Skocz do zawartości
IGNORED

Advance Acoustic MCD-403 / MDA-503.

Domel

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć;

Co uważacie o tym transporcie i dac? przymierzam się do zakupu (niestety ciężko osiągalny na rynku wtórnym), poluje na ebay. Żródło będzie podłączone do AA MAP-800 i VANDERSTEEN 1Ci. Cenię ciepły, przestrzenny z dobrą średnicą dźwięk...

Proszę o opinię, czy jest to dobry kierunek? Rodzaje muzyki to głównie elektronika np. Kraftwerk i wokale typu Eva Cassidy, Brendan Perry itp.

https://www.audiostereo.pl/topic/117118-advance-acoustic-mcd-403-mda-503/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

What hi fi wystawiło słabą ocenę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właśnie, opinie są różne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wystarczy wymienić lampy w dac np. Electroharmonix Golden Pin

wolałbym opinię osób, które posiadają doświadczenie z tym zestawem... nie wierze w sponsorowane artykuły

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem transport 403 - Dobrze zbudowany, niezawodny i funkcjonalny.

Za te pieniądze co kosztował bez zarzutu, chociaż moim zdaniem jeszcze lepszy jest Stello CDT100

Niestety grałem z innymi przetwornikami, więc opis brzmienia byłby raczej bezsensu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Miałem transport 403 - Dobrze zbudowany, niezawodny i funkcjonalny.

Za te pieniądze co kosztował bez zarzutu, chociaż moim zdaniem jeszcze lepszy jest Stello CDT100

Niestety grałem z innymi przetwornikami, więc opis brzmienia byłby raczej bezsensu.

dzięki za odpowiedz, lecz jak wspomniałeś interesuje mnie brzmienie zestawu... ale zapytam o drobny szczegół, po przejściu w stan czuwania przycisk power jest podświetlany na czerwono, a jak jest włączony to podświetlany na niebiesko? Pytam, ponieważ MAP-800 produkowany w tym samym okresie nie ma czegoś takiego...

po przejściu w stan czuwania przycisk power jest podświetlany na czerwono, a jak jest włączony to podświetlany na niebiesko?

Tak jak opisałeś - w moim tak było.

Parę lat temu miałem okazję słuchać tego zestawu u kolegi ,nie zrobił na mnie "dzwiękowo" jakiegoś specjalnego wrażenia

chociaż budowa była naprawdę imponująca.Wydaje mi się ,że odpowiedzialny za to był chyba ten dac z "zestawu" .

Kiedyś kolega pożyczył mi transport na dwa tygodnie i trochę "potestowałem" :-)

Miałem wtedy CD1s Ayona ,który wykorzystałem jako transport do porównania z tym MCD-403 ,za dac-a "robił"

topowy max modyfikowany Audionemesis z sieciówką TaraLabs oraz coax Tara Labs Air Digital 75 .

W zasadzie nie było co porównywać ,Ayon chociaż to zintegrowane CD jakoś jeszcze brzmiał ,AA "walił cyfrą aż miło" .

Zmieniłem potem dac-a na taki prototyp lampowy zrobiony przez Pana Bogusława Dubiela i chociaż "cyfrowość" AA

uległa trochę złagodzeniu to pozostało pewne osuszenie.

Klasyka brzmiała dobrze ,jazz nieżle ,szeroko pojęta "rozrywkowa" słabo.

Nie wiem czy przydadzą się Tobie moje spostrzeżenia wszak nie testowałem dac-a AA ,którego rozważasz zakupić

w komplecie z tym transportem.

Parę lat temu miałem okazję słuchać tego zestawu u kolegi ,nie zrobił na mnie "dzwiękowo" jakiegoś specjalnego wrażenia

chociaż budowa była naprawdę imponująca.Wydaje mi się ,że odpowiedzialny za to był chyba ten dac z "zestawu" .

Kiedyś kolega pożyczył mi transport na dwa tygodnie i trochę "potestowałem" :-)

Miałem wtedy CD1s Ayona ,który wykorzystałem jako transport do porównania z tym MCD-403 ,za dac-a "robił"

topowy max modyfikowany Audionemesis z sieciówką TaraLabs oraz coax Tara Labs Air Digital 75 .

W zasadzie nie było co porównywać ,Ayon chociaż to zintegrowane CD jakoś jeszcze brzmiał ,AA "walił cyfrą aż miło" .

Zmieniłem potem dac-a na taki prototyp lampowy zrobiony przez Pana Bogusława Dubiela i chociaż "cyfrowość" AA

uległa trochę złagodzeniu to pozostało pewne osuszenie.

Klasyka brzmiała dobrze ,jazz nieżle ,szeroko pojęta "rozrywkowa" słabo.

Nie wiem czy przydadzą się Tobie moje spostrzeżenia wszak nie testowałem dac-a AA ,którego rozważasz zakupić

w komplecie z tym transportem.

Każda informacja jest dla mnie ważna, ponieważ na chwilę obecną nie mam możliwości odsłuchu... na pewno przed zakupem będę chciał to zrobić. Dzięki za Twoje spostrzeżenia

Rozważ tę propozycję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten fragment wypowiedzi kol. Tadeo najbardziej przypomina mi kontakt z całym zestawem Mcd 403 i Mda 503 . Słuchałem go wielokrotnie w naprawdę wysokiej klasy systemie ze wzmacniaczem lampowym i mimo , że w dac-u wymienione były kondy na olejowe to system nie pozbył się tej cyfrowej naleciałości w dżwięku . W moim odczuciu za taki stan bardziej obarczałbym winą właśnie transport . Dac łączony z innym cd grał bardziej annalogowo . Lepiej od tego zestawu grał choćby mój cedek lampowy Canor

Ten fragment wypowiedzi kol. Tadeo najbardziej przypomina mi kontakt z całym zestawem Mcd 403 i Mda 503 . Słuchałem go wielokrotnie w naprawdę wysokiej klasy systemie ze wzmacniaczem lampowym i mimo , że w dac-u wymienione były kondy na olejowe to system nie pozbył się tej cyfrowej naleciałości w dżwięku . W moim odczuciu za taki stan bardziej obarczałbym winą właśnie transport . Dac łączony z innym cd grał bardziej annalogowo . Lepiej od tego zestawu grał choćby mój cedek lampowy Canor

a zmienione były lampy w dac na inne, niż oryginalne?

Oczywiście . Ponieważ zestaw nie był mój , to nie pamiętam jakie tam lampy były , ale właściciel . . . nie lubi półśrodków . Oczywiście nigdy nie napiszę , że to było kiepskie granie , bo swój poziom trzyma , ale mnie nie bardzo odpowiadało

Tak może się wydawać , ale to mylne podejście . Z testów i opisu zestawu Advance Acoustic wynika , że zrobili produkt bez kompromisów . Poza tym to było ich wejście na rynek i jako chiński wytwór , mogli podyktować niższą niż konkurencja cenę .

jak uda mi się zdobyć ten zestaw to na pewno opiszę swoje spostrzeżenie... póki co mam problem z dorwaniem z rynku wtórnego (to chyba też o czymś świadczy) nawet z aukcji zagranicznych

Cenię ciepły, przestrzenny z dobrą średnicą dźwięk...

Choć poziom tego zestawu na pewno nie jest niski , to ... chyba już nastawiłeś się z góry . Moim zdaniem nie tędy droga ...

Choćby propozycja kilka postów wyżej . Jak zależy Ci na komplecie Advance , to wypożycz sobie jakąś integrę Cd tej firmy i posłuchaj w swoim systemie . Jak brzmienie przypasi , to z dzielonką może być tylko lepiej , choć okablowanie też nie może być byle jakie . Ja polecam do mocnego tranzystora cd lampowe . Kol. Szub gra na takich samych kolumnach i ma lampowe cd jolidy , warto podpytać

AA napęd CD na wyjściu coax dał w torze szeregowo aż dwa elektrolity co woła o pomstę do nieba.

Jeden tuż przez gniazdem wywaliłem bo po co skoro jest na wejściu dac. Natomiast wcześniejszy zastąpiłem V-cap CuTF (moje ulubione kondy) i to zupełnie inne granie.

Teraz biorę się za wymianę kondensatorów w zasilaczu: mieszanka Elny i BG a na końcu zostanie do wymiany zegar + oblepka materiałem tłumiącym napędu. To tak dla niepoznaki :)

bez większej ingerencji w zestaw (tylko wymiana lamp w dac), co o nim uważasz? Oczywiście biorąc pewien przedział cenowy i nie porównując do dużo droższych zestawów, gdzie jest najwięcej takich porównań...

i jakie zalecasz połączenie (RCA, XLR) miedzy Transport -> DAC -> Wzm?

Advance Acoustic MCD-403 mam jako transport a ten połączony jest z lampizatorem. Nie wiem jak brzmi to w komplecie cały AA.

Wszytko u mnie jest po RCA.

Do 10kzł nie znajdziesz wzmaka robionego w topologi zbalansowanej a i do 30kzł jest ich jak na lekarstwo więc odpuść sobie XLR. Nawet jak mają np. Hegel, Xindak to tylko marketing i nic więcej. Za wejściem jest to wszystko desymetryzowane więc po co to wszystko.

AA Map-800 niby ma zbalansowane ale czy tak do końca?

Ukryta Zawartość

czyli nie będzie znaczącej różnicy między RCA a XLR? Pytanie z innej beczki połączenie AES/EBU czy RCA Transport -> DAC - jakie masz odczucia?

Ukryta Zawartość

w dacu mam wejście coax

Co do wzmaka to w opisie jest napisane jak byk, że ten wzmak nie jest zrobiony w wersji symetrycznej tylko posiada takie wejście po czym sygnał jest desymetryzowany..

Ludzie się na to łapią i kombinują z kablami a cała para idzie w gwizdek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.