Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podkręcić laser w Sony CDP-295?

Dymi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dostałem takiego Soniaka razem ze wzmacniaczem (gratis), tylko jest problem. Otóż poprzedni właściciel "podkręcił" laser, a ja bym go chciał trochę "odkręcić". Czemu? Bo teraz czasem trzeszczy (troche jakby przesterowanie), gdy sa głośniejsze dźwięki. Nie wiem na ile to pomoże, ale po prostu chciałem się przekonać, czy da się coś z tym zrobić. Na płytce przy laserze sa jakieś trzy białe PRki - czy one służą do regulacji czułości lasera? Jeśli tak, to którymi i jak kręcić? Niby z wykształcenia jestem monter elektronik, ale w rzeczywistości niewiele umiem :) Nie trafiłem ze szkołą ;)

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi. Dodam, że mam drugi, dobry CD, a z tym chce po prostu poeksperymentować (piszę to na wypadek gdybyście chcieli powiedziec "nie ruszaj, bo będzie gorzej" :)

To znowu ja ;)

Dla jasności dorzucam fotke (robiona od góry, z tyłu). Może teraz ktoś będzie potrafił powiedzieć który potencjometr jest od mocy lasera?

[obrazekLUKASZ-182807_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O ile dobrze pamiętam to idąc od lewej strony: ogniskowanie, śledzenie, moc lasera, ale na 100% kurka nie pamiętam, zapamiętaj po prostu ustawienie w razie czego wrócisz do pierwotnych ustawień.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Niestety, podkręcisz go to może przestać czytać np. cd-r, podkręcisz w drugą stronę przestanie czytac oryginały.

Bardzo ciężko trafić optymalnie.

Nowy laser to 100zł (podróbka) w impelshop, regulować go chyba nie trzeba.

opteron: dzięki, poruszam tym z prawej... zobaczymy co się zmieni :) Jak sie poprawi, to super. Jak nie, to ustawie jak było i spróbuje tym z lewej :)

eMiL: jak już pisałem - ktoś podkręcał ten laser przede mną... a ja bym go chciał teraz troche osłabić i zobaczyć co z tego będzie (czy nie będzie "mieszał"). A co do lasera - na Wolumenie taki laser (KSS - 240A), nowy, kosztuje 85zł. Ale co mi to da, skoro i tak ktoś grzebał przy PRkach? I tak i tak bym musiał nimi poruszać :)

Zanim zacząłem grzebać, puściłem nagrywana płytke... wszedzie co chwila jakby przesterowania, jakieś szumy... pomyślałem - dobra, włoże oryginał. Włożylem, zakrecił płytką, znalazł utwory... wybieram. I nic. Drugi raz... nic. Otwieram szuflade, zamykam.... i... znowu nic. Nawet płytką nie zakręcił. Co do #^#&$%# jest - powiedziałem sobie. Znowu otwieram szuflade, zamykam. Ooooo! Nie chce się zamknąć. Super. Wyłączam, włączam - zamknela sie sama, ale plytą nie zakręciło. No cóż... otwieram, chce zamknąć - i znowu. Dobra, nie podoba mi sie to. Wyjąłem obie cienkie wiązki kabli (takie cieniutkie na 1mm) i włożyłem spowrotem na swoje miejsce. Włączam. Oooooo! Nawet nic sie nie podświetliło. Żadnych oznak życia! Po prostu miodzio. Jaki z tego morał?

Jeśli CDek wyczuje, że chcesz coś grzebać przy laserze, to sie obrazi i odmówi współpracy :|

Ech... dobrze, że mam tego drugiego CDP-XE310. Ten przynajmniej wiernie służy ;)

Jak ktoś ma pomysł co mogło paść to śmiało! Gorzej być nie może ;)

Więc zacznę od początku. Zanim zacząłem cokolwiek ruszać puscilem jedna nagrywana plytke - nie dalo sie sluchac - trzeszczala jak ta lala. Więc włożyłem oryginalna płytke - znalazl liczbe utworów, ale już nic nie chciał puścić. Pare razy próbowałem i nic... w koncu nawet nie chciał zamknąć szuflady po jej otwarciu. Za to zamykala sie, gdy wyłączyłem przyciskiem (od zasilania) odtwarzacz i go ponownie włączyłem. Jednak już wtedy nie chciał zakręcić płytą (oryginalną). Po tym fakcie wyjąłem obie wiązki cieniutkich przewodów (te paski) i je włożyłem tak jak były włożone. Oczywiście w tym czasie CD byl wyłączony. Po tym już nawet nie chciał nic wyświetlić na wyświetlaczu. Po prostu kaput.

Reasumując - nic nie regulowałem, tylko wypiąłem i wpiąłem te dwie wiązki (myślałem, że może kiepsko stykaja - mialem już takie przypadki w innych urządzenia elektronicznych :)

cholera, problem z zamykaniem kieszeni daje do myślenia, regulacja (ktorej zresztą nie zrobiłeś) nie prowadzi do tego typu problemów, mogło paść sterowanie, ale tak samo z siebie, dziiiiiwne

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Aż tak zaznajomiony z elektroniką nie jestem... :|

Może po prostu oddam tego CDka komuś kto ma jakieś pojęcie i chce mu się z tym bawić... chętnie bym przyjął coś w rozliczeniu (coś co mi się przyda oczywiście) :) Jakby co - moj nr. GG: 280849

widocznie wyrobiła ci sie taśma zobacz czy niema na niej jakiś zadziorów, wgnieceń(na polach kontaktowych)jeżeli tak polecam delikatne obcięcie tąśmy (1mm) co do samych potencjometrów to zaznacz cieńkopisem na potencjometrach położenie i zawsze możesz wracac do starego ustawienia a co do objawu trzeszczenia to nietylko rozregulowana moc lasera daje takie efekty (pewnie kręcił pozostałymi potencjometrami) jest to do ustawienai ale trzeba mieć anielską cierpliwość (mi regulacja kss240 zajeła 2 dni) poprostu jak pokręcisz jednym to musisz tez podregulowć pozostałymi

jak mnie pamięc nie myli to napewno "poleciały PS-y ", bezpieczniki , Są 2 w okolicy trafa i mają oznaczenie N 20 ( moze 50 :) ) . wyglądaja jak tranzystor ale mają 2 nóżki . Muszą mieć przejści w dwie strony , co do " nie wjeżdżania szuflady " to chyba była wina styku pod laserem na plytce cd. lubił nei kontaktować ,

Normalnie nie wiem co powiedziec!!!! Padł jeden bezpiecznik! Wielkie dzieki :) Jezu, co ja bym bez was zrobił :) Zwarłem przy pomocy wiernego pomocnika, miernika (amperomierza) ten bezpiecznik i wsio zaczelo grac :) Tzn. wyświetlacz zaczął działać normalnie i szuflada się domknęła (wcześniej ją wcisnąłem paluchem, żeby nie stała tak otwarta) :))))))

A teraz pytanie. Ten bezpiecznik to N25. Czy jest to normalnie dostepny element? Czy go wylutować i zrobić obejście (przewodami) do normalnego bezpiecznika (rurkowego, szklanego)? Prąd jaki był w momencie "włączenia" CD to 0,44A. Domyślam się (patrząc na symbol), że bezpiecznik był na 2,5 A, zgadza sie?

d3op - jeszcze raz wielkie dzięki! Wiszę Ci piwo (i to nie jedno :) Napisz skąd jesteś... :)

Same, nie same, ważne, że wylatał ;)

Byłem dziś na WGE przy GUSie, ale nikt nie potrafił mi pomóc co do odszyfrowania wartości tego bezpiecznika (ja stawiam na 2,5A, a każdy mówił "być może" :)

Kupiłem, więc takiego na 2,5A i zaraz będę lutował... jak tylko znajdę lutownice.... jeśli znajdę ;)

Po operacji zdam relację z zabiegu - jeśli to kogoś interesuje ;)

Ha! To znowu ja... moja długa nieobecność, była spowodowana nieudaną wymianą bezpiecznika i kilkudniowym pobycie w sanatorium dla pacjentów z poparzeniem 3 stopnia ;)

No więc bezpiecznik wymieniłem, jest git. Powiedzmy... CD zaczął znowu żyć, z tym, że podobnie jak żył wcześniej... na początku nie chciał czasem zakręcić płytą, też nie za bardzo chciał zamykać szuflade (gdy ją otworzyłem do końca... jak nie do końca to normalnie sie zamykała - tzn. gdy w trakcie wysuwania wcisnąłem przycisk OPEN/CLOSE). A teraz co dalej zrobiłem... no więc wyciągnąłem taśmę z napędu (wcześniej tej końcówki nie wyciągałem, bo myślałem, że się nie da ;)

Wyciągnąłem, włożyłem... i co? I szuflada zamyka się już zawsze! :) I zaczął płytą kręcić... do czasu...

Więc co następnie zrobiłem? Wyciągnąłem znowu całą taśmę, obciąłem po kawałku z obu końcówek (styków) i włożyłem... teraz też działa różnie :| Ale gdy przytrzymam taśme w konkretnej pozycji, to nawet zadziała. Z tym, że tak jak wcześniej były lekkie trzaski, tak teraz trzeszczy niemiłosiernie...

Idąc dalej tym tropem chciałem zadać pytanie - czy ma ktoś taką zbędną taśmę? :)

Spodziewając się negatywnej odpowiedzi, zadam drugie pytanie - czy ktoś wie, czy takie taśmy są normalnie dostępne? Np. na Wolumenie? Całowita szerokość taśmy - 29mm , ilość styków - 22.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.