Skocz do zawartości
IGNORED

DALI 450 - jaki wzmacniacz ?

c-r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od tygodnia posiadam DALI 450, chce w przyszłości kupic do tych kolumn wzmacniacz lampowy na które odkładam juz pieniążki, ale zanim bedzie to lampa chciałbym zaspokoić się tanim ale dobrym pasującym tranzystoram, prosze o pomoc.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/116576-dali-450-jaki-wzmacniacz/

Witam od tygodnia posiadam DALI 450, chce w przyszłości kupic do tych kolumn wzmacniacz lampowy na które odkładam juz pieniążki, ale zanim bedzie to lampa chciałbym zaspokoić się tanim ale dobrym pasującym tranzystoram, prosze o pomoc.

Pozdrawiam

Tanim, to znaczy 500, 1000, 2000 złotych?

Ja osobiście bym ci polecił coś z sony es z serii 5xx (550 lub 570) spokojnie się zmieścisz w budżecie ewentualnie 6xx (670 , 690) tutaj byś musiał dorzucić ewentualnie jak to ma być na jakiś czas pomyśl o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) osobiście go nie słuchałem ale ma bardzo dobre opinię i oczywiście bym się potargował o niego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Również polecam Soniaki serii ES. Sam taki zestaw mam na identycznych kolumnach i jest super. Tylko polecam serię X70ES, tj. 570ES, 670ES(tu budżet nie pozwoli), albo 500ES. Na 550ES patrze sceptycznie przez zastosowany układ STK, ale to moje prywatne skrzywienie do tych układów.

Ważne żeby sprzęt był w oryginale i żeby sprawne były selektory, ewentualnie przeczyszczone przez kogoś z pojęciem.

SONY - nigdy bym sie tego nie spodziewał, ale to tylko potwierdza fakt jaki jestem nieobeznany, dziekuje juz obserwuje aukcje :)

Tak jak juz wspominałem odkładam na lampę, co w tej kwestii możecie polecić, czy Amplifon dobrze zagra z DALI 450?

SONY - nigdy bym sie tego nie spodziewał, ale to tylko potwierdza fakt jaki jestem nieobeznany, dziekuje juz obserwuje aukcje :)

Tak jak juz wspominałem odkładam na lampę, co w tej kwestii możecie polecić, czy Amplifon dobrze zagra z DALI 450?

Luxman z serii L, np. L-190, L-210, L-230 może w tym budżecie trafisz L-410, ale wątpię, bo ceny idą w górę, za dużo ludzi czyta to forum ;)

Panie Bumpalump 104 a 450 to dwa światy, wszystko w nich jest odmienne.

104 są dużo lżejsze i zwiewniejsze, mają też więcej góry. 450 są po ciemnej stronie brzmienia.

Z ES-em może być już za ciemno ale trzeba spróbować, dużo zależy od samego pomieszczenia.

Salon bo to w nim słuchamy, ma 30m2 z tym, że jest wysoki na 3m.

Przeglądalismy modele Sony i Luxman , i te drugie bardziej nam sie podobaja, szczególnie te droższe modele, dlatego teraz zdecydowaliśmy sie przeznaczyć 1000zł :) A Marantz'a chłopaki podlaczaliscie do Dali?

Modele które nam sie podobają :

LUXMAN L-30

SONY TA-F3000 ES

SONY TA- FA30 ES

Sony X70ES to optimum. Podłączenie Luxmana czy Marantza z modeli ciepło-grających do tych Dali 450 będzie błędem, bo zrobią się kluchy.

A Marantz PM 6010 OSE to kicha - dźwięk suchy i jazgotliwy!

L-190/210/230 nie są ani troche kluchowate, ciemne ani "lampowe" jak sie utarło. Troche czaruja na średnicy i ocieplają. Jeżeli mocowo dadzą napedzić te kolumny to żadnej kluchy nie bedzie ani ciemności na górze. Te modele L różnia sie w zasadzie tylko mocą. L-410 L-530 to co innego, ale to już inne pieniądze.

• 4 tygodnie później...

Przeczytałem sporo pozytywnych opini na temat Sony ta f6b, chce go kupic tyle,że on zasila kolumny w przedziale od 8-16 Ohm, a moje kolumny pracują przy 4 Ohma'ch, czy wzmacniacz sobie poradzi, czy dzwiek nie bedzie okrojony?

audiolab 8000S - długo pędziłem tym 450tki - jeśli nie chcesz słuchać bardzo głośno -

będzie fajnie - dobrze za mordę je trzymał - trochę przekracza budżet niestety -

8000A też da radę - ale nie ma pilota... za to tańszy - a dźwiękowo nie gorszy...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.