Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Pioneer M73/Technics SL1210/AT440MLA/CS Blue

leik

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam się Szanownym,

Jest to mój pierwszy zestraw który składam na raty już pewien czas.

Na chwilę obecną nie wiem jak to zabrzmi, jednak licze że trafi z grubsza w moje preferencje. Docelowo przewiduję ulepszanie zestawu, jednak chce żeby jednak ten komplet troche pograł.

Szukam głośników, poluje na okazję, szukam używek więc wypożyczenia i odsłuchy praktycznie odpadają, a mój wybór ograniczony jest do tego co akurat jest w obiegu.

Na chwilę obecną rozważam: KEF Reference One (lata 80, mniejszy Scanspeak), Usher V602, ELAC EL141S. Avcon Levander (ze względu na głośniki wstęgowe). Rozważam tylko kolumny podłogowe. Pokój to ok. 15m, ale raczej celuję w zamiane na wiekszy: np 25m

Moje pytanie czy któreś z wymienionych się nadają do mojego zestawu i moich preferencji. A jest to:

Trip Hop, Elektronika, ale nie klubowa, trochę zespołów instrumentalnych. ambient i muzyka filmowa/zachaczjąca o klasyczną oraz sporo fortepianu. Zupełnie nie słucham Popu, Rocka, Rock'n'rolla)

Lubie mocny, ale czysty, naturalny bas. Taki który nie przykrywa pozostałej częsci skali. KEF wydają się zbyt ciepłe, nieco zbyt jak subwoofer z kina domowego, efektowne, ale przykrywające resztę sceny.

Avcon mają nieco przycięty dół, ale wyobrazam sobie bardzo czystą i wyraźną górę.

Są to oczywiście jedynie teoretyczne rozważania, ale jak pisałem od czegos trzeba zacząć, a nie chce co miesiąc wymieniać kolumien. Dobrze żeby chociaż na papierze trafiały w mój gust. Nie mam czasu na wożenie swojego sprzętu na odsłuchy, ani przywożenia kolumn. Wiem że chce sprzęt jak najwyyższej klasy, więc interesuje mnie tylko sprzet uzywany, a tu z kolei od rynku zależy co jest dostępne.Jedyne co moge zrobić to poczekac az pojawi się konkretny polecany model.

Bardzo chętnie posłucham rad i propozycji.

Planuje wydać ok. 2000PLN.

• Redaktorzy

Stare duze monitory z epoki np. Yamaha serii NS: 500M, 590, 670, 690, 1000, 1000M zwlaszcza modele z berylem na gorze, stare Technicsy ze wstegami na gorze, stare Sansui.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Odpowiem tak. Kolumny, które wymieniłem jest dość łatwo napędzić.

Czy to starym wzmacniaczem czy nowym - nie ma to większego znaczenia, choć różnice jakieś na pewno będą. Należałoby sprawdzić jak zgrywają się z Twoim wzmacniaczem. M73 nie miałem w swoim systemie. Trzeba próbować. To będzie Twoje doświadczenie.

Jasne.

Po prostu wzmak vintage przeważnie są w dobrym stanie, niewiele się tam zuzywa jesli sie dba.

Z głośnikami to już inna historia. Ciężko dostac dobry vintage generalnie, z kolei zadbany vintage kosztuje sporo.

Raczej szukałem czegoś do 10 lat. Zwłaszcza że sprzety aktualne mają recenzje a te stare już nie i w sumie nikt nie wie jak to gra.

Wolę raczej wejśc w coś ogólnie znanego i polecanego i trafiającego w gust. Nie wiem zupełnie jaki styl gry przedstawiają głośniki, które wymieniłeś. Do tego gdy głośniki które wybiore okażą się zuypełnym niewypałem będe musiał wymienić, a sprzęt vintage nie schodzi za dobrze. Trzeba celowac w amatora konkretnego modelu.

Poza tym szukam kolumien a nie monitorów.

Ze względu na wygląd oraz dźwięki niskich tonów.

Czy coś z ogólnie znanych i polecanych możecie mi doradzić.

Coś z acoustic energy, monitor audio, kef, dali?

• Redaktorzy

Stare wzmacniacze to czesto powysychane kondensatory, ale rzeczywiscie ryzyko zakupu mniejsze.

Bas z takiego monitora (10, 12, 15 czy nawet 17 cali) moglby Cie zdziwic i kto wie czy podszedlbys do dzisiejszych slupkow podlogowych w cenach do kilku tysiecy zl za nowe. Jak graja takie monitory? Ludzie wiedza. Testy tez byly robione, nawet mam jakies skany.

No, ale na sile nic wciskac nie bede.

Absolutnie nie poczytuje tego jak wciskanie, jestem wdzięczny za rady. Jednakże stare kolumny są generalnie rzadkie, chyba tego modelu o którym piszesz nie ma aktualnie w obiegu. A co dopiero trafić do dobry egzemplarz.

Dlatego pytam od razu o inne kolumny. Wymieniałem głównie te które gdzieś są wystawione i można nabyć.

• Redaktorzy

ebay.com. Jest tam trochę tych kolumn. Niektóre wymagają wymiany pianek poliuretanowych zawieszenia górnego głośników niskotonowych, ale taki zestaw jest tani, a wymiana też nie droga.

Własnie jak sam piszesz jest sporo zachodu z kolumnami vintage. Czemu właśiwie polecasz tylko takie?

Czy to z uwai na fakt że wzmacniacz jest stary?

Jeżeli chodzi o głośniki, wolałbym jaiś egzemplarz z ostatniej dekady.

Sądzę że można jakiś vintage kupić taniej, ale po sprowadzeniu i serwisie koszta będą podobne do młodszych konstrukcji - pytanie tylko czy te starsze głośniki były lepsze w jakimś aspekcie?

• Redaktorzy

Myślę, że powinieneś sam to ocenić. Wg mnie modele, które wymieniłem grają zdecydowanie lepiej od nowych współczesnych konstrukcji oczywiście w danym zakresie cenowym.

Niektóre wymagają wymiany pianek poliuretanowych zawieszenia górnego głośników niskotonowych

Inne zawieszenie = inna stratność = inne parametry = inne granie

Dobre kolumny podłogowe za 2000zł - nie ma takich .

Dobre do tego dobrego gramofonu.

Bardzo lubię Pioneera ale M73 nie jest wyróżniającym wzmakiem i licz się z jego ograniczeniami .

Myślę że M73 dobrze by zagrał z podłogowymi B&W z serii 6xx

• Redaktorzy

Muda, racje, ale i tak wg mnie bedzie o niebo lepiej niz pakowanie pieniedzy w nowe salonowe zabawki za 2000zl.

Kupi. Moze nie typowe podlogowki, ale duze monitory kupi.

Znajomy kupil na Ebayu Sansui SP-X9900 za 340Euro (wliczony w to koszt wysylki z Danii). Za te pieniadze ma piekne granie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.