Skocz do zawartości
IGNORED

MingDa MC34-A lub wersja PL

Grendel2012

Rekomendowane odpowiedzi

W tych granicach cenowych, na lampach KT88, to chyba tylko wersja Mingdy 88PL, która jest jak widzę wyprzedana.

Nie poddawaj się jest jeszcze szansa na dobre granie za niedużą kasę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To aukcja dystrybutora Mingdy. Potarguj się a na pewno coś jeszcze urwiesz. Nie przejmuj się brakiem lamp mocy. Nie są drogie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A 120? Pewnie cenowo dużo do góry. Ja właśnie porównywałem u dystrybutora MingDa słabsze wersje czyli PL na El34 i Kt88.

El potrafią na jazzie rozkołysać i zachwycić ale na szybszej muzie niestety bas się gubi miejscami nie do przyjęcia.

Może z rynku wtórnego jakiś na KT88.

Panowie, ja myślę, że nie ma co robić zamieszania, kolega Grendel pyta o EL34 i ja na jego miejscu bym się tego trzymał dalej, powtarzam, doświadczenie nabyte to wielka wartość, po pewnym czasie będzie wiadomo czego brakuje w systemie, basu, blasku góry czy wypchnięcia średnicy. Dajcie mu szanse, bo zaraz pojawią się propozycje na 2a3 i 300B, tu cierpliwości trzeba i słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać. Pomimo szacunku do inżynierów Yaqina, nie szedłbym w tym kierunku ( to moje i wyłącznie moje zdanie ) tam dół pasma jest hmmmmmm ( żebym nikogo nie uraził ) STRASZNY, WOLNY i ROZWLECZONY ( to mi się dostanie teraz ) Mingda MC34 - A we wszystkim lepsza od Yaqina, lepszy dół pasma, świetna średnica i fajna błyszcząca góra ( zmiana lampek niestety potrzebna natychmiast, kondy sprzęgające dobra mile widziane ) Cayin na EL34 lepszy od MC34-a, ale powtarzam to moja opinia, musisz sobie wyrobić własną, nie opieraj się na czyichś opisać, bo poetów i piewców na tym forum nie brakuje.

Słuchaj to moja rada, zagłosuj za sprzętem najpierw USZAMI, później portfelem, i udanych poszukiwań życzę ;)

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Fakt już chyba daliśmy dużo do myślenia.

Trzeba posluchać choć wiem jak jest ciężko mając ograniczony zasób finansów i bardziej niż mizerną obecność wzmaków do odsłuchu od zaraz u dystrybutorów. Pewien dystrybutor z okolic łodzi dał mi czas około tygodnia żebym mógł posłuchać sprzętu totalnie budzetowego bo oczywiście po co mieć na stanie i żeby było ciekawej jednego z nich do porównania powiedział ze mieć nie bedzie bo nie i już.

Mnie to forum dużo pomogło przy wstępnym wyborze dzięki oczywiście doświadczeniu obecnych na nim kolegów za co oczywiście dziękuje.

Pozdrowienia.

No i cena Cayina MT35S poszła do góry, 300 zł drożej... Powoli stosunek jakość/cena przesuwa się ku MingDa... Tzn. używka 34PL już za 2200... a czy w graniu pomiędzy nimi jest 1600 zł różnicy?... Posłucham, zobaczymy.

A nowy Mingda MC34-A za 3000 zł tak więc 800 zł w przypadku nówki. Robi się gorąco :) Na razie skłaniam się, z pobudek finansowych, do tego co napisał nieco wyżej Elmero. Generalnie jak najbardziej mogę zacząć od Mingdy. A potem się zobaczy.

Grendel, jeśli nowy to jednak Cayin, jeśli używane to pewnie Mingda, decyzja należy do Ciebie, w sumie to twój portfel ;)

btw. do jakich kolumn ty to dokupujesz bo to istotna informacja

Ani Cayin ani Mingda nie gra lepiej, grają po prostu inaczej. Elemro woli Cayina a są już osoby w klubie dystrybutora Cayin Studio 16 Hz co twierdzą że Mingda gra lepiej szczególnie po wymianie lamp więc Mingda 800 zł taniej zostaje na bardzo dobre lampy albo i dobry tuning. Wszystko zależy od preferencji, systemu, akustyki itd.

Kolumny na razie mam Pylon Topaz 15, nie są wysokoskuteczne ale ich barwa mi odpowiada. Kuba ma je z Yaqinem i twierdzi, że jest super. Oczywiście potem można to zmienić ale na razie musi grać z Topazami ze względu na finanse.

Jak wspominałem generalnie wolę ciepło i muzykę pokroju Sade, późne Talk Talk, No-Man, Dire Straits, Steely Dan, Davida Sylviana itd. Mocniejszego grania raczej nie będzie. Ma być klimat i ciepło ale nie zawsze smooth jazz. :)

Lampa El34 jak najbardziej spełnia powyższe preferencje muzyczne, a z jakiej firmy to już twój wybór.

Ani Cayin ani Mingda nie gra lepiej, grają po prostu inaczej. Elemro woli Cayina a są już osoby w klubie dystrybutora Cayin Studio 16 Hz co twierdzą że Mingda gra lepiej szczególnie po wymianie lamp więc Mingda 800 zł taniej zostaje na bardzo dobre lampy albo i dobry tuning. Wszystko zależy od preferencji, systemu, akustyki itd.

Jeśli większy szczegół, drive i separacja instrumentów jest bez znaczenia, to faktycznie oba te wzmacniacze grają tak samo.

Czytaj ze zrozumieniem

Ani Cayin ani Mingda nie gra lepiej, grają po prostu inaczej

Nie każdy lubi większy szczegół, drive i separację, Jak bym chciał to uzyskać to kupił bym Hegla albo jakąś hybrydę.

Waga wzmacniacza lampowego 13 kg też nie napawa optymizmem, 10 kg różnicy w wadze traf.

Przeglądając to forum to Cayiny polecają na siłę tylko koledzy z różnych spotkań dystrybutora posiadający jego kolumny.

Możesz zakupić tą z linku powyżej MingDa MC368-BSE + lampy mocy wyjdzie podobnie do Cayina na EL34 a różnica kolos pod każdym względem na korzyść MingDa.

widzę że kolega hajend mierzy wagą wzmaka, polecam taki z żelastwem o wadze 100 kg będzie kolega w 7 niebie. Z mojej strony koniec tematu, bo wychodzi na to że zmuszam, namawiam sugeruję na siłę jakiś produkt. I powiem koledze jeszcze jedno najlepszym produktem mingdy był jednak MC34 reszta to hmmmm pozostawię tu zasłonę milczenia. No ok jeszcze monobloki na 845 lampie są fajne, ale tu ich nie sprzedają

Hi endu nie mamy oboje i nie o hiendize tu mowa ale waga traf od kiedy powstało audio ma duże znaczenie, mam nadzieje że wiesz dlaczego.

Nikogo nie zmuszasz, napędzasz biznes koledze jak większość klubowiczów wiadomych klubów. Dziwie się że nikt nie został zlinczowany u Was po wpisach że MingDa lepsza bo nawet u Was już się takie głosy pojawiają.

Hi endu nie mamy oboje i nie o hiendize tu mowa ale waga traf od kiedy powstało audio ma duże znaczenie, mam nadzieje że wiesz dlaczego.

Nikogo nie zmuszasz, napędzasz biznes koledze jak większość klubowiczów wiadomych klubów. Dziwie się że nikt nie został zlinczowany u Was po wpisach że MingDa lepsza bo nawet u Was już się takie głosy pojawiają.

OnlyOne o jakim napędzaniu biznesu mówisz???

Kolega Elmero chyba jako jedyny słuchał i posiadał oba wzmacniacze. Wcześniej miał MingDę, później przesiadł się na Cayina MT-35S. Moim zdaniem obiektywnie wypowiada się o brzmieniu obu wzmacniaczy które zna z autopsji. Elmero nikogo nie namawia by kupować to lub tamto, wręcz radzi by najpierw odsłuchać przed podjęciem decyzji. Dziwne i śmieszne są te animozje między klubami.

Pozdrawiam

Też słuchałem obu wzmacniaczy (El34 MingDa i Cayina). Na fabrycznie montowanych lampach trudno wskazać lepszą, oczywiście moim skromnym zdaniem. Bas po stronie Cayina zdecydowanie, średnica bardziej mi odpowiadała MingDy -- jak już pisałem. A Elmero chyba nie wybrał Cayina na lampie El34 dla siebie, tylko mocno wyższy model...

Słuchajcie Panowie. Te niedociągnięcia basu we wzmakach na EL34B idzie jakoś zbalansować dobraniem odpowiednich kolumn. Przypominam również że taka prezentacja basu EL34B ma również dobre strony. Dla przykładu podkręcasz sobie głośność bo adrenalina skoczyła i masz ochotę trochę poczadzić. Wzmak wspominany przez Elmero z szybkim, czystym i pewnie jednocześnie mniejszym basem i ostrymi średnimi tonami jak i ostrymi wysokimi, spowoduje że na czysto i bezpośrednio nagranym materiale muzycznym, będzie nie do słuchania i ręka sama będzie wędrować do potencjometra celem ściszenia. We wzmaku na EL34B będziesz miał przyjemność z tego słuchania, a KT88 zabije Cię dokładnością i bezpośredniością. Trzeba wybrać co się lubi. Ja lubię często podgłośnić, a nie lubie ściszać muzyki ze względu na to że odchodzi mi ochota na słuchanie bo mi krew z uszów się leje. Z tym gubieniem rytmu na MingDzie trochę się dziwię. U mnie np. bas wiadomo mógłby być bardziej czytelny, ale tego że się kiedyś gubi lub nie wyrabia z tempem, na pewno nie mogę potwierdzić. Może mam po prostu lepszy jednak ten bas.

PiotrJ twój Yaqin gra z monitorami,które same dużo basu nie mają i łapie synergię, ale podepnij to pod dużą kolumnę, zobaczysz jak bas będziesz wiadrami z pomieszczenia wynosił, a najgorsze jest to, że to bas mało rozdzielczy bez zróżnicowania i struktury. Mi się udało dobrać wzmak na KT88, który nie gra jak KT88, średnica rewelacja, podobna do triodowego grania ( i nie naginam tu rzeczywistości ) Wiadomo, że każdy ocenia swoim systemem, bo ma go w domu, ja miałem kilka wzmaków w swoim systemie, które można było wpinać jeden po drugim i wtedy wychodzą różnice, dlatego mówię, brać do domu i słuchać, nie podoba się to oddać. Lepszej rady nie mam.

@OnlyOne, nie jesteśmy parą, byś o nas mówił oboje, wypraszam sobie.

OnlyOne o jakim napędzaniu biznesu mówisz???

Kolega Elmero chyba jako jedyny słuchał i posiadał oba wzmacniacze. Wcześniej miał MingDę, później przesiadł się na Cayina MT-35S. Moim zdaniem obiektywnie wypowiada się o brzmieniu obu wzmacniaczy które zna z autopsji. Elmero nikogo nie namawia by kupować to lub tamto, wręcz radzi by najpierw odsłuchać przed podjęciem decyzji. Dziwne i śmieszne są te animozje między klubami.

Pozdrawiam

Wypowiada się o systemie w swojej akustyce. Greg18 porównał oba i ma inne zdanie i czy to znaczy że ktoś kłamie ?

A wciskanie komuś w głowę że jak posucha to i tak kupi tego a nie tamtego jest czystym wciskaniem, wiadomo że audio często jest sugestiom a w większości marketingiem.

Zwróćcie tylko uwagę kto poleca ciągle Cayiny sami klubowicze i koledzy Grzegorza, stworzyli kółko wzajemnej adoracji. Kolumny najlepsze, wzmacniacze najlepsze jak by kable robił też by były najlepsze, prawie sekta.

Założyciel wątku niech sam posłucha i wybierze, zacznij od MingDa EL34 i Cayina EL34 jeżeli bliżej Ci będzie do Cayin to w tej cenie i tak kupisz MingDa MC368-BSE

Panie wybrany, ja rozumiem, że ty nie wspierasz mingdy tak?? O jakim ty kółku mówisz ?? do kogo ty masz pretensje ?? Każdy ma uszy i z nich korzysta i weź już przestań to tej MC368-BSE

Znalazłem jeszcze takie coś, możesz policytować, wyższa seria MingDa:

Ukryta Zawartość

lub na KT88

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie kupiłem wczraj właśnie Mingda 34a i gra to zacnie,fajnie wygląda słuisznie waży,ogólnie sporo lepiej dopracowany wzmacniacz,od porównywalnych Yaqin,i Music Angel,mam pytanie czy u wszystkich słychać ciche buczenie,nic wielkiego.Music Angel był głośniejszy.Czy to normalne,

mam pytanie czy u wszystkich słychać ciche buczenie,nic wielkiego.

z głośników czy z trafa?

Jak z głośników ale to raczej szum to lampy w pre, jak z trafa to jedyne co może pomóc to DC bloker Tomanka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale i to nie na pewno.

Ukryta Zawartość

U mnie nie słychać. Przy okazji radzę podłączyć prawidłowo zasilanie, bo stwierdziłem u siebie zaskakujący negatywny wpływ odwrotnego podłączenia fazy (jeśli nie ma bolca w gniazdku albo listwie lub jest odwrotnie podłączone). Pisał już ktoś w klubie MingDa o zauważalnym wpływie na dźwięk odwrotnego podłączenia zasilania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.