Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do pokoju 20 m do 2000zł głównie do słuchania muzyki z laptopa

shpont

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Jako ,że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym powitać wszystkich użytkowników i na wstępie uprzedzić ,że moja wiedza w tematyce Audio jest jeszcze uboga więc proszę o wyrozumiałość :)

Jak napisałem w tytule tematu poszukuje zestawu stereo Wzmaniacz + kolumny + Karta muzyczna do laptopa usb ( mam zintegrowaną ) Budżet którym dysponuję na zakupu używanego sprzętu to 2000zł . Obecnie słucham muzyki z jakiegoś starego kina domowego marki LG ;) więc niewiele ma to wspólnego z prawdziwym słuchaniem muzyki

Słucham bardzo różnej muzyki ( rocka , filmowej , hip hopu , elektronicznej , czasem klasycznej )

Wzmacniacz będzie podłączony głównie do laptopa mam w nim odtwarzacz cd i sporo muzyki w formacie FLAC ( za jakiś czas dokupię odtwarzacz cd) nie wiem jaką kartę muzyczną kupić , nie musi mieć bajerów do do oglądania filmów 7+1 5+1 ponieważ nie kręci mnie to w ogóle , czasem chciałbym podłączyć wzmacniacz do telewizora ale na pewno nie dla kinowych efektów.

Zastanawiam się między innymi nad takimi zestawami , napiszcie czy idę w dobrą stronę albo ewentualnie będę bardzo wdzięczny za wskazówki.

Kolumny Mission 33i do tego wzmacniacz Dual audiophile Concept lub Cambridge audio azur 640A , pioneer a 30 ew doradźcie co innego się nadaję.

Tannoy m4 i do tego wzmacniacz np audio azur 540 albo 640

Jeśli macie koncepcję na inne zestawy to będę wdzięczny.

Zależy mi na przyjemnym dźwięku , nie będę słuchał muzyki bardzo głośno ,

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc .

Kilka miesięcy temu kupowałem zestaw w takim samym zakresie cenowym. Kupiłem:

używany wzmacniacz CA Azur 640A v2 (600zł)

nowe Monitor Audio BX2 (1100zł) - zastanawiałem się jeszcze nad Dali Zensor 3, ale nie widząc różnicy nie chciałem dokładać kilkuest złotych - mogę na PW podać namiary na sklep. Nie chciałem również brać kolumn podłogowych bo uznałem, że w tym samym przedziale cenowym lepiej wykonane będą monitory.

Behringer uca202 DAC (90zł) używany

do tego zwykłe przewody miedziane, wtyki banany (ze względu na wygodę) i cinche - uważaj na sprzedawców bo próbują wciskać droższe "lepiej grające" przewody

Nie chciałem kupować używanych kolumn bo mimo wszystko są to urządzenia mechaniczne podlegające zużyciu a swój wybór oparłem o zdanie użytkowników z brytyjskich forów oraz rekomendacje Reduktora Szumów (kanał na YT, polecam bo facet zna się na tym co mówi). Nigdy wcześniej nie mam zestawu stereo więc nie mam punktu odniesienia, ale jestem zadowolony i uśmiecham się ilekroć gałka potencjometru przekracza godzinę 9.

Mała uwaga na marginesie, uważaj czytając wszelkiego rodzaju recenzje czy opinie, bo w tym środowisku panuje powszechny lęk, że ktoś gdzieś ma lepiej grający sprzęt, połączony z wszelkiego rodzaju podkreślaniem jaki kto ma zestaw. Dla przykładu, ostatnio spytałem tu o subwoofer, dostałem opinię żebym wymienił wzmacniacz (wypowiedzi kończyły się kiedy przyszło wymieniać konkretne propozycje) albo kupił coś za 5000zł. To jeszcze jedna cecha, nie daj się wpędzić w sztuczną potrzebę pt "będzie lepiej jak dołożysz drugie tyle i to najlepiej na wzmacniacz, potem możesz zacząć odkładać na porządne kolumny".

Powodzenia w poszukiwaniach.

Wzmacniacz będzie podłączony głównie do laptopa mam w nim odtwarzacz cd i sporo muzyki w formacie FLAC ( za jakiś czas dokupię odtwarzacz cd) nie wiem jaką kartę muzyczną kupić , nie musi mieć bajerów do do oglądania filmów 7+1 5+1 ponieważ nie kręci mnie to w ogóle , czasem chciałbym podłączyć wzmacniacz do telewizora ale na pewno nie dla kinowych efektów.

Nie kupuj żadnej karty muzycznej, tylko raczej DAC z wejściem USB - to najbardziej optymalna metoda połączenia komputera z zestawem hifi, a dodatkowo da też możliwość podłączenia kilku innych urządzeń typu TV, CD itd. Typowe karty dźwiękowe to ślepa uliczka zarówno jeśli chodzi o jakość dźwięku (wysoki poziom szumów i zakłóceń) jak i funkcjonalność (nawet zewnętrzne karty USB nie pozwalają na podłączenie równocześnie więcej niż jednego, góra dwóch urządzeń).

DAC z wejściem USB - to najbardziej optymalna metoda połączenia komputera z zestawem hifi,

Miałem różne DAC z wejściem USB i były problemy z pętlą mas (brzęczenie w jednej kolumnie). Tak, że USB nie jest wcale dobrym pomysłem na podłączenie sprzętu grającego! Najlepszym rozwiązaniem jest połączenie światłowodowe ( TOSLINK ) - nie ma problemów ze śmieciami płynącymi po masie w przeciwieństwie do USB czy COAX.

Witam.

Proponuję zestawik podobny do mojego, zajrzyj na profil.

Twoje podłogówki to beznadziejny sprzęt, jeśli jest do odsłuchu bliskiego pola.

Nie zauważyłem wpisu żeby autor takich szukał...

Skoro ma to być sprzęt "do laptopa" to chyba ma to grać jak "autor" siedzi "przy laptopie", więc odsłuch bliskiego pola. Niech sprecyzuje więc, bo nie wiadomo, czy mu polecać skuter czy ciężarówkę.

Nie wiadomo po prostu.

Ja też mam podłączony sprzęt (oddalony o około 2m )pod laptopa i słucham siedząc przy nim. A kolumny są normalnie rozstawiony w trójkąt równoboczny (3m).

W 20m^2 myślę że można już się pobawić w dobre stereo.

Czekamy na autora tematu.

Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie , rzeczywiście nie sprecyzowałem kilku istotnych rzeczy .

Zamieszczam poniżej uproszczony plan pokoju w którym zamierzam trzymać audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.