tak Velodne DD-10 z zejściem do 18,7 Hz, jak podaje producent w danych techn.kosztuje już 16 tys zł a ma tylko 10" przetwornik (głośnik), 1250W RMS ( 3000 W w szczycie)i waga 34 kg natomiast Paradigma Reference Studio SUB 12 z zejściem do 16 Hz kosztuje tylko niecałe 8 tys zł, moc 1700W RMS ( 3400W szczytowa moc), 305 mm membrana i prawie 40 kg wagi.

to są testy subwofera, dadzą Ci one pogląd na możliwości Twojego suba, (zobaczysz w którym momencie zamilknie) i jaką technologię musi mieć sub , żeby zejść tylko do 20 Hz , Taga i 20 Hz , proszę Cię. Podają (jak każda inna firma) całkowite pasmo pracy subwofera ale skuteczne/słyszalne/odczuwalne całkowicie się różni od tamtego.

W pokoju zaznaczyłem dwa miejsca gdzie mógłbym go ustawić. Obstawałbym przy 1 ( przestawiłem komodę:))

Ale czy może stać z tyłu przed SR?

spokojnie , może tam stać, zresztą tak prawdę mówiąc z subem trzeba " biegać " po pokoju żeby znaleźć dla niego najbardziej odpowiednie miejsce.

Ukryta Zawartość

nie zgadzam się z wstępem (moc, rezygnacja z suba) ale to moje zdanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak zakupisz suba to zapodaj jeszcze raz autokalibrację.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.